Gå til innhold
Hundesonen.no

Liten valp midt på vinteren


Djervekvinnen

Recommended Posts

Det er jo ingen hemmelighet at vår/sommer er det ideelle tiden å få valp på, men noen kull kan man jo ikke styre og hvis "drømmekullet" skulle komme om vinteren, må man jo bare ta utfordringen. Jeg fikk Hera midt i kaldeste Januar og her i Nord er det litt surt. Dette gikk ut over mye av sosialiseringen og miljøtreningen, da valpen ofte var inni jakken min og vi var lite ute. (når man tenker tilbake ble det jo litt lite desverre)

Så, kan man alikevel klare å få den rette miljøtreningen på vinterstid med en liten valp uten spesiellt mye pels? Hvordan kan man legge dette mer tilrette for å sosialisere og miljøtrene? Gjør dere de samme tingene som sommer, bare kortere økter?

Kom med deres erfaringer, innspill. :cool:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk Blondie i februar, og det var steike kaldt.. Hun lå for det meste inntullet i et fleecepledd under vogna og sov.. Kulda var en' ting, sørpe og regn var noe annet.. Hun ble våt og kald på den lille valpemagen og fikk urinveisinfeksjon stakkar... Men over til det du spurte om.. Kanskje du kan få sjekket opp om det finnes en hundeklubb i nærheten av deg som driver med innendørstrening vinterstid og ta henne med dit? mange hundeklubber leier ridehaller på vinteren.. Ellers går det jo an å høre med en rideklubb hvor mye de skal ha betalt for et par timer en kveld, og så tromme sammen til valpetreff der eller lignende :cool:

Slik lå Blondie:

cellphone_1218053225.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk nakenhund i januar :rolleyes: Det jeg gjorde var å gjøre det så enkelt at jeg kjøpte en varmedress og sydde noen dekken. Hun hadde p seg to-tre stykker når det var som kaldest og vi var på tur :P

Hold bikkja i bevegelse, da fryser den ikke så lett :cool:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk Sølve tidlig i Januar og de første ukene brukte vi på å gjøre han trygg hjemme, en 8 uker valp trenger ikke så mye styr og mas med en gang tenkte jeg. Etterhvert tok jeg bilen opp til nærmeste by og gikk tusleturer der (korte økter), da fikk vi trent på å kjøre bil og fikk mest mulig ut av miljørtreningen ifht menneskemengder, biler, lyd, andre hunder osv osv.

Vi var også på biblioteket, posten, dyrebutikker og andre butikker som tillot besøk en liten søt valp noe de fleste gjorde (men jeg spurte ikke på kles og matbutikker selvfølgelig). Vi var også på flere besøk på et gamlehjem og på en avlastningsbolig for psykisk utviklingshemmede barn. På slike besøk enten i butikk eller institusjon benyttet jeg meg da av f.eks heisen, rulletrappen (han satt da på armen), svingdører, hilste på barn/eldre i rullestol/gåstol, hilste mye på alle slags typer mennesker i alle aldre osv osv. Men jeg hadde korte økter, aldri mer enn en 1 time, gjerne en halvtime på et nytt sted maks 2 ganger om dagen. Jeg gikk veldig lite tur, men prioriterte miljøtrening inne siden det var så kaldt.

Sølve var akkurat for liten til å starte på det første valpekurset, så han begynte valpekurs når han var 4 mnd, kurset ble holdt inne og det var supert.

Det "verste" med valp i vinterhalvåret var renslighetstreningen, men jeg la aviser på golvet på natterstid for å slippe å stå ute halv 4 i sludd og snø. Det fungerte veldig fint, men han ble nok litt sent renslig, men det er ingen krise han er renslig nå. :cool:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det "verste" med valp i vinterhalvåret var renslighetstreningen, men jeg la aviser på golvet på natterstid for å slippe å stå ute halv 4 i sludd og snø. Det fungerte veldig fint, men han ble nok litt sent renslig, men det er ingen krise han er renslig nå. :cool:

Jeg gjorde det enkelt.

Vi gikk ut hver time (når han var våken), og gikk et par hundre meter.

Vi tok også tilsvarende runde etter søvn, lek og mat.

Min hund var renslig på kort tid.. Hadde 2 tisseuhell hjemme, og noen uhell borte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En fin ting når det gjelder miljøtrening, er rett og slett innendørs utstillinger! Ta med et koselig tøybur med dyne og pledd, og en behagelig campingstol til deg selv, og så er det bare å sette deg ved en aktiv ring og være publikum. Noen runder rundt i lokalet er også fint, men vent til litt utpå dagen når det begynner å bli færre folk og hunder.

Ellers er det kjekt å kunne dra på besøk til folk som har hunder, og la dem leke uforstyrret i stua. Da får de trent på hundespråk og bitehemning.

Ellers er det dekken og varme klær som gjelder. Det er spesielt viktig å beskytte valpen mot regn! Hvis det er spesielt surt og kaldt under renslighetstreninga, så kan en nødløsning være en vanntett plastkasse med sand i. Sett den i gangen ved utgangsdøra. Valpen lærer fort å forbinde sandlukta med toalettaktiviteter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om alt går etter planen, blir jeg å hente valp i slutten av november. Hvordan jeg skal gjøre det med tanke på surt og kaldt osv osv, har jeg faktisk ikke annsett som et problem. Når jeg tenker over det nå, vil jeg bruke de første ukene til å bare være hjemme (har lesedager uansett) og gjøre hundene trygg på hverandre. Så vil jeg så smått oppsøke steder hvor en kan sosialisere valpen i korte økter, med varm bil som en kan komme inn i i pausene. Tar det hele med ganske stor ro, tror jeg.

Men hvis noen har tips, så mottaes de med takk :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Linus kom til oss i januar.

Nå hadde han jo pels, men også valper med pels fryser.

Hundeklubben her la opp valpekurset veldig greit med mye innendørs aktivitet, og trening ute når det var vær til det.

Ellers hadde vi korte økter ute med mye aktivitet i denne perioden.

Dekken er en fin ting på korthårede hunder.

Vi støtte på et litt annerledes problem med tanke på renslighet.

Linus fant fort ut at han kunne bruke katteluka, og ble dermed renslig utrolig fort.

Men problemet kom da snøen forsvant, da kunne han ikke tisse lenger.

Noe som gav urinvegsinfeksjon og mye uhell i en periode.

Naboene så veldig rart på meg da jeg kjørte båre etter båre full av snø inn i hagen... :angry:

Det tok faktisk en del tid å venne han av med å tisse i snø, men det kom seg etter hvert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...