Gå til innhold
Hundesonen.no

Er dette lov i Hundekontrakt?


Andii
 Share

Recommended Posts

Heisann,

først og fremst. Jeg kjøpte tyspa mi for ca. 1,5 år siden. Jeg sleit da og fortsatt med depresjoner og utbrenthet. Jeg har ikke lyst og det knekker hjerte mitt av å tenke på å gi bort/selge henne, men jeg har veldig lite energie til overs og henne har ikke fått det hun fortjener! Henne er en ren border collie og har MASSE energie, jeg får ofte ikke til å gå turer så blir noen dager bare ut av døra og inn. Og det gjør meg vondt at hun ikke får være en glad hund fordi jeg står i veien med mine problemer. Så jeg har kommet frem til at det beste for henne er et nytt sted, med noen som er frisk og har energi! 
 

nå kommer vi til spørsmålet mitt. Når jeg kjøpte henne var jeg veldig fjærn, så eneste jeg så var den lille søte valpen og skrev under avtale og kjøpte henne. I kontrakten står det at jeg ikke for lov å selge henne eller gi henne bort, hun skal tilbake til selgeren og det gratis. (ikke at penger har noe å si, men jeg vil ha en eier som bryr seg nok til å gi penger!) jeg har jo skriver under på kontrakten, men er dette egentlug liovlig? Eller kan jeg bryte dette i kontrakten, vis det er ulovlig? 
 

Hun bor nesten 3 timer unna, og jeg vet om venner som sa de gjerne tar henne og da kan jeg også komme å se henne.

hun har vært min redning i den tiden jeg hadde henne, og har roet meg ned og vært min nærmeste venn. Så det er veldig
vondt det valget her.

takk for at du tok tid å lese! ?

12B5C154-E93A-4576-ADB6-C86152F0C20B.thumb.jpeg.1c3a39ef2f7fca0796a6aa75367e4144.jpeg

Endret av Andii
La til bilde
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan neppe tenke meg at du vil få problemer med å selge hunden din til andre enn oppdretter. Det er i bunn og grunn lov å avtale hva som helst i en kontrakt, MEN når man selger noe, så gir man fra seg råderetten til det man selger.

Selger jeg deg bilen min, så kan ikke jeg bestemme hvor ofte du skal ha den på service, og at bilen aldri skal kjøres i Oslo.

Hvis du og oppdretter er sameiere av hunden så stiller det seg noe helt annet.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 minutter siden, Rufs skrev:

Kan neppe tenke meg at du vil få problemer med å selge hunden din til andre enn oppdretter. Det er i bunn og grunn lov å avtale hva som helst i en kontrakt, MEN når man selger noe, så gir man fra seg råderetten til det man selger.

Selger jeg deg bilen min, så kan ikke jeg bestemme hvor ofte du skal ha den på service, og at bilen aldri skal kjøres i Oslo.

Hvis du og oppdretter er sameiere av hunden så stiller det seg noe helt annet.

Heisann, takk for rask svar!

jeg la til et bilde, det er det eneste som står i kontrakten om dette tema. Står ikke noe om sameie.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er ikke lov. En kjøpskontrakt har ikke lov til å gi dårligere vilkår enn kjøpsloven. Kontraktpunktet er ugyldig siden det strider med loven. Det gjelder litt forskjellige regler med handel privat og gjennom firma, men dette er uansett utenfor, og du har lov til å gjøre som du vil med hunden.

Jeg ville informert oppdretter om at du har tenkt å selge hunden og eventuelt tilby henne å kjøpe hunden tilbake. (hvis du ikke allerede hadde venner som ville ha den?)

Det er flott av deg å innse at hunden trenger mer enn du kan gi og sende den fra deg. De fleste hundeeiere forstår hvor tøft det kan være. Jeg håper jeg forstod riktig i at du har venner som vil ha hunden og at du kan ha den i nærheten og kanskje være hundepasser?

