Gå til innhold
Hundesonen.no

"Råforing utgjør en helserisiko!"


Lillekrapyl
 Share

Recommended Posts

For det første var den artikkelen skikkelig dårlig oversatt. For det andre er mesteparten av bevisføringen utrolig finplukket fra studiene som blir sitert. Enkeltskader er faktisk ikke statistisk tilstrekkelig til å påvise at noe er farlig. For det tredje er de tingene han nevner (som høye vitamin A-opphopninger i lever etc) ting de fleste som råfôrer allerede vet om?

 

Skjønner heller ikke påstanden om at råfôrede hunder ikke får kalsium, da de fleste får bein, brusk og annet? Og selvfølgelig er skader på spiserør og magesekk en mulig sideeffekt, men det er det og av å ødelegge leker,eller tygge på pinner eller tyggebein uten at jeg ser veterinærer aktivt motarbeide det.

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ny oppsiktsvekkende studie viser at det er farlig å leve!

Studien har påvist det man lenge har lurt på - når man lever kommer man en gang til å dø!

Noen dør tidligere enn andre, men alle dør til slutt!

Konklusjon: det er farlig å leve, og den eneste måten å unngå å dø på er å ikke bli født!

  • Like 17
Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 timer siden, Eloise skrev:

Det aller verste med råforing er at man må håndtere rått kjøtt i husstanden! :shocked:

Hmmm

Jeg kjøper alltid min mat rå, aldri stekt kotelett f.eks

Er ikke noe forskjell fra hundene det. Rått er rått, kjøtt er kjøtt :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

30 minutter siden, AussieAllTheWay skrev:

Hmmm

Jeg kjøper alltid min mat rå, aldri stekt kotelett f.eks

Er ikke noe forskjell fra hundene det. Rått er rått, kjøtt er kjøtt :D

Det tror jeg ikke stemmer helt. Det er en grunn til at slaktere ikke selger innvoller av de samme dyrene som de selger kjøttet fra, og det har å gjøre med helserisiko. Jeg har spurt flere slaktere, og også vår lokale kjøttleverandør (bonden), om å få med indre organer og annet avskjær når vi kjøper kjøtt, og svaret er alltid at reglene er strenge og at de ikke kan gjøre det. Dette er sikkert en kombinasjon av at de får for lite igjen for avskjæret i forhold til prisen, slik at det ikke er verdt for dem å behandle kjøttavskjæret like nøye som kjøttet, i tillegg til at det er større risiko for sykdommer/parasitter i innvoller/indre organer/avskjær. For noen år siden ble det stopp av salg av lever pga smittefare, og da var det umulig å oppdrive okselever i butikkene i lange tider. Kjøttet fra de samme dyrene ble solgt i butikken.

Poenget mitt er at en rå biff eller kotelett absolutt ikke er det samme som rått avskjær som inneholder alt det vi ikke spiser på dyret, og det er faktisk avskjæret og innvollene hundemat som V&H inneholder.

Når det er sagt så vil jeg tro at norskprodusert rå hundemat er underlagt de samme strenge krav som menneskemat, og sånn sett så *bør* hundemat som er produsert etter reglene være like trygg å håndtere som kjøtt til mennesker. Jeg ville ikke følt meg like trygg på hundemat som jeg ikke visste var produsert i henhold til regler som gjelder i Norge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

24 minutter siden, Helianthus skrev:

Det tror jeg ikke stemmer helt. Det er en grunn til at slaktere ikke selger innvoller av de samme dyrene som de selger kjøttet fra, og det har å gjøre med helserisiko. Jeg har spurt flere slaktere, og også vår lokale kjøttleverandør (bonden), om å få med indre organer og annet avskjær når vi kjøper kjøtt, og svaret er alltid at reglene er strenge og at de ikke kan gjøre det. Dette er sikkert en kombinasjon av at de får for lite igjen for avskjæret i forhold til prisen, slik at det ikke er verdt for dem å behandle kjøttavskjæret like nøye som kjøttet, i tillegg til at det er større risiko for sykdommer/parasitter i innvoller/indre organer/avskjær. For noen år siden ble det stopp av salg av lever pga smittefare, og da var det umulig å oppdrive okselever i butikkene i lange tider. Kjøttet fra de samme dyrene ble solgt i butikken.

