Gå til innhold
Hundesonen.no

Konkrete forskjellen mellom nosework og smeller

Recommended Posts

Hvilke lukter som brukes.

Kos deg på smellerkurs! Fantastisk morsom hundesport! Den største forskjellen på smeller og nosework er i førsteomgang luktene som blir brukt. I smeller søker hunden etter ID-lukt (menneske lukt), man presenterer en "smeller" med den akutelle ID-lukten hunden skal søke etter før hvert søk. ID-lukten varierer fra søk til søk. I nosework søker hunden etter et faste luktoljer (eks. bjørkeduft) som hunden har lært seg (?).

I smeller starter man uten forstyrrelser i søka, men avanserer etterhvert til å søke med negativ ID-lukt som forstyrrelser i høyere klasser.

 

Herfra:

 

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

I Nosework søkes det etter kontaminert bjørk i klasse 1, kontaminert bjørk og anis i klasse to og kontaminert bjørk, anis og kryddernellik i klasse tre. I smeller er det forskjellig ID-lukt. Der brukes en smeller før søk for å vise hunden hva den skal søke etter, mens i Nosework så setter vi hundene bare i søk. For å kunne konkurrere i norsework må ekvipasjen igjennom en blindtest som viser at hunden kan å søke og at fører klarer lese hunden sin. Dermed trenger de ikke smeller, de vet hva de leter etter. 

 

I Nosework er det ingen krav til markering, men det er det i smeller. Reglene er ganske forskjellige mtp vanskelighetsgrad synes jeg. Nosework er mer åpen for alle typer ekvipasjer. (Min mening og erfaring) 

i Nosework er det i klasse en romsøk, emballasjesøk, utesøk og kjøretøysøk. I smeller er det banesøk, kassesøk, romsøk og kjøretøy.

etterhvert blir det forskjellige utfordringer som flere lukter sammen, tomme søk, søk med forstyrrelser, større søksområdet, vanskeligere søksområdet osv. 

Mye er likt, men mye er også forskjellig. Selv liker jeg at det er lite krav om materiale for å søke Nosework kontra smeller, og det handler mer om aktivisering av hunden og samspill med hunden enn frysmarkeringer og hvordan ting skal utføres. Mine hunder har blomstret i søket etter at jeg har begynt å trene  Nosework. Om det er fast lukt eller metoden lukten ble lært inn på eller lite krav om «form og farge» vet jeg ikke. Men de synes det er supergøy. 

Endret av Garp
Glemte noe
  • Like 2
  • Thanks 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Og så er det heller ikke noe viktig å tenke  på smitte i nosework, for hundene lærer seg å finne luktkilden og den konsentrerte mengden, derfor trenger man ikke å tenke på at man får lukt på fingre, klær osv :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive×