Gå til innhold
Hundesonen.no

Mat som har stått i romtemperatur.


Malamuten
 Share

Recommended Posts

26 utbrudd på 6 år. Hvor mange trafikkulykker har vi hatt i Norge på 6 år? ..og da må vi regne med de ulykkene der ingen dør eller blir permanent skadd, for denne bakterien gir svært sjelden dødsfall. Her står mer om den: http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6493&Main_6157=6287:0:25,5499&MainContent_6287=6493:0:25,6833&Content_6493=6441:82657::0:6446:9:::0:0
26 store utbrudd, ikke enkeltpersoner. :) Hvert år blir flere tusen tilfeller av matforgiftning rapport i Norge. :) Og joa, takk for link, men nå er mattrygghet det jeg har holdt på med på studiet mitt siden jul, så jeg har grei oversikt altså.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 61
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jammen ikke rart det kastes så mye mat, når folk er så hysterisk.. Ett døgn på kjøkkenbenken har aldri drept vår middag noen gang iallefall... Og ikke har vi vært syke noen gang heller..

Det ble til at jeg spiste det. Er vell snart 4 timer siden nå og ingen antydning til å bli dårlig så tror det gikk bra. @Čeahppi har prøvd matforgiftning før jeg og å det er ikke kult.

Jeg hadde ikke spist det... jeg har 30 studiepoeng i mattrygghet og vet litt for mye om hva som vokser og hvor fort det vokser i romtemperatur, og hvor syk man potensielt kan bli.

26 store utbrudd, ikke enkeltpersoner. :) Hvert år blir flere tusen tilfeller av matforgiftning rapport i Norge. :)

Den ene gangen jeg ble syk var det hverken ris (amylasen som visstnok er bakteriemat i følge artikkelen), hvete eller grønnsaker involvert, men peanøttsmør, hampprotein, sojaprotein og isolert risprotein (uten amylase). Jeg har gått hotell og næringsmiddelfag, jobbet på kjøkken, og har 37,5 studiepoeng i celle- og molekylærbiologi og biokjemi, spesifikt, så jeg tror lab-/kjøkkenhygienen min skal være noe over gjennomsnittelig god. Antallet ganger jeg har spist vafler, pannekaker eller pizza (med kjøtt) som har ligget (tildekket) i romteperatur over natten, uten å varme det opp igjen ville fått deg til å svette om jeg fortalte det :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den ene gangen jeg ble syk var det hverken ris (amylasen som visstnok er bakteriemat i følge artikkelen), hvete eller grønnsaker involvert, men peanøttsmør, hampprotein, sojaprotein og isolert risprotein (uten amylase). Jeg har gått hotell og næringsmiddelfag, jobbet på kjøkken, og har 37,5 studiepoeng i celle- og molekylærbiologi og biokjemi, spesifikt, så jeg tror lab-/kjøkkenhygienen min skal være noe over gjennomsnittelig god. Antallet ganger jeg har spist vafler, pannekaker eller pizza (med kjøtt) som har ligget (tildekket) i romteperatur over natten, uten å varme det opp igjen ville fått deg til å svette om jeg fortalte det :D

Hvordan vet du med sikkerhet hva du ble syk av? Mange bakterier gir ikke sykdom før flere dager etter du har spist mat som inneholder de.

Og klart det i de fleste tilfeller vil gå bra, men nå var jo temaet her hvorvidt man kan bli syk av varmebehandlet mat som har stått fremme og det kan man i høyeste grad. Ut fra innlegget ditt over virker det jo ikke helt som om du hadde hørt om sporedannere som overlever i mat før, når du prater om at bakteriene da må komme fra et sted. Bacillus er forøvrig ikke den eneste, Clostridium perfringens er en annen som dukker opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan vet du med sikkerhet hva du ble syk av? Mange bakterier gir ikke sykdom før flere dager etter du har spist mat som inneholder de.

Og klart det i de fleste tilfeller vil gå bra, men nå var jo temaet her hvorvidt man kan bli syk av varmebehandlet mat som har stått fremme og det kan man i høyeste grad. Ut fra innlegget ditt over virker det jo ikke helt som om du hadde hørt om sporedannere som overlever i mat før, når du prater om at bakteriene da må komme fra et sted. Bacillus er forøvrig ikke den eneste, Clostridium perfringens er en annen som dukker opp.

