Gå til innhold
Hundesonen.no

Ødelegge ting


bikkjene
 Share

Recommended Posts

Når de har lært at de ikke skal gjøre det.

I tillegg har det vel kanskje også en sammenheng med felling av tenner? En valp vil jo naturlig nok ødelegge mer når den klør i tennene enn når den er ferdig med tannfellingen? Selvsagt, en unghund som er understimulert og som aldri har lært seg hva den får lov å tygge på og ikke, vil nok fortsette med å ødelegge (og spesielt om den utvikler separasjonsangst og er alene hjemme). Men under normale forhold så vil vel uansett den mest intense ødelegge-og-tygge-på-alt-perioden roe seg ned når tannfellingen er over?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når slutter vanligvis valper å ødelegge ting?

Hvor gammel er hunden din? Hvilken rase er det? Når ødelegger den ting? Min erfaring er at ødeleggelser oftere skyldes at hunden kjeder seg enn alder/tannfelling etc.

Noen kjeder seg lettere enn andre og de fleste roer seg selvfølgelig med alder og modenhet, dog bør man få brutt slike vaner så det ikke blir nettopp en vane, som fortsetter selv om hunden blir eldre og roligere.

Hos meg var løsningen mer aktivitet, selv om vi var veldig aktive fra før, så hadde unghunden en periode rundt 9 mnd alder hvor det ble kjedelig, da var det opp på morningen og trimme skikkelig før jobb, det var en rase som satt pris på fysisk trim og ikke ble stresset av det så jeg brukte sykkel/jogging/trekking for og tømme litt energi. Har man andre raser (som feks en del av gjeterne) som er litt mer lettente og lettstresset så er det kanskje bedre med en liten økt lydighet eller søk for og slite ut hodet. Etter et par mnd var det slutt på tullet og det har aldri vært et problem i ettertid. Kun ved flere rolige dager på rad etterfulgt av lengre tid hjemme alene og da har det bare vært noe ubetydelig småtteri, og det er jo uansett min feil. Nå er ikke jeg fan av bur, men og feks avgrense med kompostgrinder ( om man har liten hund/hund som ikke hopper over) er også en mulighet for og bryte vane, eller ta med hunden i bilen når man er på jobb og ut og lufte igjennom dagen.

Og det er selvfølgelig essensielt at du rydder unna alt som kan friste og på det viset legger til rette så godt som mulig for at ødeleggelse ikke skjer.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har to hunder som aldri har ødelagt noe jeg. Skjønner at jeg er heldig der. Chess spiste på truser hvis de ble liggende på gulvet og Mini spiser på doruller. :P

Det er nok viktig at valpen ikke får anledning til å tygge på ting. At man sikrer boligen en stund. Og at man har tilgjengelig nok av ting de faktisk KAN ødelegge. Men først og fremst er det nok ganske individavhengig. Kjenner folk med voksne hunder som fortsatt kan finne på å tygge på sko, mens min frøken på snart 9 år har den samme draleken nå som for 9 år siden. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min hund på 7 mnd (snart 8) ødelegger fortsatt ting ved mulighet. Vi må hele tiden rydde alt. Hun tar ting når vi ikke er tilstede, for eksempel et papir kan ligge på bordet når vi er der, men hvis jeg går på do og hunden er igjen i stuen, så tar hunden papiret med en gang og skal rive det i stykker. Hun sniker omkring overalt hele tiden, tar alt hun kommer over. Veldig slitsomt å må passe på. Må stenge av å sette foran grinder her og der når hun er alene hjemme, men finner ofte noe på gulvet når jeg kommer hjem (hun hopper opp på bordet og når opp på reolen).

Men min hund er veldig aktiv, hun har vært det hele tiden. Så hun gjør dette for å aktivisere seg ser det ut som. Vi har vært streng fra dag 1, og vi er veldig streng hvis vi tar henne på fersken. Men det hjelper ikke. Hun har mange leker og bein, og hun liker å tygge på dem også.

