Gå til innhold
Hundesonen.no

Etterlysning etter hunder og hundeeiere til forskningsprosjekt med Tusenfryd-tur


borderen
 Share

Recommended Posts

Kontakt: marenteien@gmail.com

Jeg skal gjennomføre et mastergradsprosjekt i etologi ved NMBU høsten 2014 som går ut på å undersøke hvordan hunder reagerer på lukten av stress og om det er noen forskjell på reaksjonen når luktstimuli kommer fra egen eier, i forhold til når luktstimuli kommer fra et fremmed menneske. Luktprøvene (i praksis: svette) av menneskene skal overføres til bomulls-pads og senere presenteres for hundene.

Kriterier:

- Kvinnelig hundeeier over 18 år

- Må ha bodd sammen sammenhengen med den aktuelle hunden i minst 2 år

- Hunden må være renraset, fertil , frisk og i alderen 2-7 år

- Eier må være villig til å reise på Tusenfryd og ta berg-og-dalbane den 29. eller 30. september (uten hund) og kunne møte i Ås med hund 1 time i uke 41 eller 42

Det søkes i første omgang etter 8 hundeeiere og det er ønskelig å få tak i 4 hannhund-eiere og 4-tispeeiere.

Sted for prosjektet: Follo-området (Ås/Ski)

Hundeeierne (kvinner) i eksperimentet skal gi fra seg luktprøver vil bestå av bomull-pads som plasseres i armhulene i 5 minutter. Disse skal tas i 3 ulike situasjoner (gjøres samme dag):

o under et adrenalin-kick

o i etterkant av adrenalin-kicket (15 min etter)

o ro (tas hjemme).

Adrenalin-kicket blir gitt ved at du kjører en tur med berg-og-dalbane på Tusenfryd. Alle hundeeiere får derfor en gratis inngang til Tusenfryd den 29. eller 30. september der luktprøvene blir tatt. Tusenfryd kan være mulig å få til i hele uke 40, så meld i fra selv om du ikke kan 29. eller 30 september. Eier kan ikke bruke deodorant dagen før, eller samme dag som luktprøvene skal tas og kan ikke dusje om morgenen luktprøvene skal tas på Tusenfryd.

Hunden skal i uke 41 eller 42 lukte på ulike luktprøver. Denne prosessen vil filmes og det skal i ettertid analyseres hvordan hunden bruker høyre og venstre nesebor mens den sniffer på ulike lukter.

Meld i fra hvilke dager du kan møte og hvilke klokkeslett du er tilgjengelig, så skal jeg sette opp et tidsskjema.

Send en mail til marenteien@gmail.com om du kunne tenke deg å delta i forskningsprosjektet. Oppgi navn, alder, tid du har bodd sammen med hunden, hundens alder og kjønn. Oppgi også datoer og tidspunkter du kan møte på Tusenfryd og til forsøket med hundene i uke 41 eller 42.

Formål:

Studiet kan bidra til å forstå utvikling av hjernens asymmetri hos dyr. Formålet er å se nærmere på hvor mye informasjon vi kan få ut av å studere bruk av høyre og venstre nesebor. Om metoden gir troverdige resultater kan metoden brukes til å studere dyrevelferd fordi metoden kan indikere hundens emosjonelle status uten at den trenger å vise dette ved atferdsmessige signaler. For dyr brukt i dyreassistert terapi kan dette være spesielt aktuelt da de utsettes for stadig ukjente situasjoner og har begrenset mulighet til å vise signaler i denne tillærte situasjonen. En enkel atferds-test der man undersøker bruk av høyre og venstre nesebor kan bidra til forståelse og enkle tilpassinger som øker hundens velferd.

Senere vil det søkes om ytterligere 24 hunder (kan være flere fra samme husstand).

Tusenfryd kan være mulig å få til i hele uke 40, så meld i fra selv om du ikke kan 29. eller 30 september :)

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Jeg har 2 hunder som kan være aktuelle, jeg er dog litt usikker på om Berg og Dalbane er noe for meg ha ha ha ha - bare tanken gjør at jeg blir stresset liksom........ Men om du mangler hund av en viss alder osv. så kan sikkert Noah stille opp. 6 år, intakt hannhund, sunn og frisk og relativt laidback i forhold til det meste *ler*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen spesiell grunn til at hundene må være intakte?

