Gå til innhold
Hundesonen.no

SøppelDykking


FranskDogge
 Share

Recommended Posts

Hei.. Jeg vil begynne med søppeldykking. Det skal jo være miljøvennlig. Er det noen som har erfaring med det? Det er mest brød som ligger der, men mye annet også som er spiselig. Jeg snakker om søppelet til butikkjeder, der ting ikke er åpent, bare bært ut i poser og lagt oppi. Jeg ser i aviser at det er veldig mange som driver med det og sparer veldig med penger, samtidig får de brukt det folk skal kaste. Er det noen som driver med dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hm, selve ordet, "søppeldykking", har jeg ikke hørt før. Men, det er kun gamle, inngrodde og tøysete holdninger som har stoppet meg fra å være deltids friganer.

All statistikk (og erfaringer) tilsier at du bør kunne finne mye godsaker i søpla til butikkene, MEN de skal ha en ting; de blir stadig flinkere til å unngå matkasting, disse matkjedene. Jeg har selv jobbet i matbutikk for ei tid tilbake, og jeg ble imponert over hvor stort fokus det var på å holde svinnet på et minimum, i alle fall i den kjeden.

Visste du at de private forbrukerne står for omtrent 80% av alt matavfallet her til lands? Du skal se det er i søppelkassa til naboen du vil finne mest ;)

Endret av jlkm
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.. Jeg vil begynne med søppeldykking. Det skal jo være miljøvennlig. Er det noen som har erfaring med det? Det er mest brød som ligger der, men mye annet også som er spiselig. Jeg snakker om søppelet til butikkjeder, der ting ikke er åpent, bare bært ut i poser og lagt oppi. Jeg ser i aviser at det er veldig mange som driver med det og sparer veldig med penger, samtidig får de brukt det folk skal kaste. Er det noen som driver med dette?

Hadde vært forsiktig med dette hvis jeg var deg. Jobber i matbutikk og varene blir gjerne liggende en stund i romtemperatur, gjerne en hel dag før de kommer seg på kjøla i kaste-hylla. Vi selger ut datovarer til halv pris for å slippe å kaste og det som blir kastet er gjerne samlet opp over ei uke. Skal godt gjøres å finne noe å bruke. Tørrvarer som kastes er det gjerne hull på og det blir rimelig ekkelt oppi der. Frukt går i matavfall.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Dette innlegget kommer til å bli langt, du er herved advart! :P

Jeg har drevet med containersvømming (kjært barn har mange navn) "på heltid" i litt over tre år nå. Først og fremst etter mat, men jeg finner også møbler og klær med litt ujevne mellomrom.

Det stemmer at det kastes sinnssykt mye brød, men om du finner den rette butikken kan du finne mye annet fint også.

Både jeg og de seks andre jeg bor sammen med lever i all hovedsak av den maten vi finner, det eneste vi kjøper er tørkede bønner/ linser og denslags. Om sommeren kjøper jeg melk og smør også, men nå når det er kaldt holder dette seg bedre ute i containerne.

To av oss er vegetarianere, de andre spiser kjøtt. Alle spiser sunnere (ut fra statens kostholdsråd) og mer balansert enn de fleste jeg kjenner.

Det som blir kasta er, for å si det enkelt, det samme som de selger inne i butikken.

Det vi finner mest av (altså det vi tar med oss hjem) er brød (mest polarbrød og pågen dit vi går), diverse kjøtt, poteter, tomater, brokkoli og kålrabi, gulrøtter, andre grønnsaker, bananer, epler og annen frukt, egg og diverse yoghurt/syrlige melkeprodukter.

Overraskende ofte er grønnsakene av like god eller bedre kvalitet enn den man kjøper inne i butikken, jeg skjønner ikke helt hvordan de får det til...?

I tillegg finner vi periodevis enorme mengder sjokolade, kjeks og så videre, når butikkene har hatt varetelling eller har rydda i godterihyllene sine.

I tillegg går faktisk krydder, mel, sukker, salt, sjampo, zalo, vaskepulver og denslags også ut på dato, så om man følger med litt kan man hamstre det meste man trenger når dette blir rydda ut.

Ofte finner vi varer som har fått etiketten sin tilgrisa, for eksempel hvis det har gått hull på en tranflaske, et syltetøyglass eller en melpose. Da hender det at hele pallen med varer blir kasta.

Vi finner også en god del egg, siden hele pakken kastes om det har gått hull på et av eggene. Da sorterer vi ut de eggene som er ødelagte, og bruker resten.

Den maten vi finner er ofte av god kvalitet, gjerne "luksusprodukter" som det ikke går så mye av.

Fisk og kjøtt finner vi også ofte. Som mushi sier blir dette ofte liggende i romtemperatur før det kastes, så det er det lurt å være litt obs på. Hvis det er rent kjøtt som går ut ca samme dag, eller hvis det er frossent, tar jeg det med hjem og sjekker det nærmere. Luktesans er en fin ting. :)

Nå veit jeg jo ikke hvor du bor, men om du bor i en by kan det være en fordel å komme seg litt utafor sentrum, for å finne butikker som ikke låser containerne sine inne i garasjer og lignende. I Tromsø må man gå ca 20 min bort fra sentrum for å finne ulåste containere, men dette varierer veldig fra sted til sted. Du kan jo gå inn på http://trashwiki.org/en/Main_Page og se om det er skrevet noe om ditt område.

I tillegg kan det være lurt å reise dit rett etter stengetid, vi pleier å være der en halvtime etter. Da får vi ofte tak i godt kjøtt før det rekker å bli varmt (om sommeren), og fine grønnsaker før de blir frosne (om vinteren).

Butikkene sorterer mellom emballert og uemballert mat, i praksis betyr det ofte at de sorterer mellom kjøtt og grønnsaker. :P

De ulike butikkjedene har forskjellige rutiner, og det varierer veldig fra sted til sted hvor rene boksene er, og hvordan det sorteres.

Vi bærer med oss varene hjem i store ryggsekker, vasker, sorterer ut det dårlige, og bytter emballasje, alt ettersom. Grønnsaker og frukt skrelles før bruk, med mindre de har vært pakka inn i tett plast.

Sånn til sist, så er det veldig, veldig viktig å oppføre seg ordentlig og ydmykt om man møter ansatte eller vektere, og å ikke rote og grise til rundt containerne! Det trekker til seg skadedyr, sinte butikkeiere og hengelåser på boksene.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde vært forsiktig med dette hvis jeg var deg. Jobber i matbutikk og varene blir gjerne liggende en stund i romtemperatur, gjerne en hel dag før de kommer seg på kjøla i kaste-hylla. Vi selger ut datovarer til halv pris for å slippe å kaste og det som blir kastet er gjerne samlet opp over ei uke. Skal godt gjøres å finne noe å bruke. Tørrvarer som kastes er det gjerne hull på og det blir rimelig ekkelt oppi der. Frukt går i matavfall.

Som Vims sier - luktesans er en fin ting. Kroppen din er faktisk såpass glupt skrudd sammen at du har gode mekanismer for å fange opp dårlig mat. Til en viss grad, ihvertfall, men tilstrekkelig til at man nesten utelukkende kan si at om du ikke reagerer spesielt på lukta kan du stort sett spise det.

Ellers gjelder selvfølgelig vanlige hygieneregler.

Her i huset går ingenting i søpla uten å ha vært lukta og evt smakt grundig på. :twitch:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt vilt hvor mye som blir kastet! Visste ikke at folk faktisk kunne unngå å kjøpe mat ved å lete blant denne "søpla", men interessant er det. Butikkene burde kanskje vurdere å selge disse varene for enda mer nedsatt pris enn det de gjør den ene dagen de har "gått ut på dato"..

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt vilt hvor mye som blir kastet! Visste ikke at folk faktisk kunne unngå å kjøpe mat ved å lete blant denne "søpla", men interessant er det. Butikkene burde kanskje vurdere å selge disse varene for enda mer nedsatt pris enn det de gjør den ene dagen de har "gått ut på dato"..

Det har faktisk vår lokale Meny-butikk i Horten begynt med nå. Jeg synes det er kjempebra! Prøver å støtte det med å kjøpe det som er på tilbud. (Litt fordi jeg er gjerrig og da. :whistle: )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kanskje jeg kan få tak i noe Pedegree og friskies og selge til hunde og katteeiere? Lol!

Det er jo varen som skal spises, og ikke papiret.. Papiret er gått ut på dato, men ikke varen som ligger i. Skal prøve det når armen er blitt frisk. Jeg tror det ligger mye spenning i det.. Tenk å finne en haug med julebrus, åhoi!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Der var den, ja. :)

(shit, så mange rare bilder han tok... :icon_redface: )

Helt vilt hvor mye som blir kastet! Visste ikke at folk faktisk kunne unngå å kjøpe mat ved å lete blant denne "søpla", men interessant er det. Butikkene burde kanskje vurdere å selge disse varene for enda mer nedsatt pris enn det de gjør den ene dagen de har "gått ut på dato"..

Ja, enig. Men jeg tror mange butikker ikke prioriterer å prise ned alle varene som går ut fordi det ikke "lønner seg" tidsmessig - da må jo de ansatte bruke store deler av arbeidstiden sin på dette.

Jeg tror hovedproblemet rett og slett er at folk forventer å finne fulle butikkhyller, uansett når de er der og handler. Om det så er to minutter før stengetid, så forventer mange likevel å finne brødhyllene fulle, med like godt utvalg som tidligere på dagen.

