Gå til innhold
Hundesonen.no

Utfordringer med stor hund


Wheaten terrier

Recommended Posts

Og da tenker jeg STOR hund, altså de rasene som er blant de største.

(La oss bare si at jeg for tiden snuser ganske intenst på skotsk hjortehund)

Sammenlignet med en liten hund, eller en mellomstor (labrador str.), er det mye (merkbart) dyrere å ha en stor hund?

Hvor mye ligger månedsutgiftene på med en hund av din størrelse?

Og til dere som har store hunder, hvilke ulemper/utfordringer ser dere ved dette?

Er det mulig å ha en svær hund uten å ha bil?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke om du mener min hund er stor, han er 78 cm omtrent. Jeg ser jo det at han spiser mye ja, hvor mye eksakt vet jeg ikke. Jeg sliter med å finne bur som er passelig, og spesiellt bur i bil er et stort problem (får ikke plass rett og slett, må da ha stoor bil)

Flere folk er mer skeptisk jo større de er, også andre hunder. Min hund er sosial og vennlig, men utrolig mange hunder er skeptisk til han og blir usikker og redd. Mye hund blir mye bevegelse :blink:

Alt av utstyr blir dyrere og i noen tilfeller vanskelig å finne riktige størrelser til. Større seng kreves (dyrt).

Sånn bortsett fra det, går det ganske så bra med stor hund hvis man har kustus på den. De aller største hunderasene pleier å ha et ganske greit gemytt, så med litt dressut går det oftes bare bra. Men de er sterke! så man må være litt sterk. de kan hoppe og herje, og da må man kunne holde igjen hvis det trengs!

Ang det å ha bil eller ikke, så er jeg den som er helt avhenging av bil, fordi jeg bor slik jeg bor og har to hunder. Men hadde jeg hatt en stor alene, som var grei og kontrollerbar, ser jeg ikke problemet med å kjøre kollektivt. Men man blir lagt merke til i større grad enn andre hundeiere. Men fly blir litt værre, pga max størrelse der..

Jeg syns det er topp å ha stor hund :hmm: Men personlig syns jeg Nitro er stor nok. Noe større hadde blitt litt vel stort. Ihvertfall hvis de er massive og tunge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sammenlignet med en liten hund, eller en mellomstor (labrador str.), er det mye (merkbart) dyrere å ha en stor hund?

Jepp, det ER merkbart, men ikke uoverkommelig :lol: Første året når hunden vokser, er nok fôrutgiftene størst, i og med at de trenger mye mat som aktive valper/unghunder, og tillegg at det bør være tilpasset en stor rase i vekst. Personlig har jeg hatt problemer med å få hunden her til å legge på seg, da han trenger mye fôr og han har problemer med å ta opp så mye tørrfôr på en gang. Løsningen på det problemet har imidlertid vært å fôre en del med kjøtt iblandet det tørre.

Hvor mye ligger månedsutgiftene på med en hund av din størrelse?

Det har jeg ikke regnet så mye på, men gir ca 20 kg V&H, pluss en sekk RC giant junior i måneden, pr i dag.

Og til dere som har store hunder, hvilke ulemper/utfordringer ser dere ved dette?

Ikke så mange egentlig, men det er absolutt en fordel å ha litt god plass rundt seg (stor leilighet/stort hus). Min Major har jo en salsaræv av dimensjoner når han blir litt giret, så salongbord ol, har fått gjennomgå :blink: Har ellers målrettet jobbet for å unngå ressursforsvar iom at det er en stooor hund det er snakk om, og om den glefser/biter vil konsekvensene bli betydelig mer omfattende enn om det gjaldt en mindre hund. Store hunder og hopping er heller ikke så kult, men har ikke vært et stort problem her i hvert fall.

Er det mulig å ha en svær hund uten å ha bil?

