Jump to content
Hundesonen.no

Hva slags raser kan passe for meg?


Chako
 Share

Recommended Posts

Jeg har allerede gjort meg opp noen tanker selv, men hadde vært moro å se hva andre kan anbefale meg.

Hva jeg kan tilby og ønsker i en hund:

- Daglige turer i skog og mark. Jeg går omtrent aldri langs vei da jeg synes det er kjedelig.
- Alt fra 2-3 km til 10 km på en daglig tur.
- Hunden må kunne være løs på tur, (ser på det som en treningssak,og mener selv at de fleste raser kan gå løs med en god innkalling) men vi har en del elg i område og ønsker derfor ikke hunder som har alt for stort jaktinstinkt
- Jeg trener med kickbike i barmarkssesongen og ski i vintersesongen så dette må hunden kunne være med på
- Lite pelsstell og mindre røyting enn husky :P
- Allsidighet, ønsker å prøve ulike grener som rallylydighet, spor og agility
- Renraset
- Lite arvlige sykdommer hos rasen
- Hund fra medium størrelse og oppover, men de aller største rasene er uaktuelle da de blir for store for megLink to comment
Share on other sites

Nå kommer det jo også litt an på hvilken type hund du liker, feks synes jeg retrieverne er både fine og anvendelige, men av en eller annen grunn så frister det ikke og ha en selv, de tiltaler meg liksom bare ikke helt(sånn utover bruksegenskaper).

Jeg tenker en retriever hadde passet perfekt, de fleste av de, litt avhengig av linjer og typer. De henger jo med, kan brukes til mye forskjellig, moderat jaktinnstinkt og omgjengelige. Hva med toller eller flat feks?

Gruppe en har jo også flere og velge i, collie, sch, belger m.f.?

Også har du jo dalmatiner, pincher, rottis mf. Litt annen type hund, men også alsidige og ikke verstinger på jakt.

Link to comment
Share on other sites

Også har du jo dalmatiner, pincher, rottis mf. Litt annen type hund, men også alsidige og ikke verstinger på jakt.

Usikker på om dalmatineren røyter mindre enn a.husky men :P Bortsett fra det hadde det nok ikke vært et dumt valg nei, veldig allsidige hunder. Blir kanskje ikke best i noe, men perfekt om man har lyst til å drive på med litt forskjellig for moro skyld, skikkelig potethund.

Link to comment
Share on other sites

Forresten, korthårscollien røyter litt da, men sikkert ikke like mye som en husky. En ulempe med kortis er vel at de ofte har tynn pels på labbene.. kan bli fort såre i snøen eller i ulendt terreng.

Hva med lagotto? De er jo allroundere. Hvis du er såpass aktiv som det høres ut så er ikke BC og kelpie uaktuelle heller...de er iallfall greie mhp å ha de løse.

Link to comment
Share on other sites

Lagotto = MYE pelsstell. Bare sånn til opplysning ;) Hva med lapsk vallhund eller finsk lapphund? De røyter, men kanskje ikke så ille som en husky. Førstnevnte har gitt meg inntrykk av å være veldig gode allaroundere med masse motor, men samtidig en del fellestrekk med polarhunder når det kommer til egenskaper som er kjekt å ha i en hund hvis man liker lange turer hele året. :) Litt lyd kan det nok være, men de jeg har vært borte i bjeffer kun hvis de er veldig ivrige i lek etc.

Link to comment
Share on other sites

De aller fleste hunder røyter jo og de som ikke røyter krever pelsstell. En husky røyter jo ikke mye, men den slipper mye pels når den slipper, så alternativer da er jo en hund som har samme røytemønster(2 ganger pr år) men mindre pels, eller hund som røyter litt hele tiden.

Men spisshunder og elg? Er ikke det generelt en dårlig kombo?

Link to comment
Share on other sites

Lagotto var ment som et alternativ til røyting :P men skjønner jo at man helst skal like pelsstell for å ha en ;-)

Og ang røyting så er det vel sånn at de fleste har perioder hvor de røyter, mens det er lite resten av tiden. Akkurat det røytekriteriet forstår jeg ikke ... med mindre man er villig til klipp og pelsstell istedet. Alle hunder røyter, og de med lang pels drar i tillegg med seg bøss og kvister inn.

Spisshunder som lapsk vallhund og finsk lapphund har jeg vurdert som aktuelle raser for meg (vel, vallhunden iallfall), nettopp fordi det er gjeterhunder. Ja, selvsagt kan de ha interesse for vilt, men de er også trenbare på en annen måte enn elghund, feks. Lapsk vallhund er en sånn hund jeg synes er perfekt fysisk; god pels uten å være upraktisk, ståører, passe stor, kropp og bein er velproposjonert, ja, i det hele tatt en sunn rase!

