Gå til innhold
Hundesonen.no

Mat som har stått i romtemperatur.


Malamuten
 Share

Recommended Posts

26 utbrudd på 6 år. Hvor mange trafikkulykker har vi hatt i Norge på 6 år? ..og da må vi regne med de ulykkene der ingen dør eller blir permanent skadd, for denne bakterien gir svært sjelden dødsfall. Her står mer om den: http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6493&Main_6157=6287:0:25,5499&MainContent_6287=6493:0:25,6833&Content_6493=6441:82657::0:6446:9:::0:0
26 store utbrudd, ikke enkeltpersoner. :) Hvert år blir flere tusen tilfeller av matforgiftning rapport i Norge. :) Og joa, takk for link, men nå er mattrygghet det jeg har holdt på med på studiet mitt siden jul, så jeg har grei oversikt altså.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 61
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jammen ikke rart det kastes så mye mat, når folk er så hysterisk.. Ett døgn på kjøkkenbenken har aldri drept vår middag noen gang iallefall... Og ikke har vi vært syke noen gang heller..

Det ble til at jeg spiste det. Er vell snart 4 timer siden nå og ingen antydning til å bli dårlig så tror det gikk bra. @Čeahppi har prøvd matforgiftning før jeg og å det er ikke kult.

Jeg hadde ikke spist det... jeg har 30 studiepoeng i mattrygghet og vet litt for mye om hva som vokser og hvor fort det vokser i romtemperatur, og hvor syk man potensielt kan bli.

26 store utbrudd, ikke enkeltpersoner. :) Hvert år blir flere tusen tilfeller av matforgiftning rapport i Norge. :)

Den ene gangen jeg ble syk var det hverken ris (amylasen som visstnok er bakteriemat i følge artikkelen), hvete eller grønnsaker involvert, men peanøttsmør, hampprotein, sojaprotein og isolert risprotein (uten amylase). Jeg har gått hotell og næringsmiddelfag, jobbet på kjøkken, og har 37,5 studiepoeng i celle- og molekylærbiologi og biokjemi, spesifikt, så jeg tror lab-/kjøkkenhygienen min skal være noe over gjennomsnittelig god. Antallet ganger jeg har spist vafler, pannekaker eller pizza (med kjøtt) som har ligget (tildekket) i romteperatur over natten, uten å varme det opp igjen ville fått deg til å svette om jeg fortalte det :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den ene gangen jeg ble syk var det hverken ris (amylasen som visstnok er bakteriemat i følge artikkelen), hvete eller grønnsaker involvert, men peanøttsmør, hampprotein, sojaprotein og isolert risprotein (uten amylase). Jeg har gått hotell og næringsmiddelfag, jobbet på kjøkken, og har 37,5 studiepoeng i celle- og molekylærbiologi og biokjemi, spesifikt, så jeg tror lab-/kjøkkenhygienen min skal være noe over gjennomsnittelig god. Antallet ganger jeg har spist vafler, pannekaker eller pizza (med kjøtt) som har ligget (tildekket) i romteperatur over natten, uten å varme det opp igjen ville fått deg til å svette om jeg fortalte det :D

Hvordan vet du med sikkerhet hva du ble syk av? Mange bakterier gir ikke sykdom før flere dager etter du har spist mat som inneholder de.

Og klart det i de fleste tilfeller vil gå bra, men nå var jo temaet her hvorvidt man kan bli syk av varmebehandlet mat som har stått fremme og det kan man i høyeste grad. Ut fra innlegget ditt over virker det jo ikke helt som om du hadde hørt om sporedannere som overlever i mat før, når du prater om at bakteriene da må komme fra et sted. Bacillus er forøvrig ikke den eneste, Clostridium perfringens er en annen som dukker opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan vet du med sikkerhet hva du ble syk av? Mange bakterier gir ikke sykdom før flere dager etter du har spist mat som inneholder de.

