Gå til innhold
Hundesonen.no

Valpen i bur?


Kajakkplay
 Share

Recommended Posts

Hei!

Som emnetittel sier, så beveger jeg meg tydeligvis ut på gyngende grunn. Har nå fått vår første egen valp i hus, en staffordshire bull terrier.

Min erfaring med hundehold begrenser seg til at mor drev litt med bulldog når jeg var ung, og bodde hjemme.

Uansett, nå har vi fått valpen i hus, etter to år med diskusjoner opp, ned og i mente, så det er en veloverveid avgjørelse vi har tatt.

Vi har kjøpt bur til valpen, noe jeg trodde var en helt normal greie, helt til jeg kom over en haug av krasse diskusjoner om for/imot bur til hund.

Vi tenkte som så, at siden vi har en fireårig datter, kunne det være en himla grei regel å lære henne, at når hunden enten går inn på rommet til mor og far, eller legger seg i buret på stua, så skulle hunden få være helt i fred. Dette har hun tatt til seg, og følger denne regelen, hvertfall disse to første dagene.

Vi trodde også at det var en helt normal greie å la hunden sove i buret om natten, med døra igjen. Så vi gjorde det første natta. Hundeburet blir forresten satt inn på soverommet om natta, vedsidenav senga vår. Hunden klynket de første sekundene i det vi lukket døra, men i det jeg stakk tre fingre inn i buret sluttet den å klynke. Hunden sov 4 timer, før jeg stod opp og luftet den, med mindre suksess dog. (ville ikke gjøre fra seg ute, noe som er forståelig siden det var bikkjekaldt, og snøen lavet ned. Ble to fine sigarer på stuegulvet istedenfor :)) puttet den så inn i buret igjen, hvor den la seg til å sove med en gang. Flotters tenkte jeg. Åpnet døra på buret i dagmorges, før den våknet, og lot den komme ut når den våknet.

Satt buret på stua på dagtid, med døra åpen, slik at den kunne gå inn om den ville. Endte opp med at det eneste den brukte buret til, var å ta ut og inn lekene sine.

Så ble det kveld igjen da, dag to. Jeg putter hunden i buret, lukker døra, og den legger seg umiddelbart til å sove. Ingen klynking, ingen uro. Ihvertfall ikke hos valpen. Det er ikke før han matfar kommer over diverse diskusjonsfora hvor det diskuteres bruk av bur, og gud hvor engasjerte folk er på dette temaet!

Så nå lurer jeg på følgende, gjør vi noe galt med å putte hunden i bur om natta? Planen er å slutte lukke døra når den blir eldre, og stueren. Da får den sove hvor den vil. Bare ikke i senga, eller, bare ikke i senga når matmor er hjemme ;)

Jeg ble faktisk himla usikker på dette med bur nå.

Synspunkter?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 90
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Summasumarum: du bruker bur fordi du ikke gidder jobben som følger med en valp. Samme hvordan hunden har det. At tilmed nkk gidder å bry seg nok til å ta det med i sine etiske retningslinjer for hold

Her i huset har bur aldri vært normalt. Ingen av de hundene jeg eller familien har hatt opp gjennom 40 år har noen sinne brukt bur innendørs, verken natt eller dag. Det begynner å bli en del hunder de

Jeg har tidenes mest effektive måte å gjøre valper stuerene om natta på. Jeg lufter rett før jeg køyer og så legger jeg meg uten å bry meg noe mer med valpen før dagen etter. Er den urolig setter jeg

Først og fremst synes jeg dere bør tenke over hvorfor dere bruker bur.. Sånn utenom at det er "vanlig". Valpen har jo ikke gitt dere noen grunn til å putte den i bur.. Argumentet med stenge den inne i bur til den er husren skjønner jeg ikke, grunnen til det må du gjerne forklare meg naermere.. Jeg har ikke enormt mye erfaring med hund, men jeg har min andre hund nå, og har aldri følt behov for å putte noen av de i bur. Skjønner ikke hvorfor man skal putte en valp i bur bare for å vaere på den "sikre siden" eller hvorfor folk nå putter hunden sin i bur uten å prøve å ikke ha den i bur først..

