Gå til innhold
Hundesonen.no

Mat som har stått i romtemperatur.


Malamuten
 Share

Recommended Posts

26 utbrudd på 6 år. Hvor mange trafikkulykker har vi hatt i Norge på 6 år? ..og da må vi regne med de ulykkene der ingen dør eller blir permanent skadd, for denne bakterien gir svært sjelden dødsfall. Her står mer om den: http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6493&Main_6157=6287:0:25,5499&MainContent_6287=6493:0:25,6833&Content_6493=6441:82657::0:6446:9:::0:0
26 store utbrudd, ikke enkeltpersoner. :) Hvert år blir flere tusen tilfeller av matforgiftning rapport i Norge. :) Og joa, takk for link, men nå er mattrygghet det jeg har holdt på med på studiet mitt siden jul, så jeg har grei oversikt altså.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 61
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jammen ikke rart det kastes så mye mat, når folk er så hysterisk.. Ett døgn på kjøkkenbenken har aldri drept vår middag noen gang iallefall... Og ikke har vi vært syke noen gang heller..

Det ble til at jeg spiste det. Er vell snart 4 timer siden nå og ingen antydning til å bli dårlig så tror det gikk bra. @Čeahppi har prøvd matforgiftning før jeg og å det er ikke kult.

Jeg hadde ikke spist det... jeg har 30 studiepoeng i mattrygghet og vet litt for mye om hva som vokser og hvor fort det vokser i romtemperatur, og hvor syk man potensielt kan bli.

26 store utbrudd, ikke enkeltpersoner. :) Hvert år blir flere tusen tilfeller av matforgiftning rapport i Norge. :)

Den ene gangen jeg ble syk var det hverken ris (amylasen som visstnok er bakteriemat i følge artikkelen), hvete eller grønnsaker involvert, men peanøttsmør, hampprotein, sojaprotein og isolert risprotein (uten amylase). Jeg har gått hotell og næringsmiddelfag, jobbet på kjøkken, og har 37,5 studiepoeng i celle- og molekylærbiologi og biokjemi, spesifikt, så jeg tror lab-/kjøkkenhygienen min skal være noe over gjennomsnittelig god. Antallet ganger jeg har spist vafler, pannekaker eller pizza (med kjøtt) som har ligget (tildekket) i romteperatur over natten, uten å varme det opp igjen ville fått deg til å svette om jeg fortalte det :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den ene gangen jeg ble syk var det hverken ris (amylasen som visstnok er bakteriemat i følge artikkelen), hvete eller grønnsaker involvert, men peanøttsmør, hampprotein, sojaprotein og isolert risprotein (uten amylase). Jeg har gått hotell og næringsmiddelfag, jobbet på kjøkken, og har 37,5 studiepoeng i celle- og molekylærbiologi og biokjemi, spesifikt, så jeg tror lab-/kjøkkenhygienen min skal være noe over gjennomsnittelig god. Antallet ganger jeg har spist vafler, pannekaker eller pizza (med kjøtt) som har ligget (tildekket) i romteperatur over natten, uten å varme det opp igjen ville fått deg til å svette om jeg fortalte det :D

Hvordan vet du med sikkerhet hva du ble syk av? Mange bakterier gir ikke sykdom før flere dager etter du har spist mat som inneholder de.

Og klart det i de fleste tilfeller vil gå bra, men nå var jo temaet her hvorvidt man kan bli syk av varmebehandlet mat som har stått fremme og det kan man i høyeste grad. Ut fra innlegget ditt over virker det jo ikke helt som om du hadde hørt om sporedannere som overlever i mat før, når du prater om at bakteriene da må komme fra et sted. Bacillus er forøvrig ikke den eneste, Clostridium perfringens er en annen som dukker opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan vet du med sikkerhet hva du ble syk av? Mange bakterier gir ikke sykdom før flere dager etter du har spist mat som inneholder de.

Og klart det i de fleste tilfeller vil gå bra, men nå var jo temaet her hvorvidt man kan bli syk av varmebehandlet mat som har stått fremme og det kan man i høyeste grad. Ut fra innlegget ditt over virker det jo ikke helt som om du hadde hørt om sporedannere som overlever i mat før, når du prater om at bakteriene da må komme fra et sted. Bacillus er forøvrig ikke den eneste, Clostridium perfringens er en annen som dukker opp.