Og klart det i de fleste tilfeller vil gå bra, men nå var jo temaet her hvorvidt man kan bli syk av varmebehandlet mat som har stått fremme og det kan man i høyeste grad. Ut fra innlegget ditt over virker det jo ikke helt som om du hadde hørt om sporedannere som overlever i mat før, når du prater om at bakteriene da må komme fra et sted. Bacillus er forøvrig ikke den eneste, Clostridium perfringens er en annen som dukker opp.

Jeg har hørt om dem i ris, men aldri om hvete og grønnsaker. Kan ikke erindre å ha lært noe om disse på hotell- og næringsmiddelfag heller (men det var i -97, og for alt jeg vet så kan jeg ha vært borte den dagen), og ingen har snakket om dem på noen av de kjøkkenene jeg har jobbet på. Dog følges alltid IK mat, og all ris kastes. Vaffelrøre kan derimot stå skremmende lenge, uten at noen jeg har jobbet med har blitt syke av den. Jeg har også spist svimlende mengder med hvete- og grønnsaksrester fra i går, uten antydning til sykdom, så at disse sporedannende bakteriene skal være så vanlige og farlige har jeg vondt for å tro.

Hva med alle de rå gulrøttene jeg spiser? Sannsynligheten for at det følger med jordbakterier på dem, selv etter vasking og skrelling, er jo kjempehøy. Mtp hva professoren sier burde jeg ofte være matforgiftet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Granum er kul! :D

Spiser sånn hele tiden, aldri tenkt på at jeg kunne bli syk. Men det er kanskje litt som med hunder; det kommer an på hva man er vant til.

Nei, det handler om at du har hatt flaks, helt enkelt. ;) Får du i deg riktig dose toksiner fra Bacillus cereus, så blir du syk, jeg lover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Granum er kul! :D

 

 

Nei, det handler om at du har hatt flaks, helt enkelt. ;) Får du i deg riktig dose toksiner fra Bacillus cereus, så blir du syk, jeg lover.

Ja, vet! Han kommer på smedfesten vår neste uke, gleder meg!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, det er ikke sånn man at man bygger opp resistens mot bakterielle forgiftninger og du har helt sikkert vært syk av maten en gang eller to. Det er bare det at de fleste tror de er syke av andre ting, når de egentlig er matforgiftet. Man kan bli syk av veldig mange forskjellige bakterier (og virus) med veldig varierende inkubasjonstid og symptombilde.

Det er litt drøyt å påstå at jeg sikkert har vært syk av maten jeg har spist flere ganger, for det har jeg ikke. Jeg har aldri diarè (dessverre nesten!). Jeg oppbevarer nesten alltid matpakken min i romtemp til jeg skal spise den også. Nei, det går ikke an å bli immun mot patogene bakterier, men kanskje det da ikke er så himla mye sånt som man skulle tro? Jeg kan jo også nevne at jeg er oppvokst i Asia, og jeg spiste ubehandlet frukt og grønt, jeg spiste kyllingklør (!) kjøpt på lugubre marked, og jeg beit negler. Syk? Nope.

En annen sak er at jo mer man lærer om noe, desto mer opphengt blir man i det. Jeg er snart sykepleier, og vet godt at det finnes bakterier og hvordan man forholder seg til disse. Noen av oss som er sykepleiere går litt for mye opp i dette, og blir hysteriske, andre tar ting litt mer med ro. Jeg tilhører sistnevnte gruppe - jeg orker ikke å gå rundt og tenke på sånt! Og når jeg aldri er syk, så ser det heller ikke ut som om jeg gjør noe skadelig for meg selv. På jobb er jeg selvsagt påpasselig, men det blir en heeelt annen diskusjon. Nå har du begynt å studere disse bakteriene, og det er klart at du blir mer oppmerksom på sånt da, men å påstå at andre folk (i dette tilfelle jeg) har vært syk pga det, er å dra det litt langt.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med alle de rå gulrøttene jeg spiser? Sannsynligheten for at det følger med jordbakterier på dem, selv etter vasking og skrelling, er jo kjempehøy. Mtp hva professoren sier burde jeg ofte være matforgiftet.

