Jump to content
Hundesonen.no

Hvordan bygge erfaring uten å eie hund?


Recommended Posts

Hei!

Jeg er nysgjerrig på hvordan man kan bygge seg opp hundeerfaring uten å eie egen hund.

Vet at jeg ønsker meg hund på et tidspunkt, men livssituasjonen min er fortsatt ikke stabil nok til det. Tenker at jo mer erfaring man har og jo flere ulike hunder man blir kjent med før man tar på seg det store ansvaret, jo bedre.

Kanskje dere her på forumet har noen gode råd eller erfaringer rundt hvordan det er lurt å gå fram :) 

Link to post
Share on other sites

Det teoretiske kan man jo lese seg frem til, og kanskje også delta på kurs som observatør for å se hvordan ting fungerer i praksis. Men utover det aller mest grunnleggende er det å ha hund i stor grad erfaringsbasert. Hunder er også individer, og selv om man har hatt hund "hele livet" er man ikke ekspert på neste valp, i hvert fall om det er ulike raser. Kunnskap og læring er i stor grad noe du og hunden går gjennom og utvikler sammen.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Få lånt deg noen hunder. Vær fast hundepasser eller liknende, og dra på kurs med den hunden. Et vanlig helgekurs i hverdagslydighet, triks eller liknende. Bare for gøy :)

Link to post
Share on other sites

Lese bøker, og delta på kurs og seminarer om språk, adferd og trening. Mye bra å plukke med seg selv om man ikke har egen hund. Og hundepass. Nå er gutta pensjonerte, men om en av våre faste hundepassere hadde spurt om å få låne hund til kurs så hadde de gjerne det.

Link to post
Share on other sites

Ta deg en tur på utstillinger, og konkurranser som agility, lydighet og slik du kan observere. Slik kan du først og fremst finne ut hvilken rase du liker og om du kan tenke deg noen for for aktiviteter innen hundesport - ikke nødvendigvis konkurranser. Kan du låne en enkel og grei hund til lufteturer og følger godt med på hva den gjør og oppfører seg vil du lære mye. Likeså med å se på andre hunder ute - stopp opp, se deg rundt, en hund eller mange, hvordan oppfører de seg på avstand, når de kommer nærmere, følge med på kroppspråket. Se hvordan eier håndterer det - og mange gjør mye feil, så det er ikke fasit. Fasit ser du på hunden som oftest. Les litt i bøker om raser slik at du kan skille de vanligste fra hverandre - så ser du ute hvordan typisk adferd er. 

Så er det som de sier over: En hund må erfares. Likevel, du kan lære mye ved å observere. Meld deg inn på facebook i hundegruppe for den/de raser du kunne tenke deg. Der ser du ofte litt mer om rasetypiske trekk og problemstillinger det er godt å være forberedt på - både helsemessige og adferdsmessige, og ikke minst riktig valg av valp og oppdretter. Det siste er alfa og omega for å få en best mulig start på hundelivet.

Link to post
Share on other sites

Jeg har hatt hunder rundt meg hele livet og har opplevd å ha valp i hus da jeg var yngre, men jeg synes likevel det var et stort steg å få egen hund! I tillegg til tidligere erfaring har jeg lest mye og sett mange videoer om hundetrening. Følte meg som en nybegynner igjen når jeg fikk min egen valp i hus 🤭 Meldte meg på valpekurs relativt tidlig som var veldig hjelpsomt! Så lenge man har tid, tålmodighet og er klar for å ta til seg mye ansvar er man nok på god vei tenker jeg. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Tusen takk. Da lærte jeg noe nytt. 
  • Det er tatt høyde for at dette er uavhengige hendelser (kjønnet til valp 2 avhenger ikke av hva valp 1 var). I et kull på 3 valper har man følgende mulige utfall, eller rekkefølger kjønnet på hver valp kan komme i: H=hannvalp T = tispe 1. 2. 3. valp H H H  - 1/8 T H H - 1/8 T T H - 1/8 H T H - 1/8 H T T - 1/8 H H T - 1/8 T H T- 1/8 T T T - 1/8 Siden det er 8 mulige utfall, sier man at hvert utfall har oddsen 1/8. For å finne sannsynligheten for at det kommer minst en hannvalp, adderer man bare alle utfallene med minst en hannvalp og får 7/8 (eller 87,5%). Men dette er teoretiske beregninger og faller innunder sannsynlighet og kombinatortikk. Det kan si noe om statistikk (f.eks ved terningkast, tror det heter "store talls lov" hvis jeg husker riktig ), men ikke alltid.  Denne beregningen vil ikke vise tendens til at det totalt som regel vil fødes flere hanndyr enn hunndyr når man ser på helheten i en populasjon (altså når vi snakker om maange individer, store tall). I praksis er det viktig å huske på at det forekommer kull med bare et kjønn hele tiden.
  • Gratulerer 😁 Så nydelig hun er 😍
  • Hei. Har en labbis unghund på snart 9 mnd. Han elsker alt og alle og vil helst leke med hvermannsen. Problemet er at han blir for ivrig og 'kjører ned' andre hunder. Hopper på de, jokker av og til og er helt i hundre. De andre hundene sier ifra på en rolig måte, men virker ikke som han helt hører etter og fortsetter. Ender alltid opp med at jeg må gripe inn og avslutte leken selv om det bare har gått noen minutter. Er det unghundfakter som går seg til med alderen eller gjør vi noe galt? Vi har også pleid å gå tur med de andre hundene uten at de får hilse for å så avslutte med lek, men han fortsetter å være bajas. Når han er i bånd forstår han nå at han ikke skal hilse og har grei(de fleste gangene) impulskontroll rundt andre hunder. Noen som har tips til å trene han å respektere andre hunder når nok er nok? Min drøm er at han kan leke med andre og kose seg. 
  • Det er grunnleggende kombinatorikk. Dette var det første og beste bilde jeg fant:  La JA være hannhund og NEI tispe. Da ser vi at det er 8 mulige rekkefølger på valpene i et kull på tre: HANN - HANN -HANN HANN - HANN -TISPE HANN -TISPE -HANN osv. Det er bare den siste kombinasjonen (bak hode til jenta) TISPE-TISPE-TISPE som ikke gir noen hannvalp. Men dette er den statistiske sannsynligheten. Det er selvsagt mulig at akkurat dette kullet blir et kull med bare tisper. Men sannsynligheten er altså stor for at det blir født minst en hanne.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...