Det er sånne ting man bare må bestemme seg for for å begrense feilkilder. Vi vet at hormoner er med på å styre en del drifter og interesser, så da vil jeg ha hundene mest mulig like, i den grad man kan få det til.

Ikke over 7 år, eller ikke fylt 8 år?

Til og med 7 går fint :)

Fertil og frisk, han er en-balla med en testikkel i buken, tels det? :P

Hmmm… er litt usikker på hvordan det virker. Kan sjekke opp :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Send meg en melding eller mail dere som kan delta i forskningprosjektet. Jeg trenger folk som kan mandag mellom 11 og 17, eller tirsdag 14-17 eller onsdag med en gang parken åpner (kl 11). Om jeg kan få 8 stykker, der 4 har hannhund og 4 har tispe, EN av disse dagene så sparer jeg masse utgifter (jeg må jo betale inngangsavgift fra egen lomme for alle hver gang) - så meld i fra om du kan!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Søren! Det er for tidlig siden hun bare har vært her halvannet år, men for seint siden hu fylte 7 i sommer. Og jeg som ELSKER berg- og dalbaner :frantics:

Alder er fra og med 2 til og med 7, altså under 8 år :) Så det kan gå! Send meg gjerne en mail om når du kan neste uke (mandag, tirsdag eller onsdag, og tidpunkter det kan passe disse dagene).

Hmmm... har en tispe i målgruppen din, og eier årskrt på tusenfryd, så jaggu hadde du sluppet å betale for meg også.

Men så var det den tiden da. Skal tenke på det! :)

Ooo! Det hadde vært topp! Send meg gjerne en melding så fort som mulig om det kan gå. Jeg bør få kabalen til å gå opp iløpet av morgendagen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg ønsker at prisene på valpene sank betraktelig. Både på blandinger og rasehunder. Grunnen til det er at når man nå tjener så utrolig godt på hvert valpekull, så er jeg redd det bli mer rovdrift på tispene. Og mer useriøs oppdrett. Jeg vet om flere som sper på pensjonen ved å avle kull etter kull, år etter år (på flere tisper, men likevel). Han ene får opp til ca 50 valper pr. år, og sånn har han holdt på i mange mange år. Blir penger av det gitt... 
    • Han får typisk siste måltid i 20-tiden, og da er det oppbløtet, så han får i seg mye væske da. Har tenkt at dette kanskje er litt for seint og at han da får full blære en gang midt på natten. Vi legger oss ca. 22:30 og står opp klokken 07, så det er jo over 8 timer. Men som sagt har han jo klart dette fra han var 2 måneder gammel, så jeg syns det er rart at nå som han er større, så skal han plutselig ikke klare å holde seg lenger. Ja, jeg er streng på at det er kun ut for å tisse og bæsje. Han får ikke begynne å leke med pinner osv. Han sovner fort igjen etter å ha vært på do, så det er bra! 
    • Litt av problemet er at om man avler renrasede hunder så får man konsekvenser i det at man ikke får registrert valpene, mens med blandingshunder så er det litt mer "fritt frem". Dessverre. Og det er lite man kan gjøre så lenge hundene har tilgang til mat, vann og ly, og får det tilsynet de har behov for helsemessig.
    • Hei.. Jeg blir så frustrert.. Noen jeg så hadde valper liggende ute på finn i starten av året (valpene født i Desember), har nå parret tispa igjen på første løpetid etter forrige kull, dette skjer så ofte og jeg blir kvalm! Er det virkelig ingen lov som skjermer de stakkars tipsene for sånt? De blir jo brukt som pengemaskiner. "Oppdretter" får søte små valper og itillegg så tjener de GODT på det, vinn vinn tenker de..  Ikke bare skal de ha nytt kull, men rett etter å solgt valpene fra forrige kull så ble både mor og far (de eier begge selv) lagt ut for omplassering på finn, dette ett eller annet vås om at de skulle bruke tid på Gud og hadde blitt frelst og blabla. Jeg blir helt paff.. Men viser seg jo at hundene aldri ble omplassert allikevel for nå har de lagt ut ny annonse om at de venter valper i August, fra samme tispe og hannhund... Har forresten screenshot fra annonsen til forrige kull. Er det lov å holde på sånn? Rådrift på tispa for at de har funnet ut at de tjener gode penger på det?!  Gjelder forresten Malamute/husky blanding, hvite hunder, du finner de på finn 🤪
    • Takk for tipset, fikk plass så nå får vi testet ut<3
×
×
  • Opprett ny...