Jeg har verken bil eller lappen, i tillegg bor jeg laaaangt ute på landet. Litt kjedelig sånn i forhold til det meste egentlig, men i forhold til det å ha en stor hund har det ikke bydd på større problemer enn med schäferen, boxeren eller labbisen her i huset :hmm:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Garm spiser 750g V&H om dagen. Det vil si cirka 650 kroner i måneden på mat. Skjønt denne totalen er beregnet utifra halvkilospølsene man kjøper i butikken, husker ikke hvor mye det blir når vi kjøper direkte fra produsenten.

De negative sidene med stor hund: De kan være vanskeligere å ha med seg i bil eller på kollektivtransport, ikke fordi de er urolige eller noe slikt, men fordi de rett og slett tar stor plass :blink: F.eks. på tog/buss o.l. er det umulig for meg å få hunden under setet., Du får gleden av ekstra mye røyting. Det er selvfølgelig viktig for alle raser, men med stor hund har vi fokusert veldig mye på å trene på hverdagslydigheten, f.eks. det å gå pent i bånd, og det å ikke hoppe opp på folk. Og så kan de komme ganske langt inn på kjøkkenbenken :)

Positive ting! Personlig erfaring forteller meg at det er roligere (kanskje daffere) enn mindre raser. Selv om de tar stor plass i senga, så er det såååå digg å ligge limt inntil en digert skrott når livet går en imot :hmm: I motsetning til hva noen sa nedenfor, så har jeg ikke opplevd veldig mye at folk er redd for ham på grunn av størrelsen; heller omvendt faktisk, vi har stadig folk som skal bort og kose, og vi har til og med opplevd folk som er redde for hund selv, men som vil la barna sine hilse :lol: Ellers syns jeg det er skrekkelig greit på vinteren å ha en hund som er såpass høy at hvis vi kommer til et glatt parti på vinteren, så kan jeg lene meg på ham for balanse :lol: Ellers syns jeg det er betryggende å ha en stor hund når man går ute alene om kvelden. Tenker liksom ikke at folk kaster over dama med 45 kilos bikkja med seg :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg personlig synes det er flere fordeler enn bakdeler med å ha en stor hund.

De spiser mer men det velter ikke økonomien i forhold til en BC f.eks.

Det er mye mer hund å kose med. De er betryggende å ha med seg på fisketur alene på kvelden :blink: .

Hvis man har stor hund med pels så er det masse pels å kose og stelle med (jeg liker pelsstell).

Bakdelen er at den tar større plass i bilen (kan enkelt løses med en takboks) også er det vanskeligere å få pass til en stor hund.

Ihvertfall hvis det er en røyterase.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De negative sidene med stor hund: De kan være vanskeligere å ha med seg på kollektivtransport, ikke fordi de er urolige eller noe slikt, men fordi de rett og slett tar stor plass :blink: F.eks. på tog/buss o.l. er det umulig for meg å få hunden under setet.

Jepp.. Det er umulig å fly innenlands, og vanskelig utenlands, og det krever englers tålmodighet å ha de på buss/tog, og MYE velvilje fra medpassasjerer.. Levealder er selvsagt noe å tenke på med hensyn til linjer man velger fra, men uansett vet man ikke på forhånd hvor lenge man får beholde de, uansett rase.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I forhold til hva enkelte over har nevnt, så vil jeg ikke si at store raser nødvendigvis har bedre gemytt eller er late drog, da. Venter selv en hyper matsluker stinn av energi. Ikke hjortehund, altså. :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I forhold til hva enkelte over har nevnt, så vil jeg ikke si at store raser nødvendigvis har bedre gemytt eller er late drog, da. Venter selv en hyper matsluker stinn av energi. Ikke hjortehund, altså. :blink:

Nei, det har du helt rett i! Nå har riktignok min et flott gemytt, men lat? På ingen måte. Han har ikke mindre energi han enn de andre hundene her, bortsett fra boxermonsteret (men det skal jo også litt til å matche energien til en boxer) :hmm:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, jeg har vel passe stor hund jeg og, med en femti kilos liten bernertispe, dog noe lavere enn SH.