Jeg håper det går over snart! :P

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ozu er 1,5 år og kan fortsatt finne på å ødelegge ting. Da helst ting av myk plast og/eller papir - spesielt papir. Tror mer det er en slags hobby hos ham, han synes det er SÅ gøy å rive ting i bittebittebittesmå biter. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har sluppet unna det verste med vår på 6 mnd. Vi rydder unna ting, og når han er alene hjemme har kan kun stue og kjøkken (åpen løsning) å være på (samt noen gang soverommet når det er skikkelig ryddig). Han har dog en ting for papir, og har blant annet spist skattekortet mitt(!). Jeg ferska han i å prøve å spise sitt eget forsikringsbrev også. Han bærer rundt og rister på truser, sokker og sko når han har mulighet, men ødelegger dem ikke. Også liker han godt å tygge på myke ting med tråder – han har sitt eget pledd som det går hardt utover (jeg plukker "pledd-dotter" hver dag), og kantene på gulvteppet får seg noen gang en omgang.

Jeg tipper han gjør det fordi han kjeder seg når han er alene hjemme, også er det gøy når ting blir ødelagt. Kanskje klør det litt i tennene, voksentennene er enda ikke helt utvokst.

I går kom jeg hjem til en ihjeltygget pappboks (som termometeret hans kom i), men det er ingen andres feil enn min egen, for jeg hadde ikke ryddet den vekk før jeg dro.

Edit: Og ja, han har kostet meg litt i ladere... To ladere til datamaskinen min har han ødelagt. Nå er alt av ladere så høyt oppe som vi får dem dersom vi er ute av stua lengre enn bare for å gå på do. Men vanlige ledninger vil han ikke ha (heldigvis).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min på 7 mnd jafser fortsatt på ting når han er alene hjemme! Løsningen min ble å kjøpe små tyggepinner, de er små nok til at de er lette å ta med seg, og store nok til at de tar litt tid å spise! Det store tyggebeinetr og tyggeringene er nemlig kjedelige når vi er borte!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mynte har spist av hele bordkanten på det fine stuebordet vårt :( Skikkelig gnagd det bort. Samt på bordbeinet og på gyngestolen. Hun har også lagt skrapemerker på bordplaten pga hun har hoppet opp der. :P 1 av stueplantene min ble også makulert her om dagen. Ja og makulert Nitro sitt svenske championat diplom som lå i en papprull underst i en hylle bak min blokkering. huff, skal ikke kjøpe oss noe nytt før hun har sluttet med dette. :P Tør ikke å ha igjen den nye stuedøren vår, i frykt for at hun skal hoppe opp på den å skrape på den. Nitro gjøre INGENTING. Har ikke tatt noe hele sitt liv. Tro hva han tenker når han ser Mynte gjør så mye "ulovlige " greier :P hehe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Klematis

Tror det varierer veldig hvor mye de ødelegger.

Min stjeler og ødelegger truser hvis han får tak i dem (Det gjør han fortsatt, og nå er han straks 2 år...;), og han gnagde på pc og mobil-ladere når han klødde i tennene, ellers har han aldri ødelagt noe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjenner jeg er sjeleglad for at jeg har hatt så snille valper før :P Aldri ødelagt noe de.. Nærmeste jeg kommer på er at Tequila ødela en pose for å komme til brødet som lå inni, that's it.. Neste valp kommer sikkert til å være et mareritt, har nok brukt opp flaksen min :lol:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oh, og vegger... Ene karmen i et hjørne (ved en dør, derfor "utstikkende" vegg) er tygget på, ene vinduskarmen, og ene sidekarmen ved studevinduet. Meesha har gnagd helt inn til mur og metall. Det var i verste tannfellingsperiode og nå er det heldigvis gitt seg. Men på et eller annet tidspunkt må vi til med pussing, sparkling og maling her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror det var her inne en gang jeg leste noen som hadde lagt ut ting som var lov og ødelegge når de dro fra hunden om dagene, type en dunge med aviser den kunne rive istykker eller flere melkekartonger etc med godbiter neddi. Det hadde vist hjulpet der. Måtte selvfølgelig rydde litt papp/papir, men andre ting fikk være i fred og hunden var sliten og sov resten når den var ferdig med herjinga. Det kan jo være noe og prøve, dog ville jeg vært litt obs på hvordan det utvikler seg, tenker at noen hunder kanskje kan bli mer stresset av slikt, mens andre igjen bare blir fornøyd og sliten etter en slik runde.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Djervekvinnen

Sånn har vi det med vår BC-tispe på 6 mnd også. My goodness, hun er bortpå ALT hvis vi ikke følger med. I dag hadde eldstedatter glemt å lukke døra inn til rommet sitt da hun var sistemann ut av huset i dag morges, og fikk en temmelig hysterisk telefon etter hun kom hjem fra skolen og fant rommet sitt mer eller mindre rasert.... :gaah:

Lure tips fra @Malamuten, skal testes ut.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det var vell klart at jeg skulle ha han som var mest lik moren sin, eller? Si hei til Lynwyr Pod, etter Pil og barnebarn av Lyn
    • Hva er det raseklubben i Finland gjør? Genetikknerden i meg har veldig lyst til å teste alt som kan testes, men avventer en stund, til jeg vet at andre helsetester er ok før eventuell avl. 
    • Dette blir et langt innlegg, men jeg vil gjerne fortelle om et problem vi hadde med hunden vår, og løsningen vi fant, i tilfelle det er nyttig for noen andre.  Hunden vår var ca 5-6 mnd da han begynte å få urolige perioder på ettermiddagen/kvelden. Han var urolig, intens og jaget halen/baken sin. Det var ikke mulig å distrahere han. Det varte kanskje 15-45 minutter hver gang, og skjedde nesten bare på kveldstid. Jeg søkte råd fra veterinær og hundeinstruktør, og prøvde "alt": mer aktivitet, mindre aktivitet, be han gå og legge seg osv. Ingenting hjalp. Ofte spiste han pels fra bakenden og halen sin, og vi fant pels i avføringen hans. Jeg vurderte muligheten for at det var analkjertlene som plaget han, men han hadde normale analkjertler på 6-månederskontroll, aket seg ikke og avføringen hans var stort sett normal. Derfor slo jeg det fra meg. Dette pågikk i noen måneder frem til vi dro til dyrlegen etter en periode med løs avføring og hun tømte kjerlene hans. De var fulle, men ikke betent, og lot seg enkelt tømme. Da vi kom hjem fra veterinæren var han utrolig intens i halejagingen sin. Enda mer intens enn vanlig, og dette var tidlig på dagen (vanligvis hadde han bare disse periodene på kvelden). Da skjønte jeg endelig at det var analkjertlene som var problemet. For en lettelse! Etter veterinærbesøket har vi brukt litt tid på å finne riktig fôr og kosttilskudd, og halejagingen og de urolige periodene er helt borte. Hunden vår får nå ca 50/50 råfor og kaldpresset tørrfor. Han får også litt "Proflax Bottoms Up" som tilskudd.  Det var fortvilende å se at hunden vår ikke hadde det bra, for det var tydelig at det var ubehagelig for han. Jeg følte virkelig at jeg googlet meg ihjel mens det sto på. Håper derfor denne posten kan være til hjelp for andre. Hvis du har opplevd det samme med din hund, er jeg veldig interessert i å høre deres erfaringer/løsninger 😊 Og som et tilleggsspørsmål: Er det noen av deres hunder som synes det er utrolig ubehagelig å få tømt ikke-betente analkjertler? Veterinæren tømte analkjertlene igjen på 1-årskontrollen. Da var de halvfulle og ikke bentente. Han oppfører seg fint ved tømming, men begynte å jage halen/baken sin etterpå. Veterinæren ble veldig overrasket over hvordan han oppførte seg og hvor intens han ble. Hun trodde kanskje at det kom av han at han synes det var ubehagelig å ha analkjertelvæske i pelsen/rundt anus, siden hun ikke fikk vasket han godt på veterinærkontoret. Jeg tror ikke det stemmer, da vi har ekperimentert med å vaske han mer/mindre rundt anus. Jeg tror det rett og slett kommer av ubehag, kanskje han rett og slett er litt sensitiv.   
    • Drar opp denne for å se om flere har erfaringer idag. Jeg synes genetikk er spennende. Brukte nesten laboklin på Limit når vi var i herning i fjor siden de hadde stand der, men ble litt uforutsette utgifter på den turen så tok meg ikke råd der og da.  Kunne tenkt meg å teste den genetiske variasjonen på dem, men kommer til å avvente svar fra NKK på forespørselen fra NCK. Tilfelle raseklubben får til noe ala det de gjør i Finland via er det embark tro. 🤔 Kunne også tenke meg å se merle lengden på Karma bare fordi jeg er nerd. 😂 I tillegg til de typiske collie greiene på begge som MDR1, CEA, PRA osv. Har jo en god anelse via opphav, men ja spennende og nerd. 😂 
    • God idé! Kanskje vi gjør det, så er vi plutselig startklare før vi vet ordet av det 😁 Etter tur på lørdag ble han plutselig halt, uten at han hylte av noe der og da. Jeg syns det kanskje er blitt litt bedre, så regner med det er en strekk eller noe som går over. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...