Gå til innhold
Hundesonen.no

Goldendoodle/labradoodle


klaraolivia
 Share

Recommended Posts

Arvbarheten er like stor ved blandinger som ved renraser: 50/50. Ved avl på samme rase har man i grunnen kun "en" type sykdom å forholde seg til. Hos to forskjellige raser har man "to" sykdommer.

Vi har ca. 400 godkjente hunderaser her i landet, og en av dem burde fylle de krav man ser etter hos en hund. Så jeg ser ikke grunnen til å avle frem blandinger uten annen grunn enn å tjene penger. De fleste oppdrettere av raserene registrerte hunder avler for å bidra med noe til rasen, for å hjelpe til med å fremme rasen. Dette kan man ikke, om man så legger aldri så mye godvilje til, si at en som avler på blandingshunder gjør. Eneste grunnen til slik avl er penger. Og det ser man på antall kull som blir født og de lovnader som kommer fra oppdrettere. Eneste avlen på blandingshunder jeg synes er greit er de som avler mot et bestemt formål og sjelden selger hundene sine fordi de avler dem frem for å bruke dem til noe. Dette gjelder enkelte jegere og det gjelder trekkhundfolk som avler frem Alaska Husky. Oppdrettere av ulike blandinger som får fancy navn har ett formål: Penger!

For enkelhetens skyld: 400 NKK registrerte raser (ca - tall, gidder ikke søke opp) og penger. Årsak til at jeg ikke liker avl på blandingshunder.

Ok.. Dette er hva du synes er greit, andre har kanskje andre syn på det. Så det er egentlig pengene som er problemet og ikke hverken blanding av rasen eller hundens helse? Men rett og slett at noen avler en hun som enormt mange setter pris på og som det er stor ettersørsel etter..

Nå begynner jeg å få taket på det! Det er de 10000 norske kronene noen får for en hund som er blandet med en rase som ikke er samme rase som er problemet ... Og det er uavhengig av dokumentasjon på forfedres helse og sånn går jeg ut fra..??

Bor du langt unna Drøbak? Kanskje du endrer litt mening om du tar deg en tur på besøk??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 100
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg ville bare hoppe innom tråden og gi trådstarter en liten applaus dersom hun faktisk ville vurdere rasehund istedet for blanding etter råd fra folk her inne

Signeres! Ta heler turen til FOD og finn en røytefri blandings der, om det er det du ønsker deg. Et enkelt søk på Wikipedia viser raskt at Labradoodle er et prosjekt som er ganske langt fra å ful

Det som er så vanskelig med blandingshunder, er mangelen på informasjon. Når en potensiell førstegangshundeeier her inne spør "hva skal jeg se etter, hva skal jeg sjekke", vil det være noen av oss

Ok.. Dette er hva du synes er greit, andre har kanskje andre syn på det. Så det er egentlig pengene som er problemet og ikke hverken blanding av rasen eller hundens helse? Men rett og slett at noen avler en hun som enormt mange setter pris på og som det er stor ettersørsel etter.. Nå begynner jeg å få taket på det! Det er de 10000 norske kronene noen får for en hund som er blandet med en rase som ikke er den samme...

Bor du langt unna Drøbak? Kanskje du endrer litt mening om du tar deg en tur på besøk??

Å herregud! Jeg går og spikrer gele på veggen jeg. Dette er jo bare renspikka kverulering som du driver med. Så jeg ser jo at å forsøke svare på det dere spør om ikke fører noen vei med seg.

Trenger ikke dra dit for å skifte mening. Har hatt hund på pensjonatet der mm. Det holdt for meg. ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har aldri vært på Drøbak hundepensjonat eller hva det heter, jeg har heller ingenting imot blandingshunder.

Men jeg er imot bevisst avl på blandingshunder fordi man ikke vet hva man ender opp med før på mange generasjoner. Og såvidt jeg kan se så er ikke det målet til de som avler doodles her i Norge. Her lanseres de som den perfekte løsningen for alle med ønske om hund og som har allergi - helt utopisk mao. Det handles og avles i nuet, ikke med langsiktige mål med ønske om å forbedre en rase. Og det er der feilen ligger for de fleste av oss.

At noen ikke liker det vi sier og føler at de må gå på person, er en annen sak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du burde kanskje LESE svaret mitt et annet sted her! Og med å lese så mener jeg LESE og ikke bare fokusere på at jeg er i mot den spekuleringen som visse oppdrettere driver med med kun ett formål for øye. Det er riktig det som MariaN skriver om årsaken, jeg er ikke i mot balndingshunder. Jeg er i mot bevisst avl på dem utelukkende for å tjene penger.

Men jeg ser jo at du og flere ikke klarer eller vil se og skjønne det jeg skriver og helelr da komme med påstander om at jeg ikke liker blandingshunder og det er en forbrytelse å like dem. Og det får du da bare fortsette med, men da ser jeg jo at å forsøke å svare saklig og forklarende til enkelte av dere har like stor effekt som å spike gele på veggen.

Jeg siktet ikke til dine svar tildligere i tråden, men til svarene dine her på side 4 i tråden. Bl.a:

Sykdom kan det jo være greit å kjenne til? Eller nervøsitet? Agressjon?

Men det er klart, slikt finnes vel ikke hos blandingshunder, for de skal man ikke stille ut.

Jo, jeg setter pris på at du svarte saklig og prøvde å forklare hvorfor du mener det er større risiko for sykdom hos blandinger. Jeg er litt klokere nå. Men jeg vil gjøre det klart at jeg ikke mener blandingshunder er noe bedre enn rasehunder, men de er ikke nødvendigvis av "dårligere kvalitet" heller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis disse hundene som brukes i avl for å få frem disse bl.hundene er så utrolig friske/snille/ osv så burde de vel være gode nok for raseavl også eller? Og hvorfor brukes de ikke der?

Kan det være fordi de faktisk får bedre/like bra betalt for disse blandingen, og de har mindre utgifter?

Puppymills kaller man det!

DET skulle jeg gjerne likt å få et godt svar på..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som er så vanskelig med blandingshunder, er mangelen på informasjon.

Når en potensiell førstegangshundeeier her inne spør "hva skal jeg se etter, hva skal jeg sjekke", vil det være noen av oss som svarer at h*n må få sjekke helsestatus på foreldre og deres søsken og halvsøsken, tidligere avkom, besteforeldre og deres søsken, og gjerne lengre tilbake i stamtavla og tilsvarende vidt utover.

Det hjelper ikke om mor og far er HD-fri, hvis de har fem søsken hver med sterk grad.

Det hjelper ikke om mor er verdens snilleste, hvis hun har tre brødre som er avlivet for å ha tygget på barn.

Det hjelper ikke om far ikke har klødd en dag, om en søster og en onkel må få hjemmelaget mat og bo i et hjem hvor gulvene vaskes hver dag.

Det hjelper ikke om oppdretter viser en helseattest på at mor er klinisk frisk, hvis en søster er avlivet på grunn av epilepsi og to småsøsken aldri nådde salgsalder på grunn av PNP.

Det finnes ingen tilgjengelig informasjon på DogWeb om blandingshunder, med mindre foreldrene til kullet er registrert renrasede og fulgt opp som om de var det. Og selv da vil du ikke ha informasjon om tidligere avkom. Hvorfor er dette en god avlshanne, hva har han gitt før?

Og nei, DogWeb er ikke uttømmende, den kan bare fortelle deg om HD, AA, øyelysning, utstilling og visse mentaltester (i teorien). Men ved å velge en renraset kombinasjon har du mulighet til å undersøke med raseklubben. Hva vet de om disse linjene? Oppfyller kombinasjonen klubbens avlsregler? Hva er klubbens avlsregler forresten, er det punkt du synes mangler og vil sjekke nøyere? Hva sier andre oppdrettere om denne oppdretteren? Hva ser du på utstilling - bare sjenerte tisper, eller frimodige og happy-go-lucky-hunder? Har oppdretter hjemmeside med kulloversikt? Er det mange hunder som dør tidlig? Står det ikke dødsårsak på en eneste hund - hva skjuler oppdretter?