Jeg hadde henne og ikke bil fram til hun var åtte måneder, og jeg ble sakte gærn i den perioden. Det var vanskelig å komme seg på utstillinger, treff, kurs, turområder og alt mulig uten bil. Det går ikke alltid kollektivt tidlig nok på helgedagene, det korresponderer dårlig når du må bytte, det er dyrt, du må vente 50 minutter på neste buss når kurskvelden er over, også videre. Men dette er problem jeg mener er størrelsesuavhengig - bussen går ikke tidligere og oftere om en har chihuahua. Jeg ble i hvert fall mektig lei av å ta taxi hjemmefra til Oslo S, tog videre til Drammen, og ny taxi derfra til en gudsforlatt idrettshall for å få med meg et valpeshow.

De praktiske problemene - utover at en i egen bil kan ta med så mye pikkpakk en vil av klær, stoler, bur, telt og utstyr - var at mange drosjesjåfører er allergiske/redde for hunder. Men jeg formoder at det gjelder da for de fleste raser. Et annet problem er at jeg ikke likte å kjøre så mye tog og buss og bil med valpen uten at hun var sikret i et bilbur. Plassmessig så plasserte vi oss der barnevognene kan stå når vi tok lokalbusser, på tog fant vi stort sett en plass hun kunne ligge godt eller vi sto i avstigningsområdene, og med taxi bestilte jeg alltid stasjonsvogn. Så det går greit, om en ikke skal være så mange steder 0830 en søndag morgen, og generelt har et avslappet forhold til å bruke kollektivt (jeg hatet det før vi fikk hunden).

Konklusjonen min er altså at hvorvidt du må ha bil eller ei kommer mer an på hva slags hundeliv du lever, enn hva slags hund du har.

Hun spiser 250 gram vom og halvannet målebeger med tørrfôr per dag - det går vel seks uker på en 20 kilos fôrsekk. Og jeg får den til litt billigere penge pga oppdretteravtale. Så vi ligger vel på 550 kroner i mat i måneden, da kjøper jeg vom pølsevis i zoobutikk.

Forsikring kan variere i pris etter rase og hvor mye sykdom de har registrert på den rasen, så det må du sjekke direkte hos forsikringsselskap eller andre med SH.

Vaksiner og annen medisinsk "vedlikehold" bør ha samme pris uansett størrelse.

Store raser kan derimot ha helsesjekker en ikke har på små raser - for eksempel røntgenfotografering av hofter og albuer. Men det er jo en engangssum, og inkludert avlesning i NKK bør det komme på godt under 2.000 kroner for bilde av fire bein og to avlesninger. Det er noe en vet kommer og kan spare til - og småraser kan også ha helseundersøkelser, så det er ikke nødvendigvis en merutgift.

Det er mulig det er mer meg enn rasen, men jeg synes mine venner og bekjente med mindre hunder bruker mer penger på utstyr enn det jeg gjør - det er lettere å finne mer "dill" til småraser enn de store. Men jeg er ikke en som kjøper så mye utstyr heller, innbiller jeg meg (og titter bort på et garderobeskap fyllt av hundestæsj...) Jeg har i hvert fall ikke sett store prisforskjeller på de tingene jeg kjøper.

Utfordringer er at en må ha et godt lederskap, fordi en får en veldig sterk hund. Det er noe som gjelder for alle raser, men problemene blir mer synlig når hunden veier 60 enn 6 kilo - det være seg at den ikke kan gå i bånd, at den gnager på inventaret, at den knurrer på eier når den ikke vil det eier vil, at den bestemmer og mangler grenser.

Jeg har hatt både shih tzu og berner - og da har vi hatt begge deler samtidig, og jeg vet godt hva jeg foretrekker :hmm:

I vår hverdag opplever jeg aldri hundens størrelse som problematisk, men det skal sies at jeg har hatt berner siden jeg var åtte-ni måneder gammel, så jeg er rimelig akklimatisert... :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sammenlignet med en liten hund, eller en mellomstor (labrador str.), er det mye (merkbart) dyrere å ha en stor hund?