Jeg har hørt om dem i ris, men aldri om hvete og grønnsaker. Kan ikke erindre å ha lært noe om disse på hotell- og næringsmiddelfag heller (men det var i -97, og for alt jeg vet så kan jeg ha vært borte den dagen), og ingen har snakket om dem på noen av de kjøkkenene jeg har jobbet på. Dog følges alltid IK mat, og all ris kastes. Vaffelrøre kan derimot stå skremmende lenge, uten at noen jeg har jobbet med har blitt syke av den. Jeg har også spist svimlende mengder med hvete- og grønnsaksrester fra i går, uten antydning til sykdom, så at disse sporedannende bakteriene skal være så vanlige og farlige har jeg vondt for å tro.

Hva med alle de rå gulrøttene jeg spiser? Sannsynligheten for at det følger med jordbakterier på dem, selv etter vasking og skrelling, er jo kjempehøy. Mtp hva professoren sier burde jeg ofte være matforgiftet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Granum er kul! :D

Spiser sånn hele tiden, aldri tenkt på at jeg kunne bli syk. Men det er kanskje litt som med hunder; det kommer an på hva man er vant til.

Nei, det handler om at du har hatt flaks, helt enkelt. ;) Får du i deg riktig dose toksiner fra Bacillus cereus, så blir du syk, jeg lover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Granum er kul! :D

 

 

Nei, det handler om at du har hatt flaks, helt enkelt. ;) Får du i deg riktig dose toksiner fra Bacillus cereus, så blir du syk, jeg lover.

Ja, vet! Han kommer på smedfesten vår neste uke, gleder meg!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, det er ikke sånn man at man bygger opp resistens mot bakterielle forgiftninger og du har helt sikkert vært syk av maten en gang eller to. Det er bare det at de fleste tror de er syke av andre ting, når de egentlig er matforgiftet. Man kan bli syk av veldig mange forskjellige bakterier (og virus) med veldig varierende inkubasjonstid og symptombilde.

Det er litt drøyt å påstå at jeg sikkert har vært syk av maten jeg har spist flere ganger, for det har jeg ikke. Jeg har aldri diarè (dessverre nesten!). Jeg oppbevarer nesten alltid matpakken min i romtemp til jeg skal spise den også. Nei, det går ikke an å bli immun mot patogene bakterier, men kanskje det da ikke er så himla mye sånt som man skulle tro? Jeg kan jo også nevne at jeg er oppvokst i Asia, og jeg spiste ubehandlet frukt og grønt, jeg spiste kyllingklør (!) kjøpt på lugubre marked, og jeg beit negler. Syk? Nope.

En annen sak er at jo mer man lærer om noe, desto mer opphengt blir man i det. Jeg er snart sykepleier, og vet godt at det finnes bakterier og hvordan man forholder seg til disse. Noen av oss som er sykepleiere går litt for mye opp i dette, og blir hysteriske, andre tar ting litt mer med ro. Jeg tilhører sistnevnte gruppe - jeg orker ikke å gå rundt og tenke på sånt! Og når jeg aldri er syk, så ser det heller ikke ut som om jeg gjør noe skadelig for meg selv. På jobb er jeg selvsagt påpasselig, men det blir en heeelt annen diskusjon. Nå har du begynt å studere disse bakteriene, og det er klart at du blir mer oppmerksom på sånt da, men å påstå at andre folk (i dette tilfelle jeg) har vært syk pga det, er å dra det litt langt.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med alle de rå gulrøttene jeg spiser? Sannsynligheten for at det følger med jordbakterier på dem, selv etter vasking og skrelling, er jo kjempehøy. Mtp hva professoren sier burde jeg ofte være matforgiftet.