Jeg har hørt om dem i ris, men aldri om hvete og grønnsaker. Kan ikke erindre å ha lært noe om disse på hotell- og næringsmiddelfag heller (men det var i -97, og for alt jeg vet så kan jeg ha vært borte den dagen), og ingen har snakket om dem på noen av de kjøkkenene jeg har jobbet på. Dog følges alltid IK mat, og all ris kastes. Vaffelrøre kan derimot stå skremmende lenge, uten at noen jeg har jobbet med har blitt syke av den. Jeg har også spist svimlende mengder med hvete- og grønnsaksrester fra i går, uten antydning til sykdom, så at disse sporedannende bakteriene skal være så vanlige og farlige har jeg vondt for å tro.

Hva med alle de rå gulrøttene jeg spiser? Sannsynligheten for at det følger med jordbakterier på dem, selv etter vasking og skrelling, er jo kjempehøy. Mtp hva professoren sier burde jeg ofte være matforgiftet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Granum er kul! :D

Spiser sånn hele tiden, aldri tenkt på at jeg kunne bli syk. Men det er kanskje litt som med hunder; det kommer an på hva man er vant til.

Nei, det handler om at du har hatt flaks, helt enkelt. ;) Får du i deg riktig dose toksiner fra Bacillus cereus, så blir du syk, jeg lover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Granum er kul! :D

 

 

Nei, det handler om at du har hatt flaks, helt enkelt. ;) Får du i deg riktig dose toksiner fra Bacillus cereus, så blir du syk, jeg lover.

Ja, vet! Han kommer på smedfesten vår neste uke, gleder meg!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, det er ikke sånn man at man bygger opp resistens mot bakterielle forgiftninger og du har helt sikkert vært syk av maten en gang eller to. Det er bare det at de fleste tror de er syke av andre ting, når de egentlig er matforgiftet. Man kan bli syk av veldig mange forskjellige bakterier (og virus) med veldig varierende inkubasjonstid og symptombilde.

Det er litt drøyt å påstå at jeg sikkert har vært syk av maten jeg har spist flere ganger, for det har jeg ikke. Jeg har aldri diarè (dessverre nesten!). Jeg oppbevarer nesten alltid matpakken min i romtemp til jeg skal spise den også. Nei, det går ikke an å bli immun mot patogene bakterier, men kanskje det da ikke er så himla mye sånt som man skulle tro? Jeg kan jo også nevne at jeg er oppvokst i Asia, og jeg spiste ubehandlet frukt og grønt, jeg spiste kyllingklør (!) kjøpt på lugubre marked, og jeg beit negler. Syk? Nope.

En annen sak er at jo mer man lærer om noe, desto mer opphengt blir man i det. Jeg er snart sykepleier, og vet godt at det finnes bakterier og hvordan man forholder seg til disse. Noen av oss som er sykepleiere går litt for mye opp i dette, og blir hysteriske, andre tar ting litt mer med ro. Jeg tilhører sistnevnte gruppe - jeg orker ikke å gå rundt og tenke på sånt! Og når jeg aldri er syk, så ser det heller ikke ut som om jeg gjør noe skadelig for meg selv. På jobb er jeg selvsagt påpasselig, men det blir en heeelt annen diskusjon. Nå har du begynt å studere disse bakteriene, og det er klart at du blir mer oppmerksom på sånt da, men å påstå at andre folk (i dette tilfelle jeg) har vært syk pga det, er å dra det litt langt.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med alle de rå gulrøttene jeg spiser? Sannsynligheten for at det følger med jordbakterier på dem, selv etter vasking og skrelling, er jo kjempehøy. Mtp hva professoren sier burde jeg ofte være matforgiftet.

Rå gulrøtter er rimelig uproblematisk mtp Bacillus cereus, fordi bakterien ikke tåler konkurranse fra andre bakteriearter spesielt godt, og derfor aldri vil få formert seg i stor grad i rå grønnsaker. Bakterien er som regel kun et problem i varmebehandlede eller pasteuriserte matvarer, der andre bakterier har blitt drept, mens Bacillus cereus overlever fordi den danner sporer, som etter varmebehandling/pasteurisering germinerer, og deretter har fritt spillerom til å formere seg i et miljø tilnærmet fritt for andre bakterier - i en temperatur under 50 grader Celsius. Cluet er derfor at maten enten skal være KALD eller gjennomvarmet til over 60 grader, for da vokser ikke Bacillus cereus.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Haha jeg spiser ris og pasta også jeg selv om det har stått ute, viste ikke det var farlig. Er ikke kresen på sånt, lukter og ser det ok ut spiser jeg det. Er nok litt herda av at vi har veldig dårlig kjøleskap så det har nesten samme temperatur som ute på benken :P

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jammen ikke rart det kastes så mye mat, når folk er så hysterisk.. :| Ett døgn på kjøkkenbenken har aldri drept vår middag noen gang iallefall... Og ikke har vi vært syke noen gang heller..

