Gå til innhold
Hundesonen.no

Tursele og tilpasning


Rufs
 Share

Recommended Posts

Jeg regner med at det er mange av oss som bruker sele på hunden vår når vi er på tur. Hvordan sitter selen på hunden din?

Jeg lar mine seler sitte godt inntil kroppen til hunden, men uten å være stram. Jeg får lett fingre mellom hund og sele. En som jeg ofte går på tur med lar alle selene henge og slenge på hunden. Kjøper i hvert fall en størrelse for stor, og orker ikke stramme de inn. Sånn mener hun at seler skal sitte.  Nå gjør det vel i bunn og grunn ingenting at selen henger og slenger, hunden prøver aldri å komme seg ut av selen. Men jeg er litt bekymret for at når hundene leker sammen så kan min hund lett få beina sine inn i selen til den andre hunden. Og det er jo absolutt ikke ønskelig.

Hva gjør du? Hva er for stramt og hva er for slakt, og hva er passe?

Endret av Rufs
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det avhenger jo selvfølgelig litt av hvilken type sele det er og hvor mye hunden skal trekke i den. En vanlig tursele som hunder ikke skal trekke noe spesielt i kan godt sitte litt slakkere, men jeg synes at også disse bør sitte så bra som mulig. Tight rundt halsen så de ikke hindrer skulderbevegelser og selvfølgelig ikke så løst at hunden eller andre hunder kan sette føttene inn i den. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trekkeselen vil jeg ha ganske stram, viktig at den sitter bra for at belastningen skal bli riktig (ellers tenker jeg litt av poenget med trekksele faller bort). Tissetur-selen er jeg ikke så nøye på, den brukes noen ganger over klær og da gidder jeg ikke å drive på å justere hele tiden, så den sitter ganske slakt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har kanskje en fingerbredd mellom reimene og hunden når jeg tilpasser. Har opplevd gnag med denne justeringen på en hund som hadde litt løst skinn. Jeg tenker det viktigste er at selen ligger greit når hunden går og sitter bra når hunden drar i den. At skulderbevegelsene ikke hemmes og at halsringen ikke dras opp til den myke delen av halsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lar den sitte relativt stramt, men får et par fingre imellom. Synes det er viktig at den sitter godt og ikke henger og slenger sånn at belastningen kommer på de rette stedene (at halsringen holdes mot brystbeinet), men også med såpass bevegelsesfrihet at bevegelsene ikke hemmes og hunden får trukket pusten godt når aktiviteten blir større.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 2/29/2020 at 9:14 AM, Rufs skrev:

Jeg kan tenke meg at når/hvis hunden drar i båndet så kan belastningen bli feil. 
Jeg har enda ikke opplevd (heldigvis!) at sele har gnagd, men det er kanskje ikke ett problem?

Jeg har opplevd gnagsår på min hund etter en sele. Det var Non-stop Fremotion sela, hun fikk gnagsår rett foran skuldra. Hun har fuglebryst så jeg tror sela la seg skjevt. Og hun trekker hardt når vi går med sele og strikk.

Endret av Avani
Endret ord
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruker kun y-sele som der nedre spissen av «V»-en skal treffe brystbeinet på hunden, strammere enn det vil hunden fort begynne å harke med en gang det dras og det treffer da det bløte vevet som lett tar skade. 

I en sele hunden skal trekke i (og ikke bare en sjelden gang trekker fremover ved noe ekstra spennende på tur), er det viktigere at y-fronten sitter perfekt slik at den ikke sklir noe bak over skuldrene igjen.

Ellers for vanlige turseler tenker jeg heller bittelitt romslig enn litt for stram igrunn.