Rå gulrøtter er rimelig uproblematisk mtp Bacillus cereus, fordi bakterien ikke tåler konkurranse fra andre bakteriearter spesielt godt, og derfor aldri vil få formert seg i stor grad i rå grønnsaker. Bakterien er som regel kun et problem i varmebehandlede eller pasteuriserte matvarer, der andre bakterier har blitt drept, mens Bacillus cereus overlever fordi den danner sporer, som etter varmebehandling/pasteurisering germinerer, og deretter har fritt spillerom til å formere seg i et miljø tilnærmet fritt for andre bakterier - i en temperatur under 50 grader Celsius. Cluet er derfor at maten enten skal være KALD eller gjennomvarmet til over 60 grader, for da vokser ikke Bacillus cereus.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Haha jeg spiser ris og pasta også jeg selv om det har stått ute, viste ikke det var farlig. Er ikke kresen på sånt, lukter og ser det ok ut spiser jeg det. Er nok litt herda av at vi har veldig dårlig kjøleskap så det har nesten samme temperatur som ute på benken :P

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jammen ikke rart det kastes så mye mat, når folk er så hysterisk.. :| Ett døgn på kjøkkenbenken har aldri drept vår middag noen gang iallefall... Og ikke har vi vært syke noen gang heller..

Jeg er mer overrasket over at folk glemmer å sette i kjøleskapet :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jammen ikke rart det kastes så mye mat, når folk er så hysterisk.. :| Ett døgn på kjøkkenbenken har aldri drept vår middag noen gang iallefall... Og ikke har vi vært syke noen gang heller..

Det har tatt livet av endel som IKKE husker å sette inn middagsrestene i kjøleskapet, så jeg vil på det sterkeste anbefale å begynne med det. ;) Er man riktig uheldig så kan man faktisk bli dødssyk, så det er ikke snakk om hysteri på noe vis, kun sunn fornuft.

At man aldri har blitt syk handler mest om flaks og tilfeldigheter, f. eks at vi bor i Norge, et av verdens sikreste land mtp mattrygghet. Likevel er det stadige utbrudd, og det skyldes primært dårlige og mangelfulle rutiner når det gjelder slakt, produksjon, hygiene, oppbevaring og behandling av mat, oppvarming, fraværsrutiner ved sykdom mm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lært av denne tråden at jeg skal være forsiktig med ris og pasta spesielt ( har jeg skjønt det riktig?) og være veldig nøye på at det skal rett i kjøleskapet om det skal oppbevares til dagen etter i forhold til barnet mitt. Må innrømme at jeg er mye mindre nøye når det kommer til meg selv.

Jeg elsker ris, så jeg har spist mye ris som har vært oppbevart helt feil. Takk for info :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lært av denne tråden at jeg skal være forsiktig med ris og pasta spesielt ( har jeg skjønt det riktig?) og være veldig nøye på at det skal rett i kjøleskapet om det skal oppbevares til dagen etter i forhold til barnet mitt. Må innrømme at jeg er mye mindre nøye når det kommer til meg selv.

Jeg elsker ris, så jeg har spist mye ris som har vært oppbevart helt feil. Takk for info :)

Det vil nok i de fleste tilfeller gå bra altså, men det er jo ikke verre enn at man setter i kjøleskap så er man enda litt tryggere. Jeg er ikke hysterisk selv, men greit å ta de forhåndsregler man kan. Og ris og pasta er viktig ja :) Også store gryter med lapskaus og så videre, det bør heller ikke stå fremme i romtemperatur å få bruke alt for lang tid på å kjøle seg ned. :)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Viktig å avkjøle hurtig (i f.eks. vannbad, eller ute på trappen vinterstid) før noe settes i kjøleskapet. Ellers stiger temperaturen i kjøleskapet og sette resten av maten inni der i fare.

Når det er sagt: Det er ingen i Norge som har dødd av denne bakterien de siste seks årene ihvertfall. Det er fortsatt langt farligere å bevege seg ut i trafikken enn det er å spise gjennomvarmet fisk og grønnsaker eller pizzastykker som har stått tildekket på kjøkkenbenken over natten.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det er sagt: Det er ingen i Norge som har dødd av denne bakterien de siste seks årene ihvertfall. Det er fortsatt langt farligere å bevege seg ut i trafikken enn det er å spise gjennomvarmet fisk og grønnsaker eller pizzastykker som har stått tildekket på kjøkkenbenken over natten.