Jeg er mer overrasket over at folk glemmer å sette i kjøleskapet :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jammen ikke rart det kastes så mye mat, når folk er så hysterisk.. :| Ett døgn på kjøkkenbenken har aldri drept vår middag noen gang iallefall... Og ikke har vi vært syke noen gang heller..

Det har tatt livet av endel som IKKE husker å sette inn middagsrestene i kjøleskapet, så jeg vil på det sterkeste anbefale å begynne med det. ;) Er man riktig uheldig så kan man faktisk bli dødssyk, så det er ikke snakk om hysteri på noe vis, kun sunn fornuft.

At man aldri har blitt syk handler mest om flaks og tilfeldigheter, f. eks at vi bor i Norge, et av verdens sikreste land mtp mattrygghet. Likevel er det stadige utbrudd, og det skyldes primært dårlige og mangelfulle rutiner når det gjelder slakt, produksjon, hygiene, oppbevaring og behandling av mat, oppvarming, fraværsrutiner ved sykdom mm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lært av denne tråden at jeg skal være forsiktig med ris og pasta spesielt ( har jeg skjønt det riktig?) og være veldig nøye på at det skal rett i kjøleskapet om det skal oppbevares til dagen etter i forhold til barnet mitt. Må innrømme at jeg er mye mindre nøye når det kommer til meg selv.

Jeg elsker ris, så jeg har spist mye ris som har vært oppbevart helt feil. Takk for info :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lært av denne tråden at jeg skal være forsiktig med ris og pasta spesielt ( har jeg skjønt det riktig?) og være veldig nøye på at det skal rett i kjøleskapet om det skal oppbevares til dagen etter i forhold til barnet mitt. Må innrømme at jeg er mye mindre nøye når det kommer til meg selv.

Jeg elsker ris, så jeg har spist mye ris som har vært oppbevart helt feil. Takk for info :)

Det vil nok i de fleste tilfeller gå bra altså, men det er jo ikke verre enn at man setter i kjøleskap så er man enda litt tryggere. Jeg er ikke hysterisk selv, men greit å ta de forhåndsregler man kan. Og ris og pasta er viktig ja :) Også store gryter med lapskaus og så videre, det bør heller ikke stå fremme i romtemperatur å få bruke alt for lang tid på å kjøle seg ned. :)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Viktig å avkjøle hurtig (i f.eks. vannbad, eller ute på trappen vinterstid) før noe settes i kjøleskapet. Ellers stiger temperaturen i kjøleskapet og sette resten av maten inni der i fare.

Når det er sagt: Det er ingen i Norge som har dødd av denne bakterien de siste seks årene ihvertfall. Det er fortsatt langt farligere å bevege seg ut i trafikken enn det er å spise gjennomvarmet fisk og grønnsaker eller pizzastykker som har stått tildekket på kjøkkenbenken over natten.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det er sagt: Det er ingen i Norge som har dødd av denne bakterien de siste seks årene ihvertfall. Det er fortsatt langt farligere å bevege seg ut i trafikken enn det er å spise gjennomvarmet fisk og grønnsaker eller pizzastykker som har stått tildekket på kjøkkenbenken over natten.

Men hvorfor risikere å bli syk når man kan unngå det, bare fordi det er mindre farlig enn å gå i trafikken? Logikken der skjønner jeg ikke.

Hvis man hadde regnet på hvor mye penger samfunnet har tapt på næringsmiddelbårne infeksjoner så vil jeg tro at man kommer opp i en rimelig god sum. Noen infeksjoner kan også gi senskader og plager som man kan slite med resten av livet.

Hvor vanskelig er det med god mathygiene? Ikke er det spesielt vanskelig og ikke tar det spesielt mye tid, likevel slurves det enormt rundt omkring på norske kjøkken!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvorfor risikere å bli syk når man kan unngå det, bare fordi det er mindre farlig enn å gå i trafikken? Logikken der skjønner jeg ikke.

