Gå til innhold
Hundesonen.no

VM i hestesport


Margrete
 Share

Recommended Posts

  • Svar 365
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Voltige er gøy (og skummelt), jeg syslet litt med det i min ungdom selv. Men for min del så er ikke voltige så imponerende på hestesportmåten - det er egentlig bare et turnprogram som tilfeldigvis er

Det utsagnet der har jeg vansker for å kjøpe. De fleste konkurransehestene jeg har sett står på frimerkestørrelse paddocker ALENE, går i skrittemaskin, får en treningsøkt om dagen og står resten av ti

Her kan vi kose oss med å kommentere, snakke og spørre om VM i Hestesport! Gøy med feltritt, men trives best som tilskuer

 

Var akkurat det som var mitt poeng ja. 

Trist at det er sånn i hundesport da,jeg aner ikke hvor mange som lever av å konkurrere med hund,var derfor jeg spurte. Tenkte hundekjørere feks?

2ne du blander korta litt,eller jeg uttrykte meg uklart. Det er VELDIG mange feks spesialutdannete saltilpassere  som lever av hobbyen til folk,bare for å ta et eksempel som ble nevnt lengre opp. Noen av disse har fått utdannelsen sin gjennom noen få weekend-kurser og thats it,og de selger gjerne saler til 30.000. Nesten bestandig har folk "helt feil sal" som "vil ødelegge hesten om du forstetter å ri i den" feks og folk ender opp å betale i dyre dommer der de kanskje selv sitter med vel så mye erfaring som vedkommende og helt fint ut i fra egne kriterier kunne funnet en sal som passer selv. Evt fått alle mål og str og funnet brukt på nett. Dette var KUN et eksempel. Om du feks har tatt et weekendkurs i salmaking og tilbyr deg å sy/reparere lærutstyr for folk blir noe helt annet. Igjen - kun et eksempel :)

(men der har dere litt av bakgrunnen til at jeg er litt skeptisk til sånne kjappe kurs)

Der treffer du et spikerhodet når det kommer til salselgere

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok sånn her begynte det:

Jeg syns det er rart de tør å bytte sal egentlig. Saltilpassning som er SÅ viktig. Hva om salen ikke passer i det hele tatt og irriterer hesten = dårlig runde.

Det er jo bare et åpent spørsmål?
Så svarer

Er ikke så nøye om de bytter, som jeg har forstått, for salene er ikke tilpasset hesten i utgangspunktet...

Er bare vi hobbyryttere som bruker millioner på tilpasset sal(er), og har "sal som hobby"

Og da lurer jeg litt på hvor du har det fra?

Nuvel for en runde er det vel ikke så farlig. Og det høres merkelig ut at personer i topp idrett ikke gjør sitte beste for godt og veltilpasset seletøy.

Alle er enig i at det ikke er så farlig for en runde. Men så kommer diskusjonen over på om rytterne vanligvis bruker tilpasset sal eller ikke, og om de burde det.

Når du skal hoppe hindre som er opp mot 160 høye og nesten 2 meter breie så er det LANGT viktigere at salen er tilpasset rytter enn hest for å si det sånn. Og disse gutta har garantert ridd til salene sine, de er tilpasset deres sits - og da bruker man den. Helt vanlig.

Og det er for øvrig ganske vanlig at flere hester deler på en sal på store staller, alle hestene har ikke en spesialtilpasset sal hver.

Jeg er forresten ganske uenig i dette, da det er hesten som har rytteren på ryggen og det er hesten som hopper. For rytteren har det ikke så mye å si, alle bruker jo sprangsal.
Det du sier nederst stemmer heller ikke med de stallene jeg har vært på, men det er sikkert ulik praksis.

Igjen: dere rakker ned på utstyrsvalget til finalistene i VM. Nina sa det bra første dagen når hun kommenterte speedhoppingen: "Ekspertene sitter på tribunen".

Jeg ser ikke den nedrakkingen, jeg har bare sett at noen har satt spørsmålstegn ved det. Du må gjerne sitere.