Men hvorfor risikere å bli syk når man kan unngå det, bare fordi det er mindre farlig enn å gå i trafikken? Logikken der skjønner jeg ikke.

Hvis man hadde regnet på hvor mye penger samfunnet har tapt på næringsmiddelbårne infeksjoner så vil jeg tro at man kommer opp i en rimelig god sum. Noen infeksjoner kan også gi senskader og plager som man kan slite med resten av livet.

Hvor vanskelig er det med god mathygiene? Ikke er det spesielt vanskelig og ikke tar det spesielt mye tid, likevel slurves det enormt rundt omkring på norske kjøkken!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvorfor risikere å bli syk når man kan unngå det, bare fordi det er mindre farlig enn å gå i trafikken? Logikken der skjønner jeg ikke.

Hvis man hadde regnet på hvor mye penger samfunnet har tapt på næringsmiddelbårne infeksjoner så vil jeg tro at man kommer opp i en rimelig god sum. Noen infeksjoner kan også gi senskader og plager som man kan slite med resten av livet.

Hvor vanskelig er det med god mathygiene? Ikke er det spesielt vanskelig og ikke tar det spesielt mye tid, likevel slurves det enormt rundt omkring på norske kjøkken!

Jeg har vært syk én gang, og da etter å ha fulgt alle regler. Matforgiftninger er svært sjeldne i Norge, på tross av at vi spiser restemat.

Hvorfor risikere en ulykke når man kan unngå det? Det er farligere å gå ut av sengen enn det er å trekke dyna godt oppunder ørene og betrakte verden gjennom en desinfisert skjerm. ..eller skal vi begynne å bruke hansker på allmenne kontaktflater og ansiktsmasker på bussen for å unngå å bli dråpesmittet med sesongens forkjølelses- og influensavirus? I teorien kan det ligge et aktivt HIV-virus på den ene tasten på kortterminalen, som en tenåring klør godt inn i en blodig kvise på tur ut av butikken.

Hadde forsåvidt ikke vært meg imot om folk var mer bevisste på smittevern, men vi klarer oss merkelig nok helt fint uten lomma full av engangshansker, håndsprit på hvert gatehjørne og masker på bussen også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vært syk én gang, og da etter å ha fulgt alle regler. Matforgiftninger er svært sjeldne i Norge, på tross av at vi spiser restemat.

Hvorfor risikere en ulykke når man kan unngå det? Det er farligere å gå ut av sengen enn det er å trekke dyna godt oppunder ørene og betrakte verden gjennom en desinfisert skjerm. ..eller skal vi begynne å bruke hansker på allmenne kontaktflater og ansiktsmasker på bussen for å unngå å bli dråpesmittet med sesongens forkjølelses- og influensavirus? I teorien kan det ligge et aktivt HIV-virus på den ene tasten på kortterminalen, som en tenåring klør godt inn i en blodig kvise på tur ut av butikken.

Hadde forsåvidt ikke vært meg imot om folk var mer bevisste på smittevern, men vi klarer oss merkelig nok helt fint uten lomma full av engangshansker, håndsprit på hvert gatehjørne og masker på bussen også.

Nei, det er ikke sjelden at folk blir syke av maten i Norge. Det er faktisk et stadig økende problem, men dessverre underrapportert, da de færreste drar til lege med mindre de er dausjuke.

Nå handler ikke mattrygghet om å forsake noe som helst, eller å bruke beskyttelsesutstyr, det handler om å behandle maten korrekt. At du synes det er hysterisk, greit nok, men da håper jeg at jeg slipper å spise mat laget av deg. Jeg har stått på kjøkkenet hos bekjente, og sett at de skjærer rå kylling sammen med salat... Da mister jeg faktisk litt troen på menneskeheten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mmm.. nå sitter jeg og spiser rester fra i går. Som har stått på kjøkkenbenken siden da, over et døgn. Blir vel så syk i morgen at jeg ikke kan på jobb..! Fløte, kjøtt og grønnsaker i skjønn forening. :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, det er ikke sjelden at folk blir syke av maten i Norge. Det er faktisk et stadig økende problem, men dessverre underrapportert, da de færreste drar til lege med mindre de er dausjuke.