Hund og unge sammen (eller dvs, unger generelt) har jeg ingen erfaring med. Om det er enklere for ungen å forstå at hunden skal vaere i fred om hunden ligger i et bur enn om den ligger i en "åpen" seng, så for all del, så lenge døren er åpen og hunden går inn frivillig, men sånn strengt tatt, så tenker jeg at hunden bør få den freden den trenger uten

å måtte gå og gjemme seg for å få den. Ser at det kan vaere enklere for eier at hunden selv går og legger seg i et bur når den vil vaere i fred, men synes som sagt likevel hunden fortjener å få vaere i fred uten å faktisk måtte gå og gjemme seg. Hunden og ungen skal vel uansett aldri vaere alene sammen, og ungen skal vel uansett laeres til å respektere hundens grenser når den ikke er i buret også. Men igjen, jeg har minimal erfaring med unger, så her må gjerne noen småbarnsforeldre/hundeeiere korrigere meg om denne tankegangen er vel utopisk ;)

Men det med valp i stengt bur på natten ser jeg ikke poenget med i det hele tatt. Jeg har i hvert fall ikke hatt noe problem med å tørrtrene mine to, eller å laere de at de skal sove på gulvet (men får komme opp i sengen og kose når jeg gir tillatelse), uten å bruke bur.

Edit; Uuusj, rotete innlegg, trøtt nå..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjekk NKKs etiske retningslinjer for hold av hund ( har ikke link, er via mobilen) .

Selvfølgelig er det ikke bra å frarøve en hund bevegelsesfriheten store deler av døgnet.. Jeg har selv et åpent bur stående pga min 18 mnd gamle gutt ( lett for han å forstå at når hunden er der inne skal den ikke forstyrres ) , men for meg ville det vært helt utenkelig å stenge hunden inne.

Hunden er avhengig av å bytte soveplass for å regulere varmen, det er ikke bra for ledd etc og være passifisert så mange timer i døgnet, det er rett og slett ikke ok på noen måte å stenge velfungerende friske hunder i bur..

I tillegg risikerer du en hund som ikke klarer å finne roen uten buret, og det er himla upraktisk i lengden.

At bur er ' normalt' håper jeg er feil, det var overhodet ikke normalt når jeg begynte med hund og jeg håper det aldri blir det.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Jonna

NKK etiske retningslinjer for hold av hund:

8.2 Hund skal ikke ha bur som sitt primære oppholdssted. Hund som oppholder seg i lukket bur, feks under transport eller under utstilling/konkurranse/trening, skal minimum ha plass til å sitte, reise seg, snu seg samt strekke seg og legge seg i en naturlig stilling.

En natt varer jo 7-10 timer alt etter personen og det er ca 1/3 av døgnet, da begynner det ligne på ett primært oppholdsted.

Itillegg så sitter kanskje hunden 1-2 timer i bur i bilen hverdag?

Kanksje den får sitte der en time eller to etter den er luften og ungene har kommet seg på skolen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så nå lurer jeg på følgende, gjør vi noe galt med å putte hunden i bur om natta? Planen er å slutte lukke døra når den blir eldre, og stueren. Da får den sove hvor den vil. Bare ikke i senga, eller, bare ikke i senga når matmor er hjemme ;)

Jeg ble faktisk himla usikker på dette med bur nå.

Synspunkter?

Nei, dere gjør ikke noe galt.

Har valpen din det bra? Dette kan du svare på. Så lenge den har det, gjør du ikke noe galt. Syns det er et fint utgangspunkt å ha jeg.