Hvor mye ligger månedsutgiftene på med en hund av din størrelse?

Merker det ikke særlig på utgiftene, men så har jeg en med lav forbrenning - han og schäferen spiser omtrent like mye. Utgiftsmessig så handler det her i huset mer om at man har to store hunder og dermed får dobbelt opp av alt.

Og til dere som har store hunder, hvilke ulemper/utfordringer ser dere ved dette?

Fordeler:

Mer å være glad i! :blink: Det må være hovedpunktet, det er liksom noe helt annet å gå tur med, å kose med, å trene med - jeg trives best med stor hund, rett og slett.

Man slipper å se seg for i frykt for å snuble i eller tråkke på hunden

Man slipper å bøye seg ned for å kose :hmm:

De tåler mer, f.eks. røff lek

Lettere å holde øye med - de forsvinner liksom ikke i høyt gress eller snø

Lettere å gjerde inne (stor hund trenger stort hull for å komme ut)

Ulemper:

Hale strategisk plassert i bordhøyde

Plasskrevende i bil, vanskeligere å få skyss

Vanskeligere å få pass til

Vanskeligere å kontrollere hvis de først slår seg vrange

Punktet over betyr i min verden at man aldri overlater hunden til barn eller andre som ikke bør ha det ansvaret (men for meg er det like selvsagt uansett størrelse egentlig)

Er det mulig å ha en svær hund uten å ha bil?

Jeg vil si nei. Det blir bare vanskeligere og vanskeligere å få med seg dyr på offentlig transport og store hunder blir oftere avvist enn små. Jo større jo verre mistenker jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil si nei. Det blir bare vanskeligere og vanskeligere å få med seg dyr på offentlig transport og store hunder blir oftere avvist enn små. Jo større jo verre mistenker jeg.

Kan være komplisert, men ikke umulig. Bor selv ute i gokk, uten bil og lappen. Vi har fire hunder, deriblant min sankt. Han har ikke bydd på større utfordringer enn de andre hundene når det kommer til kollektivtransport. Jeg har benyttet meg av kollektivtilbudet de siste ti årene MED hund, og jeg har ikke møtt på mer motstand med sankten enn med schäferne. Jeg har slept med meg opp til fire, digre bikkjer (og en katt i vesken), både på båt og buss. Det er ikke helt praktisk, men ingen umulighet som sagt, man får til det man vil :hmm:

For øvrig vil jeg faktisk påstå at det er enklere å reise kollektivt med en diger "bamse", enn enn det er å reise med en "gal schäfer". Siste gang jeg tok båten med begge to, kom de tre-fire småtasser bort og skulle klenge på hundene. Ene guttungen delte til og med kroneisen sin med Majoren :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan være komplisert, men ikke umulig. Bor selv ute i gokk, uten bil og lappen. Vi har fire hunder, deriblant min sankt. Han har ikke bydd på større utfordringer enn de andre hundene når det kommer til kollektivtransport.

Det kommer helt an på hvor man bor, det. Selskapene bestemmer jo selv om de vil være vanskelige eller ikke, og trenden er vel at flere og flere får seg en ikke-dyr-policy - dessverre.

Jeg vet at busselskapene her i området ikke vil ha med hund, og jeg ville aldri planlagt en reise med offentlig transport MED hund, for de kan jo finne på å hive deg av for eget forgodtbefinnende, og da står man der med skjegget i postkassa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer helt an på hvor man bor, det. Selskapene bestemmer jo selv om de vil være vanskelige eller ikke, og trenden er vel at flere og flere får seg en ikke-dyr-policy - dessverre.

Jeg vet at busselskapene her i området ikke vil ha med hund, og jeg ville aldri planlagt en reise med offentlig transport MED hund, for de kan jo finne på å hive deg av for eget forgodtbefinnende, og da står man der med skjegget i postkassa.

