Gå til innhold
Hundesonen.no

Juks i matvareindustrien


Nirm
 Share

Recommended Posts

Artikkel i Aftenposten

Mye av den ferdigrevede osten som er å finne i butikkene i dag, er ikke ost, men palmeolje. Og som kjent er palmeolje hverken bra for helsen, eller for miljøet.

Så neste gang du er i butikken, så les bakpå, og se om det er ost du kjøper, eller palmeolje.

Edit: Siden artikkelen er fra 2006, så har jeg endret tittelen litt, så vi kan ta opp andre saker også som berører juksen i matvareindustrien. :P

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 53
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg kan godt nevne noe jeg mener er feil med artikkelen Jeg kan jo begynne med det første punktet: Nyt Norge er ikke kvalitetsbetegnelse. Tja, det kommer litt ann på øyet som ser Uansett, Nyt No

Partisk.net faktisk... bare det sier meg at innholdet i artikkelen kanskje også bør tas med en klype salt. Det som sies i artikkelen er vel heller ikke nytt og revolusjonerende. Har man ikke fått med

Det står også på pakken. Dvs, for å være mer nøyaktig - hvis det ikke er ost, så skal det ikke hete ost. Da står det noe sånt som "revet pizzatopping" eller lignende på pakken, ikke "Revet ost".

Hadde folk blitt flinkere til å lese bakpå, hadde de nok fått noen overaskelser :P Tabris har også rett, det står da ikke ost på pakken heller.

Men at palmeolje er usunt, er jeg ikke enig i. Og det er mulig å finne miljøvennlig palmeolje, men den blir vel neppe brukt i slike tilfeller som dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir jo som ramaskriket rundt den guacamolen som besto av erter og ikke avokado. Sto tydelig erter som nr to på ingredienslista, nr en var vann. Folk ser det de ønsker å se...

Det er jo bare å ta en titt i butikkene, og se hvor mange som leser på ingredienslista. Og finner man et og annet menneske som gjør det, så kan man nesten sette penger på at vedkommende har en eller annen allergi. Folk aner ikke hva som er i maten de spiser og bryr seg som oftest ikke. Og bryr man seg, så blir man jo sett på som eller annen freak... :P

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner at jeg er rar ja, ikke har jeg spesifikke allergier (har atopisk eksem, men det er ikke noe spesielt jeg pleier å reagere på), men har alltid pleid å titte bakpå varer når jeg kjøper noe nytt :lol:

Så det der er godt kjent ja, flott at det fortelles om :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner at jeg er rar ja, ikke har jeg spesifikke allergier (har atopisk eksem, men det er ikke noe spesielt jeg pleier å reagere på), men har alltid pleid å titte bakpå varer når jeg kjøper noe nytt :lol:

Så det der er godt kjent ja, flott at det fortelles om :)

Jeg og, jeg er en sånn nerd som leser bakpå :P Vi river også alltid osten vår selv.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

first price sin er jo ikke ost helller :P det har jeg vist lenge :P

Jeg er sikker på at om man klemmer den litt sammen til en liten ball, så kan man spille squash med den. Samme konsistens og sannsynligvis samme smak - altså ingen smak, bare en ekkel gummiklump :x

Skal man ha revet ost, river man den selv :yes:

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er jo ikke noe nytt. Det er jo flere år siden det kom en bestemmelse om at det ikke var tillatt å kalle det revet ost om det faktisk ikke var ost som var revet... Alt annet som kalles topping er jo bare noe himla ekkelt kliss :x

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er jo ikke noe nytt. Det er jo flere år siden det kom en bestemmelse om at det ikke var tillatt å kalle det revet ost om det faktisk ikke var ost som var revet... Alt annet som kalles topping er jo bare noe himla ekkelt kliss :x

Ja, dette er da gamle, gjenbrukte agurker?

Edit: Men når jeg gad å kikke på linken så er artikkelen også fra 2006. :P

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ha ha. Jeg så ikke at den var fra 2006. :lol: Den har vært over alt på FBen i dag, så jeg trudde den var ny. :lol: My bad.

Men selv om det da er en hauggammel artikkel, så er det nok en del mennesker som fortsatt ikke er klar over forskjellen, og trur at alt som ser ut som ost, er ost. Det gjelder jo en del andre produkter også.

Heldigvis blir det strengere og strengere med merking av matvarer i dag. At man ikke har lov til å kalle ting for noe det ikke er.

Men godt å se at det finnes noen nerder der ute som sjekker hva som står på pakningene, selv om man ikke har allergier. Man blir overrasket over hva ting inneholder til tider. Og jeg er litt på dette med at jo lengre ingredienslisten er, jo mindre har jeg lyst på det. :P Ønsker det kom strengere regler for hvordan man skal merke produkter, med tanke på allergener. Fordi at mye av den teksten er rett og slett uleselig om man ikke har veldig godt syn.

Anbefaler forøvrig boka "Den hemmelige kokken", som er skrevet av Mats-Eric Nilsson. Den tar for seg hvor mye juks som er i matvareindustrien.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir jo som ramaskriket rundt den guacamolen som besto av erter og ikke avokado. Sto tydelig erter som nr to på ingredienslista, nr en var vann. Folk ser det de ønsker å se...

Det er overraskende få som faktisk vet at ingredienslisten er kronologisk på den måten.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har aldri vært noen storforbruker av halvfabrikata, og har aldri likt helfabrikata (selv om det ikke alltid er noe i veien med dem, jeg fikser det bare ikke. Sjokoladekakemiks er altså den eneste kaka jeg har klart å få til å smake papp). Så var det slutt på gluten og melk - og det snevret inn ganske kraftig uansett. Men jeg liker å lese bakpå da, i tilfelle jeg finner et produkt jeg kan anbefale til andre (pga ingrediensene, smaken får de avgjøre sjøl).

