Gå til innhold
Hundesonen.no

Bading av hunden


~katrine~

Recommended Posts

Nja.. fasit og fasit.. Men shampoo vil jo slite litt på hundens naturlige fettlag som ligger på huden. Så jeg ville ikke brukt det mer enn høyst nødvendig.

Men nå vet jeg at det er endel hunder som bør bades ofte, om dette innbefatter shamponering også det aner jeg ikke.. Men kanskje noen andre har et svar?

En annen ting jeg har hørt er folk som bruker grønnsåpe på hunden. Dette har jo en mer positiv ph verdi ift å minske faren for uttørring, så kanskje dette er noe?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror nokk ikke det finnes noe "fasitsvar", men når jeg var og kjøpte shampoo til min valp, så sa hun at jeg kunne bade 1 gang i mnd. Men viss hunden "lukter" så bader man jo selvfølgelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ok,svigers hadde lest en bok fra 1982 hvor det stod at hunden skulle bade kun 2-3 ganger i året.. :icon_confused:

jeg syntes det hørtes veldig lite ut.. :P

men det er vel også forskjell på raser da :P

Hehe.. måtte flire her.. Tror nok synet på hunder har endret seg siden 82. Hunder var mer "hunder" den gangen (herregud, egentlig er det ikke sååå lenge siden). Men det er helt klart at en hund fint kan overleve (og ha det bra med huden sin) hvis den blir badet oftere enn 2-3 ganger i året... Det er nok mer "vanlig" å bade en hund nå for tiden enn tidligere, så jeg tror nok vi må finne et mer "oppdatert" oppslagsverk enn et fra -82.

Men uansett, det er utrolig artig å høre hvordan de så på den "problematikken" da :P

*sier gamlo*

;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er også litt forsjell på hunder som bor ute og inne. Hunder som bor ute ville jeg ikke vasket så mye som dem inne. Det blir en endring i fettlaget (og det tar lang tid før dem tørker høst/vinter og kan bli meget kalde)

Dem som bor inne vasker jeg rett og slett ved behov. Pelsen hos mine er like fin om dem er badet 2 ganger i uken eller 2 ganger i mnd. (Når Blaze løper så vasker jeg henne 2-3 ganger i uken pga hun har en ganske stram lukt)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved behov, eller ønske, vil jeg tro. En whippet som ikke ruller seg i noe illeluktende, eller skal stilles ut, trenger etter min erfaring stort sett ikke sjampo. Tror ikke de forrige hundene mine så såpe de siste par-tre årene av sine liv...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Chicka har en pels som ikke blir så skitten egentlig, om sommeren så vaskes hun ca en gang i mnd med shampoo, men bader også mye i vann ute, på vinteren KUN ved behov og skylles helst bare i vann, er hun skitten vaskes hun til nød med shampoo på vinteren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ikke det litt raseavhengig hvor ofte man trenger å dusje med shampo da? Og hva man bruker hunden til. En hund som står mye ute bør ikke vaskes med shampo så ofte som en hund som bor inne, pga at det beskyttende fettlaget i pelsen forsvinner. En helt normal familiehund kan vel dusjes med shampo så ofte man synes det er behov, for de fleste familiehundene har ikke bruk for så tykt fettlag på pelsen som utehunder.

Her i huset dusjes hunden etter hver napping(to ganger i året), til jul(jupp, mest for min egen del) og hvis han har rullet seg i noe som lukter stygt. Dusjes han for ofte med shampo vil pelsen miste noe av sin naturlige skittavstøtende effekt, og den kan i tillegg bli myk. Dessuten har jeg aldri opplevd at det er stygg hundelukt av hunden, selv om han dusjes med shampo kun 5-6 ganger i året. Han spyles gjerne med kun vann hvis han er litt skitten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe. Jag skrattar, för mina border collies badas knappast 2-3 gånger i året. Snarare en gång var 2-3 år... De luktar aldrig speciellt illa och känns aldrig speciellt smutsiga. Enda gången de eventuellt badas är om de har rullat sig i något riktigt äckligt. Kan inte minnas när jag badade min border collie sist.

