Gå til innhold
Hundesonen.no

Hva ønsker dere på et valpekurs


Debbie
 Share

Recommended Posts

Jeg skal sette opp valpekurs, men hva er viktig for dere som har valper å få trent på. Hva synes dere er viktig?? 

1. Hvor lange skal kursene være??

2. vil dere ha ren lydighet, feks: gå pent, passering, osv

3. har dere lyst til å bli introdusert og sjekket ut andre sporter???

4. Vil dere ha mer turer- og hvilke turer??

5. Annet som dere synes er viktig. 

 

Hilsen ho som ikke har hatt valp på 10 år, og ikke hatt valpekurs på 8.:)

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er kanskje krevende for mange, men i grunnkurs/valpetreningsperioden synes jeg faktisk kurs med to kvelder i uken er bra. F.eks. Mandag eller tirsdag + torsdag. Da rekker man ikke å gjøre noe feil mellom kveldene, og får tett oppfølging i en krevende periode.

Ellers tror jeg mange trenger veiledning på de vanlige tingene. Valpebiting, alenetrening, båndtrening. Og ikke minst hva som er og ikke er god sosialisering og miljøtrening.

En god teoritime synes jeg er viktig, med en basis innføring i adferd og læring hos hund, samt ansvaret rundt det å ha hund, og hundeloven.

Her er en gammel tråd om samme tema:

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 2/21/2023 at 1:07 PM, Debbie skrev:

Fin tråd, men litt gammel kanskje?? Er folk mer opptatt av noe annet nå??

 

Expand  


Ja, jeg mener absolutt at ting har endret seg, spesielt med tanke på saker som har vært i media siden den gang.

Saken med rottweileren viser viktigheten av en god innføring i hundeloven, samt mattilsynets regler rundt burbruk. Læringsteori og snakk om positive og negative assosiasjoner er alltid viktig, og jeg ville snakket mye om hva som er normal valpeadferd, og hvor forskjellig helt normale valper kan oppføre seg. Mange tror at valper er betraktelig roligere enn det de vanligvis er. Jeg ville også snakket om turlengde, for mange er redde for å la valpen bevege seg på grunn av Turid Rugaas sin teori (som er det første som kommer opp når man googler). Også ville jeg snakket om puberteten, og at valper som endelig har blitt relativt lydige plutselig blir pubertetspøbler og "glemmer alt.

Når det gjelder kurskvelder med valp, så er jeg enig med Simira at det ville vært greit med 2 kvelder pr. uke. De kursene jeg har gått på var 1 uke i mellom, det er leeeenge i valpetia.

Når det gjelder treningen så ville jeg bladd litt igjennom trådene på Sonen for å se hva folk plages med. De kursene jeg har gått på har stortsett fokusert på sitt, dekk, bli, innkalling, og rett og slett innføring i læringsteori og hvordan kjefting ikke fungerer når valpen ikke vet hva du ber den om. Det er bra, men det jeg har savnet er  hvordan man takler valpebiting, masebjeffing, biting/rykking å båndet og den slags. Jeg har aldri snakket med en valpeeier som er frustrert fordi de ikke klarer å lære hunden sitt og dekk, men har snakket med mange som føler de ikke orker mer fordi valpen hopper, biter, stjeler og bjeffer. Tenker at kontakttrening, impulskontroll og innlæring av slipp-kommando gjennom lek er noe av det viktigste man kan lære på valpekurs. 

Jeg har forresten gått på et valpekurs som hadde 2 dager til en mini-innføring i hundesport. Det var veldig artig! Vi var til og med i skogen og gikk spor. Kjempeartig, og jeg vet det var et par eiere som fikk blod på tann og skulle melde seg på begynnerkurs. 


 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 2/21/2023 at 1:07 PM, Debbie skrev:

Fin tråd, men litt gammel kanskje?? Er folk mer opptatt av noe annet nå??

 

Expand  

Det eneste som har forandret seg siden mitt innspill er at hundeloven er oppdatert. Folk har for lite fokus på adferd, læring og ansvaret med å ha hund.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 2/21/2023 at 12:30 PM, Debbie skrev:

Jeg skal sette opp valpekurs, men hva er viktig for dere som har valper å få trent på. Hva synes dere er viktig?? 

1. Hvor lange skal kursene være??

2. vil dere ha ren lydighet, feks: gå pent, passering, osv

3. har dere lyst til å bli introdusert og sjekket ut andre sporter???

4. Vil dere ha mer turer- og hvilke turer??

5. Annet som dere synes er viktig. 

 

Hilsen ho som ikke har hatt valp på 10 år, og ikke hatt valpekurs på 8.:)

 

Expand  

1. 45min - 1 time, alt ettersom hvordan det er lagt opp. 

2. Ja, for meg som er litt mer rutinert enn en helfersk hundeier så er øvelser man trenger andre til å gjennomføre ønskelig, så f.eks passering liker jeg godt. 

3. Ikke et must, men er nok kjekt for gjennomsnittet. Samt fin utfordring for valpene med f.eks tunell, eller å vise hva man kan gjøre gratis/billig utav det man har tilgjengelig rundt seg. (Brusflasker fylt med vann som slalomhinder/kjegler, avkapp som "kasse" eller target, post it lapp/gryteunderlag/gryteklut som target, håndtarget etc) Lære å legge spor med godbiter f.eks. 

4. Jeg liker Siddis sin metode med å ha valpeslipp hvor man beveger seg frem og tilbake som en minitur midt i kurset så valpene får en liten pause uten krav og blir sosialisert litt med andre. Dette krever dog at man kan dele opp i grupper med valper som fungerer sammen mtp størrelse/lekemåte. Jeg tenker man også kan lage en praktisk trening med passering utav en tur i så måte. Ellers kan man heller oppfordre gruppen til å arrangere turer i lag utenom kurskveldene kanskje? 