Det er så mye lettere å finne informasjon, både i bredden og dybden på stamtavla, og det gir en mye større trygghet og sikkerhet.

Hvilken dokumentasjon får en for at en blandingsvalps foreldre er friske? Og hvordan kan du stole på dokumentasjonen? Hvordan vet du at det er akkurat den hunden som er røntget, at de ikke viser deg papirene til en annen hund (ja, jeg velger å tenke mest mulig kynisk for å framstille et worst case scenario)?

Og hva med søsken, foreldre, tanter og onkler, besteforeldre, deres søsken, tidligere avkom, halvsøsken?

Grunnen til at mange av oss reagerer er også fordi vi erfaringsmessig har sett altfor mange tråder fra valpekjøpere, hvor det dukket opp et eller annet galt og de står alene i verden uten en oppdretter som støtter - eller de får høre at det ikke er så rart at valpen ble syk, for det lå jo på linjene. Det er faktisk både demotiverende og trist å stadig lese og høre om valpekjøpere som har kjøpt katta i sekken - fordi de ikke har brydd seg om å sjekke annet enn at mor er snill og far er HD-fri. Derfor er det noen av oss som understreker betydningen av dyp og bred informasjon om valpen, ikke fordi det gir noen garantier, men det gir likevel større sikkerhet og trygghet, en har gjort sitt beste for å sjekke, og kan ha god samvittighet for det.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min mor hentet seg hjem en blanding av sharpei/ papillon for en del år siden ( dette var da fra oppdretters side kalt en obs kull).. jeg advarte allerede da mot en slik blanding da jeg var redd for hun ville utvikle øyeplager da det ligger jo ganske så mye av hos sharpei, oppdretter mente det var liten sjans og at moren og søsken aldri har vært plaget.... Kan si det slik hun hadde sin første operasjon som 1 åring pga øyelokk som rullet innover.. det var ok en stund, men nå er hun plaget igjen med øynene og har antageligvis tørre øyne i tilegg... Det skal sies min mor ringte "oppdretter" når hunden skulle ha sin første operasjon og da glemte vel "oppdretteren" seg bort og sa at moren OGSÅ hadde operert øyne og det gikk bare fint... så...... ja blandingshunder er apsolutt ikke friskere enn raser altid. Og selv om dette var en mix av 2 vidt forskjellige raser så får dem ofte plager som er rase relatert aliavel... og så denne damen hadde flere av disse kullene i ettertid.. tross hun fikk tilbakemeldinger om det ble en del plager fra det første kullet.... var flere søsken som fikk samme problemet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Enhver oppdretter av blandingshunder som sier at de er friskere enn renrasede hunder LYVER

Enhver oppdretter som påstår at blandingen de lager snart blir godkjent rase LYVER

Enhver oppdretter som garanterer allergivennlighet LYVER

Nå har jeg bare for moro skyld sjekket DogWeb og oversikten over røntgede blandingshunder.

Periode 1. april 2008 - 31. mars 2009

Antall røntgede blandingshunder i perioden: 69

HD C - 11

HD D - 10

HD E - 3

Totalt antall hunder infisert med HD 24

Det er en HD prosent på vanvittige 35%

Det er 10 prosent høyere enn på f.eks. rottweiler

Det er 30 prosent høyere enn på Belgisk fårehund

Det er 18 prosent høyere enn på Lagotto

Det er 10 prosent høyere enn på Portugisisk vannhund

Det er 25 prosent høyere enn på Stor puddel

Når vi så vet at det kun UNNTAKSVIS er blandingshunder undersøkes, og da er det gjerne de som brukes til agiliyt, lydighet, redningshund osv. - så vil jeg påstå at mørketallene her er enorme.

...og dette var da bare HD...

Man velger selvsagt den rasen man tror passer best for seg, men jeg mener det er en HOVEDREGEL at man besøker flere oppdrettere og blir kjent med flere raser før man bestemmer seg.

...og i tillegg når man HAR allergi i familien, ja - da gjør man hjemmeleksa si ekstra godt ene og alene fordi den som TAPER her om det ikke fungerer det er nemlig valpen.