Jo, det er jeg fullt klar over, og jeg skal være sjeleglad når lappen er i boks. Men med litt research i forhold til ens lokale kollektivtilbud, så er ikke stor hund et større problem enn en mindre hund - ut i fra det jeg har erfart :blink: Å ha hund uten lappen er ikke noe optimal situasjon anyway, som sagt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jo, det er jeg fullt klar over, og jeg skal være sjeleglad når lappen er i boks. Men med litt research i forhold til ens lokale kollektivtilbud, så er ikke stor hund et større problem enn en mindre hund - ut i fra det jeg har erfart :hmm: Å ha hund uten lappen er ikke noe optimal situasjon anyway, som sagt.

Klart det kan være like vanskelig med små hunder, men min erfaring er at de færreste egentlig bryr seg om noe så lenge det får plass i fanget eller under setet. Du får ikke gjemt en hjortehund. :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har greid oss med stor hund og ingen bil i fire år vi. Kollektivtransporten er går kjempefint, og jeg har aldri opplevd noe annet enn positive opplevelser på det. Ja han er stor, men han sitter/ligger stille, og han går ikke bort til fremmede. Toget er litt mer pes hvis man skal langt, siden dyret ikke får plass under bordet i dyrevogna på signaturtoga, og bare får skikkelig plass fremst i de gamle dyrevognene. Men det går det også :blink:

i påska kjørte vi oslo-trondheim med lavprisekspressen, og det gjør vi nok ikke igjen, selv om det gikk helt fint, og uten noen kommentar fra hverken sjåfør eller medpassesjerer. Men der var det nok litt i trangeste laget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har greid oss med stor hund og ingen bil i fire år vi. Kollektivtransporten er går kjempefint, og jeg har aldri opplevd noe annet enn positive opplevelser på det. Ja han er stor, men han sitter/ligger stille, og han går ikke bort til fremmede. Toget er litt mer pes hvis man skal langt, siden dyret ikke får plass under bordet i dyrevogna på signaturtoga, og bare får skikkelig plass fremst i de gamle dyrevognene. Men det går det også :blink:

i påska kjørte vi oslo-trondheim med lavprisekspressen, og det gjør vi nok ikke igjen, selv om det gikk helt fint, og uten noen kommentar fra hverken sjåfør eller medpassesjerer. Men der var det nok litt i trangeste laget.