Men det finns ekstremer både på den ene og den andre siden, og jeg personlig, syns du bør holde fast ved det målet at han skal være løs i fremtiden :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan være greit om dere har buret på den måten at det er åpent og at ungen forstår at vis hunden er i buret så er det hvile tid for den og den skal ikke forstyrres. Mange hunder liker og ha et krypinn hvor de får fred fra alt annet, men å ha buret steng over lang tid kan være dumt.

Jeg selv hadde det over en tid når jeg gikk på skolen i nærheten for hunden min var ung og spiste i stykker ledninger og alt slags selv om jeg prøvde mitt beste og skjule alt og slikt. Det som hente da var at hun spiste tapeten av veggene og alt annet hun kom over og ble kjempe dårlig i magen. Jeg ble anbefalt og lære henne og sitte i bur nå jeg var på skolen og det funka veldig bra her. Hun fikk nam som betyr gnage ben i buret slik at hun hadde noe og bedrive tiden med til jeg kom tilbake. Etter den valpe tiden var over og hun sluttet med biting på alt så fikk hun være på rommet med bur døren åpen og hun gjorde ikke noe gale mer og når jeg kom hjem så jeg at hun hadde lekt med lekene på gulvet, men lå og sov i buret når jeg kom inn :) Så det kan gå bra og jeg gjorde det fordi jeg var redd hun skulle skade seg vis ikke for vi hadde ikke noe rom i huset hvor vi kunne gjort om til bare hunderom.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi bruker bur slik som deg den første tiden vi har valp. Har den i bur om natta til den har blitt husren og etter tannfelling, så får den være uten bur etter det. Det er mange som er veldig anti bur, og som vil mene at all burbruk er fy og idioti. Du må nesten bare finne ut hva som passer deg best. Les argumentene til folk og få din egen mening. Jeg mener selv at hunder bør være minst mulig i bur, og spesiellt hvis hunden er i bur på natten, så bør det unngås om dagen, eller omvendt. Er det ingen problem med at hunden er løs, ja så bør det få være det. Ha et eget hunderom eller avsperret område. Finn alternative løsninger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner faktisk ikke behovet for bur. Mine første fire år bodde vi i et bittelite hus, og på det heftigste var det tre småbarn (jeg var minst), 4 voksne hunder og 20 valper (oppdrett, ja). Vi hadde etpar (kjempedølle, syntes jeg) regler:

  • det er ikke lov å leke med valpene.
  • når hundene ligger, skal de være i fred
  • løping og herjing gjør vi ute, ikke inne (og ute var jo naturligvis hundene i hundegården, vi i hagen, lure foreldre)

Samme regel har jeg på mine nieser og nevøer: hunden skal ikke snakkes til eller røres når den ligger, og det er ikke lov å leke med den. Ellers sier vi ifra hvis barna blir litt intense med å følge etter å mase på hundene. De koser seg storveies sammen, de - og ikke minst: både barn og hunder lærer hvordan de skal omgås hverandre :)

Å ha et åpent bur som en valgfri seng for hunden ser jeg ikke noe problem i. Men personlig syns jeg bur er forferdelig stygge og alltid i veien, så slikt gidder ikke jeg å ha hos meg i alle fall :P

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her i huset har bur aldri vært normalt. Ingen av de hundene jeg eller familien har hatt opp gjennom 40 år har noen sinne brukt bur innendørs, verken natt eller dag. Det begynner å bli en del hunder det er snakk om. Alle har overlevde helt fint, ingen har skadet seg, alle har blitt stuereine og trygge og greie hunder. Så nei - det er ikke nødvendig å bruke bur for å ha hund.

  • Like 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så nå lurer jeg på følgende, gjør vi noe galt med å putte hunden i bur om natta? Planen er å slutte lukke døra når den blir eldre, og stueren.

.......

Synspunkter?

Du skriver at planen er å slutte med bur om natta når den er stuerein. Men døgnet har flere timer. Hva gjør dere med valpen på dagtid når dere er bortreist på jobb da? Blir det bur da også, for den er fremdeles ikke stuerein på dagtid heller...? Legg sammen de timene, og du får et uakseptabelt antall timer pr døgn.

Hunder er ikke burdyr! LITT ulemper skal man ha som nybakt valpeeier, sånn er det bare. Istedenfor å takle litt opptørking og vasking, så sperrer folk hunden inne istedet. Det syns jeg personlig er stygt gjort mot hunden! De er ikke skapt for det livet!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi bruker bur slik som deg den første tiden vi har valp. Har den i bur om natta til den har blitt husren og etter tannfelling, så får den være uten bur etter det.

.

Men altså, hvorfor skal valpen vaere i bur til den er husren..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men altså, hvorfor skal valpen vaere i bur til den er husren..

  • Fordi bur er noe alle bare måå ha, lizzm. Alle bruker det i dag.
  • Fordi bur bare er sååå enkel måte å gjøre valpen husrein på.
  • Valpen trives faktisk i buret sitt, azz.
  • Det er så trygt fordi den kan jo tygge på leeeedninger og sånt og tisse på gulvet.

*tvinne blonde hårlokker og slafse tyggis* :baby:

Madammen + sånt burbruk = :angry:

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fordi valpen sier ifra om natten hvis den må på do og jeg kan ta den ut. Det har fungert veldig bra på mine valper og de har blitt raske husrene. (om dagen følger jeg jo med selv og kan se tegnene) Sier ikke at folk må bruke bur for å få de husrene, men for meg har det fungert bra. Det er jo uansett bare for en periode.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser ikke på dette som noe problem. Hadde det vært at valpen skulle vært innelåst i buret hele natten + jobbtiden så synes jeg det er forkastelig, men sånn du skisserer det opp her ser jeg ikke på det som noe problem. Valpen føler seg tydeligvis trygg i buret og da burde det vel strengt tatt ikke være nødvendig å "ta vekk det trygge" å erstate det med en seng bare for å please alle andre.

Følg magefølelsen å se hva som passer best for dere.

Jeg sverger til å ikke bruke bur, men har selv latt min hund løpe inn å ut som han ville selv i ett bur. Fikk han to år gammel og bur fulgte med. Jeg klipte av dørene og lot han tusle inn å legge seg som han ville en periode og utifra hvor mye han lå det frivelig tydet det på at han likte seg veldig godt der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fordi valpen sier ifra om natten hvis den må på do og jeg kan ta den ut. Det har fungert veldig bra på mine valper og de har blitt raske husrene. (om dagen følger jeg jo med selv og kan se tegnene) Sier ikke at folk må bruke bur for å få de husrene, men for meg har det fungert bra. Det er jo uansett bare for en periode.

Jeg tipper valpene hadde blitt like raskt husreine UTEN bruk av bur, jeg...

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har tidenes mest effektive måte å gjøre valper stuerene om natta på. Jeg lufter rett før jeg køyer og så legger jeg meg uten å bry meg noe mer med valpen før dagen etter. Er den urolig setter jeg på meg høretelefoner og hører på musikk så jeg slipper forholde meg til lydene. Jeg er ikke tilgjengelig fra jeg legger meg til jeg står opp jeg. Voila, valper som sover som steiner etter første natt og ergo ikke tisser.

Å lufte valper om natta synes jeg er tull. Å sperre de inn i bur så de kan ' si i fra' er enda mer tull.. Hvis man mot formodning har en valp som ikke holder seg, men våkner fordi den må tisse ( og ikke bare mistrives i buret som jeg tipper er hovedårsaken siden det stort sett er burbrukere som må lufte valper på natterstid over lengre tid ) så er ikke det å tørke opp tisset når man våkner om morgenen rare jobben..