Vil nok tro at noen som livnærer seg på ridning og konkurranse har mest kunnskap angående å hoppe så krevende baner, og en veterinær eller kiropraktor vil ikke nødvendigvis ha samme kunnskap det er viktig for å ri trygt gjennom banen. De jeg veit om bruker stort sett samme sal på hester dem har til tilridning, for salg og konkurranse. Da har dem en sal som passer rytter grunnet mange timer på en mengde hester. Blir rimelig dyrt i innkjøp av saler til samtlige hester.

Selvsagt er det de som har mest kunnskap om selve ridningen. Men behandling av hesten og utstyr er det flere andre som kan ha bedre kunnskaper om. Hester til tilridning blir noe litt annet, selv om jeg er sikker på at mange eiere sender med egne saler.

Eh, spørsmålet var hvorvidt mennesker på et hundeforum har mer kompetanse enn de som vinner VM i hestesport. Jeg vil anta at hadde man hatt bedre kompetanse enn sistnevnte så hadde man ikke kommentert hestesports VM på et hundeforum, men heller deltatt selv.

De er kanskje så ydmyk at de ikke deltar slik at andre skal få muligheten til å vinne? :)

Jo men igjen så er det ikke ridningen det handler om nå. Og du har jo selv ofte meninger om ting du ikke er ekspert på eller driver med selv? Det er jo viktig og riktig at folk utenfra stiller spørsmål ved ting. :)

Var akkurat det som var mitt poeng ja.

Trist at det er sånn i hundesport da,jeg aner ikke hvor mange som lever av å konkurrere med hund,var derfor jeg spurte. Tenkte hundekjørere feks?

2ne du blander korta litt,eller jeg uttrykte meg uklart. Det er VELDIG mange feks spesialutdannete saltilpassere som lever av hobbyen til folk,bare for å ta et eksempel som ble nevnt lengre opp. Noen av disse har fått utdannelsen sin gjennom noen få weekend-kurser og thats it,og de selger gjerne saler til 30.000. Nesten bestandig har folk "helt feil sal" som "vil ødelegge hesten om du forstetter å ri i den" feks og folk ender opp å betale i dyre dommer der de kanskje selv sitter med vel så mye erfaring som vedkommende og helt fint ut i fra egne kriterier kunne funnet en sal som passer selv. Evt fått alle mål og str og funnet brukt på nett. Dette var KUN et eksempel. Om du feks har tatt et weekendkurs i salmaking og tilbyr deg å sy/reparere lærutstyr for folk blir noe helt annet. Igjen - kun et eksempel :)

(men der har dere litt av bakgrunnen til at jeg er litt skeptisk til sånne kjappe kurs)

Hvis en person utgir seg for å ha mer kompetanse en det som er riktig, og misbruker dette for å tjene penger, så skjønner jeg godt at du er skeptisk. Det er bra. Men det utelukker jo ikke at noen hester går med feil sal som igjen kan føre til skader og smerter, heller ikke utelukker det at noen faktisk har kompetanse og at det ville være en fordel for hesten om de som ikke har nok kunnskap selv, lytter til disse.

Just så Og om man hevder at VM finalistene vet bedre enn oss 'vanlige dødlige' så får man trusler og beskjed om å passe seg

Mener du at fordi de er VM finalister så skal man ikke sette spørsmål ved noe de gjør?

Og er det dette du kaller trusler:

Du skal være litt forsiktig for du har virkelig ikke peil på hva eller hvem som sitter her inne åpenbart! Det er ikke bare hundefolk her ser du ;) Selv om Gulliksen ikke sitter her, så er det faktisk folk med høy kompetanse på hest som sitter her og de har ikke bare noen weekendkurs bak seg. Ydmykhet og slike fancy ord ;)

Det er å ta veldig hardt i i beste fall. Les første setning i sammenheng med resten av innlegget, alt hun sier er som Kaja også nevnte, at du ikke vet hvem som er bruker eller leser her, og hva de har av kompetanse. Bare vær litt forsiktig før du dømmer andre rett og slett, ikke verre enn det.