Jeg tror ikke folk i Oslo har stemmerett når det kommer til kollektivtrafikk med hund. Prøv å komme deg til Hemsedal med hund, for eksempel. Men sørg for å være i god form først, så du orker å gå et stykke innimellom (joda, det er mulig, hvis du er på rett tid til rett sted).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Da fikk vi trent trapp og lykkes med det Ikke en adferd vi fikk etablert med pålitelighet, men den kommer. I tillegg har vi fått trene heis, tog, roterende dører, ståk og kaos med ski og bagasje og rullestol og sikkert mye jeg ikke tenkte over. Tisse på asfalt og drite på perrong fikk hver sin ✅ på lista de også, fordi han ikke kan drite på cue ennå. Vi har altså vært på Trondheim Lufthavn Værnes i dag. Ingen trenger stille spørsmål ved mutterns motivasjon for å dra med Ede dit. View fra togvinduet forklarer mer enn et avsnitt med ord.  Allerede rett etter å ha forsert det skumle underlaget med farge og knatter og en stor sprekk i, uten å ha blitt gitt tid til å undersøke det nærmere på tur ut av toget, så møtte vi første virkelige utfordring: Jeg vurderte ikke prøve engang. Han hadde allerede blånektet de få trinnene fra sentralstasjonens hall opp til spor 1, hvor han måtte bæres av tidsnød. Manøvrerer fint i folkemengde på perrongen, men er ikke noen follower og måtte bæres ombord i toget også, av tidsnød. Ikke en god start på bekjentskapet med tog, men alternativet var å bli stående igjen på perrongen. Må man så må man. Vel inne i toget var han ikke fornøyd. Sutret og klagde fordi det var kjedelig, menneskene der inne ignorerte ham, han fikk ikke roame rundt i vognen og undersøke som han ville, men måtte ligge trangt på gulvet. Godisautomaten var skikkelig kjip og rasjonerte middagen hans som kommunistregimet i Venezuela, mens han var skrubbsulten. Hadde sikkert hjulpet om han kunne fått se ut vinduet, men hunder er forvist til gulvet, og der er det dørgende kjedelig.  Han er en skikkelig good boy. Utover litt klaging og sutring på et akseptabelt volum, bare noen få høye bjeff - forståelig som sulten og rastløs lite barn i en dørgende kjedelig situasjon hvor det duftet fulle lommer - så var han på ingen måte vanskelig å ha med å gjøre. Muttern fikk ta bilder av utsikten og tenke over hvordan dette myke, jakt-, beite- og jordbruksvennlige landskapet rundt den fiskerike fjorden full av blåskjell var et bra sted for forfedre å slå seg ned, mens stakkars liten måtte finne seg i å ligge på gulvet og kjede seg fordi dumme muttern glemte ta med noe å tygge på.    Etter å ha hastet ut av toget uten å få undersøke underlaget i tråd med HMS retningslinjer (leverte avviksmelding på den), blitt båret opp rulletrappen fra perrongen, så gikk han nonchalant gjennom den første roterende døren og fikk tisse på gress. Den neste roterende døren var heller ikke en issue. Inne i den travle ankomsthallen var det mye å ta inn, men muttern hadde et mål basert på et falskt minne om en kaffebar foran sikkerhetskontrollen på øvre plan. Viste seg at lagersjefen i hjernen hennes hadde effektivisert litt i overkant ved å sause sammen minner fra Værnes med minner fra Gardermoen. — Same/same og tar mindre plass på lageret, forsvarte han seg med. Jeg har gitt opp å krangle med ham. Det var altså ingen kaffebar oppe, men vi fikk ihvertfall tatt heis to ganger og sett og luktet mye rart, bl.a. en renholder med vasketralle som tømte en diger søppelbøtte rett foran oss og tok samme heis. Det luktet sterkt av vaskemidler fra den rare og skranglete tralla og de formene da hun åpnet den svære boksen og byttet sekkene var også store inntrykk. Heisen med glassvegger var helt ny, og Ede ble forfjamset da den beveget seg oppover. Genuint forfjamset. Tidligere har han bare tatt lukket heis med speil i, som han har antatt var en ekte sci-fi portal, uten å synes det var merkelig på noen måte. Å se heisens bevegelse var en Eureka opplevelse for ham.  