Gå til innhold
Hundesonen.no

Støtter vi den dårlige kyllingindustrien ved å kjøpe Vom og Hundemat?


Poter
 Share

Recommended Posts

Som de fleste vet så er ikke kyllingindustrien noe å rope hurra for. Antibiotikaresistente bakterier og fæle forhold for fuglene... Mange er bevisste forbrukere og kjøper kylling fra økologiske og gode bonder, som f.eks Stange og Holte eller produserer egne kyllinger og egg. Men hva med hundematen? Vom og Hundemat har per nå bare et produkt uten kylling og jeg tviler på at kyllingen deres kommer fra økologiske og ordentlige frittgående høner (jeg har ikke sjekket). Det produktet de har uten kylling kommer bare i små pølser og kjøttboller, så det er ikke særlig økonomisk å helfôre på i lengden.

Selv er jeg veldig fornøyd med kjøttet derfra, men jeg ønsker ikke å støtte kyllingindustrien gjennom å kjøpe produkter derfra. Men hvilke andre alternative er det? Helfôre selv? Legge press på Vom og Hundemat? Andre ting?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 84
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Sånn, da har jeg mailet dem og spurt om de kan lage større pølser av lam og storfevom. Har også spurt hvor de får kyllingen i fra og hva de gjør for å sikre dyrevelferd. Blir interessant å høre hva de

Jeg sendte faktisk en mail til mattilsynet og spurte nettopp om hvordan dette ville påvirke hundene som fikk rått for basert på kylling, og dette er svaret jeg fikk: Hele "samtalen": Mitt spø

Det var vel ikke samkjøp som var temaet her. Men evt en gruppe som skulle samle folk om å ønske å få tilbake kyllingfritt fôr i 5 og 20 kg. Type "vi som ønsker og håper at v&h vil ta opp igjen pro

Guest lijenta

Vom og hundemat er jo slakteavfall som vi nyttigjør til hundefor. Det beste bør vel da være at vi ikke kjøper mer kylling til oss selv da går jo slakteavfallet av kylling ned og vom og hundemat får mindre av slakteavfallet av kylling

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det ikke krav om frittgående høner? Trodde alle her i norge ihvertfall var frittgående. Ikke at det er så veldig mye å rope hurra for det heller for de er jo rimelig stappet inni et slikt bur uansett, men likevell bedre enn små bur med en høne i hver. Jeg ser ikke for meg at hundematen kommer fra stangekylling e.l. nei, og jeg ser ikke for meg at det kommer til å skje med det første heller, mest fordi da er det nok mer økonomisk å bare kutte ut kylling og bruke andre råvarer. Viss man skal betale 150 kr for en kylling så kan man jo se for seg prisen på hundematen.

Jeg ser for meg at de alternativene man har er å sette sammen maten selv (da er du jo hvertfall sikker) eller prøve å påvirke vom og hundemat og evt andre produsenter til å lage fullfor helt uten kylling, men så lenge de også produserer for med kylling så vil du jo på en måte støtte kyllingindustrien ved å støtte dem så de kan opprettholde sin produksjon av hundemat, også den med kylling. Enn så lenge så nøyer jeg meg med at det ihvertfall er norsk kylling for det er mange som har det verre, men skulle gjerne ha fått tak i for helt uten kylling, også pga at det er mange hunder som reagerer på kylling som proteinkilde..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde ikke fått med meg den tråden. Har du funnet ut noe mer etter du startet den?

I grunn ikke... Skal sjekke pris og levering hos Kjøtt Nils, samt om Baltofôr selger i mindre partier. Uansett blir det upraktisk med vitaminisering osv. Den enorme fordelen med v&h er jo at det kommer ferdig vitaminisert, og ikke minst blir levert rett på døra i 5kg pølser, som er lett å stable i fryseren. (Hadde helsa vært normal, hadde det også vært lettere å ta jobben med å hente partier med råvarer som må gjøres noe med)

Det ideelle hadde vært om de gadd å lage taste storfe (som er ca likt eksklusiv, som de sluttet med for et par mnd siden) i 5 kg pølser... Så fint om flere maser på dem :) De lager jo det folk flest vil ha.. Grunnen til at de sluttet med eksklusiv i 5 kg var at det solgte dårlig :o Så hundefolk flest driter vel i kyllingproduksjonen, da...

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som forbrukere har vi stor makt. Hvis mange nok utfordrer Vom og Hundemat på dette, stiller spørsmål rundt dyrevelferd og krever at de dokumenterer, så vil de også føye seg etter forbrukerens ønsker. Det må da være langt mer effektivt enn boikott.

Er det noen som har spurt hvor Vom og Hundemat får fjærkre fra? Og hva de gjør for å sikre god dyrevelferd?