Nå handler ikke mattrygghet om å forsake noe som helst, eller å bruke beskyttelsesutstyr, det handler om å behandle maten korrekt. At du synes det er hysterisk, greit nok, men da håper jeg at jeg slipper å spise mat laget av deg. Jeg har stått på kjøkkenet hos bekjente, og sett at de skjærer rå kylling sammen med salat... Da mister jeg faktisk litt troen på menneskeheten.

Altså, helt uenige er vi jo ikke, men jeg mener en kan bruke litt skjønn, og ikke ukritisk kaste all mat fordi det er en liten fare for forgiftning, når denne er langt lavere enn sannsynligheten for å bli uforskyldt skadd eller drept i en trafikkulykke. At det skulle oppstå matforgiftning fra en pizzaskorpe er i det hele tatt svært usannsynlig. Da er det verre med ris, pasta og grøt, der det er mer vann.

Fisk og grønnsaker (trådstarter) som har vært riktig oppvarmet, og har stått tildekket hjemme på kjøkkenbenken skulle ikke være et problem mtp de nevnte sporedannende bakteriene. ..og det gikk jo bra også.

Ellers er jeg enig i at kunnskap og bevissthet rundt kjøkkenhygiene og smittevern er for lav, generelt. Om du ikke vil spise mat jeg har tilberedt på jobb (egen mat hjemme og kommersiell servering er to helt forskjellige ting for meg), så kan jeg love deg at du ikke vil spise noen steder utenom hjemmet. Kokker har egentlig ikke all verden med hygiene- og mikrbiologi fra yrkesskolen, svært mange er også ufaglærte, og enkelte ting skyves lenger ned på prioriteringslista når det er travelt på kjøkkenet. Ikke tenk på det neste gang du er ute og spiser på en travel a la carte.

Du får høyne stemmen og presse på for økt andel realfagsindervisning i grunnskolen (gjerne på bekostning av religionsundervisningen, spør du meg), og at vgs pensum i realfagene skal være obligatorisk for alle innbyggere i Norge. Det hadde vært noe :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mmm.. nå sitter jeg og spiser rester fra i går. Som har stått på kjøkkenbenken siden da, over et døgn. Blir vel så syk i morgen at jeg ikke kan på jobb..! Fløte, kjøtt og grønnsaker i skjønn forening. :)

"Mmmm... nå sitter jeg i bilen og drikker en pils. Så tar jeg meg en kjøretur. Er vel ikke så farlig å kjøre med en pils innabords? Bilkjøring og alkohol i skjønn forening!"

Omtrent så smart høres det ut i hodet mitt...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I andre land er det faktisk ikke antatt at det er idioti, dette med å ta en pils og kjøre. ;)

Det sier vel mer om de som har laget lovverket, da evnen til å kjøre bil reduseres allerede ved 0,15 i promille, dvs etter å ha drukket 1,5 dl øl for en kvinne på 60 kg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Motviljen mot utgangsstilling fremstår som død, men puberteten truer i horisonten, så utsteder ingen dødsattest ennå. Livserfaring tilsier at Motviljen antakelig vil sprette opp av kista og flire: Trollollol! Å få utgangsstilling uten mat fremme, relativt stabilt, kun noe nøling akkompagnert av et oppgitt sukk før han kommer inn, når han vil jeg skal kaste en leke, det er hurtigere progresjon enn jeg forventet for noen uker siden.  Vi har en god periode ..så god at noe fokus nå er over på mindre viktige ting som sportsøvelser. Første sitt under innkalling serverte Eddis i forrigårs, på første forsøk. Det var et nydelig øyeblikk. Flere repetisjoner med stå under marsj, avstandskommando og sitt under innkalling var fine, i mine øyne. Verken han eller jeg er interesserte i hva en dommer synes om utførelsen vår, fordi mestringsfølelsen fra å tro vi er flinke er hva som driver oss. Mestringsfølelse og glede er superfood for motivasjonen. Fokus på hva som er feil medfører frustrasjoner, uteblivende mestring, dårlig stemning, dårlig samspill og ødelegger relasjonen - og hva er da poenget med å ha og trene hund?  Sitt begynte bli upålitelig. Hvorfor? Fordi jeg hadde glemt å være begeistret. Bare forventet å få sitt på cue og glemte bli genuint overrasket og takknemlig og begeistret av hvor flink gutt han er.  Av utfordringer vi nå har - skjønt det føles som et hån å bruke det ordet om vansker med øvelser til sport, da andre bruker det samme ordet om reelle problemer:  Spin - også kjent som snurr rundt.  Aner ikke lenger hva lyden betyr. Trenger håndsignal. Kommer konsekvent løpende inn for å gjøre det rett foran meg, hver gang jeg ber fra avstand. Bli-på-stedet håndsignal, som har vært en nøkkel til flere andre øvelser har foreløpig ikke hjulpet.   'Twirl' er et fullstendig ukjent begrep dersom ikke 'spin' kommer først. Verken ordet eller håndsignal gir ham noe forståelig hint. Her må det spinnes før det kan twirles. Sånn er loven.  Hva som må til for å få en lovendring - det blir spennende å finne ut av. Punkt 1 og 3 går seg sikkert til med mer trening, men på punkt 2 er jeg helt blank foreløpig. Ingen ideer om hvordan løse det der.  Heldigvis opplever Edeward en glede i øvelsene som ikke bare handler om belønningene. Han LIKER å spinne og twirle og rygge og gå mellom beina mine og sendes frem til target og sånt. Det er noe å gjøre. Arbeit macht frei. ..og det ser ut som utgangsstilling og gå fot også er i ferd med å kategoriseres som lystbetonte oppgaver en kan døyve eksistensiell angst og kjedsomhet med.  Bilde er vel obligatorisk. Relevans til konteksten mindre så. I denne tidsalderen er det ingen som leser en vegg av tekst uansett
    • Jeg ser ingen skam med å slite med å trene gå pent i bånd. Noe av det vanskeligste å få en hund stabil på. Ikke mål deg mot de som har fått det til eller la noen andre få demotivere deg med sammenligning. De har ikke din hund.  Du forteller ikke hvilken rase/blanding du har, men noen er virkelig vanskeligere/lettere enn andre. Av egen erfaring med veldig førerorientert hund, så hadde den standard stopp og snu metoden ingen effekt. Hunden tok det som en morsom lek. Det der var like interessant som å komme fremover.  Den jeg har nå kan ikke bare gå. Det er for kjedelig. Det som fungerer her er oppgaver, og de må gis fortløpende så han ikke rekker å kjede seg.  Belønning med lek er bedre enn mat på min. Energinivået er høyt, det blir mye stresshormoner når sterke forventninger til noe ikke umiddelbart blir innfridd og lek utløser endorfiner, som kontrer kortisol. Får ikke samme effekten av å belønne med mat, det risikerer jeg at stresset bare øker, dersom maten er av høy verdi. Min girer seg opp i forkant når han vet vi skal ut på tur, noe som resulterer i outbursts når vi kommer ut. Å leke litt før vi går avgårde, slippe ut litt damp på en kontrollert måte, det har en beroligende effekt.  At enkelte fnyser av verktøy som frontfestet sele og grime skal en ikke bry seg om. Det er mange profesjonelle som kritiserer disse verktøyene på sosiale medier, men de lever jo også av kunder som trenger hjelp med gå pent i bånd trening, så det gir mening, sant? Selv bruker jeg frontfestet sele heller enn halsbånd fordi min bykser impulsivt og ukontrollert. I tillegg til potensialet for skade på strupen er det sterkt ubehagelig for ham. En bykseraptus i halsbånd kan utvikle seg til et sinneutbrudd mot meg som holder båndet, noe som aldri skjer i selen.  