Kriteriene om man har allergi og vil ha hund er å finne raser som regnes som allergivennlige - dette inkluderer svært svært skjelden raser hvor en av blandingene er en retrieverrase ene og alene fordi de har mye allergener. Deretter finne ett utvalg oppdrettere av disse rasene og deretter ta kontakt.

Det ULTIMATE er å finne en oppdretter av rasen som er villig til å "låne bort" en voksen hund i en periode på 2-4 uker for å sjekke om det fungerer, på den måten forsikrer man seg om at hunden ikke blir kasteball grunnet allergi.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns det er helt greit å ville ha en blandingshund. Men hvorfor da ikke kjøpe en av de utallige som ligger på blandt annet finn som trenger et hjem?

De som avler på en renraset hund gjør det osm regel fordi de har falt for den rasen og vil utvikle den på en positiv måte. De aller fleste gjør det ikke for å tjene penger. Når man da ser folk som selger blandingshunder til samme pris, så er det lett å tro at den største grunnen er pengene. Det skal ikke et geni til for å forstå at de har mindre kostnader knyttet til hvert kull enn en som driver renraset (reg.avgifter, kostnader til utstillinger osv). De som da driver med avl av blandingshnder vil sitte igjen med en mye større fortjeneste. Jeg tror det er det de fleste som er i mot slik oppdrett reagerer på.

Som belgerpia sa, bør TS være veldig nøye med valg av rase siden det ligger allergi i familien. Når du blander en allergivennlig hund med en som ikke er det, sier det seg nesten selv at ikke alle valpene vil være allergivennlige.

Hvis det da skulle vise seg at du får en som ikke er allergivennlig og det ikke hjelper med allergimedesiner syns jeg synd på valpen. Den vil først bli tatt i fra foreldrene og søskene, også kanskje måtte finne et nyt hjem for 2 gang.

Det er noe jeg syns dere bør vurdere nøye. Gjør i hvert fall som noen andre foreslo, spør om dere kan låne en hund i 2-4 uker for å se hvordan den med allergi reagerer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia
Belgerpia: Tror du inte att det är vanligare att man bara röntgar blandraser när det finns misstanke om fel, jämfört med rashundar som man röntgar i avelsutvärderande syfte?

Nei!

Joda, ofte røntger man hofter på blandingshunder fordi man har misstanke om at det er noe - men de blir ikke sendt til NKK - de sjekkes av veterinæren som røntger.

De som velger å sende inn bildene gjør det for å få ett ordentlig resultat...

Av de 69 hundene som står røntget på NKK sin Dogweb i perioden jeg nevner, kjenner jeg faktisk 11 personlig - to er BoerBoel - resten er blandingshunder som skal gå agility - 4 av dem har HD.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det er helt merkelig jeg at disse her får lov til å avle blandinger bevisst så lenge de er medlemmer og har reg. kennelnavn hos NKK. De burde vært ekskludert bare på det grunnlaget. Når man er reg. oppdretter følger det med forpliktelser, at du skal forvalte den/de rasen/e du er oppdretter på. Og ikke blande inn andre ting som å mikse litt her og der for å tjene litt ekstra penger.

Et par uhell kan nå skje den beste, men burde strengt tatt slåes ned på på lik linje med for mange kull på tisper,avle på for gamle tisper, avle på hunder som mangler helsetester osv.

At NKK kunne vært strengere hadde bare vært til fordel for de som var seriøse, og skillt klinten fra hveten så å si...

Hva de måtte finne på uten å være reg. oppdrettere er en annen ting, men da kan de i allefall ikke "reklamere" med det, og lage dårlige rykter for andre.

Tror SKK har noe slikt, at man får advarsler, men med flere tilfeller står man i fare for å bli ekskludert

(Verden vil bedras)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Belgerpia: Hvordan får du sjekket HD statestikken over blandingshunder på Dogweb? Klarer ikke finne frem til det jeg.

Får ikke brukt dogweb på firefox så jeg bruker google chrome, når jeg skal sjekke statestikk på hd på en rase så får jeg opp new_owners.nkk ,men det får jeg ikke åpnet. Noen tips? Hva gjør jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 years later...