Rå gulrøtter er rimelig uproblematisk mtp Bacillus cereus, fordi bakterien ikke tåler konkurranse fra andre bakteriearter spesielt godt, og derfor aldri vil få formert seg i stor grad i rå grønnsaker. Bakterien er som regel kun et problem i varmebehandlede eller pasteuriserte matvarer, der andre bakterier har blitt drept, mens Bacillus cereus overlever fordi den danner sporer, som etter varmebehandling/pasteurisering germinerer, og deretter har fritt spillerom til å formere seg i et miljø tilnærmet fritt for andre bakterier - i en temperatur under 50 grader Celsius. Cluet er derfor at maten enten skal være KALD eller gjennomvarmet til over 60 grader, for da vokser ikke Bacillus cereus.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Haha jeg spiser ris og pasta også jeg selv om det har stått ute, viste ikke det var farlig. Er ikke kresen på sånt, lukter og ser det ok ut spiser jeg det. Er nok litt herda av at vi har veldig dårlig kjøleskap så det har nesten samme temperatur som ute på benken :P

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jammen ikke rart det kastes så mye mat, når folk er så hysterisk.. :| Ett døgn på kjøkkenbenken har aldri drept vår middag noen gang iallefall... Og ikke har vi vært syke noen gang heller..

Jeg er mer overrasket over at folk glemmer å sette i kjøleskapet :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jammen ikke rart det kastes så mye mat, når folk er så hysterisk.. :| Ett døgn på kjøkkenbenken har aldri drept vår middag noen gang iallefall... Og ikke har vi vært syke noen gang heller..

Det har tatt livet av endel som IKKE husker å sette inn middagsrestene i kjøleskapet, så jeg vil på det sterkeste anbefale å begynne med det. ;) Er man riktig uheldig så kan man faktisk bli dødssyk, så det er ikke snakk om hysteri på noe vis, kun sunn fornuft.

At man aldri har blitt syk handler mest om flaks og tilfeldigheter, f. eks at vi bor i Norge, et av verdens sikreste land mtp mattrygghet. Likevel er det stadige utbrudd, og det skyldes primært dårlige og mangelfulle rutiner når det gjelder slakt, produksjon, hygiene, oppbevaring og behandling av mat, oppvarming, fraværsrutiner ved sykdom mm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lært av denne tråden at jeg skal være forsiktig med ris og pasta spesielt ( har jeg skjønt det riktig?) og være veldig nøye på at det skal rett i kjøleskapet om det skal oppbevares til dagen etter i forhold til barnet mitt. Må innrømme at jeg er mye mindre nøye når det kommer til meg selv.

Jeg elsker ris, så jeg har spist mye ris som har vært oppbevart helt feil. Takk for info :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lært av denne tråden at jeg skal være forsiktig med ris og pasta spesielt ( har jeg skjønt det riktig?) og være veldig nøye på at det skal rett i kjøleskapet om det skal oppbevares til dagen etter i forhold til barnet mitt. Må innrømme at jeg er mye mindre nøye når det kommer til meg selv.

Jeg elsker ris, så jeg har spist mye ris som har vært oppbevart helt feil. Takk for info :)

Det vil nok i de fleste tilfeller gå bra altså, men det er jo ikke verre enn at man setter i kjøleskap så er man enda litt tryggere. Jeg er ikke hysterisk selv, men greit å ta de forhåndsregler man kan. Og ris og pasta er viktig ja :) Også store gryter med lapskaus og så videre, det bør heller ikke stå fremme i romtemperatur å få bruke alt for lang tid på å kjøle seg ned. :)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Viktig å avkjøle hurtig (i f.eks. vannbad, eller ute på trappen vinterstid) før noe settes i kjøleskapet. Ellers stiger temperaturen i kjøleskapet og sette resten av maten inni der i fare.

Når det er sagt: Det er ingen i Norge som har dødd av denne bakterien de siste seks årene ihvertfall. Det er fortsatt langt farligere å bevege seg ut i trafikken enn det er å spise gjennomvarmet fisk og grønnsaker eller pizzastykker som har stått tildekket på kjøkkenbenken over natten.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det er sagt: Det er ingen i Norge som har dødd av denne bakterien de siste seks årene ihvertfall. Det er fortsatt langt farligere å bevege seg ut i trafikken enn det er å spise gjennomvarmet fisk og grønnsaker eller pizzastykker som har stått tildekket på kjøkkenbenken over natten.

Men hvorfor risikere å bli syk når man kan unngå det, bare fordi det er mindre farlig enn å gå i trafikken? Logikken der skjønner jeg ikke.

Hvis man hadde regnet på hvor mye penger samfunnet har tapt på næringsmiddelbårne infeksjoner så vil jeg tro at man kommer opp i en rimelig god sum. Noen infeksjoner kan også gi senskader og plager som man kan slite med resten av livet.

Hvor vanskelig er det med god mathygiene? Ikke er det spesielt vanskelig og ikke tar det spesielt mye tid, likevel slurves det enormt rundt omkring på norske kjøkken!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvorfor risikere å bli syk når man kan unngå det, bare fordi det er mindre farlig enn å gå i trafikken? Logikken der skjønner jeg ikke.

Hvis man hadde regnet på hvor mye penger samfunnet har tapt på næringsmiddelbårne infeksjoner så vil jeg tro at man kommer opp i en rimelig god sum. Noen infeksjoner kan også gi senskader og plager som man kan slite med resten av livet.

Hvor vanskelig er det med god mathygiene? Ikke er det spesielt vanskelig og ikke tar det spesielt mye tid, likevel slurves det enormt rundt omkring på norske kjøkken!

Jeg har vært syk én gang, og da etter å ha fulgt alle regler. Matforgiftninger er svært sjeldne i Norge, på tross av at vi spiser restemat.

Hvorfor risikere en ulykke når man kan unngå det? Det er farligere å gå ut av sengen enn det er å trekke dyna godt oppunder ørene og betrakte verden gjennom en desinfisert skjerm. ..eller skal vi begynne å bruke hansker på allmenne kontaktflater og ansiktsmasker på bussen for å unngå å bli dråpesmittet med sesongens forkjølelses- og influensavirus? I teorien kan det ligge et aktivt HIV-virus på den ene tasten på kortterminalen, som en tenåring klør godt inn i en blodig kvise på tur ut av butikken.

Hadde forsåvidt ikke vært meg imot om folk var mer bevisste på smittevern, men vi klarer oss merkelig nok helt fint uten lomma full av engangshansker, håndsprit på hvert gatehjørne og masker på bussen også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vært syk én gang, og da etter å ha fulgt alle regler. Matforgiftninger er svært sjeldne i Norge, på tross av at vi spiser restemat.

Hvorfor risikere en ulykke når man kan unngå det? Det er farligere å gå ut av sengen enn det er å trekke dyna godt oppunder ørene og betrakte verden gjennom en desinfisert skjerm. ..eller skal vi begynne å bruke hansker på allmenne kontaktflater og ansiktsmasker på bussen for å unngå å bli dråpesmittet med sesongens forkjølelses- og influensavirus? I teorien kan det ligge et aktivt HIV-virus på den ene tasten på kortterminalen, som en tenåring klør godt inn i en blodig kvise på tur ut av butikken.

Hadde forsåvidt ikke vært meg imot om folk var mer bevisste på smittevern, men vi klarer oss merkelig nok helt fint uten lomma full av engangshansker, håndsprit på hvert gatehjørne og masker på bussen også.

Nei, det er ikke sjelden at folk blir syke av maten i Norge. Det er faktisk et stadig økende problem, men dessverre underrapportert, da de færreste drar til lege med mindre de er dausjuke.