Cockern är lite annorlunda. Hon börjar lukta lite mer ofta, så för hennes del är det väl kanske 2-3 gånger om året som gäller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg en hvit hund da... Så behovet mitt for å vasket er nok større enn hundens... Vasker han ca annenhver måned... Men han må jo få lov å være møkkete liksom.. Vet jo selv hvordan det er med hvite klær..:/

Andre tuppa har er jo som regel på jakt, så vasking fra august til jul er utelukket.. Blir som regel en skikkelig skrubbings etter jakt på lille julaften da det er siste dagen med rådyrjakt.. :icon_confused: Også brukte jeg å vaske henne når hun hadde løpetid.. Lukta ikke noe godt. Har ikke løpetid lenger da.. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Jeg spurte for san ca fjorten årsiden opdretteren som jeg hentet min første valp av og hun sa den gang at hunden burde vaskes når den var skitten og ferdig med det. Det var en flat. Når det gjelder utstillings vask og strihåret vorsteh så har jeg fått beskjed om at en vask helst ikke skulle skje senere enn en måned før utstilling. Tror det var flaten som skulle vaskes den siste uka før utstilling

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg dusjer Nadia nesten hver uke jeg, med en spesialsjampo. Har gjort det siden jeg fikk henne, så det er et veldig enkelt og greit prosjekt. Ser nesten ut som om hun trives med ritualet. Jeg trives iallfall med det, siden hun har fri tilgang på seng, sofa og fang, liker jeg at hun er forholdsvis ren! Nadia er på ingen måte noen utehund, så eventuellt fettlag i huden, er jeg ikke spesiellt opptatt av å ivareta :icon_confused:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror nok behovet er så forskjellig som flere her nevner. I dyrebutikken fikk jeg anbefalt en kjempe fin shampoo, akkurat den jeg kjøpte er for valper, men du kan få shampoo for hunder som bades ofte som skal være veldig mild. Skal man bade hunden ofte kan jo det være fint å kjøpe en slik shampoo:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 ganger i året. Jeg vasker ham ikke på vinteren fordi jeg vil han skal ha fettlaget i pelsen som isolering. Inntil i fjor så vasket jeg ham omtrent en gang i måneden i perioden med plussgrader, men det ble det slutt på da jeg begynte å bruke flåtthalsbånd. Han får nå en god vask før flåtthalsbåndet settes på og en god vask når det tas av igjen. Ellers klarer vi oss fint med en grundig dusj uten bruk av sjampo og det er mest på vinteren. Om sommeren bader han i ferskvann nesten daglig og det holder i massevis. Blir han veldig sølete så tørker jeg godt av ham og børster grundig når han er tørr. Visst lukter det hund, men det er en god og ren lukt - en blanding av jord, skog og gress.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer veldig an på pelstypen til hunden din. Noen hunder trenger omtrent ikke bade i det hele tatt og andre må bade ofte. Noen pelstyper er ikke vannavstøtende og trekker til seg veldig mye støv og skitt. Disse må bade langt oftere enn pelstyper som er mer selvrensende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ok,svigers hadde lest en bok fra 1982 hvor det stod at hunden skulle bade kun 2-3 ganger i året.. :icon_confused:

jeg syntes det hørtes veldig lite ut.. :P

men det er vel også forskjell på raser da :P

Jeg bader ikke mine hunder med shampoo mere enn 2-3 ganger pr år og det holder lenge for meg og mine, men de er hvite og blir fort møkkete så de dusjer ofte, men da med bare vann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De fleste bøker sier 2-3 ganger i året. Men som flere har skrevet så ødelegger jo shampoo hundens fettlag i huden. Jeg vasker hunden med shampo når hun er veldig skitten ellers vasker jeg henne godt med bare vann.Men som fler har nevt kommer jo litt an på hunderasen. Noen lukter hvis man ikke vasker dem regelmessig med shampo. Er jo noen shampo sorter som ikke skal ødelegge ffettlaget så mye som andre merker...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja.. det er jo raseavhengig, og om man skal på utstilling er det ofte litt som må gjøres. Om våren og høsten blir det oftere enn om sommeren og vinteren. Om våren/høsten bader jeg henne med shampo og balsam ca 1-2 ganger annenhver mnd. Om sommeren/vinteren kan det gå to-tre-fire mnd mellom hver vask. Hun bader også alltid før utstilling og etter løpetid, under løpetiden skyller jeg henne bare bak. Om sommeren svømmer hun av seg det verste, og om vinteren er det for det meste snø og ikke så skittent ute.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rex vasker jeg med sjampo kanskje 2-3 ganger i året. Og spyler beina ved behov. (han lukter aldri uansett hvor lenge det går): og ser ikke meningen med å vaske han oftere. Siden han ikke stilles.

Bocca kommer jeg nok til å skylle før utstilling/valpeshow og vaskes med sjampo om det trengs. (ho er jo for det meste hvit, og dette kan jo fort bli møkkete, og det vil vel ikke ta seg ut på utstilling) :icon_confused:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...