Mye sterke meninger ja :) Har selv en fireårig Golden-hann, selvføgelig den peneste og snilleste som er avlet :) I tilleg tok jeg for to år siden til meg en åtte uker gammel valp, ei jente med Storpuddel-far og Golden-mor. Hun er og blir en blandingshund, men det er vel strengt tatt "stebroren" hennes også.... ? Forskjellen er at fenomenet Goldendoodle/Labradoodle er relativt nytt. Er ikke mange raser i denne sjangeren som var kjent, eller en gang påtenkt, når bestefaren min jaktet med sin Buhund. Forsvarer på ingen måte en oppdretter som leverer valper på bestilling hvert kvartal, men ber dere om å tenke litt bakover. Med mindre man kan påvise at hunden egentlig er en renraset ulv.... så er det vel en blanding da.... ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye sterke meninger ja :) Har selv en fireårig Golden-hann, selvføgelig den peneste og snilleste som er avlet :) I tilleg tok jeg for to år siden til meg en åtte uker gammel valp, ei jente med Storpuddel-far og Golden-mor. Hun er og blir en blandingshund, men det er vel strengt tatt "stebroren" hennes også.... ? Forskjellen er at fenomenet Goldendoodle/Labradoodle er relativt nytt. Er ikke mange raser i denne sjangeren som var kjent, eller en gang påtenkt, når bestefaren min jaktet med sin Buhund. Forsvarer på ingen måte en oppdretter som leverer valper på bestilling hvert kvartal, men ber dere om å tenke litt bakover. Med mindre man kan påvise at hunden egentlig er en renraset ulv.... så er det vel en blanding da.... ?

Alle raser har vært blanding en gang ja, men over tid med MÅLRETTET avl (viktig) så blir det gjerne startet en klubb og utarbeidet en standar for hvordan denne hunden skal se ut og hvilke egenskaper den skal ha. Labradoodle er et gammelt prosjekt, han som begynte begynte for og få allergivennlige førerhunder for blinde, men selv etter mange generasjoner fikk de ikke til en homogen rase.. Man kunne ikke garantere allergivennlige hunder(som kanskje var det viktigste da), det kan man heller ikke nå, og det er store variasjoner i utseende, så man kan ikke lage en rasestandard. En annen forskjell på de som er godkjent som rase er at man ikke blander ulike raser, slik det blir gjort i doodle avlen, og stort sett så er det visse krav til helsesjekking på raser. Man kan ta en hvilken som helst golden retriever og pare med en hvilken som helst puddel og vips så har man snille, friske, allergivennlig goldendoodler... Stor forskjell. Men at det kan være fine hunder og sånn, helt sikkert :) Og det er jo ikke noe galt i og prøve og få til en ny rase så lenge det gjøres skikkelig, men det er ikke tilfelelt i denne avl pr i dag iallefall.

(jepp, gammelt innlegg) Pingo: Det er regler for medlemmer som driver blandings avl(både her og i sverige iallefall), men jeg tror ikke det blir håndhevet i serlig stor grad, dog er de litt bedre i sverige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Mye sterke meninger ja :) Har selv en fireårig Golden-hann, selvføgelig den peneste og snilleste som er avlet :) I tilleg tok jeg for to år siden til meg en åtte uker gammel valp, ei jente med Storpuddel-far og Golden-mor. Hun er og blir en blandingshund, men det er vel strengt tatt "stebroren" hennes også.... ? Forskjellen er at fenomenet Goldendoodle/Labradoodle er relativt nytt. Er ikke mange raser i denne sjangeren som var kjent, eller en gang påtenkt, når bestefaren min jaktet med sin Buhund. Forsvarer på ingen måte en oppdretter som leverer valper på bestilling hvert kvartal, men ber dere om å tenke litt bakover. Med mindre man kan påvise at hunden egentlig er en renraset ulv.... så er det vel en blanding da.... ?