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det ikke krav om frittgående høner? Trodde alle her i norge ihvertfall var frittgående. Ikke at det er så veldig mye å rope hurra for det heller for de er jo rimelig stappet inni et slikt bur uansett, men likevell bedre enn små bur med en høne i hver.

Fra 1.januar 2012 var det ikke lenger lov å omsette egg fra tradisjonelle 3-høners bur, så da måtte alle produsentene bygge om til enten miljøinnredning eller frittgående.

Miljøinnredning er bur.. Antall høner per bur varierer noe, men er normalt rundt 8 stk. Hvert bur skal inneholde vaggende, strøbil og rede. Det skal være minimum 850 cm2 burareal

På frittgående kan man velge to løsninger, enten kun gulv (som typ slaktekyllinghall) eller aviar. I et aviar er det flere rekker med etasjer, og hønene bevege seg fritt. De skal også ha tilgang til vagler, trø og reder. Her er det maks 9 høner per kvadrat.

Konsesjonsgrensa på verpehøns er 7500 høns per innsett. Jeg har vært inne å sett på begge produksjonsmåtene, og jeg synes aviar er det som ser best ut. Ja, det har mindre plass, men de får bevege seg fritt. Samtidig er det større dødelighet der, enn det er i miljøinnredningen.. 5,3% i frittgående og 3,1% i miljøinnredningen.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som forbrukere har vi stor makt. Hvis mange nok utfordrer Vom og Hundemat på dette, stiller spørsmål rundt dyrevelferd og krever at de dokumenterer, så vil de også føye seg etter forbrukerens ønsker. Det må da være langt mer effektivt enn boikott.

Er det noen som har spurt hvor Vom og Hundemat får fjærkre fra? Og hva de gjør for å sikre god dyrevelferd?

Kanskje noen kunne skrevet en velformulert mail som vi som vil kunne bruke og sende til dem?

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som de fleste vet så er ikke kyllingindustrien noe å rope hurra for. Antibiotikaresistente bakterier og fæle forhold for fuglene... Mange er bevisste forbrukere og kjøper kylling fra økologiske og gode bonder, som f.eks Stange og Holte eller produserer egne kyllinger og egg. Men hva med hundematen? Vom og Hundemat har per nå bare et produkt uten kylling og jeg tviler på at kyllingen deres kommer fra økologiske og ordentlige frittgående høner (jeg har ikke sjekket). Det produktet de har uten kylling kommer bare i små pølser og kjøttboller, så det er ikke særlig økonomisk å helfôre på i lengden.

Selv er jeg veldig fornøyd med kjøttet derfra, men jeg ønsker ikke å støtte kyllingindustrien gjennom å kjøpe produkter derfra. Men hvilke andre alternative er det? Helfôre selv? Legge press på Vom og Hundemat? Andre ting?

Stange og Holte har dyr fra samme importør som resten av dyrematerialet I Norge, og har dermed samme problematikk mht antibiotikaresistens.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra 1.januar 2012 var det ikke lenger lov å omsette egg fra tradisjonelle 3-høners bur, så da måtte alle produsentene bygge om til enten miljøinnredning eller frittgående.

Miljøinnredning er bur.. Antall høner per bur varierer noe, men er normalt rundt 8 stk. Hvert bur skal inneholde vaggende, strøbil og rede. Det skal være minimum 850 cm2 burareal

På frittgående kan man velge to løsninger, enten kun gulv (som typ slaktekyllinghall) eller aviar. I et aviar er det flere rekker med etasjer, og hønene bevege seg fritt. De skal også ha tilgang til vagler, trø og reder. Her er det maks 9 høner per kvadrat.

Konsesjonsgrensa på verpehøns er 7500 høns per innsett. Jeg har vært inne å sett på begge produksjonsmåtene, og jeg synes aviar er det som ser best ut. Ja, det har mindre plass, men de får bevege seg fritt. Samtidig er det større dødelighet der, enn det er i miljøinnredningen.. 5,3% i frittgående og 3,1% i miljøinnredningen.

Har du en rapport eller link til disse prosentene? Utelukkende nerdigheten min som vil lese statistikk :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har fått svar fra Vom og Hundemat og gjengir det her, hun ville dog at jeg skulle poengtere at det var et svar på min mail siden de erfaringsmessig opplevde at svar blir tatt ut av sammeheng, misforstått osv.

Jeg spurte altså hvor de får kyllingen sin i fra og hvordan de ivaretar dyrevelferd. Jeg har tatt bort navnet hennes da jeg ikke vet om hun synes det er ok at navnet hennes legges ut her.