Ede er god på læx lineføring gjennom søndagstravel flyplass. Passe folksomt. La inn noen sitt-ligg-stå for å stoppe en konsert han ville beære publikum med mens jeg sjekket prisene på kafeen vs Narvesen. Vi endte selvsagt på Narvesen hvor muttern tok til takke med en kjip latte fra maskin, uten sirup eller krem eller noe, og Ede fikk en wienerpølse. Ikke en hel på en gang, men muttern ble nødt til å kjøpe NOE for å bøte på sin manglende evne til å porsjonere ut en stor middag over et kjent tidsrom. Det krever gode bestikkelser å manøvrere ansvarlig sikkerhetspersonell mellom hyllene på Narvesen uten å undersøke noe. Han har en iboende pliktfølelse til å undersøke alt for å kvalitetssikre mutterns vurderinger av HMS. Vi hadde fortsatt mye å gjøre og jeg hadde vært for raus med godbitene, så wienerpølse ble en venn i nøden. Heller for mye motivasjon og glede enn for lite. Høy haleføring på trygg og selvsikker kropp i sånne miljøer er ikke noe jeg tør ta for gitt. Matserveringen hjelper trygge meg i troen på å få en miljøsterk og trygg voksen hund. Vi fikk besøkt et trangt toalett med kø av damer og Edeward lærte at det er sjarmerende og søtt å titte nysgjerrig under veggen til den fornødne ved siden av:  ✅ "Tnååå, så søt!" Vi oppdaget plutselig at roterende dører var rart, begynte bæde på dem og nektet entre. En grundigere sikkerhetssjekk ble foretatt ved å sitte på utsiden og se på et par rotasjoner, for å kartlegge mønsteret i bevegelsen. Den merkelige portalen fikk security clearance og ble ført tilbake på lista over ok ting det ikke er nødvendig å stille flere spørsmål ved.  Det ble tid til å blåse ut med lek etter så mye fokus og inntrykk. Utrolig befriende og skikkelig glad for å få hoppe og sprette og jage og kampe litt etter så mye øving på well behaved big boy gentleman rollen. En riesenschnauzer er alltid på vakt, though. Her lagde noen en lyd: ..men det var ikke noe som krevde nærmere undersøkelser. Mer heis, gullstol i rulletrapp og på egne bein gjennom roterende dører for å tisse før vi dro tilbake til perrongen med enda en failure på å gå opp liten trapp, men vellykket gjennom roterende dører og heis.  Ede ikke var super happy med å plutselig trenge drite på perrongen. Han så seg fortvilet rundt etter et bedre egnet sted, men måtte akseptere et folketomt område mot enden. Sånn kan det gå når en ikke har lært å drite på kommando ennå. Stor lettelse for ham og kanskje noen Shitbreak (American Pie) nykker redusert for fremtiden. Muttern var mest glad for at det ikke var morgendagens suppe av wienerpølse, og noterte seg at den bør siktes inn på et egnet sted.  På toget hjem påstod konduktøren over høyttaler at det ikke var lov med bagasje i midtgangen. Ede som har plukket opp at muttern tenker påføre ham stående spike hanekam (med stivelse) i puberteten, sånn bare for å kommunisere tydelig for omverdenen hvor landet ligger for tiden — han bestemte seg for å begynne øve på den rollen som teenage bøllefrø og holdt en sivil ulydighet protestaksjon. Her har konduktøren nettopp passert i den retningen:  Vi mistet bussen hjem med et simpelt minutt og fikk en hel time på sentralstasjonen, med potesokker, fordi muttern er langt mer germophobe angående togpassasjerer enn flypassasjerer.  Med en hel time til rådighet klarte Ede overkomme sin lammende frykt for trapper flere ganger. Bykset opp flere trinn. Den deilige mestringen han utstrålte da det løsnet var en vidunderlig gave. ..bare for å fryse til av skrekk og skuffelse da vi rundet hjørnet etter den første trappen og ble møtt med dobbelt så mye trapp. Trengte hjelp, men ikke like lammet av angst som før. Dette går seg til med mer trening.  Sitt og bli sittende fungerer fint i mange lange sekunder mens muttern tråkker rundt synlig på noen meters avstand i hallen. Våget på en bli stående som gikk over forventning. Reiste seg fra ligg før markør flere ganger før han koblet at min retur ikke var markøren. Det gikk seg til. Han er så flink gutt 💕 Sa fra om at han måtte tisse også. Skjønner fint forskjellen på inne og ute, selv på fremmede sentralstasjonen. Tisset dog rett på asfalten noen meter fra døren da vi kom ut, etter at jeg i mitt stille sinn hadde konstantert at her var det ingen egnede steder å tisse. Som om vi hadde en mental connection om situasjonen der, før han tok en selvstendig avgjørelse. Å klare dele soner av utendørs asfalt inn i grader av publikums aksept for å tisse på - her eller der borte - det er for mye forlangt av en 14 uker liten valp.  Jevnt over eksemplarisk adferd hele dagen, fra å stå i ro for å få på potesokker og løpe til bussen på dem hjemmefra. Har han tenkt fortsette sånn vil det være en ære å få bære ham opp rulletrapper i fremtiden. Such a good boy jevnt over, han kan få ha noen nykker. 