Da er bestefaren din gammel, for golden retriever ble annerkjent av engelske kennelklubben i 1913 og eksisterte som egen hundetype før det :P Omtrent på den tiden ble veldig, veldig mange av dagens raser danna. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet ble det populært med begrepet raser og å vise hundene mot hverandre på utstillinger. Man laga standarder for eldgamle hundetyper, så i realiteten er de fleste rasene mye eldre enn dette. Derfor har de også en mye lenger historie på seleksjon på egenskap, men heller ikke lukka stamtavler som vi har i dag. Andre raser igjen er konstruert i nyere tid, men da gjennom et mye mer planlagt og gjennomført (og kynisk) avlsopplegg enn labradoodle/goldendoodle oppdrettet i dag.

Problemet er ikke at det er noe galt med goden/labradoodle. Problemet er at oppdrettere lover noe de ikke kan levere. De lover for det første at dette skal bli en egen rase snart. Dette er tull. Om det noen sinne skal bli det er det langt fram i tid og kommer aldri til å skje med den tilfeldige blandingsavlen man ser i dag. For det andre lover de allergivennlige hunder, noe som bare stemmer for noen ytterst få doodles. Både golden og labrador er hunder med mye allergener som mange allergikere reagerer på, og de har ingen måte å kontrollere at det er puddelens allergivennlige egenskaper som slår gjennom i valpene. Det blir litt som å spille lotto. Noen ganger vinner man (en allergivennlig hund), ofte vinner man ikke. Ellers er det jo umulig å forutsi hvordan de blir utseende og størrelsesmessig, og de får gjerne en pels som en ganske stor jobb å holde orden på (men dette er jo greit om kjøper er forberedt på det). En annen ting er at begge rasene, spesielt retriverne, har en del helseissues som f.eks HD som man skjekker for ved raseavl, men som mange ser ut til å tro at på magisk vis forsvinner ved blandingsavl. Man kan få en liten helsemessig fordel ved fullstendig utavl i første generasjon, men problemer som finnes på begge raser, som f.eks. HD kan like gjerne dukke opp hos blandingshunder som renrasa. Og når da ikke doodlene blir helseundersøkt under troen at alle blandinger er friske, ja da er det ingen overraskelse at mange ikke blir det...

Men hundene blir gjerne herlige hunder, og det er som sakt ikke noe galt i dem. Det det er noe galt i er løgnene og de falske forestilningene rundt oppdrettet på dem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, problemet er nettopp at de som avler for penger (les: Drøbak Hundehotell) ikke får tak i hunder som de kan avle på, annet enn ved omplassering.

Det vil også si at de er "nødt" til å avle på de hundene de får, ofte pudler og labradorer som ikke er friske. For å ta et eksempel på hvor få foreldredyr de har: jeg vet at det er en liten hannpuddel som er brukt på cavaliertispe, labradortispe, puddel x golden/labrador-tispe, schnauzertispe and so it goes on for å avle fram "liten" doodle.

Valpekjøperne får beskjed om at "det er bare en valp, den klarer seg fint hjemme når du er på jobb". Ingen valper skal måtte være hjemme alene en hel dag! Jeg kunne aldri solgt valpene til pudlene mine til hvemsomhelsten, det er tross alt mine små gull, men på DH (og forsåvidt andre "valpefabrikker" rundt om i Norge) er ikke valpene annet enn $$$! Her jeg bor sier de når folk snakker om at de vil ha en hund "Jamen, kan du ikke ta deg en tur til DH? Der har de alltid valper ledig"

Naboens fantastisk gode 3 år gamle labradoodle (fra hundehotellet), som elsker å hoppe opp og ned, ble nylig diagnostert med HD E, nå er det slutt på hoppingen for han. Herlige banan, når man har TO genpooler å velge ut foreldredyr fra, hvordan skulle dette være mulig da?

Slutter her, jeg kjenner jeg blir så fryktelig frustrert på vegne av de stakkars valpene og uvitende hundeeierne som er offer for pengegriske ...!

Dette var dessverre et "debatt"innlegg.

Jeg håper Mebas at du får ha din lille valp i lang lang tid!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei!

Joda, ofte røntger man hofter på blandingshunder fordi man har misstanke om at det er noe - men de blir ikke sendt til NKK - de sjekkes av veterinæren som røntger.

De som velger å sende inn bildene gjør det for å få ett ordentlig resultat...