"Hei

Vi kjøper kyllingen fra Nortura og hovedsakelig fra Hærland. Dette er plussprodukter som stammer fra konvensjonell kyllingproduksjon. Det finnes ikke alternativ kyllingproduksjon av noe betydelig volum, kun små produsenter. Hverken konvensjonell eller økologisk kylling blir fôret på antibiotika, men begge har potensielt innhold av antibiotikaresistente bakterier.

Vår etterspørsel etter råvarer påvirker ikke konvensjonell produksjon da vi ikke er med på å påvirke produksjonsvolumet; kylling blir ikke alet opp for å bli Vom og Hundemat. Vi kjøper det som er til overs fra en produksjon som er bestemt av etterspørselen av menneskemat.

Vi følger med på alle aktuelle saker som handler om hygienisk kvalitet på norsk kjøtt og håper at næringen utvikler sine produksjonsmetoder til fordel for både dyrevelferd og mattrygghet.

mvh


Vom og Hundemat"

Selv lurer jo jeg da på hvor mye det egentlig har å si at man kjøper Vom og Hundmat eller ikke, siden det ikke påvirker produksjonen på den måten, men en annen sak er jo om man ønsker å gi hundene sine den typen kylling.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes egentlig argumentasjonen blir litt billig. "Delfinene er jo allerede i akvariumet, så hvorfor ikke bare dra å se". Eh. Nei. Hvis INGEN benytter seg av tilbudet, så vil tilbudet forsvinne. Vom og Hundemat betaler for "plussproduktene" (for en utrolig feinschmeker-variant av ordet slakteavfall) - ergo støtter vom og hundemat produksjonen gjennom økonomisk innsprøytning. Hvis dårlig kyllingproduksjon opplever at ingen hverken vil ha plussprodukt eller minusprodukt hos de, så vil uetisk produksjon også slutte. Er ikke det hele vitsen med å ta et standpunkt, tenker jeg, å gjøre noe 100%?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har fått svar fra Vom og Hundemat og gjengir det her, hun ville dog at jeg skulle poengtere at det var et svar på min mail siden de erfaringsmessig opplevde at svar blir tatt ut av sammeheng, misforstått osv.

Jeg spurte altså hvor de får kyllingen sin i fra og hvordan de ivaretar dyrevelferd. Jeg har tatt bort navnet hennes da jeg ikke vet om hun synes det er ok at navnet hennes legges ut her.

"Hei

Vi kjøper kyllingen fra Nortura og hovedsakelig fra Hærland. Dette er plussprodukter som stammer fra konvensjonell kyllingproduksjon. Det finnes ikke alternativ kyllingproduksjon av noe betydelig volum, kun små produsenter. Hverken konvensjonell eller økologisk kylling blir fôret på antibiotika, men begge har potensielt innhold av antibiotikaresistente bakterier. Vår etterspørsel etter råvarer påvirker ikke konvensjonell produksjon da vi ikke er med på å påvirke produksjonsvolumet; kylling blir ikke alet opp for å bli Vom og Hundemat. Vi kjøper det som er til overs fra en produksjon som er bestemt av etterspørselen av menneskemat.Vi følger med på alle aktuelle saker som handler om hygienisk kvalitet på norsk kjøtt og håper at næringen utvikler sine produksjonsmetoder til fordel for både dyrevelferd og mattrygghet. mvhVom og Hundemat"

Selv lurer jo jeg da på hvor mye det egentlig har å si at man kjøper Vom og Hundmat eller ikke, siden det ikke påvirker produksjonen på den måten, men en annen sak er jo om man ønsker å gi hundene sine den typen kylling.

Ikke noe svar på om de kunne tenke seg å lage de kyllingfrie produktene i større forpakninger? (jeg vet jo svaret,spurte for noen uker siden :P ) Men jo fler som etterspør/ maser på dem ;)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke noe svar på om de kunne tenke seg å lage de kyllingfrie produktene i større forpakninger? (jeg vet jo svaret,spurte for noen uker siden :P ) Men jo fler som etterspør/ maser på dem ;)

Jo, hun skrev at det hadde de ingen planer om, men hun skulle ta inspillet mitt med videre. Mailet med henne to ganger og dette var i første mailen, så derfor det ikke kom med over her :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er vel ikke noe unikt for V&H. Mye tørrfor som inneholder kylling også.

Det beste er vel om så mange som mulig gir beskjed om at vi ønsker et kyllingfritt alternativ.

Stange og Holte har dyr fra samme importør som resten av dyrematerialet I Norge, og har dermed samme problematikk mht antibiotikaresistens.

Det er ikke det som står på sidene deres? Kyllingene blir foret uten antibiotika og medisiner.

Holte kylling:

"På Holte har eier komponert eget fôr, som inneholder mais for å gi god smak og fin farge på kjøttet. Fôret inneholder ikke medisiner. Kyllingene får spise og drikke så ofte de vil og når de vil."

