Gå til innhold
Hundesonen.no

Vegetarianisme


Ia
 Share

Recommended Posts

Dette er noe jeg har tenkt på en stund, uten å gjøre noe med det. Nå lufter jeg det på sonen, før jeg i det hele tatt har nevnt det for min egen familie. Sånn er det å være sonis. :P

De siste månedene, han smaken av kjøtt gjort meg kvalm. Ikke syk-kvalm, men sånn kvalm du blir når du har veldig dårlig samvittighet. Eller når du ser et lik uten hud i ansiktet på TV, for eksempel. Jeg blir det ikke før jeg spiser, men så snart jeg har spist det, får jeg ekle bilder av dyr som lider opp i hodet. Jeg har aldri taklet lukten, synet eller følelsen av rått kjøtt. Det er det ekleste jeg vet om. Jeg har alltid måttet ha kjøtt så behandlet at det ligner mer på skosåle enn på innsiden av et dyr, for å klare å spise det. Nå vurderer jeg å bare kunne det ut.

Faren min var vegetarianer. En gang sa han til meg at, det var helt greit at jeg spiste kjøtt når jeg var barn. Det var helt greit at jeg spiste det jeg fikk servert av voksne, og voksne som spiser kjøtt, serverer kjøtt. Men han sa at han håpet jeg, når jeg ble eldre, begynte å tenke over hva jeg faktisk spiste.

Dette sa han til meg da jeg var rundt 10 år gammel, og jeg tror kanskje det er det som skjer nå. Jeg begynner å bli eldre, og jeg begynner å utvikle flere og flere synspunkter og meninger rundt dette. Det jeg vurderer er nok å bli lakto-ovo-vegetarianer, altså med et kosthold som innebærer egg og melk. Økologiske egg, da, naturligvis.

Nå har jeg lyst til å høre litt fra noen som har litt erfaring, eller bare noe å dele. Det er vel noen her som er, har vært eller kjenner noen som er vegetarianere. Eller som bare vet litt om det.

Sånn til å begynne med:

1. Wikipedia sier at jeg som lakto-ovo-vegetarianer ikke trenger å tenke på kosttilskudd. Men det må jo være en del næring som vil gå bort når kjøtt forsvinner fra kostholdet mitt?

2. Jeg er der at jeg prøver å bli så sunn som mulig. Jeg har som mål å ikke spise godteri hele sommerferien (flink!), og prøver å holde meg til sunne. Er det noen som har konkrete tips om ting jeg bør unngå av vegetariske produkter?

3. Hvorfor er det slik at noen velger å inkludere fisk og skalldyr i kostholdet, såkalt Demi-vegetarianere? Faren min gjorde det, og jeg forstod aldri helt hva som avgjør forskjellen på sjødyr og pattedyr i denne sammenhengen?

Jeg har sikkert mange flere spørsmål jeg kommer på etterhvert. Egentlig ønsker jeg meg bare alt av informasjon og erfaringer. Så pøs på!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 92
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hvis vi vinner i Lotto, stikker vi herfra, svooooosjjjj

Jeg har også jobbet på økogårder. Alle dyrene gikk inn og ut som de ville hele året. Kuene var kun inne for melking. Liten innhegning på fremsiden av fjøset og et enormt uteområde på baksiden med

Jeg har vokst opp som lakto-ovo-vegetarianer, og aldri (med unntak av 3 uhell, som alle endte vondt) spist kjøtt/ fisk eller fugl. Begge mine foreldre er det. De "konverterte" begge i voksen alder, o

Jeg mener det at hvis man først skal ta det steget, pga prinsippet for dyr osv., så bør man også holde seg unna sjødyr. En reke lider minst like mye som ei ku når de blir avlivet.

Er det dyreholdet som gjør at du ikke vil spise kjøtt, synes jeg faktisk at du bør holde deg unna melk og egg også. Ei ku som har blitt til en biff, kan fort ha vært ei ku som har produsert melk også.

Men dette er bare mine meninger da ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg mener det at hvis man først skal ta det steget, pga prinsippet for dyr osv., så bør man også holde seg unna sjødyr. En reke lider minst like mye som ei ku når de blir avlivet.

Er det dyreholdet som gjør at du ikke vil spise kjøtt, synes jeg faktisk at du bør holde deg unna melk og egg også. Ei ku som har blitt til en biff, kan fort ha vært ei ku som har produsert melk også.