Jeg har begynt trene min på å gå med grime fordi han nærmer seg pubertet og er stor og sterk. Bedre føre var enn etter snar om han plutselig endrer personlighet overfor passerende hunder - men min er ulik i ulike miljøer. Grime kan brukes i bymiljø, hvor han ikke bykser, men så har vi andre typer omgivelser hvor jeg ikke tør bruke grime før byksing er en utslukket adferd, av samme grunn som jeg bruker sele istedenfor halsbånd.  Også: det er alltid lys i enden av tunnelen. Alderen din er i er verste perioden, synes jeg ihvertfall. Teflonbelegg på hjernen og lite mottakelig for ny læring, glemmer ting den kan, selektiv hørsel, lett distrahert, nysgjerrig søkende på omgivelsene, ... Mye blir bare bedre "av seg selv" senere, når mer moden. 
    • For det første høres det ut for meg som du trenger litt hjelp med båndtreningen. Er det noe kurs å finne i nærheten? Ihvertfall anbefaler jeg deg å søke opp tråder om båndtrening her på forumet. Hvis du har holdt på å snudd retning i evigheter ser det ikke ut til å fungere, og du må gjøre noe annerledes. En ting kan jobbe med inne er kontakt, og det å få hunden til å følge med på deg. Si kontaktord når du står foran hunden - gi godbit så fort hunden ser på deg,gjenta dette fem ganger. Ta et par-tre slike økter i løpet av dagen, beveg deg etterhvert litt lengre unna. Så kan du si "fot" og bruke enten godbiten eller håndtarget om du har det, til å få hunden til å følge ved siden av deg et par meter. Når dette sitter godt inne, kan du bruke det for å få inn hunden og holde seg ved deg litt ute. Generelt vil jeg heller anbefale å bruke en sele og langline og la hunden bevege seg slik den vil, og heller trene korte økter med kort bånd i løpet av turen. Da kan du gå uforstyrret til nærmeste grøntområdet eller parkeringsplass, og trene slik som beskrevet over. Det er ikke et mål at hunden skal gå fot hele turen, men at du kan få ham inn til deg og under kontroll ved behov, og forhåpentligvis sjekke inn med deg underveis på turen.  Antitrekkbånd er vanligvis ikke det samme som struphalsbånd, og jeg vil si at det er bare en positiv ting om folk bruker det ved behov. Men det vil ikke lære hunden å gå pent i bånd, det må du gjøre ved siden av. Hvis trekkingen er et stort problem går det an å bruke grime når du ikke vil trene på båndtreningen eller bruke langline.  Det finnes også seler med feste foran (noen "vanlige" seler har feste på ryggen og foran i tillegg, så det er enkelt å flytte mellom"), slik at hunden blir snudd mot deg når den trekker. Igjen må dette brukes sammen med trening, men det gjør det litt lettere. Ellers ville jeg ikke brydd meg så mye om hva andre tenker og mener så lenge du gjør det som er best for hunden. Lykke til!
    • Er redd noen skal tro jeg er slem med han. Har en på ett år og som fortsatt drar i begynnelsen av dagens første tur. Dermed må jeg snu rundt mye og få han til og fokusere på meg. Overhørte naboen si jeg hadde antidra bånd på hunden til andre og det syntes jeg var skikkelig ubehagelig. Jeg bytter til kort bånd vist han drar i stede får og gå rundt med langline så jeg får mer kontakt bare. Ikke noe anti dra bånd ( vet ikke hva det er men går ut i fra hun mener strammehalsbånd noe han ikke bruker men han bruker halsbånd vist han skal gå der det er vann får han elsker og bade så slepper jeg at lykta på selen skal bli ødelagt. Kan ikke akuratt trene på dette inne og jeg må trene han på det. 
    • Usikker på om massiv fremgang i hverdagslydighet skyldes endring av metode, økt mental modenhet med mer impulskontroll, "varmen" (ikke veldig), eller en kombinasjon, men vi koser oss. Ikke en lyd på verken bussen, Posten eller Felleskjøpet i dag. Ble helt rørt av hvor flink han var til å sitte pent og pyntelig og vente uten labber på disken eller konsert. Å manøvrere pent mellom hyller med leker og tygg og snacks var deilig nok. Måtte nesten klype meg i armen da han bare var lydig ved disken også, begge steder. Det kom noen raptusbyks da vi nærmet oss hjemme igjen, men kjapt under kontroll med cue på en øvelse og en leke, og da det i neste øyeblikk kom et helt heat av saftige skinker i kondomdress på hjul -  bakfra - bare en meter fra oss, så satt han bare pent og pyntelig og så på de fly forbi uten impulser til å jage etter for å bite noen i rumpa. Amazing!  Godgutten 🥰
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...