Link to comment
Share on other sites

Hvor langt ønsker du evt å komme i rally/LP/AG? Om du bare vil prøve det og drive litt med det på hobbybasis, kan jo de fleste raser brukes, men har du lyst til å konkurrere og klatre litt i klassene blir utvalget litt mer begrenset. Om det ikke er så viktig å komme langt i noen av grenene kan jo noen av fuglehundene passe bra, setter eller vorsther?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Personlig mener jeg det generelt ikke er innafor å velge valp etter farge, men har man preferanser grunnet noe praktisk (alternativt helserelatert) så tenker jeg det er en bedre grunn enn bare en kosmetisk preferanse. Men ser du på foreldrene/linjene så er det kanskje begrenset hvilke farger som kan komme også. 
  • Jeg har SUV med fem seter. La ned baksetene og har stort bur bak forsetene (svært godt stroppet fast) med utgang på sidene. Liker god å ha bur der med tanke på luftsirkulasjon, i tillegg har jeg da hele bagasjerommet fritt til ting og tang 😊  Kommer til å kjøpe stor varebil når hund nr 2 og 3 kommer i hus om noen år, men elsker å kjøre robust bil med god komfort som i tillegg ikke tar all verdens med plass, og ved å legge ned setene fremfor å kjøpe en SUV med to seter ble valgmulighetene mye større.
  • Nå har jeg hatt min Caddy i noen uker og jeg kan absolutt si at den ikke sluker drivstoff. Har kjørt endel småturer og ett par lengre, virker veldig bra enn så lenge😊
  • Uenig med mye av det Quest skriver over her. Valper SKAL sove mye og om de ikke får nokk søvn går det fort over i destruktiv atferd. Å bruke et inngjerdet område er helt topp for de hundene som trives med det og nødvendig for mange. Å behandle en hund som en baby kan være mye mer negativt enn man tror, og dette kommer fra ei som elsker hundene sine helt ekstremt!  Nå har det jo gått litt tid siden du skreiv innlegget og håper dere har god fremgang, men her er litt tips hvis du fortsatt trenger noen😊 Jeg fikk meg en valp på 8 uker i mai og startet med hjemme aleine treningen to dager etter hun kom hjem, når hun da var komfortabel i leiligheten, med meg og min andre hund. Når jeg måtte tilbake på jobb 4 uker seinere kunne hun være hjemme aleine en hel arbeidsdag uten noe uro eller uhell. Selvfølgelig er alle hunder ulike, men med rett trening og struktur får man det fint til mens de er små. Først må du finne et område valpen kan føle seg trygg i. Min har et stort gitterbur som er stripset fast i en barnegrind, slik at hun selv kan velge hvor hun vil sove og har litt ekstra plass. Her er hun for å både unngå uønsket atferd i leiligheten og for å skjerme den voksne, og vi blir nokk å bruke den en god stund fremover. Inni her har hun en seng, skål med vann og et par trygge tyggeleker. Så må du gjøre området trygt og koselig, jeg gjorde dette ved å gi alt av måltider og tygg inne i området, i tillegg til å flytte valpen inn i grinda når hun var trøtt. Når hun våknet tok jeg henne ut før hun rakk å syte om at hun ville ut på do. Du må starte i det små, ha valpen inne i området i korte perioder når den er trøtt og sakte øk tiden og hvor du er/ikke er. Jeg har et kamera som jeg følger med på henne igjennom. Parallelt bør du ikke la valpen følge etter deg overalt og min sover også i bur om natten. De første gangene jeg forlot huset (med den andre hunden) peip og hoppet hun i ca 10 minutter før hun la seg til å sove i 1 time, litt uro er helt normalt i starten. Her må du bare lese din hund og følge med om den faktisk blir stresset og helt fra seg, eller bare syter fordi den vil være med deg. De skal sove mye i løpet av en dag, så utnytt den tiden på å trene på 😊 
  • Jeg var i akkurat samme sitasjon som dere med ganske så lik bakgrunn og ønsker for et par år siden, bare at jeg var aleine om det. Så fikk høre akkurat det samme😂 Fikk meg valp siste året på masteren og det var det beste valget! Vi fikk begge gode rutiner, valpen måtte trene på å sove i grinda si mens jeg skreiv, så tok vi felles lufte- og treningspauser ved behov. Jeg fikk nylig valp nr. 2 og må si at det var mer avslappende å få valp som student enn når man er i fult arbeid og ikke kan ha valpen med på jobb. Det går helt fint det også med målretta trening, men det er hakket mer stressende og krever mer planlegging. Ikke la det at dere er studenter stoppe dere, høres ut som dere vet hva dere går til og har tenkt godt gjennom dette. Så jeg ville gått for det om den perfekte valpen dukket opp.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...