Men dette er bare mine meninger da ;)

Det med skalldyr er jeg enig i. Vil bare vite hvorfor noen mener det ikke er sånn.

Melkeproduksjon vil jeg undersøke mer. Alle kan da ikke ha det like ille?

Når det gjelder egg, har jeg lært at økologiske egg ikke er så ille. Det er de som er fra frittgående høns som "lyver" om hønenes levestandard.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det med skalldyr er jeg enig i. Vil bare vite hvorfor noen mener det ikke er sånn.

Melkeproduksjon vil jeg undersøke mer. Alle kan da ikke ha det like ille?

Når det gjelder egg, har jeg lært at økologiske egg ikke er så ille. Det er de som er fra frittgående høns som "lyver" om hønenes levestandard.

Ille? Jeg er selv odelsjente og har vært i noen forskjellige fjøs opp igjennom tidene, og jeg klarer ikke helt å se at dyrene har det ille. Hva er det du reagerer på?

Men økologisk eller ikke, spiller ikke så stor forskjell i det store og hele, med mindre det er snakk om frukt og grønnsaker. Økologiske dyr får et spesielt kraftfor, men de får kraftfor, og de har krav på litt større plass. Vi har hatt både økonologiske og konvensjonelle dyr på gården, og eneste forskjellen er at vi har bare hatt mindre dyr i fjøset og måtte kjøpe annet kraftfor og såfrø, samt vi ikke kunne bruke vanlig gjødsel eller sprøytemidler.

Hvis man skal sikre seg ang egg, ja da må man kjøpe ifra hobby bønder der hønene får tusle rundt ute på gårdstunet og fritt. Ellers så går det faktisk for nesten det samme ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

1. Wikipedia sier at jeg som lakto-ovo-vegetarianer ikke trenger å tenke på kosttilskudd. Men det må jo være en del næring som vil gå bort når kjøtt forsvinner fra kostholdet mitt?

Vitamin B12 men den får du også gjennom melkeprodukter og egg. Veganere bør vel ha tilskudd av dette.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ille? Jeg er selv odelsjente og har vært i noen forskjellige fjøs opp igjennom tidene, og jeg klarer ikke helt å se at dyrene har det ille. Hva er det du reagerer på?

Men økologisk eller ikke, spiller ikke så stor forskjell i det store og hele, med mindre det er snakk om frukt og grønnsaker. Økologiske dyr får et spesielt kraftfor, men de får kraftfor, og de har krav på litt større plass. Vi har hatt både økonologiske og konvensjonelle dyr på gården, og eneste forskjellen er at vi har bare hatt mindre dyr i fjøset og måtte kjøpe annet kraftfor og såfrø, samt vi ikke kunne bruke vanlig gjødsel eller sprøytemidler.

Hvis man skal sikre seg ang egg, ja da må man kjøpe ifra hobby bønder der hønene får tusle rundt ute på tunet og fritt. Ellers så går det faktisk for nesten det samme ;)

Jeg reagerer ikke på noe, jeg bare har et håp om at ikke alle melkekyr lider. Men nå er ikke melk en stor del av kostholdet mitt uansett, og hadde ikke vært vanskelig å sløyfe.

Var ikke klar over det med eggene. Faren min var også hobbybonde, skjønner du, og jeg odelsjente. Var han som lærte meg det, da tok han vel feil. Takk for informasjon!

Virker å være vanskeligere enn jeg trodde, dette. Føler det nå blir litt selvmotsigende å være noe annet enn veganer... :wacko:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg reagerer ikke på noe, jeg bare har et håp om at ikke alle melkekyr lider. Men nå er ikke melk en stor del av kostholdet mitt uansett, og hadde ikke vært vanskelig å sløyfe.

Var ikke klar over det med eggene. Faren min var også hobbybonde, skjønner du, og jeg odelsjente. Var han som lærte meg det, da tok han vel feil. Takk for informasjon!

Virker å være vanskeligere enn jeg trodde, dette. Føler det nå blir litt selvmotsigende å være noe annet enn veganer... :wacko:

De aller fleste melkekyrne, og kjøttfeene, har det veldig bra. De er ute stort sett hele sommeren, og inne i fjøset går de løs i store binger. De blir melket regelmessig og blir de syke, ja da kommer dyrlegen relativt fort. Selvfølgelig gjør bøndene dette for pengene, men igjen, ei syk ku tjener man ikke noe særlig på og dyrevelferd er faktisk et ganske viktig tema for de aller fleste.

Det jeg synes er mest synd er alle mytene som henger igjen ifra tidligere tider. Det har skjedd en stor endring, men dessverre hører man igjen historier der okser står bundet i nesering osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Jonna

Nå har jeg jobbet på økologisk og "vanlig" fjøs. Jeg jeg vil påstå at de økologiske fjøsene hadde dårligere forhold enn det vanlige fjøset for fokusen på alt som ikke skulle gjøres med de dyrene tok bort fokusen på selve stellet.

Jeg ville faktisk heller hatt ett mye mer bevist valg på kortreist mat og at det ER norsk kjøtt. Norske dyr vil jeg påstå har det langt bedre enn gjennomsnitte i verden som er produsksjonsdyr.

Personlig, om jeg hadde vært veldig fokusert på det, så hadde jeg med godsamvittighet kjøpt kjøtt. Men holdt meg langt unna oppdrettsfisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De aller fleste melkekyrne, og kjøttfeene, har det veldig bra. De er ute stort sett hele sommeren, og inne i fjøset går de løs i store binger. De blir melket regelmessig og blir de syke, ja da kommer dyrlegen relativt fort. Selvfølgelig gjør bøndene dette for pengene, men igjen, ei syk ku tjener man ikke noe særlig på og dyrevelferd er faktisk et ganske viktig tema for de aller fleste.

Det jeg synes er mest synd er alle mytene som henger igjen ifra tidligere tider. Det har skjedd en stor endring, men dessverre hører man igjen historier der okser står bundet i nesering osv.

Ja, da. Selvfølgelig. Jeg har som sagt vært odelsjente selv, og er klar over at det finnes diverse retningslinjer bøndene må følge. Jeg vet at de verken bindes etter neseringen eller flås levende. Det er ikke saken.

JeanetteH: Det kan så være, og det er godt å vite. Gjelder dette verpehøns og? Nå er det vel bare det jeg vurderer. Selv om Norge ikke er de verste når det kommer til kjøttproduksjon, gjør allikevel tanken på å spise døde dyr meg fortsatt uvel. Sånn er det for meg, personlig.

Men du mener det er verre med oppdrettsfisk, enn pattedyr som blir avlet og fetet opp for å slaktes?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært veggis totalt 18 av mitt 30-årige liv. Nå som jeg er gravid spiser jeg noe fisk (vill), men hva gjelder egg og melk holder jeg meg til økologisk. Eggene kommer fra egne, utegående høner.

Har ikke selv manglet noe (sjekker det med ujevne mellomrom hos lege) - men det du skal være obs på er B-vitaminer og jern. Med et variert og fornuftig kosthold vil det være helt unødvendig med tilskudd :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært veggis totalt 18 av mitt 30-årige liv. Nå som jeg er gravid spiser jeg noe fisk (vill), men hva gjelder egg og melk holder jeg meg til økologisk. Eggene kommer fra egne, utegående høner.

Har ikke selv manglet noe (sjekker det med ujevne mellomrom hos lege) - men det du skal være obs på er B-vitaminer og jern. Med et variert og fornuftig kosthold vil det være helt unødvendig med tilskudd :D

Det var godt å høre! Vitaminer har man alltid godt av, og jeg er sikker på at kostholdet jeg har hatt tidligere heller ikke har ført med seg alt det skal. Men jern, ja, hvor får man det fra? *følesegdum*

Nå har jeg dessverre ingen høner, da. Skulle gjerne hatt både høner og ei ku, jeg, så hadde jeg vært helt safe! Men tror ikke borettslaget på Lambertseter hadde vært helt enige der :whistle:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må huske på at hvis du bare ikke liker kjøtt, så er det bare å kutte ut kjøt tog heller spise egg og melk hvis du liker det.. Du er ikke nødt å kalle deg noenting for det ;)

Det er ikke smaken jeg ikke liker. Jeg liker ikke følelsen av å spise døde dyr. :)

EDIT:

Jeg er usikker på hvordan jeg skal legge det frem for å bli forstått.

Jeg kan jo bruke min far som eksempel igjen. Da jeg var yngre, var jeg odelsjente på gården hans. Han drev den nøyaktig slik jeg selv ville gjort. Høner som trippet rundt på tunet, noen villsauer som levde lykkelig i flokk og med oss (vi gikk på tur med dem rundt i skogen og sånt, haha), og en hund som stort sett gikk løs som hun ville, og elsket livet på gården.

Alt var bra, men det var en ting jeg ikke likte - grisungene han kjøpe hver vår, for å fete opp og slakte til jul. Han spiste ikke kjøttet selv, men solgte det. Grisene var lykkelige så lenge de levde de, men de levde allikevel kun for menneskenes skyld. De levde for å bli drept, så vi kunne få en fin ribbe på bordet.

Jeg mener ikke å høres fanatisk ut nå. Men det er for meg bare avskyelig. Ikke at andre gjør det, for all del, folk må spise hva de vil. Jeg vet at det ikke kommer til å bli fryd og gammen og regnbuer for alle dyr i verden, selv om jeg slutter å spise dem. Men jeg vil ikke gjøre det lenger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke smaken jeg ikke liker. Jeg liker ikke følelsen av å spise døde dyr. :)

EDIT:

Jeg er usikker på hvordan jeg skal legge det frem for å bli forstått.

Jeg kan jo bruke min far som eksempel igjen. Da jeg var yngre, var jeg odelsjente på gården hans. Han drev den nøyaktig slik jeg selv ville gjort. Høner som trippet rundt på tunet, noen villsauer som levde lykkelig i flokk og med oss (vi gikk på tur med dem rundt i skogen og sånt, haha), og en hund som stort sett gikk løs som hun ville, og elsket livet på gården.

Alt var bra, men det var en ting jeg ikke likte - grisungene han kjøpe hver vår, for å fete opp og slakte til jul. Han spiste ikke kjøttet selv, men solgte det. Grisene var lykkelige så lenge de levde de, men de levde allikevel kun for menneskenes skyld. De levde for å bli drept, så vi kunne få en fin ribbe på bordet.

Jeg mener ikke å høres fanatisk ut nå. Men det er for meg bare avskyelig. Ikke at andre gjør det, for all del, folk må spise hva de vil. Jeg vet at det ikke kommer til å bli fryd og gammen og regnbuer for alle dyr i verden, selv om jeg slutter å spise dem. Men jeg vil ikke gjøre det lenger.

Jeg tror jeg skjønner hva du mener, jeg tenker litt i samme baner selv. (Nå skal det sies at jeg spiser kjøtt som ellers ville gått i søpla/allerede har gjort det, fordi jeg ikke liker tanken på at alt bare skal "sløses bort", hvis du skjønner. F. eks dumpster diver jeg, og jeg har nettopp stått en hel dag og flådd/partert nyslaktede geitekje, fordi disse allerede var slakta, bonden ville ikke selge dem levende, og de skulle bare kastes i en haug og brennes. Men likevel.)

Når det gjelder næringsinnhold i vegetarmat, så er det mye proteiner i både bønner og linser. Disse kan man koke og servere som de er, eller mose og lage pateer/pureer/ulike "kjøtterstatninger". Hvis jeg skal lage en tradisjonell "kjøttrett" pleier jeg ofte bare å erstatte kjøttet med bønner eller linser i en eller annen form, og eventuelt spe på med brokkoli, spinat eller lignende pga jerninnholdet.

Hvis er usikker på hvilke grønnsaker som inneholder hva, kan faktisk fargen være en grei pekepinn. Jo flere farger, jo flere og mer varierte næringsstoffer får du i deg. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå sa andre Vims det jeg tenkte ang bønner osv, så jeg nøyer meg med å slenge ut denne linken: http://veganmisjonen.blogspot.no/

Masse gode oppskrifter lett tilgjengelig, på alt fra pålegg til snacks til middag. Både jeg og samboern er altetende, men spiser mye vegetarretter pga denne sida. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå sa andre Vims det jeg tenkte ang bønner osv, så jeg nøyer meg med å slenge ut denne linken: http://veganmisjonen.blogspot.no/

Masse gode oppskrifter lett tilgjengelig, på alt fra pålegg til snacks til middag. Både jeg og samboern er altetende, men spiser mye vegetarretter pga denne sida. :)

Ja, den er kjempefin! Vi bruker også den ganske mye. :) Jeg liker denne også, men hun bruker ofte en del "fancy" ingredienser det kan være vanskelig å få tak i. http://vegetarbloggen.com/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, den er kjempefin! Vi bruker også den ganske mye. :) Jeg liker denne også, men hun bruker ofte en del "fancy" ingredienser det kan være vanskelig å få tak i. http://vegetarbloggen.com/