Av de 69 hundene som står røntget på NKK sin Dogweb i perioden jeg nevner, kjenner jeg faktisk 11 personlig - to er BoerBoel - resten er blandingshunder som skal gå agility - 4 av dem har HD.

Kan jo slenge med at min blandingsgutt også er en av dem som ble røntget i den perioden. Han røntget både hofter og albuer med resultatene B på hofter og A på albuene. Røntget han fordi han er agilityhund, og jeg synes det burde være en selvfølge at hunder som utsettes for såpass store belastinger bør røntges. Samme om det er blandinger eller rasehunder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det vil også si at de er "nødt" til å avle på de hundene de får, ofte pudler og labradorer som ikke er friske. For å ta et eksempel på hvor få foreldredyr de har: jeg vet at det er en liten hannpuddel som er brukt på cavaliertispe, labradortispe, puddel x golden/labrador-tispe, schnauzertispe and so it goes on for å avle fram "liten" doodle.

Det er da "ingenting", den mest brukte hannhunden ved Norges største valpeprodusent er far til (minst) 120 valper fordelt på 17 kull, ...i løpet av 2011 og så langt i 2012. Så vidt jeg kan se er det totalt født (minst) 147 valper på 21 kull i løpet av 2012 (tørr jeg minne om at vi skriver august?).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 years later...

Har blanding av labrador og puddel. Flott hund, snill, sosial og trygg, er godkjent redningshund ettersøkning, så søksevnene er også i orden. Retrievere har alltid ligget mitt hjerte nærmest, så jeg så etter retrievere/blanding av retrievere da jeg skulle ha ny hund og endte opp med denne, uten å vite at akkurat denne blandingen er "motehund". Han var da seks måneder og hadde vært i et par barnefamilier hvor han ikke fungerte. Det skal sies at han er kjempefin med unger, andre hunder og alt, men som alle andre hunder trenger han mosjon, trening og trygge rammer. Det jeg tror er noe av problemet er at disse blandingene i noen tilfeller blir fremstilt av oppdrettere som hunder som kommer ferdig oppdratt og som det er omtrent umulig å mislykkes med.