Hvis man hadde regnet på hvor mye penger samfunnet har tapt på næringsmiddelbårne infeksjoner så vil jeg tro at man kommer opp i en rimelig god sum. Noen infeksjoner kan også gi senskader og plager som man kan slite med resten av livet.

Hvor vanskelig er det med god mathygiene? Ikke er det spesielt vanskelig og ikke tar det spesielt mye tid, likevel slurves det enormt rundt omkring på norske kjøkken!

Jeg har vært syk én gang, og da etter å ha fulgt alle regler. Matforgiftninger er svært sjeldne i Norge, på tross av at vi spiser restemat.

Hvorfor risikere en ulykke når man kan unngå det? Det er farligere å gå ut av sengen enn det er å trekke dyna godt oppunder ørene og betrakte verden gjennom en desinfisert skjerm. ..eller skal vi begynne å bruke hansker på allmenne kontaktflater og ansiktsmasker på bussen for å unngå å bli dråpesmittet med sesongens forkjølelses- og influensavirus? I teorien kan det ligge et aktivt HIV-virus på den ene tasten på kortterminalen, som en tenåring klør godt inn i en blodig kvise på tur ut av butikken.

Hadde forsåvidt ikke vært meg imot om folk var mer bevisste på smittevern, men vi klarer oss merkelig nok helt fint uten lomma full av engangshansker, håndsprit på hvert gatehjørne og masker på bussen også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vært syk én gang, og da etter å ha fulgt alle regler. Matforgiftninger er svært sjeldne i Norge, på tross av at vi spiser restemat.

Hvorfor risikere en ulykke når man kan unngå det? Det er farligere å gå ut av sengen enn det er å trekke dyna godt oppunder ørene og betrakte verden gjennom en desinfisert skjerm. ..eller skal vi begynne å bruke hansker på allmenne kontaktflater og ansiktsmasker på bussen for å unngå å bli dråpesmittet med sesongens forkjølelses- og influensavirus? I teorien kan det ligge et aktivt HIV-virus på den ene tasten på kortterminalen, som en tenåring klør godt inn i en blodig kvise på tur ut av butikken.

Hadde forsåvidt ikke vært meg imot om folk var mer bevisste på smittevern, men vi klarer oss merkelig nok helt fint uten lomma full av engangshansker, håndsprit på hvert gatehjørne og masker på bussen også.

Nei, det er ikke sjelden at folk blir syke av maten i Norge. Det er faktisk et stadig økende problem, men dessverre underrapportert, da de færreste drar til lege med mindre de er dausjuke.

Nå handler ikke mattrygghet om å forsake noe som helst, eller å bruke beskyttelsesutstyr, det handler om å behandle maten korrekt. At du synes det er hysterisk, greit nok, men da håper jeg at jeg slipper å spise mat laget av deg. Jeg har stått på kjøkkenet hos bekjente, og sett at de skjærer rå kylling sammen med salat... Da mister jeg faktisk litt troen på menneskeheten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mmm.. nå sitter jeg og spiser rester fra i går. Som har stått på kjøkkenbenken siden da, over et døgn. Blir vel så syk i morgen at jeg ikke kan på jobb..! Fløte, kjøtt og grønnsaker i skjønn forening. :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, det er ikke sjelden at folk blir syke av maten i Norge. Det er faktisk et stadig økende problem, men dessverre underrapportert, da de færreste drar til lege med mindre de er dausjuke.

Nå handler ikke mattrygghet om å forsake noe som helst, eller å bruke beskyttelsesutstyr, det handler om å behandle maten korrekt. At du synes det er hysterisk, greit nok, men da håper jeg at jeg slipper å spise mat laget av deg. Jeg har stått på kjøkkenet hos bekjente, og sett at de skjærer rå kylling sammen med salat... Da mister jeg faktisk litt troen på menneskeheten.

Altså, helt uenige er vi jo ikke, men jeg mener en kan bruke litt skjønn, og ikke ukritisk kaste all mat fordi det er en liten fare for forgiftning, når denne er langt lavere enn sannsynligheten for å bli uforskyldt skadd eller drept i en trafikkulykke. At det skulle oppstå matforgiftning fra en pizzaskorpe er i det hele tatt svært usannsynlig. Da er det verre med ris, pasta og grøt, der det er mer vann.

