Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan finner dere kunnskap om "nye" raser?


ida
 Share

Recommended Posts

Nei, nei, jeg skal ikke ha ny hund eller noe. Men når jeg tenker på det, så er det i grunnen bare tolleren jeg er sikker på hvordan jeg vil ha eksteriørmessig. Skal jeg engang ha ny toller, skal den ikke ha flippører. Den skal heller mangle hvitt totalt, enn å ha full krage, eller bliss som "går rundt" snuta. Den må gjerne ha ravfargete øyne og lys snute. Like gjerne det som mørke øyne og mørk snute. Det viktige er at den skal ha lys snute om øynene er lyse og mørk snute om øynene er mørke. Skal jeg ha tispe, vil jeg ha en liten, nett og spretten. Skal jeg ha en hann, skal den være kraftig og staut.

Ja, jeg kunne sikkert sittet sånn og spydd ut videre hvordan jeg liker at tolleren ser ut.

Hvordan skal jeg kunne vite at en hund av ny rase ser "riktig" ut? Jeg er jo ikke dummere enn at jeg skjønner at det jeg syns er pent, er delvis fordi jeg kjenner ganske godt til hvordan rasestandarden er.

Dere som bytter rase, flyr dere rundt på utstillinger? Leser bøker? Maser på oppdrettere?

Edit: Endret skjønnhetsfeil.

Endret av ida
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det en stund til at vi skal bytte rase, men jeg er allerede medlem av flere rasegrupper på FB, leser på raseklubben sin hjemmeside (og oppdrettere sin hjemmeside) vi har tenkt oss på et par utstillinger for å glane, og når tiden nærmer seg kommer vi til å ta kontakt med aktuelle oppdrettere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir en stund til neste hund kommer i hus her også, men jeg har meldt meg inn i en haug med facebookgrupper tilhørende de rasene som kan være aktuelle. Så sitter jeg der og blar og titter :) Ofte synes jeg det er dårlig med aktivitet på de offisielle rasegruppesidene, mens andre private grupper har stor aktivitet med mange nye bilder hver dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg aldri byttet rase – men da jeg skulle bestemme meg for rase, leste jeg rasestandard, hilste på forskjellige hunder, snakket med oppdrettere og eiere av diverse raser, så Animal Planet sin "*hundrase* 101" på Youtube :P, leste på HundeSonen og meldte meg inn i FB-grupper.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg spør, jeg leser, jeg sjekker valpebilder etc for å se utviklingen til de hundene jeg vet gjør det bra på utstilling.

På en voksen Puli ser man jo bare silhuett og snorer så det gir fint lite inntrykk av hvordan de egentlig ser ut, derfor sjekker jeg valpebilder og noterer meg ting som vinkler og overlinje.

Jeg har også klart å Google meg frem til forklarende tegninger av hvordan de skal være konstruert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå gikk det veldig fort for meg da, da jeg skulle ha vorsteh.

Jeg leste mye og snakket mye med folk om de forskjellige fuglehundene jeg kunne tenke meg ( Vorsteh / irsk setter ). Valget falt på vorsteh da trekk også var viktig, samt at jeg likte utseende MYE bedre (jada jada.. overfladisk).

I hvertfall tok jeg kontakt med forskjellige vorsteh folk, i forhold til hvor jeg burde kjøpe hund og hvilke linjer jeg ville ha. Meldte meg inn i flere grupper på facebook. Rasen i seg selv var ikke helt ukjent, har møtt mange tidligere.

Jeg vil jo helst ha en ung hund, men ikke valp, som var godt grunntrent og tenkte jeg måtte vente år på at dette skulle dukke opp. En som ikke ble solgt fordi den ikke fungerte. Så jeg la ut en liten notis på en FB side, og vips så var Ymse min. Hehe.
Jeg sjekket oppdretter og linjer ganske nøye og snakket med mange som kjente til oppdrettet før jeg bestemte meg. Han var jo ikke akkurat gratis, så ville vite mest mulig før jeg takket ja.

Med Raptus så hadde jeg ikke så mye jeg skulle ha sakt, det bare ble sånn.. :P

Granden hadde jeg allerede ganske god kontroll på miljøet.

Basenjien? tja min aller første hund, han var søt på finnbildet :lol: (avataren min) Der skulle jeg ønske jeg gjorde et mye bedre forarbeid..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da jeg gikk over til malamute leste jeg mye på nettsider, snakket med oppdrettere, dro på utstillinger, dro til forskjellige oppdrettere for å se på og hilse på ulike linjer/hunder, og jeg kjøpte noen anbefalte bøker på nett. Jeg leste om rasen noen år før jeg tok valget, som riktignok ble noe spontant likevel.

Goldenplanene gikk i vasken pga. påvist arvelig sykdom hos tispen. Det fikk meg til å innse at den rasen orker jeg ikke igjen (pga. såpass mye sykdom), så tok en helomvending og ringte en malamuteoppdretter samme dagen :P Det var ikke feil!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har spurt her inne, snakket med noen oppdrettere, meldt meg inn i facebook grupper og følger med på meningsutvekslinger det samt googlet rasen. Når er det nok en god stund til jeg skal ha hund igjen så jeg har ikke hastverk.

Konstruksjon og slikt er jeg ikke så flink på på generell basis så der har jeg mye å lære. Reiser på de utstillingene jeg har mulighet til å reise på som er innenfor rimelighetens grenser, man kan lære mye av å bare sitte og se. Gjerne om man sitter nærme nok dommeren til å høre dennes meninger, da får man gjerne litt ekstra "input".

Etterhvert vil jeg nok også aktivt gå inn for å møte eiere og oppdretter av rasen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjenner forsåvidt rasen fra før iom at sambo hadde en når vi ble sammen og frøkna bestemte seg for å bytte eier :P

Hun diltet jo etter meg overalt siste leveåret omtrent.

Men det gjør meg liksom ikke trygg nok til å kunne velge riktig valp og oppdretter allikevel føler jeg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er jo med i tollergruppa på fb og syns det er ganske mange "rare" tollere :D På tide å utvide horisonten litt, kanskje :)

Enig, er veldig overrasket over hvor mange tollere som har feilstilte ører! Selv har jeg en tøtte som ikke har direkte flippører/flying ears, men kun litt lette ører. Jeg blir nok ikke å bruke henne i avl med mindre hun utmerker seg på andre områder. Jeg skulle ønske jeg brukte litt lengre tid på å finne riktige linjer og utseende før jeg kjøpte henne - men nå som hun allerede er min så er jeg veldig glad at det ble henne :) Men neste toller (eller annen rase forsåvidt) blir nok mye mer grundig vurdert ifht utseende og bruksegenskaper før jeg overfører pengene :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...