  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Noterer en nydelig dag med no stress. Virker som lysterapi, magnesium og lakseolje begynner virke. Ble bekymret da han begynte trekke i selen i forrigårs. Han har gått så naturlig pent i bånd hele tiden, som om programvaren var preinstallert da han kom ut av esken. I forrigårs begynte han plutselig trekke med viten og vilje. Flaks da, at vi hadde en privattime i går.  Hjemmeleksen vi fikk, med metoden for å reinforce krav om å holde seg bak skotuppene mine, den er litt i konflikt med stress-ned-prosjektet vårt, fordi Ede går høyt i stress når hans autonomitet blir utfordret. Peser og får virkelig vondt av det. Å bli stilt absolutte krav til er noe annet for ham å forholde seg til enn å bli tilbudt frivillige oppgaver mot god betaling.  Fordi jeg måtte ta en selvstendig avgjørelse i hva jeg oppfatter som et dilemma: belaste det nevroendokrine stressystemet ved å kreve disiplin i halsbånd, eller prioritere stress-ned-prosjektet, så valgte jeg utsette hjemmeleksene og gå rolig tur med "ikke trekke" og "ikke gå i veien for meg" som eneste krav, og så være veldig bevisst på å bare belønne når han selvstendig gjør de riktige valgene uten å bli bedt, uten godbit i hånda eller hånda i lomma.  Jeg har nemlig ikke nok erfaring til å føle meg sikker på å klare gjennomføre hjemmeleksene fra privattimen alene uten å forårsake mer stress på det endokrine systemet hans enn godt er.  Det viste seg å være en god vurdering. Foruten noen få barnlige byks av glede som i korte øyeblikk strammet båndet mer enn akseptabelt, så var Ede SÅ flink og rooolig og grei hele veien. Naturlig slak line. Når han vimser bytter han i de aller fleste tilfellene side bak meg. Kun noen få uakseptable avskjæringer rett foran meg, og de kom helt på slutten av turen, tett på hverandre, antakelig fordi han er sliten og i bakhodet husker at det der var måten å få bli plukket opp i bæreslynge på. Han velger å gå pent og pyntelig på min venstre side mesteparten av tiden, uten å forvente belønning for det. Det går nå an å hale tiden ganske lenge uten at det stresser ham når han selv velger å gå fot for å se om det kommer en utbetaling. Selv hjemveien gikk rolig og avslappet. Først 10 meter fra porten hjemme kom første stressutbrudd med trekking. Gladstress de siste meterne av en timelang spasertur i mitt tempo. En klar forbedring. Han ble skuffa og såret av grensesettingen de siste meterne, for det virket helt sykt autoritært og tyrannisk og uten mål og mening for ham å bli hindret i å gladbykse gjennom porten og døren, inn til godis og myk og varm seng, men han tok det til seg at kravet "ikke trekk" gjelder de siste meterne av turen også. Ingen raptus da vi kom inn heller. Det var en milepæl. Bare la seg rolig og pyntelig til å sove. Perfect day. ..og det er før vi har fått noen CBD i posten.  Vi fikk forøvrig mail om å huske båndtvang fra i dag. Det har Edeward tydeligvis fått med seg.  Snudde seg utålmodig mot lykkeland mens muttern fomlet med kamera:   Oppdaget at muttern begikk en kriminell handling!! Reiste seg og kom inn hver gang muttern forsøkte gå lenger unna enn båndlengden for å få tatt et godt bilde. Her har han til slutt gitt opp å få muttern på rett kjøl og bare håper hun får tatt det ***** bildet før han svimer av i bekymring for å bli tatt og få et kriminelt rulleblad. Genetikk er ingen spøk. Ede identifiserer seg som sikkerhetspersonell og tjenestehund, og han tar de oppgavene alvorlig.   
    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
    • Er en del med god helse og super mentalitet også? Vår golden var på ingen måte taus, han bjeffet forholdsvis mye. Cavalieren vår var helt ekstremt gneldrete med vakt som sin selvpålagte hovedoppgave. Mest savage villdyr jakt-, vakt- og trekkhund jeg har hatt. Understimulert.  Ingen lyd på finsk lapphund og chihuahua, som begge fikk over gjennomsnittet med oppmerksomhet og stimuli. Begge rasene kjent som gneldrebikkjer, begge individene så og si tause, i motsetning til de to kjent for å være verdens enkleste og greieste, som i bunn og grunn var veldig hundete hund på mange måter, bl.a. ressursforsvar. Såfremt en skal trene og aktivisere hunden er oppdragelse og aktivisering vel så viktig som rase og genetikk, tror jeg. En golden som kjeder seg er ingen plysjhund, den vil bjeffe og ødelegge ting. En spisshund som får tilfredsstilt behov og blir trent trenger verken lage lyd eller ugagn. Kan lyd handle vel så mye om hvordan ulike raser blir valgt av ulike typer hundeeiere til ulike typer hundehold? Hvilke raser vil ikke bli gneldrebikkjer om en ofte og lenge av gangen plasserer dem i en kjedelig hundegård alene, hvor de kan se/høre/lukte forbipasserende? En gjenganger med små, såkalte gneldrebikkjer av selskapsraser er at eierne verken forstår dem eller trener dem, og så retter det seg når de får hjelp til å tolke hunden og interaktere bedre med den.  Jeg har forøvrig hatt store problemer med LYD på riesenvalpen jeg har nå (ikke en rase for trådstarter). Ikke noe jeg forventet, og er pga generelt konsensus om bjefferaser usikker på om det er genetisk lyd eller om det i hovedsak er miljøpåvirkning fra den individuelle mammaen. Fra mitt eget anekdotiske erfaringsgrunnlag tror jeg egentlig det siste. Det har tatt to mnd å bli kvitt problemet hjemme, ved å forstå mer av hva han vil når det kommer lyd, og hvordan respondere på det. Ikke super lystbetont oppgave å jobbe med, for jeg forventet ikke det problemet.  Den personlige efaringen min er altså at rase is like a box of individuals i litt større grad enn mange andre mener.
    • En del lyd og dårlig helse og mentalitet på dem.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...