Gå til innhold
Hundesonen.no

SviskeKompott

Medlemmer
  • Innholdsteller

    22
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av SviskeKompott

  1. Super tråd! Har flere ting jeg er etter. Halsbånd til bringkobbel - mitt gamle røyk. trenger et nytt.. er vel 1'' som er målet, og da gjerne nylon/noe glatt, da vi sliter med at båndet snur seg rundt/blir skeivt når hunden rister seg osv. Så vidt jeg vet får man ikke kjøpt bare halsbåndet... Noe til å bestemme vindretning? Bor i Vestfold, og her er vinden svak og endrer retning fort. Noe typ produkt som puffer ut pulver eller noe som gir av røyk eller noe? Pipeball hvor pipen overlever over lengre tid selv etter å bli hardt skadet av sterke schæfer-kjever.
  2. Heisann. Jeg har en hund som noen ganger spytter ut bittet når han skal komme inn i utgangsstilling i runderingen. Noen ganger er det rett bak meg, noen ganger når jeg skal ta bittet, noen ganger på vei inn. Vi har gått tilbake og terpet på apport og melding. Apport sitter 100%, både med bukk og løsbitt når jeg kaster eller legger ut, eller gir han det. Han holder helt til jeg sier slipp. Det funker også fint hvis jeg gir bittet til figurant som han ser, og under søk er det ikke noe problem 90% av tiden, så plutselig dukker det opp. Jeg er litt usikker både på hva jeg bør gjøre når det skjer, og hvordan forhindre det. Generelt sett er han løsmunnet og kommer ofte inn med løsbittet 'som en sigar'. Flere jeg har snakket med og instruktøren mener at jeg skal la hunden gå i påvis selv når han slipper for å holde drifta oppe. Men det jeg ikke liker med dette er at jeg er redd hunden da blir forsterket det å slippe bittet for tidlig. Ser ikke ut til å ha noen sammenheng med lengde på slag, terreng, osv... Plutselig skjer det. Tar i mot tips.
  3. Jeg er helt enig i at den som kommer med påstanden har bevisbyrden! Men det er flere som kommer med påstander i mot det jeg sier, som feks at hunden ikke har noe nytte av karbohydrater, at korn kun er fyllstoff, korn fører til kreft etc og da synes jeg det også fortjener litt mer fakta enn "råfor har funket for meg". Jeg er veldig interessert i andre sine synspunkter om studiene jeg deler også, spesielt når det er så lite konkret når det kommer til DCM. Men siden en så stor aktør som FDA har kommet ut og pekt til spesifikke dietter skremmer det meg også veldig. Er derfor jeg poster om det, jeg er langt ifra noen ekspert selv. Med det sagt så fant jeg en veldig interessant NORSK artikkel som snakker om hundefor og litt om DCM dersom noen er interesserte. Referer til engelske studier, men enklere å lese for de fleste. https://nmbu.brage.unit.no/nmbu-xmlui/bitstream/handle/11250/2759537/PedersenSundlingLindangerCross2021.pdf?sequence=1
  4. Som nevnt ovenfor så er det kun korrelasjon, det er ikke blitt bevist at én spesifik ingredient eller en helt spesiell kombinasjon fører til DCM. Anbefaler deg å lese de linkene jeg la ut ovenfor. Det som de drar konklusjonen av at visse dietter har ført til DCM og visse dietter ikke gjør det er gjentatte tilfeller av at en hund har utviklet DCM på for som Acana, Oriijen og diverse fullfor råfor, og at sykdommen har reversert og til og med forsvunnet ved bruk av diverse andre fôr da blant annet RC. De har også flere vitenskapelige måter de tester og sertifiserer på langt mer komplisert enn jeg skjønner. Det er absolutt en pågående forskning og mange meninger, og jeg kommer aldri til å be noen bytte for eller si at et visst for er feil. Alt jeg har gjort og kan gjøre er å dele mine egne konklusjoner fra kilder jeg har lest og stoler på (og deler). Om folk er uenige eller ikke stoler på de kildene så er ikke det noe jeg tar meg nær av eller noe slikt. Ernæring er et komplisert tema med like mange meninger som det er hundeeiere. Når det er sagt så har jeg lagt igjen flere kilder og ser gjerne kilder fra dere som er uenige og kommer med påstander, slik at vi alle diskuterer på samme plan. Jeg synes selv ikke jeg er særlig påståelig, så jeg er overrasket over hvor mange av dere som initierer en diskusjon med meg og tilsynelatende mine meninger. Klart jeg setter pris på å bli utfordret, men nå har jeg jo ikke vært noe påståelig, kun referert til forskning jeg selv stoler på og mine konklusjoner uten å få noe lignende tilbake og da blir det vanskelig å fortsette diskusjonen føler jeg.