    • Mine videofeeds er fulle av prong collars, e-collars, absurde mengder røffe corrections for ingenting og trenere som advocater for det. Det røskes og rykkes hardt i vonde halsbånd og det strømmes. Hundene gjør nøyaktig som de blir bedt om og trenerne strutter av selvtillit, gir inntrykk av kompetanse. Guruvibber som tiltrekker følgeskarer.  Metoden deres fungerer jo. De gjør det godt i sport fordi hundene aldri vegrer å adlyde på flekken og aldri vender oppmerksomheten mot noe annet - de vet hva som skjer da - og folk lar seg forføre av at hundene opptrer som maskiner, derav populariteten.  Noe av det mest kvalmende var en video som representerte positiv forsterkning med en bøs kar utkledd som "Karen" med blågrønn parykk, med tynn pipestemme, unnskyldende kroppspråk, som klikket manisk, klikk, klikk, klikk, klikk, og ... Jeg finner den ikke igjen ved søk nå, men det var en utrolig teit og barnslig misrepresentation av klikkertrening for å latterliggjøre konseptet for menigheten, og menigheten synes det var morsomt. Flere titusen likes og mange hundre kommentarer, i hovedsak oppmuntrende til firmaet og trenerne. En må se den. Mye verre enn beskrivelsen. Det verste var at folk synes den var morsom og beskrivende og de hånlo i broderlig fellesskap av de dumme klikkertrenerne som ikke forstår at bikkja må røskes lydig. Ikke sett noe liknende fra skandinaviske content creators, her hjemme ser det greit ut på internettet, men innholdet fra over dammen vil antakelig smitte på den yngre garde. Ble vitne til det her om dagen da en dame med vesttysk frosk skulle entre en kurstime, og hunden ikke umiddelbart satte seg ved døren. Den fikk kjapt et hardt røsk i tynn kjetting helstrup som skar i ørene på 5 meters avstand. Usikker på om fører lærte det der på kurs eller fra internettet. Ikke pent ihvertfall. SÅ viktig er det ikke at hunden setter seg så intenst umiddelbart foran en dør på vei inn til trening.  Om en vil ha en titt down the rabbit hole, søk på øvelser fra ringsport og raser som rottweiler, doberman, malinois, dutch og german shepherd, så er feeden befengt med de der trenerne der på no time. 
    • Det var trist å høre, han var ung? (Heh, sjekket bloggen din, det er visst jeg som er gammel. Men trist likevel.) Ifølge Akkurat nå er det noen "motreaksjoner" mot den positive trenden:  Nå er det noen år siden jeg var aktivt inne i noe treningsmiljø selv, men jeg tenker jo at Canis og klikkertrening/positiv forsterkning fortsatt er greia, og jeg ville nå gått til de samme bøkene som for ti år siden. Men klart, noen endringer er det nok og sikkert noen nye flinke guruer kommet til, så håper noen kan bidra der!
    • Det er nå to år siden Pax vandret videre, og vi (jeg) har begynt å planlegge ny valp.  De siste årene har gått mye til småbarn, jobb og hus, så jeg har ikke fulgt noe særlig med på hva som går for seg i hundemiljøet. Det må jeg gjøre noe med, og derfor spør jeg dere på Sonen om hjelp til oppdatering. Hvis du skulle anbefalt meg, en kommende valpespekulant, noen ressurser, creators på sosiale medier jeg kan følge, bøker å lese, treningsmetoder, trender/diskusjoner som er sentrale, hva som helst egentlig, hva skulle det vært? Er det noen tema som er kontroversielle eller er alt bare fryd og gammen? Har Cæsar Millan kommet tilbake eller har verden gått videre? Hva bør jeg sjekke ut? Hva bør jeg holde meg langt unna?   
    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...