Gå til innhold
Hundesonen.no

Blandingshunder blir stadig mer populære


mushi
 Share

Recommended Posts

  • Svar 58
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Dette er et stort og sammensatt tema, og jeg synes det florerer av underlige påstander i begge leire. Hvor viktig er det å oppretholde raser med små genpooler, vil det ikke bli problemer uansett hva m

Det som bekymrer meg mest er egentlig ikke at blandingshunder er populære, jeg digger blandingshunder og tror at hunden som art hadde vært mye sunnere og bedre om ikke menneskene hadde blandet seg inn

For at avl skal være sunn så må den ha en plan. Krierir basert på sunnhet, god helse og god mentalitet først og fremst, og med et langsiktig mål. Hvis blandingavl har alt dette og følger det opp,

På møte om dette nå onsdag, der Siv sandø var tilstede, ble NKK av både oss tilhørere og vetrinær oppfordret til å spre mer informasjon om alle helseplagene disse blandingene har. Man kan ikke forvente at folk skal vite at de kjøper seg pelsproblemer og vetrinær-regninger når ingen informerer. Selgerne vil ha penger, så de sier nok ikke et kvekk om feks alle obskure hudproblemer, plager og sykdommer disse kan få. Og mange tror jo at "blandingehunder er friskere".
Så her må NKK sentralt mer på banen og kjøpe annonseplasser for informasjons-spredning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Tenker på kundene

– Ja, puddel er kjempefint det, men det er ikke så mange som vil ha det, sier Erlend Wiik på Hundehotellet i Drøbak.

Wiik er ikke enig i at blandingshundene gir en uforutsigbar miks.

– De som påstår det, har ikke satt seg inn i avlsarbeid og hva folk vil ha. De driver opprett for å bevare en spesiell hunderase. Det er vel og bra det, men vi tenker mer på hva valpekjøperne vil ha.

Er labradoodle blitt en motehund?

– Absolutt ikke. Det er en fornuftig og moderne hund."

?????

-----

Noen som har fått hørt på intervjuet som følger med artikelen forresten?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Folk må sjekke like nøye når de skal kjøpe valp som de gjør når de f.eks. skal kjøpe ferietur, bil eller leilighet. Det gjelder uansett hva slags hund man har tenkt å kjøpe enten det nå dreier seg om renraset eller blanding.

Man kan jo bare tusle litt rundt på sonen så ser man at renraset hund ikke alltid betyr frisk hund (fysisk/psykisk) som man får beholde til den er 16 år gammel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

*snøft*

Joda det er mye plager hos enkelte raser, noe media fokuserer veldig på. Men når media også fokuserer på hvor fine og fantastiske disse blandingshundene er så er det ikke rart folk heller vil ha blanding...

Det finnes jo mange raser som er vel så friske som de aller fleste blandinger der ute. Og på disse rasene får man jo samtidig forutsigbarheten av hvilke sykdommer som eventuelt dukker opp, hvordan hunden blir i henhold til utseende, størrelse og gemytt.

Jeg for min del håper det kommer frem litt mer at blandingshunder ikke nødvendigvis er så friske og fine. For dessverre for hundene så er det flere av de blandingshundene jeg kjenner til som ikke er helt friske og/eller har anatomiske skavanker.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg velger å ha to tanker i hodet på samme tid. Blandingsavl kan være like ansvarsfullt og åpent som vanlig, NKK-ført avl. Det finnes uansvarlige oppdrettere i begge ledd, men jeg mistenker at det er enda flere blant de som driver uregistrert, og Drøbak Hundehotell er jo bare til å begynne å grine av.

Å si at hunder får pelsproblemer er bare tull, vi har rasehunder som sliter med alvorlig allergi og eksem, og jeg hadde i 10/10 tilfeller valgt en hund som slapp å få vanneksem eller enorme utslett ved de minste fysiske påkjenninger. Ja, pelsen blir ikke det de lover (også et problem), men det blir verken pest eller kolera av å parre f eks puddel og labrador. Jeg mener oppriktig at NKK tjener svært lite på å gå hardt ut mot selve blandingsavlen, jeg ville heller lagt inn alle ressurser på å opplyse folk hva man faktisk bør kreve av sine oppdrettere; møte foreldredyr, tilstrekkelige helsetester, kjente mentalstatuser i flere ledd osv.

