Jump to content
Hundesonen.no

Konkrete forskjellen mellom nosework og smeller


Perfect Image
 Share

Recommended Posts

Hvilke lukter som brukes.

Kos deg på smellerkurs! Fantastisk morsom hundesport! Den største forskjellen på smeller og nosework er i førsteomgang luktene som blir brukt. I smeller søker hunden etter ID-lukt (menneske lukt), man presenterer en "smeller" med den akutelle ID-lukten hunden skal søke etter før hvert søk. ID-lukten varierer fra søk til søk. I nosework søker hunden etter et faste luktoljer (eks. bjørkeduft) som hunden har lært seg (?).

I smeller starter man uten forstyrrelser i søka, men avanserer etterhvert til å søke med negativ ID-lukt som forstyrrelser i høyere klasser.

 

Herfra:

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I Nosework søkes det etter kontaminert bjørk i klasse 1, kontaminert bjørk og anis i klasse to og kontaminert bjørk, anis og kryddernellik i klasse tre. I smeller er det forskjellig ID-lukt. Der brukes en smeller før søk for å vise hunden hva den skal søke etter, mens i Nosework så setter vi hundene bare i søk. For å kunne konkurrere i norsework må ekvipasjen igjennom en blindtest som viser at hunden kan å søke og at fører klarer lese hunden sin. Dermed trenger de ikke smeller, de vet hva de leter etter. 

 

I Nosework er det ingen krav til markering, men det er det i smeller. Reglene er ganske forskjellige mtp vanskelighetsgrad synes jeg. Nosework er mer åpen for alle typer ekvipasjer. (Min mening og erfaring) 

i Nosework er det i klasse en romsøk, emballasjesøk, utesøk og kjøretøysøk. I smeller er det banesøk, kassesøk, romsøk og kjøretøy.

etterhvert blir det forskjellige utfordringer som flere lukter sammen, tomme søk, søk med forstyrrelser, større søksområdet, vanskeligere søksområdet osv. 

Mye er likt, men mye er også forskjellig. Selv liker jeg at det er lite krav om materiale for å søke Nosework kontra smeller, og det handler mer om aktivisering av hunden og samspill med hunden enn frysmarkeringer og hvordan ting skal utføres. Mine hunder har blomstret i søket etter at jeg har begynt å trene  Nosework. Om det er fast lukt eller metoden lukten ble lært inn på eller lite krav om «form og farge» vet jeg ikke. Men de synes det er supergøy. 

Edited by Garp
Glemte noe
 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...
17 minutes ago, Wilhelmina said:

Spesialsøk ville jeg kalt det. 

Er det det som da internasjonalt kalles smeller? Trenger ett internasjonalt ord for å beskrive det. ? Red: Når jeg tenker meg om blir vel det hvertfall ikke riktig vil jeg tro mtp hvordan kurs der er lagt opp.

Edited by Stjerneskinn
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Stjerneskinn said:

Er det det som da internasjonalt kalles smeller? Trenger ett internasjonalt ord for å beskrive det. ? Red: Når jeg tenker meg om blir vel det hvertfall ikke riktig vil jeg tro mtp hvordan kurs der er lagt opp.

Spesialsøk er vel en fellesbetegnelse på denne type søk, der man lærer inn luktdiskriminering. Smeller og nosework er konkurranseformer av spesialsøk, så jeg ville ikke brukt noen av de betegnelsene i hvertfall. Vet ikke hva man kaller spesialsøk/luktdiskriminering på engelsk?

Red: scent detection kanskje?

Edited by Wilhelmina
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Synes jo det med en ny hund var en god ide, hvertfall med at de kan også være med.  Min har ingen hemninger her heller, så jeg må sette begrensninger- det driter ho hardt i.. Vi driver med nosework, men er ikke det beste miljøet her nede.. Synes også det er rart å ha gammel hund, det er mange begrensninger- men mye herlig også..
  • Ja, og stresser. Det er jo så mye som ikke er klart....
  • Åå så søt 🥰 Teller du ned dagene nå?
  • Det høres ut som en veldig fin ordning  Min senior kan ikke gå så lange turer lengre pga. en dårlig skulder, men samtidig har hun bare ett gir, og det går i hundre hver eneste tur. Så jeg må begrense henne veldig for at den skuldra ikke skal bli enda verre. Hun er jo en liten hund så jeg hadde håpet på å kunnen gå turer med henne i sekk, men det var hun i hvert fall ikke interessert i 🙈 Hun har også blitt fullstendig hemningsløs på sine gamle dager (et snev av demens?), så hvis jeg ikke følger med på henne hele tiden driver hun med de mest utrolige akrobatiske påfunn (som å kaste seg ned trappa), så her er det selvmordsforebygging på daglig basis... Heldigvis har vi Nosework da, som hun elsker. Det er virkelig en fantastisk aktivitet for gamle hunder, og ettersom, det er uoffisielt kan vi konkurrere selv om hun går på medisiner. Til helga skal vi på kurs i Nosework, og i juli er vi påmelding Nord-Norges første Nosework-konkurranse  Så helt dødt er det ikke her, men savner det livet vi hadde før utrolig mye. Dette er første gang jeg har gammel hund, så jeg er nok litt i sjokk over hvor begrensende det faktisk er.  Ellers luftet jeg så smått tanken på å kjøpe ny hund som kan bo hos min mor inntil videre, og hun var ikke helt fremmed for det. Den eneste innvendingen var "men hva gjør vi når jeg skal reise bort?" 😅 Hun og samboeren har hatt hund i "alle år", men nå som pensjonister ønsker de et litt friere liv uten hund. Men en hund som kan bo der, samtidig som jeg har det meste an ansvaret ellers, er kanskje ikke en helt fjern idé? 🤔
  • Hilse på Izuba. Henter i juni.)  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...