Stange kylling:

"Vi har aldri brukt , og vil aldri bruke antibiotika , vekstfremmende tilsetninger og medisiner i vår produksjon. Det passer ikke inn i vår filosofi om å tilby forbrukere et rent , trygt , og ærlig produkt av beste kvalitet."

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stange og Holte har dyr fra samme importør som resten av dyrematerialet I Norge, og har dermed samme problematikk mht antibiotikaresistens.

Men de har isåfall uansett bedre dyrevelferd (som for meg er det viktigste). http://stangekylling.no/om-oss/dyrevelferd/

Har fått svar fra Vom og Hundemat og gjengir det her, hun ville dog at jeg skulle poengtere at det var et svar på min mail siden de erfaringsmessig opplevde at svar blir tatt ut av sammeheng, misforstått osv.

Jeg spurte altså hvor de får kyllingen sin i fra og hvordan de ivaretar dyrevelferd. Jeg har tatt bort navnet hennes da jeg ikke vet om hun synes det er ok at navnet hennes legges ut her.

"Hei

Vi kjøper kyllingen fra Nortura og hovedsakelig fra Hærland. Dette er plussprodukter som stammer fra konvensjonell kyllingproduksjon. Det finnes ikke alternativ kyllingproduksjon av noe betydelig volum, kun små produsenter. Hverken konvensjonell eller økologisk kylling blir fôret på antibiotika, men begge har potensielt innhold av antibiotikaresistente bakterier.

Vår etterspørsel etter råvarer påvirker ikke konvensjonell produksjon da vi ikke er med på å påvirke produksjonsvolumet; kylling blir ikke alet opp for å bli Vom og Hundemat. Vi kjøper det som er til overs fra en produksjon som er bestemt av etterspørselen av menneskemat.

Vi følger med på alle aktuelle saker som handler om hygienisk kvalitet på norsk kjøtt og håper at næringen utvikler sine produksjonsmetoder til fordel for både dyrevelferd og mattrygghet.

mvh

Vom og Hundemat"

Selv lurer jo jeg da på hvor mye det egentlig har å si at man kjøper Vom og Hundmat eller ikke, siden det ikke påvirker produksjonen på den måten, men en annen sak er jo om man ønsker å gi hundene sine den typen kylling.

Jeg syntes jo det er bedre at restene går til hundemat enn å bli kastet. Jeg er såpass fornøyd med fôret at jeg ønsker å fortsette med det, selv om vi i familien har sluttet med konvensjonell kylling.

Men alternativer uten hadde helt klart vært det beste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Elisabeth00 Alle kyllingprodusenter importerer egg/kylling fra Skottland? Der de er "pumpet fulle" av antibiotika. Stagne, Holte, Gårdsand etc kyllinger får ikke antibiotika i föret sitt, men det er altså de samme kyllingene som Nortura og de andre store produsentene har.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, den ser jeg. Men de stiller vel ikke likt når de ikke fortsetter med den behandlingen her hjemme? Det er mulig jeg tar feil, derfor jeg spør.

Jeg synes ikke de stiller likt nei, og jeg synes disse små produsentene er bedre enn de store. Selv om de ikke er 100% opptimale de heller. Nå bryr ikke jeg meg så mye om antibiotikaen, dyrevelferden er mye viktigere synes jeg.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er vel ikke noe unikt for V&H. Mye tørrfor som inneholder kylling også.

Det beste er vel om så mange som mulig gir beskjed om at vi ønsker et kyllingfritt alternativ.

Det er ikke det som står på sidene deres? Kyllingene blir foret uten antibiotika og medisiner.

Holte kylling:

"På Holte har eier komponert eget fôr, som inneholder mais for å gi god smak og fin farge på kjøttet. Fôret inneholder ikke medisiner. Kyllingene får spise og drikke så ofte de vil og når de vil."

Stange kylling:

"Vi har aldri brukt , og vil aldri bruke antibiotika , vekstfremmende tilsetninger og medisiner i vår produksjon. Det passer ikke inn i vår filosofi om å tilby forbrukere et rent , trygt , og ærlig produkt av beste kvalitet."

problemet er at disse resistensegenskapene som noen bakterier har, ikke stammer fra hva dyrene i NORGE får i fôret sitt, men hva avlsselskapene har brukt i tidligere generasjoner (avanserte greier, men det er altså ikke nasjonal avl på slaktekyllinger, alt avlsmateriale importeres fra store internasjonale avlsselskaper. Det er deres antibiotikabruk som har ført til resistensproblematikken). Og både holte og stange bruker kyllinger fra samme firma som andre kyllingprodusenter i Norge.

Det står om dette i dagens VG feks.

Red: nå ser jeg at Stine allerede har svart dette.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...