NKK kan jo også legge ressurser i å forsøke å få Stortinget til å vedta regler for hundehold, f eks godkjent teorikurs (hvor NKK kan bidra) før man får lov til å kjøpe seg hund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har jo en gammel blandingshund som enda ikke har hatt behov for tannstenbehandling, hun har INGEN anmerkninger på den store blodprøven vi tok sist for et par månder siden.

Jeg har nok vært veldig heldig med Chicka sånn sett, MEN hun har middels HD på den ene hoften sin med forkalkning og det har jeg tatt hensyn til oppover.

Nå som Chicka er såpass gammel så tenker jeg ofte på hvordan hund jeg vil ha neste gang og jeg må helt ærlig si at jeg gjerne vil ha en ny tyttebærhund (intern spøk, en tyttebærhund er en sort og hvit blandingshund som gjerne er litt over gjennomsnittet koko og sprek).

Kommer til å sile unna "valpe fabrikkene", kommer til å gå etter retriever, BC og husky (evt spaniel) blanding, da dette er blandinger jeg har møtt MYE av og har likt de veldig godt..

Var nesten på nippet til å kjøpe en "eurohund" (poiner/husky blanding) tispevalp i sommer, men jeg trakk meg siden jeg vet jo at Chicka ikke liker å dele hjem med en annen hund, følte litt at drømmehunden glapp litt der, men det finnes så mange andre hunder der ute :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som bekymrer meg mest er egentlig ikke at blandingshunder er populære, jeg digger blandingshunder og tror at hunden som art hadde vært mye sunnere og bedre om ikke menneskene hadde blandet seg inn i avlen.

Det som bekymrer meg er at det har vokst opp en industri av valpefabrikker i kjølvannet av populariteten til disse såkalte "designer-hundene". Det er bekymringsverdig både med tanke på at hunder blir forbruksvare, at det ikke legges vekt på fornuftig avl og at dyrevelferden kommer i bakgrunnen. Og alle foretrekker vel en valp som er oppvokst i et hjem fremfor på kennel?!

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er et stort og sammensatt tema, og jeg synes det florerer av underlige påstander i begge leire. Hvor viktig er det å oppretholde raser med små genpooler, vil det ikke bli problemer uansett hva man gjør? Hvor etisk er det å fortsette å avle på raser som helt klart har problemer på grunn av vettløs avl i århundrer? Synes vi det er greit at individer fortsatt kommer til å ha hjerteproblemer, ryggproblemer og pustevansker i mange generasjoner mens vi prøver å avle det bort, bare for at rasen skal bevares?

I en annen diskusjon ble vi vel enige om at rasehunder ikke er friskere enn blandingshunder. At man avler på en ren rase er absolutt ingen garanti for at man driver fornuftig avl, og at man avler på blandinger er ikke det samme som at man driver vettløst. Det er ingen grunn til å hevde at man ikke kan vite noe om foreldredyrenes sykdomshistorie hvis man driver blandingsavl, hunder ble faktisk avlet fram målrettet i noen hundre år før Dogweb.

Jeg mener jo at man skal fortsette å avle fram hunder etter bruksegenskaper, men hadde det ikke vært lurt å blande for eksempel enkelte jakthundraser med hverandre (etter nøye vurderinger selvsagt) i stedet for å på død og liv å opprettholde utdøende raser?

Jeg vet at mange soniser vet veldig mye mer enn meg om dette, og kan sikkert meie ned noen av mine argumenter her, men er det ikke det som er å diskutere da?

e090.gif

  • Like 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg mener oppriktig at NKK tjener svært lite på å gå hardt ut mot selve blandingsavlen, jeg ville heller lagt inn alle ressurser på å opplyse folk hva man faktisk bør kreve av sine oppdrettere; møte foreldredyr, tilstrekkelige helsetester, kjente mentalstatuser i flere ledd osv.

Kunne ikke vært mer enig :)

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som bekymrer meg mest er egentlig ikke at blandingshunder er populære, jeg digger blandingshunder og tror at hunden som art hadde vært mye sunnere og bedre om ikke menneskene hadde blandet seg inn i avlen.