Endret av Stjerneskinn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Takk for svar😊 Tar imot alle råd og tips.  Vi fikk valpen da han var 11 uker gammel, så den var rundt 13 uker da vi forsøkte valpegrinda. Hva gjør dere andre når man skal starte alenetrening? Tenker at å ha tilgang til hele huset vi være et for stort område for valpen?
    • Siden du skriver at dere snart har hatt valpen i snart 4 uker ,går jeg ut fra at den er 11-12 uker gammel? Dere begynte å stenge valpen inne i valpegrind da den var omtrent 10 uker gammel, altså mens den fremdeles er for en liten baby å regne.  Selvfølgelig gråter og hyler den, noe annet ville vært rart. Hvalpen ble tatt fra sin mor og søsken , der den hadde tilgang til både trøst  og lekekamerater hele tiden, til å bli plassert på et fremmed sted uten denne trygghetsfaktoren og ikke minst muligheten til å herje og leke/få utløp for energi på en normal måte.    En normalt valp har MYE energi og har behov for å få utløp for den på en god måte. Faktisk mye mer energi enn de fleste tror, hvis man ikke er vant til hvalper/har sett hvordan hvalper forholder seg til hverandre. Å stenge hvalpen /hunden inne i grind/bur er IKKE god dyrevelferd.  Ikke oppnår man noe positivt heller, med mindre man anser tvangspasifisering for et gode..  Når det kommer til renslighet, så lan faktisk en slik fremgangsmåte forsinke eventuellt hindre framgang, da hunden lærer at det nytter ikke å si ifra ( pipe, hyle , gråte), den er tvunget til å gjøre fra seg der den er.  Å få en valp renslig er som regel MYE arbeid, man må ha øyne både i nakken og på siden av hodet og følge med HELE tiden, så lenge hvalpen er våken . Apropos våken..nei, normale hvalper sover ikke 20 timer i døgnet, da er den enten ikke frisk eller så ‘sover’ den av tvang. Noen hvalper/hunder sier tydelig ifra hvis de må ut og gjøre fra seg, andre gir vag/utydelig beskjed, dette gjelder både voksne og hvalper. Hverken hvalper eller voksne hunder gjør fra seg ‘på trass’ inne, uansett hva enkelte påstår.  Selv om hvalpen nettopp gjorde fra seg ute, så kan den godt ha behov like etterpå. Forøvrig er ofte stress og frykt en utløsende faktor når det kommer til tømming, akkurat som hos folk. Så når hvalpen blir stengt inne i denne grinda, så kan stresset være med på å utløse trang til tømming. Kvitt dere med grinda og behandle hvalpen som et familiemedlem og som den babyen den er. Det vil komme både dere og ikke minst hvalpen til gode 🙂 For tidlig igangsetting av  ‘hjemmealene’ trening kan trigge seperasjonsangst, så her vil jeg ha gått veldig forsiktig frem med tanke på starten denne hvalpen har fått.        
    • Vi har lå hatt valpen i 3, snart 4 uker, og har for et par uker siden begynt med litt trening på å være i valpegrind.  Rasen er Brasiliansk terrier.  Valpen begynner å bli stueren, men vi må følge godt med enda siden den ikke gir lyd fra seg når den skal ut. Regner med dette går seg til. Valpegrinda står på stua, og etter råd fra noen andre krympet vi den inn til å ha plass til bare senga.  Men, valpen hyler og piper og bjeffer med en gang den lokkes dit. Slenger inn noen godbiter og sier «på plass», og stenger grinda. Etter 20-30 min roer den seg og sovner. Vi er innen synsrekkevidde for den, og vi har valgt å ikke gi den noe oppmerksomhet når den driver på slik. MEN, han både tisser og bæsjer inni der, selv om han like før var ute og gjorde ifra seg!  Jeg har også sittet utenfor grinda uten at han når tak i meg, men hyler fortsatt, men kanskje ikke like lenge.  Målet til slutt er jo at han på sikt skal kunne være hjemme alene mens gutten er på skolen fra høsten av, 6 timer ca.  Men slik det ser ut nå virker det som at vi kan glemme dette🙄 Noen råd? Spør hvis jeg har glemt å informere om noe😊
    • 🤣🤣🤣 det er minst 5 år til 🤣
    • Du får si fra når han er voksen og veloppdragen.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...