Olivenolje er vel en av de største svindlene? http://www.foodrenegade.com/your-extravirgin-olive-oil-fake/

Og det at olivenoljen er i klare plastkontainere som utsettes for mye lys, oljen harskner jo!? Den skal oppbevares mørkt (og sa burde det i alle fall være farge på glasset den kjøpes i).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Tilbake til start i trening av utgangsstilling og fot har Edeward fått IVEREN og GLEDEN i å utføre tilbake. Godisen har haglet og det har hjulpet. Hans aversjoner mot øvelsen er borte. Han har gitt meg på tom hånd mot å få kastet leke også. Tilbyr utgangsstilling og går klisterfot hver gang jeg har mat i hendene. Det er helt klart fremgang, på tross av å ikke egentlig være fremgang. Vi er tilbake på et punkt vi kan jobbe oss videre fra, men jeg tør ikke tøye strikken på en stund. Pengene må ligge på bordet ved bestilling en god tid fremover fordi tilliten er tynnslitt etter alle de hånlig nedlatende forsøkene på å narre ham til å utføre uten garantier om lønn. ..men han er IVRIG og GLAD igjen, og det er bra!  Ny milepæl: blir sittende ved kasting av apport - mens jeg har Vom i høyre hånd. Fremskritt det også. Han er så ivrig på å fly etter leker i bevegelse, der har jakten trumfet mat til nå. Små skritt. 
    • Da har vi entret en fryktperiode. Den som skulle starte ved 6 mnds alder startet plutselig i dag, 7 mnd og 8 dager gammel. Henger på greip med stor rase, tregere utvikling.  Han ville PLUTSELIG ikke entre bussen. Han som ELSKER buss! Bussjåførene elsker ham også, for han står som et skolelys og logrer ivrig og glad når de svinger inn på holdeplassen. Han bykser like glad og ivrig ombord. ..et. Bykset. Har bykset. Har elsket buss. Nå ville han IKKE gå ombord, helt plutselig. En hyggelig medpassasjerer tilbød seg å løfte ham ombord, noe Edeward satte STOR pris på, og takket mannen for i flere minutter etterpå. Ikke sett ham så takknemlig siden han oppdaget paraplyens funksjon.  Heldigvis er bygdebussen et samfunn, fullt av hundefolk, og alle de nærmeste trådte hjelpsomt til og var hyggelige og pratet og koste med ham, noe han ble kjempeglad for. Han elsker oppmerksomhet fra fremmede mennesker som elsker hund. It takes a village to raise a puppy. Ingen setback til fair of stairs da vi skulle av igjen, heldigvis. Spent på hva annet som plutselig blir skummelt fremover. Han får ikke relapse på trapper, og det neste skumle bør heller ikke bli heis. Han er for stor og tung til å bæres. I tillegg har han så ekstrem separasjonsangst, han kan ikke være hjemme alene unntatt når han er så utslitt at han MÅ sove.  Dette blir spennende fremover. Håper det går fort over igjen.  Utgangsstilling på tom hånd har forøvrig bedret seg litt. Den er langt fra bra, men det hender han gjør det for å være snill med meg, og legger ingenting imellom når han tydeliggjør at dette er en act of kindness fra ham til meg. Han har forstått at det gjør meg glad, så han belønner meg med utgangsstilling på tom hånd for å vise at han setter pris på adferden min innimellom. Kanskje blir det bronsemerket en dag. Kanskje. 
    • Ja her er det nok å jobbe med, det er helt sikkert 😅Hun er blanding mellom cavalier og puddel (det ligger noen bilder på instagram under lindaoglilje hvis noen vil se, har ikke lyst til å legge ut så mye her ettersom jeg bare har henne på prøve). Jeg kjører en Prius og buret står i baksetet, så tror ikke det er bilen som er problemet. Det er nok heller tidligere erfaring med bilkjøring som gjør dette et stressmoment for henne. Men hun er utrolig lydig da, så hun hopper inn i bilen når hun får beskjed om det. Hun er veldig søt når hun ikke er stressa, men det er jo sånn ca. én time i døgnet 😅 Men hun har bare vært hos meg en uke så hun trenger nok enda litt tid på å lande helt.
    • Morsomt med småplukk å jobben med😅Enig med @simira, ta det helt tilbake til start. Hvilken rase(r) er hun (noen er jo kjent for å ha et litt høyere stressnivå enn andre)? Og hvilken bil har du? Udyret mitt synes bilkjøring er helt ok i min kompakt suv (der tar hun hele bagasjerommet, så ikke plass til bur, men har lastegitter); men hun hater å kjøre bil om vi låner type stor kassebil der hun må være i varerommet. Stressnivået går til himmels. Gjør det hele lystbetont med bildøren åpen og motoren av i begynnelsen, om hun er mottakelig for sitt/bli kommando eller bare be henne hoppe opp i bilen (om hun ikke er så liten at hun må løftes inn da). Babysteps og alt det der, masse lykke til!
    • Oof, det gjorde vondt å lese! Og jeg tror slett ikke hun nødvendigvis er trygg selv om hun er rolig da. Jeg ville faktisk vurdert å prøve å starte på scratch med burleker og positiv assosiasjon til buret som IKKE medfører timesvis med passivisering. Og ut fra det lille jeg vet så langt så er jeg helt sikker på at du klarer å få til dette når hun etterhvert får oppleve mer frihet, aktisering og meningsfylte oppgaver!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...