  5. Jo, fullverdige råfor SOM vom har blitt koblet opp mot DCM. Vom som som merke har aldri blitt koblet mot DCM, men heller aldri koblet mot at det ikke skaper DCM. Jeg har aldri sagt at det er mangel på karbohydrater som er grunnen til DCM, så jeg skjønner ikke hvor du har det fra. Jeg har aldri sagt du er en dårlig hundeeier for å fore vom, og jeg sier heller ikke at de som forer feks Acana er det så du trenger ikke forsvare deg selv ovenfor meg. Alt jeg har prøvd å legge frem her er basert på forskning og artikler når det ble etterspurt, og jeg svarte på spørsmålet til trådstarter.
  6. Jeg er enig i mye av det du sier, og jeg peker jo ut akkurat det samme gjentatte ganger. Men som du ser i studien er det mange tørrfor og råfor solgt som fullfor, som likevel har ført til DCM. Som jeg sier flere ganger så er det ikke nødvendigvis slik at Vom fører til DCM. Råfor er jo bare for som er rått, og om det er varmebehandlet eller ikke har ingen sammenheng med DCM. Men når man ikke er sikker på hva som fører til DCM Og det er forsket og vist at feks Royal Canin ikke fører til DCM Så sliter jeg med og velge et for som ikke er etterforsket nok på og ikke er produsert i stor nok skala til og ha haugevis av eksperter på teamet som RC feks har. Men svaret mitt var aldri ment som anti råfor propaganda, er helt enig i at fullfor råfor kan være et balansert og riktig for. Jeg bare svarte til personen som mente at det ikke var risiko for DCM på råfor, som ikke stemmer siden hunder har fått DCM på råfor, også kommersiell fullfor. Og hun sa at karbohydrater ikke var noe vits, som jeg er uenig i av grunnlaget jeg la frem over. Som jeg nevnte i min første post så er jeg selv interessert i Kaisa, det er jo tørrfor men er i likhet med vom et norskprodusert fullfôr uten mye forskning rundt. Jeg er ikke imot alt som ikke er RC, men er noe skeptisk til de forene som ikke er blitt bevist effektive mot DCM.
  7. Det er helt greit det, du har helt lov til å ha dine meninger og jeg er glad for at ingen av dine dyr har fått denne forferdelige sykdommen. Som en annen bruker nevnte så er det veldig stor forskjell på å fore hjemmelaget rått og feks vom og hundemat da sistnevnte er tilsatt masse vitaminer og mineraler. Når det er sagt så linket jeg til svært mange grunner til å fore hunder med fôr som inneholder karbohydrater. Det er enklere å fordøye, det gir fiber, det er en kilde til mange vitaminer, mineraler, essensielle fettsyrer, aminosysrer, og proteiner. Hunder som er råforet sliter langt oftere med mangelsykdommer. Hva er fordelene med råforing? Det finnes ingen faktuelle undersøkelser og forskning på at råforing har noe som helst fordel over tørrfor. Desverre er råforing blitt koblet opp mot DCM. https://www.fda.gov/animal-veterinary/outbreaks-and-advisories/fda-investigation-potential-link-between-certain-diets-and-canine-dilated-cardiomyopathy https://www.fda.gov/media/128303/download MEN igjen dette betyr bare at råforing ikke garanterer en balansert diett, og desverre finnes det ingen produsenter av råfor som har utfort nok forskning og testing på sitt eget for sånn at vi vet det finnes råfor som ikke leder til DCM. Jeg er 100% sikker på at råfor i seg selv ikke leder til DCM. Det finnes balanserte rå dietter og ubalanserte, men desverre er det ikke nok tall som støtter råforing, og nok tall som ikke støtter råforing, til at det er en risiko jeg ønsker å ta. Råforing gjør jo at det ikke er risiko for belgfrukter og mangel på taurin. Men når det finnes så mange gode tørrfor som er bevist å hjelpe MOT DCM og som ikke inneholder farlige bakterier så er det et sikrere valg for meg.
  8. Men hvorfor blir korn demonisert? Hvorfor er det beste for hunden kun kjøtt? Jeg er ikke enig i at kun kjøtt er det beste å fôre hunden. Faktisk, så mener jeg at korn er essensielt for fiber. De merkene som ikke er blitt koblet opp mot DCM og som har kunnet hjelpe å reverserere lidelsen er merker som er blitt demonisert av kornfri-pushere, Royal Canin, Purina og Hills er veldig gode fôr med høyt innhold av karbohydrater. Du har helt rett i at det ikke er fraværet av korn som gjør det, fordi DCM er koblet opp mot visse dietter med korn også. Men, korn er ikke koblet opp mot DCM, og er derfor ikke et farlig "fyllstoff" - selv om jeg er uenig i ordet. Jeg har ikke funnet noe som helst ordentlig informasjon på at hunder har det bedre på kornfrie dietter, selv uten belgfrukter. Her er en god arikkel om DCM av en vetrinær og ernæringsfysiolog: https://vetnutrition.tufts.edu/2023/02/diet-associated-dilated-cardiomyopathy-the-cause-is-not-yet-known-but-it-hasnt-gone-away/ Hunder er altetende, og fordøyer karbohydrater. De kan nyttegjøre seg av både makro og mikronutrienter i kornprodukter. Godt sammendrag av forskning om råforing: https://www.alltradesdvm.com/topics/nutrition/raw-food-diets/raw-research-update Artikkel om hvordan hunden er forskjellig fra ulven og hvordan temming har endret fordøyelsen: https://www.science.org/content/article/diet-shaped-dog-domestication https://www.nature.com/articles/nature11837
  9. Litt av problemet er nettopp det du etterspør her, hva er det med disse forene som leder til DCM? Det er ikke noe de lett kan teste tørrforet for i en lab og se, derfor er det gått under radaren. Og det er jo for uten det fæle kornet, og med masse masse protein, så det må jo være så bra ikke sant? FDA - U.S.A. Food and Drug Administration har gjort og holder fremdeles på en stor etterforskning av sammenhengen mellom hundefôr og DCM. I tillegg til denne er det flere uavgengige etterforkninger som består av vetrinærer og forskere. Og utenfor kontrollert etterforkning er det spørreundersøkelser av hundeeiere som har hunder som har fått diagnosen DCM og hvilket for disse hundene har gått på - OG eventuelt hvis hunden har blitt bedre fra sykdommen, hvilket fôr den ble byttet til. Disse etterforskningene har enda ikke funnet den nøyaktige grunnen, men generelt så er belgfrukter blitt assosiert som en høy risikofaktor. Mange av diettene som er koblet opp til DCM er kornfrie, men ikke alle. Mangel på taurin er også bekymringsverdig. Det var en stor greie på 70/80 tallet med katter og kattefor og taurinmangel, og nå blir også taurin ansett som nødvendig i hundemat. De diettene som IKKE er koblet opp mot DCM er blitt demonisert i årevis av de som pusher kornfri. Royal Canin for eksempel er et kjempebra fôr som putter veldig mye tid og penger i grundig forskning. For videre lesing og fact-checking av det jeg skriver: En liste over pulisert forskning på DCM: https://www.alltradesdvm.com/topics/diet-associated-dcm/dcm-research-list Artikkel av vetrinær, ernæringsfysiolog og universitetsprofessor Lisa Freeman: https://vetnutrition.tufts.edu/2023/02/diet-associated-dilated-cardiomyopathy-the-cause-is-not-yet-known-but-it-hasnt-gone-away/
  10. Jeg ser etter fôr uten belgfrukter (de fleste kornfrie er fylt til randen med ertestivelse) og med korn, høyt (6-8%) askeinnhold, og ikke for høyt proteininnhold. Acana og Orijen er ikke bra fôr, de er koblet til mange tilfeller av hjertesykdom (DCM) hos hund. En bekjent av meg sin hund døde midt på plenen hennes plutselig, hjertet var tre ganger så stort som vanlig og ble koblet opp til diett og DCM, hun foret div kornfritt. Jeg vil heller ikke gi rått, mest pga risiko for bakterier. Jeg er stor fan av Royal Canin, men selv synes jeg det er blitt veldig dyrt. Skulle gjerne gått over til lokalprodusert fôr som Kaisa (som ikke har ertestivelse som appetitt og labb), men blir litt usikker når det er så lite og nytt og derfor ikke er blitt testet så mye og lenge. Er også litt lite Omega-3, men det går jo ann å tilsette.
  11. @jmafor en nydelig hund! Hollandsk gjeterhund er på listen min over potensielle neste hund, og da har jeg selvfølgelig hørt om Havrevingen da de har hunder med gode resultater i for eksempel bruks. Er du fornøyd med rasen, med drivet og med oppdretter? Hvordan er de med stress, avknapp og håndtering av frustrasjon? Ser også på bruksschæfer, malle og terv. Til NRH og NBF. Så vil jo ha en hund som er sosial, driftig og sunn, samtidig som jeg trenger en som ikke har for mye nerver og stress. Knappen har vært på schæfer da jeg har hørt de gjerne er rundere og mindre intense enn hollandsk og belgiske gjeterhunder. Men er jo nettopp intensiteten som gjør de til så gode brukshunder, samt de gjerne er lettere i kroppen enn schæferen. Litt som å banne i kirka kanskje, men liker også at de har rett rygg og uten hele den diskusjonen i raseklubben.
  12. Viktig å huske at hunder ikke er mennesker. Selvfølgelig, hunder trenger mer enn å gå tur i bånd og bli kjeftet på. Har aldri møtt noen som har et slikt hundehold? Jeg går tur i bånd og bruker ordet nei og kan 'kjefte' aka si en kommando strengt. Men jeg går også masse tur med hunden løs, i langline, i parker (som man booker så man er der alene) jeg trener 99% med godbiter og lek, jeg trener spor og kaster ball og andre ting hunden elsker. Jeg koser masse med hunden, og mesteparten av penger, tanker og tid går til hunden min. Så selv om du ser meg på tur hvor han går i bånd og jeg sier NEI om han begynner å knurre på en annen hund eller skal tisse på en blomsterpotte er jo det kun en liten brøkdel av livet til hunden.
  13. Hei! Trenger hjelp til denne øvelsen. Er en del av lydighetsprøven til NRH- og jeg merker ingen fremgang, så jeg må endre noe. Opp til 2 minutter går greit, men etter det spretter han raskt opp. Dette gjelder både hvis jeg står foran/ved han og dersom jeg er skjult. Jeg startet med å korrigere fra der jeg stod når han reiste seg ved å gjenta kommandoen, men etter tips fra NRH begynte jeg å gå tilbake til hunden og be han om utgangsstilling på nytt og så dekk, og gå fra igjen. Jeg varierer tiden han ligger, går tilbake og legger godbiter mellom beina hans eller gir det til han, og ber han opp i utgangsstilling før jeg avslutter med ros. Jeg har holdt på med denne teknikken i en måned, men merker ikke noe fremgang i det hele tatt. Noen ganger spretter han opp etter 2 minutter, eller til og med før. Noen ganger varer han til 3, 3.5, men aldri mer. Ofte enda kortere dersom jeg er skjult. Noen tips?
  14. Jeg vil ikke at mine hunder skal ha leker tilgjengelig, og leke på egenhånd. Dette er for å lære hunden at slike belønninger kommer gjennom meg, og lære at hunden skal være rolig inne. Men det betyr jo ikke at alle må gjøre det sånn... Mye generalisering, veldig få instruktører om dagen er dynamiske og legger opp til læring for den individuelle ekvipasjen, som jo er poenget med hundekurs.
  15. Varierer mellom modeller om de kommer med det allerede, men veldig mange biler kan man kjøpe dette til fra caravan-butikker. Jeg har ikke sjekket mange biler, men vet at det kommer til caddy, transporter, caravelle, etc. Søk skyvevindu + bilmodel feks her https://caravan.no/search?seekwrd=skyvevindu
  16. Drar vann utover hele når han drikker! Har selvfølgelig stort vanntett underlag men han drar det mange meter likevel.