Det må da være mye mindre pes enn å stå opp, kle på seg, vente på en valp som sannsynligvis ikke må så veldig tisse, inn igjen, roe valpen ( som nå er LYS våken vil jeg tro ) og legge seg igjen.

Hvorfor gjøre ting så vanskelig? Valpen sover når flokken sover så lenge de lærer at de ikke kan vekke folk når det passer dem. Veldig veldig enkelt faktisk..

  • Like 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tipper valpene hadde blitt like raskt husreine UTEN bruk av bur, jeg...

Det kan man jo ikke vite.. Min var ikke husren da han var 7 mnd, på tross av iherdig trening og overvåking, så jeg ble lei, putta han i bur på stua sammen med oss, og lufta hyppig i 5 dager, etter det har han aldrig tisset inne. Men nei, det er ikke det første jeg prøver.

Edit: skriveleif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fordi valpen sier ifra om natten hvis den må på do og jeg kan ta den ut. Det har fungert veldig bra på mine valper og de har blitt raske husrene. (om dagen følger jeg jo med selv og kan se tegnene) Sier ikke at folk må bruke bur for å få de husrene, men for meg har det fungert bra. Det er jo uansett bare for en periode.

Det er jo helt utrolig, men det gjør de faktisk uten å bli stengt inne i et bur også. :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det kan godt hende, men jeg har funnet en måte som fungerer bra, så da ser jeg ingen grunn til å bytte. Noen vil nok mene det er feil måte, og det får de bare mene. Det vil alltid være feil og rett måte i hundeverdenen, alt etter hvordan man ser på det.

Selv om det kan medføre at valpen slipper å sitte i bur?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei jeg ser ikke på det som noe problem at den er i bur en periode.

Jeg skjønner jo at dere ønsker å "ta" meg nå, siden jeg velger å skriver om dette, men jeg ønsker ikke noen videre debatt over mitt valg, så jeg kommer ikke til å gjenta meg selv i denne tråden. Min grunn har jeg fortalt om tidligere i tråden. Så dere får ikke svar på kjeft og argumentering på dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det kan godt hende, men jeg har funnet en måte som fungerer bra, så da ser jeg ingen grunn til å bytte. Noen vil nok mene det er feil måte, og det får de bare mene. Det vil alltid være feil og rett måte i hundeverdenen, alt etter hvordan man ser på det.

I mine øyne kan det aldri bli rett å ha en hund i bur på dette grunnlaget:

Fordi valpen sier ifra om natten hvis den må på do og jeg kan ta den ut. Det har fungert veldig bra på mine valper og de har blitt raske husrene. (om dagen følger jeg jo med selv og kan se tegnene) Sier ikke at folk må bruke bur for å få de husrene, men for meg har det fungert bra. Det er jo uansett bare for en periode.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg bruker "bur " til min minste om natta, altså bure en kompost grinner. Jeg har brukk det fra hun var valp, oker ikke å ha mange hunder i sengen om natta, skal sove om natta. Om husren, hun jeg har i bur om natta og litt utnom var husren ved 8 uker. Den melomste som ikke ville være i bur å slapp det var 9 måner når han ble husren, den elste sov i bur det førte åre han var husrein når han var 9 uker. Bure til den er ca 1kvm og der har hun en vanskål og soveplassen sin (hun er 5 kg å ca 2 år) Jeg er i mot bur som ikke er store til hunden inn, stor for meg er minimum plass til 2 hunder i. men des større jo bedre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det kan godt hende, men jeg har funnet en måte som fungerer bra, så da ser jeg ingen grunn til å bytte. Noen vil nok mene det er feil måte, og det får de bare mene. Det vil alltid være feil og rett måte i hundeverdenen, alt etter hvordan man ser på det.

Men du har jo aldri prøvd noe annet heller? Du har vel hatt bare en valp - har du ikke? Og etter det konkluderer du med at bur er bra... Sikkert fint for deg - synd for dine framtidige valper.

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...