Gå til innhold
Hundesonen.no

Har rasen din forandret seg mye fra det opprinnelige?


Yodel

Recommended Posts

Hvis du tar utgagspunkt i din rase sine første "forfedre". Har rasen forandret seg mye? Hva er forskjellig? Synes du endringene er til det bedre? Eller var det bedre før?

Min rase, Basenjien, blir beskrevet som en av hundeverdenens eldste raser, og hieroglyfer/ statuer av basenji liknende dyr er funnet helt tilbake til de gamle faraoenes tid.

Fram til da har den levd forholdsvist isolert fra andre raser i forskjellige afrikanske landsbyer; spesielt i Congo og Liberia. ENdringene fra egyptiske hieroglyfer og de første importene er svært få, selvom halen ser ut til å ha fått noe høyere ansetting og har krøllet seg noe mer.

Etter at rasen fikk en standard, og oppdretterne har ivret etter titler, kan man dog se at basenjien av i dag ser en del annerledes ut enn de som møtte europeerne i afrika for omtrent 100 år siden. De var blant annet kraftigere i pelsen, hadde lavere ansatt og ikke fullt så ringlet hale. Det fantes også større variasjoner enn det gjør i dag. Enkelte individer bjeffet faktisk, og noen var hvite med brune flekker.

Dette er en av de første importene til GB (1937):

BongoSd.jpg

Dette er en noe kraftig hannhund. Hodet er noe bredere enn ønsket, og pelsen er ikke den beste, men han var et meget godt og rasetypisk eksemplar med ekepsjonelle bevegelser (noe som gjelder de fleste opprinnelige afrikanere) som tilførte rasen veldig mye.

Elegansen og stilen var det spesielt en tispe som skal ha mye av æren for, nemlig Fula Of The Congo:

FulaHd.jpg

Fula har gitt veldig mye eleganse til dagens basenjier, og finnes representert i de fleste stamtavler. Hun gav også en egne farge, nemlig "fula-black". (Sort med enkelte tan markeringer. Denne fargen er recessiv og nærmest utryddet i dag)

En typisk basenji alla 2000:

http://i77.photobucket.com/albums/j42/yodel82/bella.jpg

("Bella". En eksportert tispe fra eget oppdrett)

Selv synes jeg at Basenjien er blitt mer elegant (mye takket være Fula), og det er mindre variasjon mellom individene.

Ellers er rasen forholdsvist lik originalen. Og det er jo det vi strever etter, er det ikke? Å bevare en kulturarv?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke utseende messig, men bruksområdet er forandret. Fra og avle buhunden til vakt, gjeter og vakthund på gårdene, samt jakthund, har vi i dag en meget (jeg kan bare ikke understreke det nok :D) allsidig hunderase, selv om den har beholdt sine opprinnelige egenskaper i instinktene. :D

Når det kommer til utseende, har det som sagt ikke foandret seg mye, selv om det faktisk er bilder av flekkete buhunder fra gammelt av. Fra gammelt av var også rasen inndelt i "kystbuhund" og en til, som jeg ikke husker, basert på våre to "stamhunder" og hvor de bodde hen. De skal visst nok ha vært forskjeller mellom disse to gruppene, men det er helt borte i dag.

Så buhunden har ikke forandret seg mye, og er heldigvis også i dag ikke avlet kun for ditt eller datt. Den avles som en sunn og frisk allrounder som trenger å få brukt seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gemyttmessig har rasen utviklet seg endel siden gammle dager. Dengang var den mer aggressiv enn nå. Man var mer redd dobermann den gang, siden dobermann nå er blitt mer en god brukshund og familiehund i folks øyne. Aggressiviteten har blitt avlet bort gjennom mange år.

Kroppsmessig har hunden fått litt mer "rette" proposjoner enn starten. Men ser mange likheter fra eldre bilder og nå. Det fantes både kraftige hunder og mer slanke hunder da akkurat som nå. Så fra 1940 og oppover syns jeg rasen er ganske lik som nåtidens. Det kan du blant annet se her:

Dobermann fra 50 tallet ca.