Fordi hunder er så kresne på hva de parer seg med når de får velge selv, mener du?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til en viss grad stemmer det vel, det kalles evolusjon. :)

Det gjelder vel mest for ville dyr. Domestiserte hunder derimot har en tendens til å pare seg med det de har tilgang til, og de bryr seg ikke om bagateller som slektskap eller helsestatus f.eks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til en viss grad stemmer det vel, det kalles evolusjon. :)

Evolusjon fordrer en naturlig tilstand, ellers blir det kunstig seleksjon uansett om det er folk eller dyra selv som får velge. Spesielt på en domestisert art (som er noe annet enn en temmet art). Hundens naturlige tilstand fordrer at den går løst og har minimal kontakt med mennesker. Men det er vel ikke akkurat det vi ønsker?

Dessuten virker kun evolusjon på evnen til å reprodusere. Så selv om et individ er friskt nok til å overleve og reprodusere i en alder av ca. 2 år, så betyr jo ikke det at valpene trenger å bli så fantastisk friske, ei heller at den gitte hunden ikke dør av kreft som 4 år gammel.

Det gjelder vel mest for ville dyr. Domestiserte hunder derimot har en tendens til å pare seg med det de har tilgang til, og de bryr seg ikke om bagateller som slektskap eller helsestatus f.eks.

For det meste ja. Har selv en tispe som nekter å bli paret av hannen min som hun antagelig ser på som en "sønn" da hun har vært med ham hver dag siden han var valp. Alle andre tisper digger ham og hun godtar og flørter med alle andre hanner når hun løper. Så NOEN er tygeligvis litt kresne der :P

Men ellers, ja helt enig med deg. Tamhunder er slettes ikke av den kresne sorten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For det meste ja. Har selv en tispe som nekter å bli paret av hannen min som hun antagelig ser på som en "sønn" da hun har vært med ham hver dag siden han var valp. Alle andre tisper digger ham og hun godtar og flørter med alle andre hanner når hun løper. Så NOEN er tygeligvis litt kresne der :P

Men ellers, ja helt enig med deg. Tamhunder er slettes ikke av den kresne sorten.

Jeg veit også om tisper som nekter å pare seg med enkelte hanner, og jeg veit om tisper som går ganske langt for å kunne pare seg med enkelte hanner, men det er unntaksvis og ikke nødvendigvis en regel, og hannene de absolutt vil pare seg med, er ikke nødvendigvis det mest fornuftige valget på papiret.

Men stort sett så er blandingshunder resultatet av en av to ting, 1 - tjuvparing med første tilgjengelige hanne, eller 2 - planlagt kjøteravl mellom to "søte og snille familiehunder" fordi kjøtere er så mye sunnere enn rasehunder og det er sossete med stamtavle. De gangene det ikke er en av disse to som ligger til grunn, så er blandingsavlen planlagt over samme lest som rasehundavl er, og da er det strengt tatt ikke noe argument lenger at blandingshundavl er sunnere.

Det har de til felles med mennesket i tilfelle :P

Snakk for deg selv :P Nå er det noen år siden jeg paret meg, men jeg er forholdsvis sikker på at "tilgjengelig" ikke var det eneste og viktigste kriteriet mitt. Jeg ville heller ikke paret meg med hverken bror, far eller fettere bare fordi at det var de hannene som var nærmest og mest tilgjengelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til en viss grad stemmer det vel, det kalles evolusjon. :)

Men for at det skal funke må man ha naturlig utvelgelse også,. dvs vi må la vesentlig flere av dyrene dø.

Det blir påstått at ni av ti hunder dør før de fyller ett år (de fleste hunder på verdensbasis bor jo ikke i hjem slik de gjør i dagens Norge).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

[..]

Snakk for deg selv :P Nå er det noen år siden jeg paret meg, men jeg er forholdsvis sikker på at "tilgjengelig" ikke var det eneste og viktigste kriteriet mitt. Jeg ville heller ikke paret meg med hverken bror, far eller fettere bare fordi at det var de hannene som var nærmest og mest tilgjengelig.

Hehe .. Du eller de fleste andre mennesker (ei heller jeg) ville nok ikke paret dere med noen i nær familie, men det forhindrer ikke mange oppdrettere i å avle hunder av nær slekt med hverandre. Det er ganske ekstremt med avl som sikter mot at rasene skal bli mest mulig homogene eksteriørt, hvor innavl er nærmest regelen og hvor det bevisst avles på skavanker.

Men, det blir en annen diskusjon. Jeg har ingenting til overs for kommersiell blandingsavl av den typen både miniatyrhundeiere driver med eller valpefabrikker a la Drøbak Hundehotell, og der tipper jeg de fleste av oss er enige. Spørsmålet er hvordan man skal få folk til å slutte å støtte slike aktører.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvilke helseplager sliter f. eks doodlene med?

Vetrinæren tok her frem hudplager. Som hun beskrev som mye verre enn hos mange andre "raser", fordi man ved å blande, feks puddel og golden, (som eksempel), får en tett pels med underpels (golden) kombinert med en pels som vokser, men ikke røytes av (puddel). Det gav usunne forhold for huden - med tildels alvorlige hudplager som følge.

Denne vetrinæren har lang fartstid bla fra tyskland og har jobbet mye der med slike blandinger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Evolusjon fordrer en naturlig tilstand, ellers blir det kunstig seleksjon uansett om det er folk eller dyra selv som får velge. Spesielt på en domestisert art (som er noe annet enn en temmet art). Hundens naturlige tilstand fordrer at den går løst og har minimal kontakt med mennesker. Men det er vel ikke akkurat det vi ønsker?

Men for at det skal funke må man ha naturlig utvelgelse også,. dvs vi må la vesentlig flere av dyrene dø.

Det blir påstått at ni av ti hunder dør før de fyller ett år (de fleste hunder på verdensbasis bor jo ikke i hjem slik de gjør i dagens Norge).

Selvsagt. Her var poenget at domestiserte hunder ble sammenlignet med ville. Naturlig utvelgelse krever selvsagt at hundene lever vilt i naturen. Da er det de sterkeste som overlever og får sendt genene sine videre, og de strekeste i flokken som får parre seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hei,  Kjøpte akkurat en flexi classic L. 5m. bånd. Den fungerer helt greit, men vurderer et annet alternativ neste gang jeg kjøper. Det jeg kunne tenke meg er låste posisjoner uten å holde inn knapp i tillegg til et enda mer robust tapebånd og et noe større håndtak. Noen anbefalinger? Jeg har en nokså sterk staff-presa blanding på. 35 kg., som tidvis kan dra noe. Ser nå at jeg skulle flyttet denne til utstyrstråden, men vet ikke om det er mulig.  På forhånd takk for svar😊
    • Ede har endelig lært å sette pris på vanntette potesokker, og vil nå heller gå med enn uten. Trenger ikke bestikke med godis for å få dem på lenger, han husker nå at det er langt mer komfortabelt å gå ut på iskaldt klissvått og ekle grussteiner med dem på enn å gå barbeint.  Han ga uttrykk for å ville ha dem av inne på kjøpesenteret, da han selv la merke til at bakken var tørr, varm og stenfri der inne, men klagde ikke, bare gjorde meg oppmerksom på at han kunne tenkt seg å få de av der inne.  Nytt for dagen var å reise på rullebånd. Det har vi ikke prøvd før. Kunne gått meget bedre. Min feil. Trodde han ville forstå greia og bli med av, men han ble usikker da vi nærmet oss toppen, satte seg tilbake istedenfor å bli med frem, så jeg måtte panikk løfte-dra-heise ham over kanten i en faderlig fart, noe som selvsagt stresset ham. Not a good introduction.  Vi tok samme greia ned også, hvor han var helt kewl med å stå på båndet i bevegelse etter å ha blitt løftet på Ante fare og ble nervøs da han så slutten nærme seg, men virket som han synes det var helt ok å bli hjulpet over kanten med et muntert: "Whoppsie!" og en stor bit Nom Noms trøkket i ansiktet på landing. Han spiste det ivrig, så håper den sammenhengen med rullebåndet ble en sterkere neural pathway.   Videre på miljøtreningslisten har vi rulletrapp.. 😰 Det må gjøres. Rakk ikke øve opp den vanlige trappen i dag, fordi vi hadde ærender, men i morgen har vi ingenting annet å gjøre, så muttern får kle på seg, ta med sitteunderlag, pledd, varm drikke, kanskje niste, just in case, for om det ikke løsner etter noen forsøk med bare de øverste trinnene og gradvis økning, så kan vi sitte i den trappen og henge og ha det dødsens kjedelig til han finner ut at det lønner seg å gå den opp og vi får full fest.  Flashy blinkende helikopter med lyd hadde Mr. T on staircases ingen issues med. Gikk rundt det på baksiden mot veggen og så inn i cockpit og synes ikke det var noe uvanlig med det der.  Har forøvrig passert masse små og større unger også, både inne og ute og han begynner bli kjempeflink til å se, men ikke røre nå, på tross av de mange flørtende blikkene som inviterer til kos og lek.  De minste barna har jeg vært litt nervøs for skal trigge jakt når de plutselig løper, så jeg har vært veldig på alerten, men det eneste som utløste jakt i ham og strammet båndet var en dinglende skulderstropp på en bag. Så ut som en biteleke. Bykset, men fikk ikke nå frem til den. Med unntak av den har han vært eksemplarisk og avbrutt intensjoner om å undersøke andre mennesker på kontaktlyd hver gang jeg så ham vurdere det og var nervøs for et byks mot noen. — Food before Feckers, any day. Noen ganger også mom over nom. Han bryr seg om og tar min veiledning selv når han er mett og ikke vil ha mer. Vi begynner få et bånd utover måltidene 🥳
    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
    • Da har vi fått oss en reell frykt. Viser seg at tøffeste, tryggeste lille Edeward er som Mr.T når det kommer til trapper. Tror han fikk vondt i en klo da vi skulle opp trappen til veterinæren. Den forserte vi ved at jeg praktisk talt stod over han og løftet labbene hans en og en trinn for trinn. Han nektet gå selv, men var ok med å gjøre det sånn, hele trappen. Stoler på meg, men ikke sine egne bein.  Nå tenkte jeg det skulle være annerledes med en ny trapp som ser litt annerledes ut, på et annet sted, i annet lys, men nei. Ikke engang Nom Noms fristet nok til å våge gå et eneste trinn av den trappen med bakbeina.  Vurderer om Nom Noms er verdt det: Prøver snakke meg til fornuft. Det må vel finnes en annen måte? Muttern prøver friste med "kjepp". Dette ble pinlig fordi det er folk rundt, vi er på Tiller - Trondheims Grorud - og det ryktes at det kan være risikabelt å flagge blasfemiske avvik her på kveldstid etter mørkets frembrudd. Er det ikke provoserende nok å være svart hund om vi ikke skal gå rundt og vise at han liker å sutte på "kjepp" også?  — Virkelig, muttern! Dette vil jeg ikke være med på! Jevngodt med å brenne en Koran her. Du er sinnsyk!  Så han ble båret opp, som den lille babyen han er. Mindre pinlig. Fikk ham til å gå de siste tre trinnene selv. Prøver øke til fire-fem neste gang, uten å vifte med en diger "kjepp" så alle kan se det.  Han er i full sving med å fortære den nå, mulig for å prøve sikre seg mot flere sånne flauser ^^  
    • Avledning, og innlæring av alternativ adferd. "Hysj, gå og legg deg" fungerer bare HVIS hunden har lært og KAN oppgaven. Hvordan jeg ville gått fram avhengger veldig både av rase og individ. Men jeg ville ikke skjermet valpen for det som skjer rundt, den må jo bli vant til normale forstyrrelser. Hvis det er en rase med tendens til varsling så ville jeg nok sørget for å trekke for gardinene og ha på radio ved alenetreningen, så forstyrrelser utenfor blir mindre tydelige. I mange tilfeller ville jeg nok belønnet veldig raskt etter første bjeff, og deretter avbrutt/avledet, og lært inn alternativ adferd. Det er helt greit med et bjeff eller to for å si fra, og så komme til meg. Men hvis det er en bjefferase som varsler så skal man være ganske forsiktig for å ikke forsterke adferden. Det aller viktigste er å selv slappe av og ikke være så opptatt av det rundt. Det er ikke sikkert hunden reagerer i det hele tatt, og da trenger den ihvertfall ikke å lære det av eieren. Hvis det kommer et bjeff eller to på noe fra en valp ville jeg sagt "ja, ok", og så funnet på noe annet med valpen. En valp som får miljøtrening ute og oppdage masse lyder og omgivelser vil også være tryggere hjemme, mener jeg. Jeg kan anbefale boken Hverdagslydighet fra valp til voksen av Arne Aarrestad og Siri Linnerud Riber, den tar også for seg vanlige utfordringer.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...