Jump to content
Hundesonen.no

Hund spytter ut løsbittet under rundering


Recommended Posts

Heisann.

Jeg har en hund som noen ganger spytter ut bittet når han skal komme inn i utgangsstilling i runderingen. Noen ganger er det rett bak meg, noen ganger når jeg skal ta bittet, noen ganger på vei inn. 

Vi har gått tilbake og terpet på apport og melding. Apport sitter 100%, både med bukk og løsbitt når jeg kaster eller legger ut, eller gir han det. Han holder helt til jeg sier slipp. Det funker også fint hvis jeg gir bittet til figurant som han ser, og under søk er det ikke noe problem 90% av tiden, så plutselig dukker det opp. 

Jeg er litt usikker både på hva jeg bør gjøre når det skjer, og hvordan forhindre det. 

Generelt sett er han løsmunnet og kommer ofte inn med løsbittet 'som en sigar'.

Flere jeg har snakket med og instruktøren mener at jeg skal la hunden gå i påvis selv når han slipper for å holde drifta oppe. 

Men det jeg ikke liker med dette er at jeg er redd hunden da blir forsterket det å slippe bittet for tidlig. 

Ser ikke ut til å ha noen sammenheng med lengde på slag, terreng, osv... Plutselig skjer det. Tar i mot tips. 

Link to post
Share on other sites

Jeg trener ikke bruks, og kjenner ikke øvelsene så godt, så det kan godt hende jeg er litt på jordet 😄 Men når vi trener grep på apport i IGP så bruker vi å øke drifta på hunden for å få hunden til å spenne seg mer og dermed bite fastere når den er høyere i drift. Det krever jo at hunden har interesse av ball eller leke. Og så må man gå tilbake til basic og bare terpe grep. også øker man vanskelighetsgraden eller setter sammen flere øvelser etter hvert når greper blir bedre. 

Feks på å back to basic og trene grep; Ha en ball under haka, ha hunden i sitt foran deg, gi apportgjenstanden til hunden, og si belønningsordet ditt og slipp ballen så fort hunden har et rolig grep og lek. Når grepet er bedre her, så kan du etter hvert feks ha ballen klar i venstre hånd når hunden kommer inn med løsbittet og si belønningsordet ditt og kaste ballen bakover når hunden nærmer seg, istede for å få en innsitt hver gang. Du kan også ha ballen i venstre hand over der hundens hode blir, be om innsitt, og kaste ballen ut og belønne så fort hunden sitter og har rolig bitt. 

Jeg vet ikke hva "påvis" betyr, men hvis øvelsen er at hunden skal komme helt inn i utgangspossisjon med løsbittet, og han slipper det på veien, så ville ikke jeg belønnet det hvis hunden er rutinert og vet godt hvordan øvelsen er. Da ville jeg under trening feks gått vekk, bedt om ny apport og  innsitt med løsbittet, og så belønt masse når hunden gjør riktig. 

Når jeg trener apport nå, så starter jeg alltid med helt basic øvelse, og så setter jeg sammen øvelsen helt eller delvis på slutten, og jeg belønner alltid med ball for å ha høy drift. :) 

Link to post
Share on other sites

Et et ikke uvanlig problem, særlig med hunder som har stor forventning til figurant og belønning der ute. Å svare uten å ha sett hunden blir jo på generelt grunnlag, men jeg hadde ikke latt den gått på påvis når avleveringen ikke er korrekt, særlig siden øvelsen apport er stabil, og han nesten alltid avleverer korrekt ved funn.

Gjør du noe annerledes inne hos deg i en vanlig apportøvelse, annet enn at jeg regner med at belønningen kommer fra deg da? Belønner du godt nok inne hos deg når han kommer inn med melding, eller er det påviset og figuranten som er belønningen? Det å hele tiden balansere verdien av avleveringen til deg kontra funnet er viktig, sånn at han tar seg tid til å avlevere korrekt, og ikke bare har tanke på å skynde seg ut igjen.
Mange hunder slurver med avlevering fordi øvelsen ikke er adskilt nok fra helheten.   Allerede på vei inn med melding er de fokusert på det som kommer etterpå, dvs raskt ut til figurant og belønning. Ta deg god tid på midtlinjen, og ikke stress. En hund som har figurantinteresse vil ikke glemme påviset, det blir bare enda en belønning for den. 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...
6 timer siden, Dogzone skrev:

Unnskyld min uvitenhet, men hva er løsbitt? Har googlet uten å bli klokere.