Nå handler ikke mattrygghet om å forsake noe som helst, eller å bruke beskyttelsesutstyr, det handler om å behandle maten korrekt. At du synes det er hysterisk, greit nok, men da håper jeg at jeg slipper å spise mat laget av deg. Jeg har stått på kjøkkenet hos bekjente, og sett at de skjærer rå kylling sammen med salat... Da mister jeg faktisk litt troen på menneskeheten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mmm.. nå sitter jeg og spiser rester fra i går. Som har stått på kjøkkenbenken siden da, over et døgn. Blir vel så syk i morgen at jeg ikke kan på jobb..! Fløte, kjøtt og grønnsaker i skjønn forening. :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, det er ikke sjelden at folk blir syke av maten i Norge. Det er faktisk et stadig økende problem, men dessverre underrapportert, da de færreste drar til lege med mindre de er dausjuke.

Nå handler ikke mattrygghet om å forsake noe som helst, eller å bruke beskyttelsesutstyr, det handler om å behandle maten korrekt. At du synes det er hysterisk, greit nok, men da håper jeg at jeg slipper å spise mat laget av deg. Jeg har stått på kjøkkenet hos bekjente, og sett at de skjærer rå kylling sammen med salat... Da mister jeg faktisk litt troen på menneskeheten.

Altså, helt uenige er vi jo ikke, men jeg mener en kan bruke litt skjønn, og ikke ukritisk kaste all mat fordi det er en liten fare for forgiftning, når denne er langt lavere enn sannsynligheten for å bli uforskyldt skadd eller drept i en trafikkulykke. At det skulle oppstå matforgiftning fra en pizzaskorpe er i det hele tatt svært usannsynlig. Da er det verre med ris, pasta og grøt, der det er mer vann.

Fisk og grønnsaker (trådstarter) som har vært riktig oppvarmet, og har stått tildekket hjemme på kjøkkenbenken skulle ikke være et problem mtp de nevnte sporedannende bakteriene. ..og det gikk jo bra også.

Ellers er jeg enig i at kunnskap og bevissthet rundt kjøkkenhygiene og smittevern er for lav, generelt. Om du ikke vil spise mat jeg har tilberedt på jobb (egen mat hjemme og kommersiell servering er to helt forskjellige ting for meg), så kan jeg love deg at du ikke vil spise noen steder utenom hjemmet. Kokker har egentlig ikke all verden med hygiene- og mikrbiologi fra yrkesskolen, svært mange er også ufaglærte, og enkelte ting skyves lenger ned på prioriteringslista når det er travelt på kjøkkenet. Ikke tenk på det neste gang du er ute og spiser på en travel a la carte.

Du får høyne stemmen og presse på for økt andel realfagsindervisning i grunnskolen (gjerne på bekostning av religionsundervisningen, spør du meg), og at vgs pensum i realfagene skal være obligatorisk for alle innbyggere i Norge. Det hadde vært noe :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mmm.. nå sitter jeg og spiser rester fra i går. Som har stått på kjøkkenbenken siden da, over et døgn. Blir vel så syk i morgen at jeg ikke kan på jobb..! Fløte, kjøtt og grønnsaker i skjønn forening. :)

"Mmmm... nå sitter jeg i bilen og drikker en pils. Så tar jeg meg en kjøretur. Er vel ikke så farlig å kjøre med en pils innabords? Bilkjøring og alkohol i skjønn forening!"

Omtrent så smart høres det ut i hodet mitt...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I andre land er det faktisk ikke antatt at det er idioti, dette med å ta en pils og kjøre. ;)