Når det gjelder frukt og grønnsaker, som det også kastes uhorvelig mye av, så virker det som om en del butikker kaster det de har inne i butikkhyllene, så snart de får inn nye varer. Det er jo "ingen" som kjøper de litt triste, på-grensa-til-overmodne tomatene, når de nye ligger ved siden av og ser mye finere ut. Og da sier det seg selv at mye går i søpla...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som Vims sier - luktesans er en fin ting. Kroppen din er faktisk såpass glupt skrudd sammen at du har gode mekanismer for å fange opp dårlig mat. Til en viss grad, ihvertfall, men tilstrekkelig til at man nesten utelukkende kan si at om du ikke reagerer spesielt på lukta kan du stort sett spise det.

Ellers gjelder selvfølgelig vanlige hygieneregler.

Her i huset går ingenting i søpla uten å ha vært lukta og evt smakt grundig på. :twitch:

Jeg er sånn som synes leverpostei luker rart selv første dagen etter jeg har åpna den (bestandig) og kjenner aldri forskjell på kjøttlukt. Så den der synes jeg er litt ambvivalent. Melk synes jeg også kan lukte alt mulig, finner ingen "konsistens" i god/dårlig lukt avhengig av holdbarhet og smak. Mulig luktesansenmin er ødelagt eller no :lol: Godt jeg har penger og kan kjøpe den maten jeg har lyst på, men hver til sitt livs behov.

Jeg får meg f.eks ikke til å spise grønnsaker og frukt med mindre de er plettfrie. Jeg er helt OCD på dette. Synes frukten/grønnsaken smaker ekkelt og jeg mister behovet for å spise den. Det er så hysterisk at jeg ikke engang spiser frukten fra jobbfrukt, fordi jeg føler jeg ikke veit hvor gammel den er eller ellers har kontroll på frukten. Det er litt slitsomt å ha det sånn, men hva man ikke gjør for å få litt god sunn bondekost i magen :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er sånn som synes leverpostei luker rart selv første dagen etter jeg har åpna den (bestandig) og kjenner aldri forskjell på kjøttlukt. Så den der synes jeg er litt ambvivalent. Melk synes jeg også kan lukte alt mulig, finner ingen "konsistens" i god/dårlig lukt avhengig av holdbarhet og smak. Mulig luktesansenmin er ødelagt eller no :lol: Godt jeg har penger og kan kjøpe den maten jeg har lyst på, men hver til sitt livs behov.

Jeg får meg f.eks ikke til å spise grønnsaker og frukt med mindre de er plettfrie. Jeg er helt OCD på dette. Synes frukten/grønnsaken smaker ekkelt og jeg mister behovet for å spise den. Det er så hysterisk at jeg ikke engang spiser frukten fra jobbfrukt, fordi jeg føler jeg ikke veit hvor gammel den er eller ellers har kontroll på frukten. Det er litt slitsomt å ha det sånn, men hva man ikke gjør for å få litt god sunn bondekost i magen :P

Haha.. Sånn er jeg og egentlig. Hvis melken nærmer seg dato, så synes jeg den smaker rart osv.. Kan fort bli kvalm hvis det er noe galt med varen. Men jeg vet jo at det bare er i hodet mitt. Og det er jo helt idiotisk, for jeg reiser mye utenlands, og da kan jeg plutselig spise mye rart. Jeg har vel egentlig bare bestemt meg for at jeg må slutte med det. For et par uker siden spiste jeg en yoghurt som hadde gått ut på datoen (med flere dager :o ), og jammenmeg, jeg lever fortsatt! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Må innrømme at jeg var veldig skeptisk når jeg først tittet i denne tråden. Men nå ser jeg jo hvor utrolig mye butikkene kaster!

fxDxsWL1rUqYk_GBgWrJ1wjlAhLDKf-xMrvJOnTt8hjg.jpg

Er det såpass mye som kastes HVER kveld i butikkene?

Det kommer også ann på butikken. En butikk med egen delikatesse (i hvertfall betjent varmdisk) kan lage masse pølsegryte f.eks når de ser at et stort parti med pølser går ut om 4 dager. Verre for billigkjedene som må selge før datostempling. Hjelper ikke at ting er spisende når reglene tilsier annet.... Men syntes det er synd butikker ikke har flere avtaler med organisasjoner som hjelper vanskeligstilte f.eks.

Dæmn, skulle hatt lappen og bil ja, tenk så mye gratis hundemat man kunne funnet (rått kjøtt), og tenk å finne sjokolade! :o

Den havner vel alltid på bakrommet? :lol:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tenk å finne en haug med julebrus, åhoi!

:hyper:

For noen år siden var jeg med på dugnad på Ringnes. Der tømte vi ut uante mengder juleøl og julebrus - bare pga etiketten! Vi var dynka i øl fra topp til tå etter den seansen, og det var altså flere paller med juleprodukter som ble destruert.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes dette høres fantastisk flott ut - tenk å spare penger og samtidig være snill mot naturen! :) Meen.. vet ikke om jeg hadde fått meg til å gjøre det, tror jeg hadde følt meg veldig "usivilisert" og fattig.. :huh: Det er noen polakker i bygda jeg bor i som driver med dette, og de blir veldig sett ned på..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...