Oooh, den har jeg ikke sett! Så kult, takker for tipset! :D (Nå savner jeg å ha ett kjøkken. På tide å komme seg hjem til Tromsø igjen.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan jo prøve dem ut på Larkollen :whistle:

Hadde tenkt til det ;)

Kjøper med fullkornspasta, follkurnsris, soyaproduktene mine ( :heart: ), og de grønnsakene jeg liker og trenger. Du skal slippe :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder næringsinnhold i vegetarmat, så er det mye proteiner i både bønner og linser. Disse kan man koke og servere som de er, eller mose og lage pateer/pureer/ulike "kjøtterstatninger". Hvis jeg skal lage en tradisjonell "kjøttrett" pleier jeg ofte bare å erstatte kjøttet med bønner eller linser i en eller annen form, og eventuelt spe på med brokkoli, spinat eller lignende pga jerninnholdet.

Det er viktig å huske på at for å utnytte proteinene best mulig er det ofte nødvendig å spise slike ting sammen med noe annet. F.eks. linser og brød.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror grunner til å bli vegetarianer er veldig forskjellige. Noen velger fordi de syns synd på dyrene (selv om det kanskje egentlig er naturlig at dyr spiser hverandre), og andre finner bare smaken uappetittelig. I familien spiser vi veldig lite kjøtt bare fordi vi ikke liker smaken så godt.

Bønner skal visst være godt for å passe på å få nok jern? Er ikke fitness ekspert (tror mange på Sonen er skikkelig proffe der), og bortsett fra bønnetipset så har jeg ikke så mye å komme med.

Tror du burde kjenne på det, teste ut og prøve å finne vegetariske ting du liker. Mamma maste jo alltid om å spise grønnsaker, så det kan jo ikke være for galt. Eneste jeg ikke hadde gitt opp var fisk. Tror det er visse ting i fisk du ikke kan erstatte... med mindre du tar tran (bleh) o.l :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hei alle hundefolk! 😀 Jeg er på jakt etter en ny turkompis og følgesvenn. Jeg har tenkt på rase lenge og ønsker også innspill fra dere, så håper dere kan hjelpe meg. Jeg er tidligere vant med Alaska Husky da jeg har hatt 2 av den rasen, jeg elsker polarhunder og liker veldig personligheten og ærligheten til huskyene, så jeg var i utgangspunktet bestemt på en ny Alaska, men har senere sett mye på Siberian (SH grunnet at jeg liker at de er kraftigere) men så er det som trekker ned at jeg gjerne ønsker en som kan være litt løs i rundt meg når jeg holder på ute uten og stikke av, har også sauer beitende rundt eiendommen så det er jaktinstinktet som er litt vanskelig. Jeg bor på et stort småbruk med masse plass, går mye turer både i skog og på fjellet. Har også sett litt på rasen Lapsk vallhund, da de er litt like i utseende men den er en gjeterhund og har lite jaktlyst, gjeterhunder har jeg lite erfaring med og er redd det kan bli slitsomt mye lyd (helt greit med lyd når de er i aktivitet og lek) men vil ikke ha en som står å bjeffer hele dagen. Er også redd for at den skal begynne å gjete på alt. Jeg har gått litt tom for alternativer på eventuelt flere raser, og der håper jeg dere kan hjelpe. Er også interessert i å høre erfaringer fra folk som har Siberian eller Lapsk.
    • Vesle Yoshi er blitt over 2 år nå. Vi driver stort sett med blåbær løp da han er en smule overivrig på stevner og vil hilse på alle, så vi er avhengig av gjerder. Han har dog startet noen offesielle stevner. Han ble 3. beste agility hund i japaner klubben. Han er fremdeles minstemann i flokken og er kjempeglad for at båndtvangen er over, han elsker å løpe.
    • Han er helt nydelig😍  Blir veldig nysgjerrig på en sånn en dag😅
    • Tusen takk for det. Da er oppdretteren useriøs men jeg visste ikke om det før jeg kjøpte valpen. Ikke alt man kan lese om på dogweb eller Facebook.
    • Nei, seriøse oppdrettere lurer naturligvis ikke valpekjøpere. Useriøse oppdrettere gjør hva de vil.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...