Et verktøy som brukes under Rundering,(ettersøk etter folk). Det er en dings som henger i halsbåndet, og som hunden skal plukke opp i munnen , for å varsle føreren om at den har gjort et funn. Under trening er dingsen/bittet ikke festet i båndet, men figuranten har det med seg ut i skauen. Når hunden gjør funn, legger figuranten bittet i munnen på hunden, som så skal løpe til fører , og ikke slippe løsbittet før den kommer frem. Når bittet er festet i halsbåndet, kalles det fastbitt. Hunden må være stødig på  holde bittet hele veien inn til fører, før vi begynner trening med fastbitt.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Hei! Jeg har ei venninne som har en bull terrier tispe 4/5 år og jeg har selv en alaska husky tispe på 1,5 år, som har blitt introdusert for hverandre og det gikk i grunn kjempe fint. Jeg er bare litt skeptisk siden min AH var i møte med en miniatyr bull terrier hann som reiv ganske mye hår av henne i nærheten av ørene, og han var lite sosialisert fra før så han var ganske stressa..  Så jeg passet godt på hele tiden da disse jentene lekte (noe jeg uansett hadde gjort). Men hennes BT tispe har en tendens til å nappe i pelsen til frøkna mi, gjerne litt når hun hopper opp og prøver å få tak i pelsen i nakke partiet (hun gjør visst det her på alle hunder hun leker/møter). Er dette noe som er normalt for denne rasen eller kommer det av stress/vil ha oppmerksomhet? Bare skeptisk til hele rasen siden jeg har hatt dårlig erfaring før, så bare tenkte jeg ville spørre litt her dersom noen har noe å komme med 😅 er nok litt overbeskyttende, men har ikke lyst til at hun skal få flekker her og der fordi at pelsen hennes nappes ut.. Takk på forhånd for eventuelle svar!
  • Når en valp per 7-8 mnd så har jeg aldri tenkt på turlengde, innen rimelighetens grenser (hadde droppet Lars Monsen turer litt til). Husky er jo en solid turgåer som krever mer enn de fleste andre hunder, og border collie er en rase som krever mer mental stimuli enn de fleste andre raser, så helt teoretisk sett ville jeg nok tenkt understimulert eller bare midlertidig gira er mer sannsynlig enn overstimulert.  Hvordan ser turene ut? Snuser hun mye, stopper hun for å se, eller er hun typen som bare går og går? Trener du på å gå pent? Går du en runde, eller snur du? Går du i skog og mark, by, park eller nabolag? Det jeg mener med det siste er å spørre hvor mye nytt hun må bearbeide på turen av luder, lukter, syn, andre mennesker og hunder. Har hun forresten hatt første løpetid? Ser Simira har linket til flere tråder, og der er det sikkert mange gode råd, men det kan være greit å finne årsaken. Jeg tror kanskje jeg ville tatt kontakt med tidligere eier å hørt med dem om hun har brukt å gjøre sånn før, og hørt med dem om hva slags tur-regime og hjernetrim hun hadde der. Det er vanlig at hunder bruker et par uker på å bli varme i trøya i sitt nye hjem, og da er de ofte litt mer forsiktige. Når de blir ordentlig kjent med sin nye situasjon og nye familie, så utfolder de seg mer og finner på de ting som er naturlig for dem når de føler seg selvsikre of trygge.
  • Flyttet innlegget til Trening og adferd, som er riktig forum. Andre tråder med samme problematikk finner du her:  
  • Hei!  Vi har for et par uker siden, adoptert en husky /bordercollie tispe på 7, snart 8 måneder.  Det har vært et tanke kjør, tatt litt tid før hun har roet seg. Hun er kjempe søt, kosete og leken. Veldig snill hund. Utfordringen er at nå har hun to ganger skapt seg vanskelig iløpet  av tur. Hun klikker helt, napper og hopper. Vi har brukt bånd, men nå gått over til sele.  Idag så klikket hun skikkelig, første gang jeg har opplevd det slik. Hun begynte med å bite i båndet og etterhvert nappet på meg. Jeg fikk rett og slett ikke roet henne ned. Jeg kom hjem med blåmerker på armen. Slev om hun ikke biter aggressivt,  bare napper så har hun skarpe tenner. Jeg kan tenke meg kanskje vi har gått for langt på tur. Selv om det har vært i hennes tempo, fått pauser og drukket vann. Det er bare en tanke. Jeg har lest at husky valper skal gå max 40 min på tur i gangen. Noen sier at de kan gå skikkelige turer. Jeg blir ikke klok på dette. Vi har alltid med godbiter på tur. Men det hjelper ikke når det blir slik. Jeg kjenner jeg gruer meg til neste tur...    Noen tips og erfaringer ? 
  • Biting er ofte selvforsterkende, særlig hos noen raser, så ignorering fungerer ikke alltid her. Timeout bak grind kan fungere, eller innlæring av å gå å legge seg på plassen. Å stoppe all aktivitet/lek og gi hunden en oppgave som er godt innlært er et alternativ. Det er også viktig å lære seg å forutse de situasjonene hvor han kanskje girer seg opp for mye, og prøve å forebygge med rolige oppgaver, gi noe å tygge på, e.l.  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...