Poenget mitt er at en rå biff eller kotelett absolutt ikke er det samme som rått avskjær som inneholder alt det vi ikke spiser på dyret, og det er faktisk avskjæret og innvollene hundemat som V&H inneholder.

Når det er sagt så vil jeg tro at norskprodusert rå hundemat er underlagt de samme strenge krav som menneskemat, og sånn sett så *bør* hundemat som er produsert etter reglene være like trygg å håndtere som kjøtt til mennesker. Jeg ville ikke følt meg like trygg på hundemat som jeg ikke visste var produsert i henhold til regler som gjelder i Norge.

Når mattilsynet sier det ikke er noen risiko å håndtere v&h på kjøkkenet når tar jeg det for god fisk altså.

Kommer langt med vanlig hygiene. selv nekter jeg å være hysterisk, og lager mat til meg selv og hundene i samme rommet uten noen som helst tanke for at det skal være farlig. 

Men nei- jeg ville heller ikke vært like sikker på ting som ikke var produsert i Norge :)

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, AussieAllTheWay skrev:

Hmmm

Jeg kjøper alltid min mat rå, aldri stekt kotelett f.eks

Er ikke noe forskjell fra hundene det. Rått er rått, kjøtt er kjøtt :D

Hehe, jeg vet, det var ment som en spøk om hvor skummelt det er med vanlig matlaging til mennesker, siden vi tross alt håndterer rått kjøtt når vi lager egen middag. :icon_redface:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For det første er ikke dette sammenlignbart med norske råvarer ang farlige bakterier o.l. 

For det andre er disse syke dyrene det henvises til foret på kun en type kjøtt. Klart det for mangelsykdommer og syke dyr. 

For det tredje så unngår man fare for å sette fast ting ved å tilpasse stykkene til hvilke type hund man har. Om den er stor, liten, slukhals, eller jobber med med maten.

De som har undersøkt det her har glemt en vesentlig ting. Nemlig å vite hva de snakker om ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lest artikkelen, og jeg vil være enig i, at hjemmelaget råfóring kan være en helserisiko hvis man ikke vet hva man driver med eller er fornuftig. Jeg ville ikke gjort det, fordi jeg kjenner ikke godt til næringsinnholdet/vitamin- og mineralinnhold og andre substanser i dyrenes organer, og dermed kan sette det sammen riktig. Jeg er ingen ernæringsekspert, derfor overlater jeg den biten til de som føler seg trygge på det. Jeg er også enig i, at variasjon er viktig. Vi mennesker spiser også altfor mye dårlig mat, feil mat osv., og man kan jo regne ut prosenten av folk som bruker medikamenter mot hjerte- og karsykdommer! Det er ganske mange, og en av faktorene er jo ernæring, men også miljøfaktorer. Vi vet jo ikke alle vi en gang om ernæringsinnholdet i alt vi spiser, ei heller kan vi kontrollere evt. bakterier. Var jo nylig dukket opp ett eller annet i noe kylling også som ble tilbakekalt. Og vi har jo hørt oppslag om både salmonella og e-coli i menneskemat. Det forekommer jo. Jeg har troen på, at så lenge råvarene er riktig behandlet fra dyret er avlivet til det ligger i skålen til hunden, er det svært lite sannsynlig med bakterielle sykdommer. Artikkelen skriver at det ikke foreligger noe bevis for at noe er bedre enn det andre av tørt og rått, men jeg tenker, at begge sier har sine fordeler og ulemper. I tillegg er både mennesker og dyrene individer, og noen ganger må vi vel bare innse at ikke alle hunder kan spise kyllingbein eller ryggvirvler eller hele dyr eller fóret etter prey f.eks., og det handler jo også om kunnskap til eier. Jeg har IKKE den kunnskapen, og bruker en del Vom og hundemat selv. Føler jeg rimelig trygg på dette, men man ser jo stadig folk som skriver og nevner at de må tilsette ting eller annet, og slik er de tjo, man må jo finne det som fungerer for seg. Så i alt, en god artikkel egentlig! For gjør man det ikke riktig eller er usikker, så kan det jo bli en alvorlig helserisiko Uttrykksikonet smile Akkurat som at vi mennesker skulle levd på sjokolade, bløtkake, pose-supper og poteter.  Synes den faktisk var bra jeg, hilsen en V&H-elsker! 

(Kopiert fra en kommentar jeg skrev til dette på en Facebook-gruppe. Står for samme tanker, og synes de er viktige, og orker ikke skrive om igjen) :) 
Uttrykksikonet tongue. synes den faktisk var bra jeg, hilsen en V&H-elsker!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Lange turer er ikke nødvendigvis veldig stimulerende. Det kan være, men det kan også øke stress, særlig hvis dere går mye i ukjente miljøer eller rundt mye andre folk og hunder. Stress og usikkerhet er i stor grad genetisk, og påvirkes såklart av hormoner. Søksarbeid er ofte god stimuli, og er bevist å øke selvtilliten hos hunder. Meld dere på et kurs i nosework, barn hunt eller annen type søk som dere kan bruke som aktivisering i hverdagen. Tren triks og lydighetsøvelser. Kjøp spill med utfordringer som hun kan løse for å få middag. Generelt vil jeg også skjerme henne mot å bli presset inn i situasjoner der hun føler hun må si fra. Det er ikke alltid mulig, men ikke la fremmede klappe henne, hold avstand til ting eller steder som stresser henne, osv. Hvis hun knurrer er hun for ukomfortabel, og hvis det signalet blir oversett er bitt ofte neste.
    • Har en mittelspitz tispe som har mye stress. Dette spesielt i de to røyteperiodene og under løpetid. Merker dette godt med økende varsling, knurring mot ukjente(hvis de forsøker ta på henne) og slikking av labber. Alt dette begynte etter første løpetid. Vi forsøker å gå lange turer og leke for å stimulere henne, virker noe... Ingen smerter.  Snakket med dyrlegen uten noe særlig gode råd. Har også hatt atferdsanalyse for noen år siden, hvor konklusjonen var mer stimuli og eksponering.   Er det noen med liknende erfaringer? Kan det være hormonelt betinget, eller er det en slags angstlidelse?   
    • Det er ingen grunn til å ikke bruke tørrfôr som godbiter ellers også, det er jo bare mat, så lenge hunden vil ha det. Og vær for all del ekstremt forsiktig med AI. De stiller ikke vesentlige spørsmål som en veterinær vet å spørre før man behandler en hund. Kildekritikk er fint, men det kommer helt an på hvilke kilder man bruker. Og har lov til å bruke. Så enten er AI-en trent på ulovlig materiale, eller så har den et begrenset spenn av kilder. I tillegg er det ekstremt stor forskjell på hundehold i ulike land, så selv forutsetninger for forskning og råd fra profesjonelle vil variere stort.
    • Altså hvorfor har ikke jeg tenkt på dette?!  Så genialt med AI altså👏🏻  Har snakket med vetrinær igjen i går, og vi skal forsøke med Hills sitt allergifor:) Vi startet overgang i går og lillemann ELSKET det og «sorterte» maten i skåla for han skulle spise Hills-bitene først🤣  Det som var et kjempepluss var at foret har godbiter med samme ingredienser, så de kunne han få 4 stk av om dagen, selv om han er på eliminasjonsdiett. Så GJETT om det ble fest hjemme i går. Første godbit på mer enn syv uker.  Fikk også sove natta gjennom uten magetrøbbel og i morres var avføring fast og fin!    Har skikkelig tro på at dette skal bli bra🫶🏻 OG når vi forhåpentligvis starter provokasjonsdiett om noen uker så skal vi starte med VOM fra taste!    Tusen takk for gode råd folkens👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Dere er helt supre som tar dere tid til å svare, og nå er vi såå lykkelige i heimen😍    
    • Takk! 🥰 Jeg glemte at det finnes en verden av små butikker utenom gigantene. Du reddet dagen og uka og måneden, og potensielt hele sommeren min. Nettopp vært på kurstime med råfor klabb og klæss og isj, og så ikke veldig lyst på fremtiden. Får hamstre.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...