Jump to content
Hundesonen.no

Middels aktivitetsbehov


Tomine
 Share

Recommended Posts

Guest Snusmumrikk

Nå har jeg ikke sjekka canis så veldig nøye, men sånn generelt, så er det verdt å huske at hunder er individer. Selv om de er samme rase, så kan de være ganske forskjellige. Rasebeskrivelser kan se noe som sannsynligheten for f.eks. middels aktivitetsbehov, men det vil fortsatt variere med individ, oppdragelse og forskjellige stadier i livet til hunden. Men ingen kan si aktivitetsnivå sikkert. Og vi definerer nok hva middels aktivitetsnivå er veldig forskjellig. For noen kan det bety en times tur om dagen og litt andre aktiviteter, for andre kan det bety 20 minutters luftinger istedenfor å la dem lufte seg selv på plena...

Link to comment
Share on other sites

Just now, Tomine said:

 

Kan man "stole" på aktivitetsnivået på canis sin oversikt over hunderasene?

Nei. Dette er også veldig avhengig av individ. Jeg kjenner individer av høyaktive raser som er roligere enn de fleste hunder jeg har møtt, og jeg kjenner hunder av såkalt lavt og medium aktivitetsnivå som har uendelig med energi og utholdenhet. I tillegg, som @Snusmumrikk også nevner over, så er "middels" aktivitetsnivå en veldig løs definisjon. Det er verken noe angivelse av antall timer fysisk mosjon hunden trenger til daglig, eller noe mål på mental aktivisering. Og noen greier seg med det ene, mens andre er avhengige av en viss andel av det andre. "Lavt", "Middels" og "Høyt" aktivitetsnivå er et alt for smalt spekter, og strengt tatt er jeg ikke sikker på om jeg mener definisjonen lavt burde finnes i det hele tatt.

Hvis du er ute etter en rase som passer deg så er det bedre å beskrive hvilken aktivitet du kan gi hunden, enn å spørre etter ett av tre ganske uklart definerte nivåer.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ikke vet jeg hva "middels" aktivitetsnivå tilsier, eller hvor grensen mellom middels og høyt går. Jeg har en rase som beskrives med middels aktivitetsbehov. Nå når han nærmer seg to år begynner han å roe seg, men jeg vil nå si at som valp og unghund har han hatt et ganske høyt aktivitetsbehov. Dvs at vi til tider har jogget 45 min om morgenen, gått tur på ca 60 minutter på dagtid og vært på lydighetstrening/rallytrening på kveldstid uten at han har virket spesielt sliten(tisseturer kommer i tillegg). Han har blitt fornøyd av det, men hadde han fått mer hadde han blitt med. De gangene jeg har vært syk har han vært tydelig rastløs og krevd mye lek med meg inne. Nå begynner han å bli voksen og tåler bedre at det skjer lite, men for å være tilfreds trenger han fortsatt å få løpt fra seg to-tre ganger i uka og få utfordret hjernen jevnlig. Det er vel først nå som "voksen" at jeg vil si han nærmer seg det jeg ser for meg som middels nivå.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Pringlen said:

[...] og fox terrier(!) LAVT aktivitetsbehov... Så...

:| :shocked: Hvis man ønsker å bevare sin egen mentale helse, vil jeg anbefale minimum middels. :P

NKK har fått en rasevelger på sine sider: https://kjopehund.no/bli-hundeeier/rasevelger/
Synes ikke den er så galen ut fra mine raser.

Min definisjon av middels = en hund som trenger aktivitet for ikke å bli kreativ (foxen er gjerne kreativ uansett da, med mindre de ligger i narkose. Galskapen gjorde tom. sprell neddopet på røntgenbordet :lol:), men ikke noe mer enn alle hunder fortjener. Altså minimum 1t trim hver dag i gjennomsnitt, med innslag av hjernetrim og mer intensiv mosjon noen ganger i uka.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det kan ta litt tid fra bytte av hjem til hunden reagerer på det og forstår at det ikke er midlertidig. Med løpetid i tillegg kan det godt spille inn. Det kan godt henne at hun opplever løpetiden annerledes på et nytt sted enn der hun har bodd hele livet. Jeg har dessverre ikke så mye innspill utover det.
  • Hei, jeg skal lage hundegård til en kommende huskyvalp som skal bo i Hagen. Vurderer betongheller eller skifteplanen etc langs gjerdet sånn at den inn graver seg ut. Hvor store trenger disse å være? Holder det med 30x30 cm eller blir dette for smått?
  • Min samboer og jeg overtok for noen uker (3 uker) ei nydelig samojed tispe på 3 år, fra hans foreldre. Hun bodde før i Trøndelag, mens vi bor på Sørlandet, så det har vært en klimaendring for henne. Vi har passet henne en del før, så vi er ikke ukjente for Mira.  Siden vi er friluftsmennesker så har vi gledet oss masse til å få hund, og vi dedikerer mye tid til tur, ski og trening - noe hun selvfølgelig elsker! Vi har også brukt en del tid på å trene grunnleggende lydighet, da hun er sta og helst vil gjøre det hun selv ønsker, som en ekte samojed (; her har vi likevel sett stor fremgang på tur. I tillegg er hun veldig sjelden alene, vi er stort sett alltid med henne, tross at hun er vandt til å være en del hjemme alene. Jeg vil derfor tro at endringen i adferd ikke skyldes at hun er understimulert. Det er også viktig å nevne at den endrede adferden hovedsaklig gjelder når vi er hjemme og ikke ute på tur. Mira er generelt sett en veldig rolig og avbalansert hund, som tross rasen sjelden bjeffer eller synger. Hjemme har hun alltid pleid å være veldig rolig, og hun er en svært høflig hund som er veldig «enkel» å ha med å gjøre.  Så til problemet - hun har begynt å bjeffe og ule mye mer enn hva som er vanlig for henne, selv på natten. Hun virker rastløs og piper også mer enn vanlig. Hun sliter med å komme til ro, og mest bekymringsverdig av alt så spiser hun nesten ikke. Vi har ikke skiftet fôr, så her er alt likt (ønsker heller ikke å skifte da hun har en sensitiv mage). Hun har løpetid, så noe av problemene kan nok skyldes dette. Da jeg snakket med svigers nevnte de at det var vanlig at hun blir rastløs og oppmerksomhetssøkende eller pipete, men ikke at hun slutter å spise og begynner å bjeffe/ule. Legg merke til at vi har hatt henne i 3 uker, og at adferden begynte å endre seg for 1 uke siden, så trolig er ikke problemet at hun har flyttet? Vi ønsker likevel å gjøre denne overgangen så enkel og bra som mulig for henne, og viktigst av alt; at hun skal spise som vanlig. Har noen her tips til hva dette kan skyldes, eller hva vi bør gjøre? Evt om vi bør oppsøke veterinær? 
  • Altså, den totale motsetningen av en sånn hvit 😆 Er det en groenendael? Ekstremt søt, om jeg får si det! 
  • Har ikke kjøkkenvekt så hadde håpet på at noen kanskje hadde samme för og kunne måle opp for meg
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...