Fisk og grønnsaker (trådstarter) som har vært riktig oppvarmet, og har stått tildekket hjemme på kjøkkenbenken skulle ikke være et problem mtp de nevnte sporedannende bakteriene. ..og det gikk jo bra også.

Ellers er jeg enig i at kunnskap og bevissthet rundt kjøkkenhygiene og smittevern er for lav, generelt. Om du ikke vil spise mat jeg har tilberedt på jobb (egen mat hjemme og kommersiell servering er to helt forskjellige ting for meg), så kan jeg love deg at du ikke vil spise noen steder utenom hjemmet. Kokker har egentlig ikke all verden med hygiene- og mikrbiologi fra yrkesskolen, svært mange er også ufaglærte, og enkelte ting skyves lenger ned på prioriteringslista når det er travelt på kjøkkenet. Ikke tenk på det neste gang du er ute og spiser på en travel a la carte.

Du får høyne stemmen og presse på for økt andel realfagsindervisning i grunnskolen (gjerne på bekostning av religionsundervisningen, spør du meg), og at vgs pensum i realfagene skal være obligatorisk for alle innbyggere i Norge. Det hadde vært noe :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mmm.. nå sitter jeg og spiser rester fra i går. Som har stått på kjøkkenbenken siden da, over et døgn. Blir vel så syk i morgen at jeg ikke kan på jobb..! Fløte, kjøtt og grønnsaker i skjønn forening. :)

"Mmmm... nå sitter jeg i bilen og drikker en pils. Så tar jeg meg en kjøretur. Er vel ikke så farlig å kjøre med en pils innabords? Bilkjøring og alkohol i skjønn forening!"

Omtrent så smart høres det ut i hodet mitt...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I andre land er det faktisk ikke antatt at det er idioti, dette med å ta en pils og kjøre. ;)