Det sier vel mer om de som har laget lovverket, da evnen til å kjøre bil reduseres allerede ved 0,15 i promille, dvs etter å ha drukket 1,5 dl øl for en kvinne på 60 kg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Motviljen mot utgangsstilling uten godbit i venstre hånd vedvarer. Verbalt signal har han sluttet lytte til fordi jeg har tydeligvis begått for mange tillitsbrudd på det. På håndsignal kommer han oftere inn for å utføre, men setter seg demonstrativt ned i en hvilken som helst annen posisjon enn utgangsstilling når han oppdager at hånden er tom. Når det er godbit i hånden fullfører han fint og sitter superivrig helt klint inntil beinet mitt, som belønning for å shape meg til å ha godisen i hånden: — BRA! Fliiiink mams! Situasjonen virker håpløs, men de to siste dagene har han plutselig gjenfunnet gleden i å komme direkte inn og levere fra seg apportbukken igjen. Den hadde jeg gitt opp og degradert til leketøy - så gir ikke opp håpet om verbal cue utgangsstilling uten godbit i hånden helt ennå. ... Sånn i tilfelle jeg plutselig dør, btw, her er en liste over verbale kommandoer han "kan" og utfører om han vil. Han vet hva ordene betyr når han vet det er godbiter within reach: Ost = stå Pølse = sitt Bacon = dekk Ostepølse m/bacon, altså. Work in progress. Pleier komme flere skritt mot meg når han reiser seg til ost fra avstand. Gjør ofte bacon istedenfor ost. Kan pølse og bacon i de fleste situasjoner, også med ryggen til. Ikke god på pølse og ost under marsj. Må gå sakte og bruke hele kroppen som hjelper for å få borrelåsen til å løsne. Ost, både det å innta posisjonen og å holde den er lengst fra mål og krever mest hjelpere av de tre. Hele lista er work in progress. Han har en viss forståelse av hva ordene betyr, jobben videre er med tid og avstand: Bli (på taust håndsignal full forståelse. Ikke testet ordet uten samtidig håndsignal ennå. Bryter dersom avstanden blir for stor, jeg forsvinner helt ut av syne, eller mobiltelefon løftes for å ta bilde.) Ta med = hent  Takk = levere i hånden  På = frem til target på bakken, frempoter på, tar kontakt uten å snu seg fullstendig inntil videre  Slalom = weave Spin/twirl = medsols/motsols  Bamse (sitte bamse) High five  Gi labb Touch = snute i håndflaten, fingrene nedover skiller fra high five. Ikke jobbet med å holde posisjonen 2 og 3 (heelwork posisjoner) Hinter = gå bak Mellom = sving bakparten og rygg inn mellom beina dersom står, gå mellom beina dersom i bevegelse  Bakk = rygge Leave it = leave it (mat) Haka = hake på henvist target  Kom så = casual "innkalling" Kysselyd med leppene = kontakt  Navn = kontakt Æppæppæpp = stopp det der Rectus (utgangsstilling/marsj på høyre side) Link = Jeg er frekk som fy og prøver ydmyke deg til å gjøre nedverdigende sirkustriks uten å betale. Påbegynt, men tviler på at han forstår ordene: (Jeg har) BIFF! = superinnkalling. Ikke gjort mange nok ganger av manko på jackpot treats og toys når jeg har vært sikker på suksess. Rygg = ligge på siden med magen blottlagt, fordi han ikke klarer ligge stabilt på ryggen, men tipper over. Rull rundt = rulle over og ligge på siden. Vært for lat å fullføre fra dekk til dekk ennå. Vil bare når han er i humør til det. Blir veldig frustrert om jeg prøver lure ham over på ryggen når han er energisk og ikke føler for å kewle og slæcke'n. Teppe = gå til anvist "teppe" og bli der. En mer mobil "Gå til plassen sin". Ikke veldig stabil på den ennå. Godis må presenteres først, legger seg ofte halvveis utenfor, ofte bare nær teppet, utålmodig på frekvensen godbitene hagler i, og reiser seg fort om det går for mange sekunder, men han har en viss forståelse av hva ordet betyr: Godbiter kommer flyvende gjennom luften og lander ca her. Krype fremover er en adferd jeg venter på å få mer av, spontant og frivillig, før jeg setter cue på den. Lokking har jeg som nevnt brent meg på. Manerer i avskjeds-situasjoner er fullstendig fraværende. Plutselig bare snur han rumpa til og går, uten å si adjø - virkelig uhøflig - så "vinke farvel" står også på planen i dag.  