Jeg har jobbet på en rideskole hvor de som drev den konkurrerte aktivt i høye klasser i sprang. For å si det sånn, de fleste av de flinkeste rytterne der brydde seg ikke om hestenes velferd. Så jeg tror faktisk ikke på at alle toppryttere, selv VM-ryttere, er opptatt av hvordan hesten har det. Mange er sikkert det, men tviler på at alle er det. Mange av de rir jo faktisk bare uten å se hvordan hesten er ellers.

Har dessverre sett det samme selv. Men det er nok stor forskjell da konkurranseryttere er mennesker som alle andre. (Og selvsagt kan og bør vi sette spørsmålstegn ved ting de gjør, selv om de er på VM nivå. )

En feil tilpasset sal kan gi hesten ubehag og smerter. De får ikke brukt ryggen skikkelig under ridning og ikke satt riktige muskler. Ryggproblemer er svært vanlig hos hester, det er alt for mange som viser tydelig misnøye og utilpasshet når man kommer med salen. Hvis hesten har vondt vil den forsøke å avlaste og alle som har vært borte i rehabilitering vet hva det kan føre til å feilbelaste over tid.
Hesten er heller ikke i utgangspunktet skapt til å bære vekten av rytter og samtidig hoppe en bane med så høye hindere. Når vi ønsker å bruke hesten til dette, er det minste vi kan gjøre å legge alt best mulig til rette i dagliglivet til hesten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan ikke reglene for hva man kan spørre om, jeg :P

Jøss, uttaler du deg om noe du ikke har greie på altså?

Er det så? At folk stiller masse spørsmålstegn ved kompetansen til de som : Er i 40-50 åra,konkurrerer i verdenseliten med topp resultater,lever av å trene hund og har gjort det i 30 år? Eller er det weekend-kurserne dere stiller spørsmålstegn ved? Jeg vet ikke altså jeg har ikke peiling.

Jeg prata forøvrig med ei hestejente som gadd å forklare hvorfor man ikke var så nøye på saltilpasning på spranghester selv om de er mer nøye på det på dressurhester, og da skjønte til og med en n00b som meg forskjellen - og hun klarte å forklare det uten å antyde at jeg lekte ekspert eller trodde jeg visste bedre enn folk som "er i 40-50 åra, konkurrerer i verdenseliten med topp resultater og lever av å trene hest". Hun gikk bare ut fra at jeg var en n00b hun.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jøss, uttaler du deg om noe du ikke har greie på altså?

Stadig vekk, vil jeg tro ;)

Spørre, greier jeg også. Og som du nevner å ha opplevd, så hender det at det fører til forståelige svar :)

Red; og når det kommer til saltilpassningen, så kan jeg synse litt om det også (nei, jeg kan ikke kjempemye om det, men ser om salen ligger ok, eller ei)

Så vil jeg tro at for hester med tilnærmet lik fasong, så er det ingen krise å bytte sal for en runde på banen. Særlig ikke når denne salen støttes av en tykk pad? Disse topphestene har vel ikke de store forskjellene som man finner i alle våre lokale, eksteriøravlede raringer?

Og så hadde det helt sikkert vært være for hesten om en glad amatør skumpet rundt i en sal som ikke sitter 100, en disse som virkelig kan ri ;) Sånn sett er det nesten viktigere for hestevelferden at vi som er litt klønete ikke plager hesten med feil sal...

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns også du skal passe deg litt med hvordan du uttaler deg, for du aner ingenting om andres kompetanse uten å kjenne dem, eller? :)

For n-te gang: Jeg må passe meg fordi jeg hevder at VM finalistene har bedre kompetanse på valg av sal i finalen enn deg og meg???

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For n-te gang: Jeg må passe meg fordi jeg hevder at VM finalistene har bedre kompetanse på valg av sal i finalen enn deg og meg???

Hvis du tolker dette dithen at du må "passe deg for bank" eller lignende, så skjønner jeg reaksjonen din. Det ville vært en trussel. Men jeg tipper @Kaja heller mente at du bør unngå å uttale deg om noe du ikke vet noe om (altså andres kompetanse), eller noe sånt. Altså ingen trussel om "pass deg ellers...!" Og her kommer vel dette inn med å tolke ting i verste mening.

Tilbake til topic så er jeg vel ganske enig med @Pringlen over her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...