Det sier vel mer om de som har laget lovverket, da evnen til å kjøre bil reduseres allerede ved 0,15 i promille, dvs etter å ha drukket 1,5 dl øl for en kvinne på 60 kg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
    • Da har vi fått oss en reell frykt. Viser seg at tøffeste, tryggeste lille Edeward er som Mr.T når det kommer til trapper. Tror han fikk vondt i en klo da vi skulle opp trappen til veterinæren. Den forserte vi ved at jeg praktisk talt stod over han og løftet labbene hans en og en trinn for trinn. Han nektet gå selv, men var ok med å gjøre det sånn, hele trappen. Stoler på meg, men ikke sine egne bein.  Nå tenkte jeg det skulle være annerledes med en ny trapp som ser litt annerledes ut, på et annet sted, i annet lys, men nei. Ikke engang Nom Noms fristet nok til å våge gå et eneste trinn av den trappen med bakbeina.  Vurderer om Nom Noms er verdt det: Prøver snakke meg til fornuft. Det må vel finnes en annen måte? Muttern prøver friste med "kjepp". Dette ble pinlig fordi det er folk rundt, vi er på Tiller - Trondheims Grorud - og det ryktes at det kan være risikabelt å flagge blasfemiske avvik her på kveldstid etter mørkets frembrudd. Er det ikke provoserende nok å være svart hund om vi ikke skal gå rundt og vise at han liker å sutte på "kjepp" også?  — Virkelig, muttern! Dette vil jeg ikke være med på! Jevngodt med å brenne en Koran her. Du er sinnsyk!  Så han ble båret opp, som den lille babyen han er. Mindre pinlig. Fikk ham til å gå de siste tre trinnene selv. Prøver øke til fire-fem neste gang, uten å vifte med en diger "kjepp" så alle kan se det.  Han er i full sving med å fortære den nå, mulig for å prøve sikre seg mot flere sånne flauser ^^  
    • Avledning, og innlæring av alternativ adferd. "Hysj, gå og legg deg" fungerer bare HVIS hunden har lært og KAN oppgaven. Hvordan jeg ville gått fram avhengger veldig både av rase og individ. Men jeg ville ikke skjermet valpen for det som skjer rundt, den må jo bli vant til normale forstyrrelser. Hvis det er en rase med tendens til varsling så ville jeg nok sørget for å trekke for gardinene og ha på radio ved alenetreningen, så forstyrrelser utenfor blir mindre tydelige. I mange tilfeller ville jeg nok belønnet veldig raskt etter første bjeff, og deretter avbrutt/avledet, og lært inn alternativ adferd. Det er helt greit med et bjeff eller to for å si fra, og så komme til meg. Men hvis det er en bjefferase som varsler så skal man være ganske forsiktig for å ikke forsterke adferden. Det aller viktigste er å selv slappe av og ikke være så opptatt av det rundt. Det er ikke sikkert hunden reagerer i det hele tatt, og da trenger den ihvertfall ikke å lære det av eieren. Hvis det kommer et bjeff eller to på noe fra en valp ville jeg sagt "ja, ok", og så funnet på noe annet med valpen. En valp som får miljøtrening ute og oppdage masse lyder og omgivelser vil også være tryggere hjemme, mener jeg. Jeg kan anbefale boken Hverdagslydighet fra valp til voksen av Arne Aarrestad og Siri Linnerud Riber, den tar også for seg vanlige utfordringer.
    • Unge lovende sover søtt etter en to timer lang opp og ned fellestrening med mye bra og masse klebb.  Forventninger til hele stedet, både godteributikken som eimer deilig godis av alle slag, og hallen hvor godbitene hagler og det er lek og moro, de forventningene er skyhøye. Da muttern ba om en sitt før hun åpnet døren var ikke den unge lovende enig i det. Han var fokusert på å komme seg inn til moroa. Dumme muttern la listen for høyt og trodde hun skulle få sitt med verbal kommando, uten å engang hjelpe med lure. Hennes: "I shall ønly say this once," policy, hvorpå hun etter å være sikker på at han hørte det stilte seg til for å vente på sitten - det var som en krigserklæring. Da sitten endelig kom, men den kjipe megga ikke belønnet den med en gang, og hadde nerver til å lukke døren igjen da Ede spratt opp for å løpe inn, for å kreve mer.. Etter mange sånne forsøk, hvor sitten til slutt ble holdt med en godbit foran nesen, lenge nok til at mutteren fikk satt foten innenfor døren, så ble den belønnet et kom og ros og godis og den korte selvbeherskelsen han ble tvunget til å ha for å komme inn - sinnsykt frustrerende - ble forløst i økt glede, mer energi og iver, han ble mer gira av det enn han allerede var, så da muttern på ny, bare to meter innenfor første døren ***** ba ham om enda en sitt for å komme gjennom neste dør.. Hun fikk den, men han var ikke blid.  