  17. Jeg har hvit gjeterhund omplasseringshund. Var egentlig innstilt på puddel eller en lignende lett førstegangshund. Skulle ikke ha hund på noen år, fordi jeg ønsket å bli ferdig med studiene og kjøpe bolig først. Så kom jeg over noen som trengte litt avlastning i ny og ne med hunden sin, altså sin hvite gjeterhund. Begynte å gå turer med den, ble utrolig glad i den, så når de skulle omplassere den var det for sent og jeg måtte bare ta den over! Nå må jeg påpeke at selv om jeg aldri har hatt en egen hund er jeg oppvokst med en staff som familiehund, var forvert for en puddel/labrador blanding fra veiviseren og jobbet på hundepensjonat i mange somre som ungdom, så jeg var ikke helt grønn. Men det å trene hund, og da enn brukshund var helt nytt for meg. Heldigvis er jeg helt bitt av basillen og elsker å trene hund! Nå skal vi begynne i NRH og jeg har lagt om hele livet omtrent. Drømmer allerede om en hund til, da ser jeg etter noe med enda mer motor som gjeterhund, tysk, belgisk eller hollandsk også da fra brukslinjer. Men nå skal jeg i alle fall vente til jeg er i full jobb og har egen bolig før en evt hund nr 2, det har jeg bestemt meg for ?
  18. Du kan aldri få nok bagasjerom… Hvis alt du trenger er hundeburet til labradoren og en stor barnevogn så kan nok en vanlig stasjonsvogn holde. Men dersom dere drar på helgeturer, hytta, skogsturer osv så anbefaler jeg virkelig en typ minivan som Caddy.
  19. Hei hundefolk! Jeg har endelig byttet ut Yarisen med en Caddy, som var på god tid siden jeg har en 40 kilos hund jeg må ha med meg rundt. Har kjøpt et gammelt Kelabur som jeg har planer om å restaurere med litt benar-olje på sponplaten og zinkspray på rusten (gjerne si ifra om dette er en dårlig idè). Nå, hvor jeg står litt fast er hvordan jeg skal feste buret. Er veldig opptatt av sikkerhet, som er grunnen til at jeg endelig kjøpte ordentlig bil og bur, så ønsker å feste buret skikkelig, og helst ved skilleveggen (har skyvedører på begge sider). Problemet er at dobbeltgulvet ser ut til å kun ha fire festepunkt, et i hvert hjørne, og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal feste buret skikkelig. Kan noen dele noen tips? Må jeg bolte fast mer festepunkt? Ønsker i utgangspunktet ikke å bolte fast buret i gulvet, men om dette er eneste løsning gjør jeg det. Tenker å feste det med jekkestropper/løftestropper som tåler noen tonn. Hva tenker godtfolket?
  20. Jeg bor i Holmestrand og er gjerne med på turer i Vestfold. Jeg anbefaler også gruppa på facebook "Horten Flokkturer". Mange som bor i tønsberg der, og flere som hadde blitt med om noen inviterte til tur i tønsberg. kjempehyggelig miljø.
  21. Jeg og min samboer har nettopp skaffet oss en 7 år gammel hvit gjeterhund. Jeg har holdt på med hund hele livet, jobbet på hundekennel, trent agility og diverse. Min samboer hadde schæferhund som liten men utover familiehunden har han lite erfaring med hundehold og hundetrening. Hunden vi har er svært lydig og snill, men samboer vil gjerne lære om hunder, hva slags trening som funker, hvordan hunden lærer og forberedelse dersom vi skaffer oss en hund etter dette. Noen tips? Norsk, engelsk eller tysk språk. Er en hel jungel der ute og synes det er vanskelig å orientere seg. Vi trener Rally med hunden men jeg er ingen pedagog og synes det er vanskelig å rette på han, typ "du må være bestem" "nei ikke så bestemt, nå er du streng" osv. Tydelig at hunden hører mye mer på meg. Regner med mye kommer seg når de blir vandt med hverandre og samboeren min får mer erfaring. Tror likevel en god bok om hundetrening hadde passet han supert. Noen tips?
×
×
  • Opprett ny...