Her er noen hunder fra starten:

Bilde av tispe fra 1900

Bilde av hanne fra 1901

Bilde av dobermann fra 1920 som politihund

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utseende er forholdsvis lik. Noen llinjer kan du se er tyngre i ben byggningen, men ellers syns jeg dem er ganske like. Det er jo en forholdsvis ung rase så det har nå litt med det å gjøre:

Den første AK'en, denne hunden sine avkommer var dem første registrerte AK'ene: bilder er fra ca. 1870:

Old%20Kelpie.jpg

1889:

image003%20copy.gif

1901:

image005.jpg

1919:

Red%20Hope%202.jpg

1965, Weroona King (dem fleste AK i skandianavia har ham i sin stamtavle)

Weerona%20King%20svart%20vit.jpg

1977

Glimmergruvans%20Brutus.jpg

1995

Glimmergruvans%20Solo%20Song.jpg

2006:

2006%20867.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt OT (man kanskje ikke), men er det noen som har en link som viser utviklingen til schäfer. Har sett den før men har selvfølgelig ikke klart å ta vare på den.

Her er et par linker som viser litt av utviklingen (men av en eller annen grunn så er det ikke så populært å ta med bilder etter 1980):

http://www.nsgsdc.com/breedhistory.shtml

http://www.dogstuff.info/gsd_history.html

Man kan jo se på

Horand v Grafrath

horand.jpg

og Roland v Starkenburg

rolandStarkenburg.jpg

og spørre seg hvorfor schäferen skal være så innmari "godt" vinklet, når de opprinnelige hundene ikke var det.

Nå kan det altså se slik ut:

qwannistandaug06.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her kommer først et bilde av den første wheatenchampionen, han het Kingdom leader, bildet er fra 1937. Så et bilde av Virtawheat Erkki, Pippins morfar. Nokså ulike... (Mye av ulikheten skyldes klippen, men likevel).

kingdomleader.jpg

Erkki.jpg

Her skyldes også mye av pelsen, å vise en opprinnelig ire i forhold til dagens amerikaner som er totalt forskjellig avlet blir jo litt feil så legger med et bilde av den irske typen, som hunden på det første bilde også har:

oscarwilde.jpg

Her N DK uch Patshabel's Oscar Wilde

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, dvergschnauzeren har forandret seg veldig fra det opprinnelige.

Dette bilde er fra 1899:

Jocco_1899.jpg

(http://www.abiquadogs.com/schnauzers/history.htm)

Her er min lille gutt oppstilt(han trengte en klipp der ja)

oppstillingpe8.gif

Og her er bilde av den mestvinnende dvergschnauzeren i 04 og 05, Chiwalis Looks Like Mr Mime

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kristine: jeg synes faktisk den irske pelsen er utrolig nydelig om den er slik som den du viser bilde av.. :D Blank og flott.

Portugisisk vannhund har forandret noe siden den ble "laget". Men de største forskjellene ser man vel på bruksegenskaper og pels. Det har dukket opp noen nye fargekombinasjoner, som for eks. hvitt med sorte/brune avtegn. Ellers er kroppen relativt lik, og beinbygningen. Noen hunder har kraftigere beinbygning enn det som tidligere var vanlig. Det kommer nok av utstillingsavlen.

Gammelt frimerke med en Portugisisk vannhund på

post.gif

Bildet er hentet fra http://www.degiffordpwds.net/

Hunden standarden er satt etter. Her er den unghund og ser noe høy ut bak.

Leao.jpg

Chessea (i utrolig dårlig pelskondisjon vel og merke.. :D )

Chessea18mnd.jpg

Som dere ser er det ikke så store forskjeller kroppsmessig. Selvsagt varierer det rundt standarden, ingen hunder er perfekte. Og dessuten er dommere veldig forskjellige i sin tolkning av standarden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Du får det til å høres fryktelig dramatisk ut. Bikkja skal være innendørs om morran og det er ikke min feil at han ikke har vært det for jeg har sagt ifra om dette før, senere på dagen har jeg oversikt og stopper han før han løper langt avsted, da har vi kontroll, men ikke hvis han er 200+ meter unna, da er det for sent for da gidder han ikke å høre. Det er på morran han legger ut på langturer for da er det ingen her til å stoppe ham. Det er jorde rundt her.
    • Når hunden løper lang vekk fra deg, så har du ikke kontroll. Da må hunden være i bånd, og under kontroll. Å ha gps på han hjelper ikke, da hunden fortsatt løper og jager uten kontroll. Her bryter du faktisk loven uansett om det er båndtvang eller ikke. Og denne hunden kan ha skremt eller skadet mange dyr.
    • Takk for svar, denne rare småbitinga er bare i bånd, da er vel det forklaringen,    vi har normalt kontroll på ham litt senere på dagen, det er tidlig på dagen dette er et problem mht å løpe avsted er det gps som sier fra om han er på villspor, men er han et stykke unna gidder han ikke å høre så må trene mer på innkalling, rasen er også sta og egenrådig så dette er ikke så lett Ps takk for dvd tips, sitter i bilen skal se på det ikveld
    • 1. Er dette i bånd, eller løs i lek med andre hunder? Etter min mening skal hunder ikke hilse/leke med andre hunder i bånd, det blir lett konflikter av det. Hvis de er løse har hundene bedre forutsetninger for å bruke språket sitt og unngå konflikt. Hvis denne småbitingen skjer løs i lek/hilsing med andre kan det være smisking eller lek. Det er vanskelig å si uten å se situasjonen. Om dette er noe andre hunder reagerer på så ville jeg unngått å la ham komme inn på hunder på den måten i det hele tatt. 3. Det er båndtvang. Hunden skal være i bånd eller forsvarlig inngjerdet, og ikke være løs utenfor båndtvangen uten at den er under kontroll. Det vil si at du rimelig skal kunne kalle inn hunden under de fleste forhånd. Også utenfor båndtvangen skal du ha kontroll, det er ikke bare å slippe ut hunden for å lufte seg selv, den kan gjøre stor skade om den møter på feil hund, person, bil eller vilt dyr. Eller bli skadet selv. Når det er snakk om å trene innkalling så er det for å lære hunden en respons på innkallingskommandoen som er å komme til deg, uansett hva som skjer. Det handler om å venne hunden til å alltid lytte til deg, og alltid respondere på kommandoen. Langlinen gir deg mulighet til å holde igjen hunden og stoppe den fra å f.eks. løpe etter folk eller dyr, uten å måtte bruke en innkallingskommando som ikke virker. Jo oftere du bruker innkallingskommandoen der hunden IKKE responderer, jo dårligere blir den. Jeg kan anbefale opplegget Really Reliable Recall, som du kan kjøpe på DVD eller bokform:https://www.dogwise.com/really-reliable-recall-train-your-dog-to-come-when-called-no-matter-what-dvd/    
    • 1) hunden min går veldig opp i ansiktet på andre hunder og på  kan han "småbite" han dem i leppa/nesa, det blir ikke sår men hva er dette for noe? Det er ikke noe koselig, hunden vår har voldsomt mye energi, er ekstremt sosial og merket han kan være litt alfa (dominerende) 2) på asfalt holder jeg kanskje 15 km/t med kickbike, dvs rask jogging eller rask trav, prøver å bremse så han ikke akuratt løper, ellers er han mye på siden av asfalten men håper det er ok fart 3) bikkja vår har hatt det litt for enkelt med å gå hvor han vil, han har faktisk blitt venn med en rådyr familie fra da han var valp som jeg ikke har skjønt hvordan har skjedd men katter går ikke bra. Vi bor landlig til men i vår fikk han en uvane med å løpe bort til en vei der det ofte luftes andre hunder hvis han slipper ut om morgenen, dette er ikke bra særlig nå når det er båndtvang. Når det snakkes om å trene innkalling med langline er det bare å venne ham til å være i nærheten når vi går en liten tur med langline over jordet feks og gi beskjed om å komme tilbake når han går for langt? Takk for svar.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...