Gå til innhold
Hundesonen.no

Trening med trekk


Gidske
 Share

Recommended Posts

Må først si at jeg har null peiling på dette tema, så alle tips, små og store, mottas med takk!

Vi har en fuglehund på rundt 20 kilo, som nå snart blir to år, og har lyst til å trene trekk med henne. Vi tenker først og fremst snørekjøring, men også muskeltrening med litt vekt.

Hun har mye løpsvilje, så snørekjøringa skal nok gå greit. Her er vel ikke annet å gjøre enn å sørge for at de går rett fram. Siden hun er en fuglehund er vel sjansen tilstede for at hun kan stikke til sidene, men foreløpig ser det ut til å gå greit sålenge det er full fart.

På det andre punktet synes jeg det er litt vanskelig, altså å trekke med litt vekt. Jeg har nå forsøkt å feste et akebrett bak henne for å venne henne til at det er noe bak. Det er ikke noe problem, hun er ikke bakredd. Problemet er at hun ikke klarer å bevege seg "fornuftig". Enten er det full fart fremover, og hvis tempoet sakker så kommer nesa i bakken og hun går ut i søksmønster (dvs. går fra side til side).

I dag prøvde jeg å legge litt vekt på akebrettet, en 25 kg sementsekk. Mulig det er for tungt (?), men det var det jeg hadde tilgjengelig der og da. Hun dro denne bortover en flat og frest asfaltert vei. Hun har ikke mye trekkvilje, altså når hun må starte å dra den igang "bakker" hun ut, hopper og spretter litt, istedet for å legge seg i selen. Når vi har kommet litt igang kommer samme problemet som med tomt akebrett, enten for mye fart ,eller lite struktur i bevegelsene. Jeg vil gjerne ha henne i skritt eller lett trav for at hun skal bygge muskler. Dette har jeg fra hestetrening, men aner egentlig ikke om det samme gjelder for hunder...

Hjelp?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Går hun løs når hun trekker akebrettet? Hvis ikke, får du ikke til å kontrollere bevegelsesmønsteret hennes litt om hun går i bånd? I kort line er det begrenset hvor mye hopp, sprett og vingling hun får til.

25 kg hørtes veldig tungt ut for en hund på rundt 20 kg, særlig uten noen opptrening og tilvenning. Husk at det er litt forskjell på friksjonen mellom skiløper i skiløypa og akebrett langs frest asfaltvei. I tillegg til at det er en helt annen måte å trekke på, trekkpunktet blir annerledes. Jeg ville begynt med 5-6 kg og økt på gradvis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hatt på halsbånd, så jeg kan regulere henne litt, men litt vanskelig å få henne til å gå fot og trekke samtidig. Gå pent i bånd er vel heller ikke det vi har trent mest på (kremt..). Kan jo prøve litt med godbiter, men hun har en tendens til å harke de opp igjen om jeg belønner i aktivitet. Da funker leke best, men jeg vil jo ha henne mer rolig, ikke mer gira.

Vekt kan jeg enkelt lette på, hadde det vært enklere å trekke noe annet enn akebrett? Vi har kjettinger her, men er redd de skal gå i beina hennes siden hun er litt vims.

Hvordan er det å trekke i terreng, eller i bakker? Den flate delen av asfaltveien er veldig kort, bare 200 meter cirka. Resten er veldig bratt. Går det an å bruke bakker også, og må jeg gå ned i vekt da? Ellers er det mest skog rundt oss, og jeg ser det som litt for tungt å trekke i skogen med ca. 80 cm snø. Mye godlukt vil nok heller ikke gjøre det lettere å gå pent fremover...

Hvor mye kan jeg regne med at hun kan trekke når hun er ferdig trent? Er jeg slem om jeg ber henne trekke akebrett med barn på? Jeg synes ikke jeg kan sammenligne med de "skikkelige" trekkhundene, de har jo litt andre instinkter når det gjelder det å komme seg fram...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med min nye hund, som trenger ganske nøyaktig omtrent alt av muskler gjorde jeg følgende;

Startet med kun tau med plastrør på, og lot henne venne seg til det å ha noe bråkende bak seg. Hun brydde seg døyten, så da festet vi på dekk ganske tidlig. Vi har et litt mindre dekk enn standard dekk, så belastningen er ikke enormt stor i forhold til hennes ca 25 kg. Heldigvis er hun veldig allright sånn hva fysisk arbeid angår, så når hun får på seg selen/dekket, så er hun på jobb, og da konsentrerer hun seg om å trekke, og ikke om alt annet. Jeg har prøvd å ha halsbånd på henne da hun trekker, men da trekker hun i halsbåndet også, så derfor fester jeg båndet i selen, også legger jeg bare på mottrykk hvis hun legger seg veldig på (ønsker at hun skal holde et jevnt skritt-tempo). Jeg har ikke gjort forskjell på om vi trekker rett frem, opp eller ned, med mindre det BARE er feks oppover; det prøver jeg å unngå. Varmer alltid opp godt før trekktrening, og tar av dekket og lar henne gå seg ned uten belastning på slutten av turen.

Hvorvidt du får noe ut av å lese alt dette, det veit jeg ikke men :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde ikke hatt noen betenkeligheter med og starte med 25 kg på et akebrett så lenge du tar litt hensyn til underlag og hvor langt hunden trekker. 25 kg akebrett på flatmark med hardpakket snø er ikke tungt, hadde det vært dyp snø eller mye bakker hadde det vært noe annet. Skal du gå langt ville jeg heller tatt av litt vekt og kanskje begynt med 10.

Hvor mye hun kan trekker når hun er i bedre form er veldig individavhengig. Det kommer litt an på str og bygning, det kommer an på form og det kommer an på hennes vilje til og fly rundt med et akebrett på slep. Til sammenligning så brukte min malamute og dra 3 unger på akebrett samtidig på tur, uten at han var kjempemye trent i trekk. Men at hun trekker litt mer enn sin egen vekt over lengre distanser er iallefall ikke usannsynlig, men hun må kanskje ha litt hjelp i bakker.

Under arbeid med dekk så har jeg brukt og festa båndet enten i sele eller halsbånd og slik kontrollert tempo. Viktig at du er flink til og motivere, spes i motbakker så hun lærer og like og trekke. Jeg har bare brukt meg selv og ros/klapp som tilbakemelding og det har fungert fint her ihvertfall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror ikke jeg ville ha startet med 25 kg. Jeg tror at hun fint klarer det, men jeg tror det kan drepe gleden hennes om det blir for tundt terrent og vekt i starten. Når jeg trener opp starter jeg med en lett pulk og får hunden inn i rytmen og jobber med kjørerkommandoene høyre, venstre, stå, fram osv. Etterhvert øker jeg gradvis. Dette ikke bare fordi musklene skal trenes opp, men for at hunden ikke skal psyke ut.

Ang. kommandoer har jeg en vims nå. Jeg er veldig streng på snusing, markering og vimsing når hun trekker. Da er hun på jobb, og skal ikke surre. Jeg startet med å ha henne i bånd så jeg kunne kontrollere bevegelsene hennes mens hun trakk, men nå går jeg bak og holder igjen pulken med et annet bånd. Vimser hun nå får hun streng beskjed av meg bakfra om å kutte ut, og holder ikke det går jeg fram og geleider henne vidre. Hun er blitt veldig framoverretta og flink nå.

Det er veldig morsomt å trene trekk, men pass på at du varierer aktiviteten. Om hunden må trekke noe på nesten hver tur kan det ende med at du får en lei hund som ikke vil være med. Da spesielt om det er for tungt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om målet er snørekjøring, så ville jeg startet med snørekjøring et sted der det er lite folk (ta med deg hodelykt i løypa på kvelden). Spenn på deg skiene og sett i gang. Om hunden er finner på mye annet enn å fokusere fremover, så går det an å starte med å jogge på barmark/et sted som er brøytet. Ta på sele, strikktau og magebelte og begynn å bevege deg fremover. Når lina blir stram gir du litt gass, slik at det ikke blir noe rykk som kan forstyrre hunden.

Å trekke pulk/akebrett blir noe helt annet enn å trekke på ski (som er mye lettere, siden skiene gir lite friksjon + at skiløperen hjelper til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for tips alle sammen!

Tror planen fremover da blir mindre vekt, mindre fart og mer kontroll. Tror jeg må komme meg foran henne og gå baklengs for å trene inn "stå", "fram", "høyre" og "venstre". Det funker iallefall fint på lydighetstreninga, og akkurat på kontrollbiten blir det jo det samme. Er det flere kommandoer som er greit å kunne? "Ikke trå i sporet"?

Angående mengde så er dette for å ha et avbrekk i annen trening. Akkurat nå er det en ulv som tusler rundt i skogene her, så har ikke sånn innmari lyst til å slippe henne løs, og da er jo trekk en fin ting å bruke kroppen på :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...