De glade forventningene hadde slått over i irritasjon da vi kom frem til plassen vår, og han satte i en hardrock konsert av bjeffing. Frustrert bjeffing. Emo bjeffing. Intenst. Øredøvende. Muttern fikk påpakning fra instruktør om å få hunden under kontroll, noe hun til sin store overraskelse fikk til momentant med å legge hendene på ham. Bjeffingen tok fullstendig slutt, han glemte hele resten av hallen, alt fokus var nå på kamp mot muttern. Hender uten godbiter som hadde nerver til å holde ham fast.. Tyggebeinet han ble tilbudt som alternativ å bite på var han fullstendig uinteressert i. Mutterns hender var den punchingbagen han følte for å ta ut sin høygira irritasjon og frustrasjon på. Vi var med ett tilbake til situasjonen i forrige uke. Dette var ikke tanning, dette var kamp, og Ede ville lære muttern å slutte stille urimelige krav og heller servere godis og leker og være blid og lett å ha med å gjøre. Han bet hardt og med et mål om mutterns submission. — Respect my authoritay, bitch! Muttern er ikke komfortabel med å bruke fysisk makt for å få trumfet gjennom viljen sin, men den der typen biting er fullstendig uakseptabel, og negativ straff var ikke en mulighet i situasjonen. Avledning var allerede forsøkt. Å holde ham fastlåst ble i øyeblikkets hete vurdert som en dårlig løsning. Selv om det å fysisk tviholde ham fast til han ga seg antakelig ville fungert der og da, så er ikke det en løsning når han blir større, og det blir han. Det kommer en dag hvor han har passert 40kg og har 10x forhøyet testosteron ifht en voksen hann. Den kampviljen der i den situasjonen lar seg ikke løse med bryting.  Muttern brukte det ene positiv straff verktøyet hun er komfortabel med. Overleppene hans ble lagt over tennene hans, om og om igjen. Han liker ikke å bite seg selv i leppene, og det frustrerte ham, men han hadde ikke lyst til å gi seg uten å ha lekset opp for muttern om å drive han inn i et sånt humør med urimelige krav. Det tok antakelig flere minutter før han ga opp. Så ikke på klokka, men hendelsene i rommet forøvrig ga holdepunkter å estimere fra. Mange ekle og vonde bitt i sine egne lepper fulgt av flere runder av og på tyggebeinet før kamplysten forlot den lille kroppen som roet seg ned og slo seg til ro. Søte lille snille Edeward var tilbake, og resten av treningen var han bare søt og snill og grei og flink. Muttern gjorde masse feil i starten, samtlige fra å ha for høye forventninger til hva han skulle mestre nå, og så bli så forfjamset av å ikke få hva hun ba om at hun ble usikker og ikke helt visste hvordan hun skulle løse det. De første feilstegene på gulvet var å forvente oppmerksomhet med for lav belønningsfrekvens. Lineføring ble repeatedly brutt av fokus rettet mot de andre ekvipasjene fordi muttern var for kjip med tørrfor. Tilbake til plassen vår hvor Ede er superflink til å chille nå.  Neste runde på gulvet, etter å ha ligget og sett på de andre, så fikk muttern oppmerksomheten, men hun feilet igjen med verbale cues uten lure, og hennes usikkerhet rundt hvordan løse det etter å ha feilet med å forvente utførelse på verbale cues, den forvirret Ede også, og vi ble gående og virre uten mål og mening. Han VILLE gjerne mestre, han var fokusert, men kommunikasjonen fra muttern var ikke klar og tydelig nok. Han la seg ned som et spørsmålstegn. Skjønte ikke hvorfor godbitene uteble. Mistet motivasjonen. Tilbake til plassen vår.  Tredje runde gikk bedre. Muttern hadde senket forventningene, klarte kommunisere tydeligere og belønne med høyere frekvens. Det løsnet.  ..men alle øvelser er bagateller. Så lenge valpen er snill og grei og i godt humør og gir kontakt og kommer på oppfordring, så er det ikke viktig om han sitter skrått, ligger på hoftene eller må bes flere ganger om noe. Det eneste virkelig viktige er å få den kampviljen under kontroll. Det har skjedd to ganger til nå. To ganger har han slått over i en sånn modus. Det er ikke overraskende. Jeg trodde ikke jeg kjøpte en retriever. Spørsmålet er hvilken måte som er den mest riktige å håndtere det på for å unngå virkelige problemer når han vokser til og får baller.  Tre andre valper jeg har hatt reagerte på smertehyl og ble lei seg og ville si unnskyld for å ha bitt meg. Easy peasy bitehemming på null komma niks. Chihuahuaen hadde en annen kamp i seg. Hun tente på at jeg hylte og gikk på med dødsforakt. Negativ straff var nøkkelen med henne. Å bli forlatt alene i rommet hver gang var bare ikke verdt den triumferende følelsen av å bite det digre vesenet til grimaser og hyl av smerter som en liten pipeleke. Hun lærte fort av det.  Jeg håper og tror at kombinasjonen av sosial avvisning i de situasjonene hvor jeg kan forlate ham, og tennene over leppa så han biter seg selv i de situasjonene jeg ikke kan bruke sosial avvisning vil få dette under kontroll.  Han er bare 13.5 uker, og det har bare skjedd to ganger enda. 
    • Tar gjerne i mot deres beste tips/erfaringer med å forebygge varsling/vokting! Da tenker jeg på det å bjeffe om fulle folk roper i gaten om natten, om det smeller i bildører utfor huset, om naboen går nært husveggen og liknende. Har lest litt om temaet, men finner ulike teknikker og vet ikke helt hva som er best. Begrense hunden/valpens muligheter til å se og høre det som skjer utenfor? Eller tvert i mot, la vindu stå på gløtt så den blir vant med at det er masse lyder utenfor? La den se hva som skjer ute? Belønne når den ikke varsler, eller belønne når den varsler kort, så den forstår at jobben er gjort og det holder med ett bjeff? HVordan reagerer man om hunden bjeffer masse på en lyd utenfor? Skal man si ting som "hysj" "gå og legg deg", avlede og liknende når den varsler, eller vil det forsterke hundens oppfattelse av at det er viktig å varsle?  Mange tanker her - åpen for alle innspill! Vil være konsekvent fra valpen er liten, så jeg vet hvordan jeg skal løse problemet når det kommer.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...