5. - Pauser, pauser, pauser. Lagt opp til korte økter med 1 øvelse og så i bilen/bur med valpene mens neste øvelse blir presentert. Eventuelt at kursdeltagere blir introdusert for roøvelse som brukes med valpene mellom økter. 
- Teori, enten ved å linke til en video man har laget i forkant av kurset. Det gjør siddis, er vel en video på 3 timer eller noe. Slik kan de med en travel hverdag finne tid til å se teorien før man starter opp med de fysiske kursene. De kjører også en privat time først som en del av kurset. Jeg følte det nok er for å introdusere klikker til de som ikke har brukt det før. Jeg har også vært med på kurs hvor man deler opp teorien med en liten prat på hver eneste kurskveld om div tema + "lekser" det vil si mail med div info etter hver gang, link til hundeloven, giftige ting, valpens skjelett, aktivitet, læringsteori el. Kan gjøres på utrolig mange måter, men man må få igjennom de viktige temaene på ett valpekurs synes jeg da det oftest er der nye hundeeiere starter. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Eurasier, og sannsynligvis pyrineer, er ikke hunder jeg vil anbefale om man har noe ambisjoner i hundesport. Bichon utgår på bjeffingen. Det er (heldigvis!) forskjell på raser, og det er en grunn til at noen raser går igjen, på godt og vondt. Av gruppe 1 har du jo colle, lang- og korthår. Det har vært noe mentale svakheter på dem, men jeg har inntrykk av at det bedres. Det er himla mye røyting og børsting. Og så vil jeg generelt sett fraråde sports/jaktvarianter av rasene. Alle disse er aktive bruksraser som tåler å brukes en god del uten å være hypervarianten. Noen av jaktvariantene har mye stress og dårligere mentalitet. Det er ikke alle som får dem til, og jeg synes helt ærlig at de bør være hos noen som jakter, eller minimum satser mye på hundesport.
    • Hahaha! Har tenkt lenge for å klare komme på noen raser å supplere med. Det er alltid golden, labrador og springer som foreslås, fordi de er hva de er, og de andre rasene er det ikke.  Det ble vanskelig. Raser med masse, tykk pels vil ikke jogge i varmen, så pyrineer og eurasier utgår på det.  Bichon? De individene jeg har møtt har vært fine og gitt et inntrykk av rasen som fin. Jeg kommer heller ikke på flere raser som passer alle kriteriene like godt som de Simira nevner.  Aldri hørt om en kjip labrador, men det ble avlet noen lite rasetypiske og dårlige golden under store popularitetsbølger, og det finnes visst sure og gretne springere også. Velg oppdretter med omhu.    Edit: "retrieverne" ville jeg unntatt Nova Scotia Duck Tolling, Curly Coated og Chesapeak Bay fra. De to første er ihvertfall noe annet enn typisk lab og golden. Nervøsitet blant første, vokt på andre. Siste er jeg usikker på, men den er sjelden, og det er sikkert en grunn til det. 
    • Jeg er enig med resten. Om man har økonomi selv til dekke mye er det jo veldig bra!   Dyrlege prisene har økt ganske så mye de siste årene da så det jeg betalte for operasjon av kreft kul i 2016 til forrvge hunden min var ca det samme jeg nylig betalte til hun jeg har nå for ørerens under lett bedøvelse og blodprøve 11300-,   Jeg har ikke økonomi til ikke ha forsikring med de prisene som er nå. Har hatt Agria siden 2006 og er godt fornøyd med de.Har ikke brukt de så alt for mye men,endel har det jo blitt. Årssummen øker jo jevnt og trutt der også selv om rasen jeg har ike er den dyreste forsikre. Var på litt over 4000,- for 8 år siden nå er den på 8000,-
    • Med tanke på ønske om terapihund, hundesport og familieliv så tenker jeg jo at retrieverene, eventuelt engelsk springer spaniel eller storpuddel, er generelt gode alternativer. Husk også at barn under 16 ikke skal ha selvstendig ansvar for hund. Det er litt rom for tolkning der, men jeg ville ihvertfall gjort en seriøs vurdering på hvordan barnet vil takle og håndtere en uventet situasjon på tur, om hunden kommer seg løs og skremmer noen, blir angrepet av en annen hund, jager vilt e.l.
    • Hei! Vi er en familie på 6, 4 barn fra 15år til 1år. Jeg er hovedsakelig den som har lyst på hund, og det vil nok jeg som hovedsakelig har ansvar for både luftig og trening. Håper også at de to eldste på 15 og 12 skal kunne lufte uten problem. Jeg har tidligere hatt flere hunder i hus, blant annet Border Collie, Rottweiler, Dobermann-blanding og Chihuahua. Jeg trives nok best med hunder i gruppe 1, men ønsker meg nå noe mer stødig, uten for mye risiko for mentale brister, vokt osv.  Jeg kommer nok heller ikke til å være like aktiv på trenings fronten, selv om jeg har et ønske om både lp og agility på hobbybasis.    Hunden vil hovedsakelig være familiehund, og være en del av hverdagskaoset, med masse lek og moro, følging på fotballtreninger, en joggetur i ny og ne, lengre turer i helger. Min store lidenskap er hund, så mentalttrening vil bli lagt inn litt hit og dit innimellom.    Den må tåle besøk, nye situasjoner og helst ikke ty til bjeffing ved hver minste ting. Vet at dette er ting som også må trenes på, men ønsker en rase der det er 90% sjanse for å lykkes enn 10%. Hvilke raser tenker dere kan passe inn hos oss? Har også en drøm om å utdanne denne hunden til terapi hund, men det vil tiden vise.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...