    • Støtter Schæfer 😁😁😎😎 Drømmehunden. Hadde aldri orka Malle, sjukt kule hunder men fy for en int3ns rase... 
    • Jeg har bhg barn og har en ungtispe på 9 måneder.  Jeg begynte alene trening hjemme dag 3. Alene mens e går på do, vaskerommet, ut med boss, ect. Noen min i slengen. At en vanlig valp venter i bil i 10 min mens du leverer i bhg kan ikke være noe big deal eller på noe som helst skadelig for valpen.  Ikke alle er uføre og enslige når de skaffer seg valp og kan følge med på alt valpen gjør til enhver stund. De aller fleste er i jobb/skole.  Ta det helt med ro, ikke gjøre noe stor greie utav alene trening. Inn og utav av rom uten valpen, evt valpen i binge/bur og du går å legger ungen/dusjer ect.  Jeg har i hvertfall den holdningen og synes d fungerer fint  
    • Hadde en utrivelig opplevelse i går. Vi fikk hjemmelekser fra forrige privattime, der målet generelt er godt samspill og lydighet uten godbiter fremme, og vi fikk en spesifikk øvelse å fokusere på: hverdagslig lineføring, uten lokking og luring og bestikkelser. Ede skal ganske enkelt bare holde seg i posisjon fordi han aksepterer mitt lederskap, ikke fordi jeg bestikker ham med godis. Jeg har vært litt sløv og reluctant med de leksene, fordi det blir så dårlig stemning. Ede går skyhøyt i stress når jeg er bestemt og stiller krav. Det er ikke bare testing av lederskap og maktkamp, han blir redd. Som om han får angstanfall og hans verden raser sammen av at hans autonomitet trues. Jeg forstår ham. Samtidig er vi nødt til å få på plass lydighet uten godbiter tilgjengelig. Han MÅ noen ganger bare høre etter, med en eneste gang. Derfor må han ALLTID høre etter med en eneste gang, for han evner ikke skille en alvorlig situasjon fra en øvelse. Han er såpass kunnskapsløs om den naturvitenskapelige verden at han prøver hilse fysisk på mennesker inni forbipasserende biler. Fysikk forstår han seg ikke på. ..så instruktøren har rett og min indre pølsetante har feil. En kan ikke bare dille og dalle og shape og lokke og bestikke absolutt ALT med en så stor hund. Noen ganger må en stille KRAV til hunden som hunden må følge opp uten å stille spørsmål.  Lineføring er mange ganger en sånn situasjon, hvor en må kunne KREVE av hunden at den gjør nøyaktig som den får beskjed om.  ..men jeg er for soft til å være streng nok. Ble instruert til å bruke kroppen som blokkering. Rolig, behersket, men dominant, blokkere og presse ham til å rygge bakover om han passerer skotuppene mine, selvstendig fremoversøkende. Jeg vil gjerne ha resultatet. En hund jeg slipper å hele tiden fokusere på i bekymring for at han kan bryte posisjonen når vi manøvrerer på steder det skjer mye.  ..men metoden er ikke my cup of tea med akkurat denne hunden. Har forsøkt lure meg til å bruke shaping for å oppnå det samme, og det går stadig fremover. Ede kan gå et godt stykke uten noe i hånden, med kontakt, uten utbetalinger nå, men vi er langt fra i mål.  For å få fortgang har jeg blandet litt. Litt mindre godis, aldri i hånden, og høyere krav for å få opp fra lomma, samtidig som jeg har satt grenser ved metoden fra instruktør. Stresser han seg opp og ikke adlyder, men fortsetter bryte fremover, så "legger jeg ham i bakken" (høres så ille ut - det er bare en dekk ved litt press i halsbåndet, ikke så mye at han stritter i mot, bare en veiledning) og så må han ligge til han har stresset ned før vi fortsetter. Dette gikk SÅ fint 4/5 av turen i går. Han har forstått at jeg vil han skal holde hodet ved låret mitt, og han var såååå flink gutt til bare sporadiske godiser. Jeg var SÅ fornøyd med fremgangen. Så gikk vi tom for godis. Ede gikk umiddelbart opp i stress. Vi nærmet oss hjemme. Der er det mer godis.   Han.. Han våknet og må tisse. Kommer tilbake for å fullføre når det behager Herren.  ... Altså, det luktet tomt fra lommene og vi var nær hjemme igjen. Edeward identifies as a labrador når det kommer til mat. Han selger sjelen sin for en tørrforkule. Grønnsaker, blåbær, spaghetti, absolutt alt som ikke smaker direkte vondt er nom nom. Han til og med ser ut som The Cookie Monster.  JEG har kommunisert de spillereglene han nå forholder seg til som om de er naturlover. Vårt forhold er transaksjonelt. Jeg ber ham om noe og han gjør det mot betaling i godis. Det er sånn livet er.  Tomt for godis i lommene er en krisesituasjon, det er en force majeure, og det eneste som betyr noe da er å komme seg fortest mulig til nærmeste godis depot. Ede trodde vi hadde en felles forståelse av det der, men dumme, DUMME muttern sakket farten da han som ansvarsbevisst lagkamerat satte den opp for å hjelpe oss ut av knipa. Hun sakket farten og så forvandlet hun seg til et monster av en syk tyrann som holdt ham igjen og blokkerte og presset ham bakover og "la ham i bakken" og stilte seg til å pause på stedet hvil midt på veien uten mål og mening, med tomme lommer, bare et minutt fra matlageret. Ede gikk i harnisk. Han ble RASENDE. Noen øyeblikk der var jeg sikker på han ville BITE BRUTALT. Det der var på liv og død for ham. Han var så sint. Jeg var forberedt på en virkelig stygg slosskamp mellom oss to. Emergency situation modus kicked in og jeg holdt meg heldigvis iskald og rolig og var sta og bestemt i møte med en så rasende hund som jeg aldri har sett i levende live før. Han ville heldigvis bare gi uttrykk for hva han synes om å fjase bort tid på å ikke haste hurtigst mulig til matfatet og lot seg legge i bakken igjen, tydelig opprørt, tydelig skuffet, tydelig sjokkert over det elendige lederskapet til det dumme nautet som ikke forsto alvoret i situasjonen, men han tok det. Han aksepterte lederskapet og la seg ned. Ingen bitt. Vi kom oss hjem. Vel innenfor døren gjorde han alt han kunne for å beklage utbruddet sitt og skape god stemning igjen. Hoppet og jukket (jeg har avledet valpejukking uten å være sur og streng, så han tror nå tydeligvis det er en hyggelig gest) og var tydelig lei seg for episoden og ville forsikre seg om at relasjonen mellom oss to var fin igjen. ..for å få åpnet matskapet.  Det er ikke bare bare.  Den matmotivasjonen hans er en medalje med en bakside. Gull verdt, men det kjemiske symbolet for gull er også Au.  ... Prøver på en litt kortere lineføringstur i kveld, uten å tømme lommene. Viktig at det lukter innhold fra dem, tydeligvis.   
    • Uten å ha fått svar på spørsmålene fra Simira, som er høyst relevante, så lurer jeg på om hun kanskje synes det er kjedelig å bare gå? Hva slags aktiv rase er det? Vorsteher og border collie har svært ulike interesser og behov. Om det er vorsteher type aktiv rase har jeg ingen tips, men om det er den andre typen, så synes jeg selv det KAN hjelpe å gi hunden oppgaver mens vi går, som øvelser fra ulike former for (kreativ) lydighet.  Tilskudd av magnesium og omega 3 fettsyrer, samt større mengder fullspektret lys inn i øynene hjelper også mot stress på mer generelt grunnlag. Merker godt forskjell på valpen min, som sank veldig i stress kort tid etter påbegynt lysterapi og mer tid utendørs sammen med disse tilskuddene. Så økte han veldig i stress igjen da jeg begynte sløve og glemme gi ham omega 3 og magnesium. Da mener jeg ikke stressnivå døgnet gjennom, men peaks når han blir stresset. Tilskuddene tar brodden av det. ..på min. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...