Lykke til!

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

49 minutes ago, simira said:

En kjøpskontrakt har ikke lov til å gi dårligere vilkår enn kjøpsloven.

 

 

Den virkelig vesentlige forskjellen på kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven er nettopp at forbrukerkjøpsloven ikke kan avvikes fra mens kjøpsloven stort sett kan avtale seg vekk fra.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, Pan said:

 

Den virkelig vesentlige forskjellen på kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven er nettopp at forbrukerkjøpsloven ikke kan avvikes fra mens kjøpsloven stort sett kan avtale seg vekk fra.

 

Forbrukerkjøpsloven regulerer handel når selger er næringsvirksomhet, de fleste oppdrettere er ikke det:

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2002-06-21-34

Jeg er dog rimelig sikker på at Kjøpsloven, som dekker handel også mellom privatpersoner, men jeg er rimelig sikker på at den dekker at tilbakelevering av "vare" skal kompenseres.

En oppdretter har nok uansett lite å stille med hvis eier velger å selge hunden til noen andre, men jeg ville personlig snakket med oppdretter først, så lenge det ikke er noen konflikt der i utgangspunktet.

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, når hunden er solgt så er den solgt. Selger kan ikke kreve å få produktet tilbake uten å betale.

Mange oppdrettere skriver i kontrakten at dersom hunden skal omplasseres, så skal de ha førsteprioritet (mot betaling, så klart). Til tross for at det er relativt vanlig, så har de ingen rett til å kreve dette. Jeg har aldri tenkt på det som noe negativt i og for seg, for jeg synes det er positivt at oppdretter ønsker å stille opp for valpene sine, og jeg tenker at det gir mange kjøpere en trygghet.

Men gratis? No way. Dersom det er snakk om venner eller familie du vil omplassere til, så hadde jeg ikke brydd meg med å kontakte oppdretter med mindre dere har regelmessig kontakt. Ved omplassering utenfor dine kjente, så ville jeg nok sagt i fra og vurdert å selge til oppdretter dersom de er villige til å betale. 

Skjønner at dette er vondt for deg, men du tar rette valget. Hun har behov for mer, og når helsa ikke er god nok så må man dessverre ta vonde valg. Veldig fint om hun kommer til noen du kjenner, og du kan besøke og kanskje være hundepass når du føler deg bedre. Lykke til med omplasseringen, og jeg håper at du kommer deg ut av mørket snart. ❤️

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
    • Er en del med god helse og super mentalitet også? Vår golden var på ingen måte taus, han bjeffet forholdsvis mye. Cavalieren vår var helt ekstremt gneldrete med vakt som sin selvpålagte hovedoppgave. Mest savage villdyr jakt-, vakt- og trekkhund jeg har hatt. Understimulert.  Ingen lyd på finsk lapphund og chihuahua, som begge fikk over gjennomsnittet med oppmerksomhet og stimuli. Begge rasene kjent som gneldrebikkjer, begge individene så og si tause, i motsetning til de to kjent for å være verdens enkleste og greieste, som i bunn og grunn var veldig hundete hund på mange måter, bl.a. ressursforsvar. Såfremt en skal trene og aktivisere hunden er oppdragelse og aktivisering vel så viktig som rase og genetikk, tror jeg. En golden som kjeder seg er ingen plysjhund, den vil bjeffe og ødelegge ting. En spisshund som får tilfredsstilt behov og blir trent trenger verken lage lyd eller ugagn. Kan lyd handle vel så mye om hvordan ulike raser blir valgt av ulike typer hundeeiere til ulike typer hundehold? Hvilke raser vil ikke bli gneldrebikkjer om en ofte og lenge av gangen plasserer dem i en kjedelig hundegård alene, hvor de kan se/høre/lukte forbipasserende? En gjenganger med små, såkalte gneldrebikkjer av selskapsraser er at eierne verken forstår dem eller trener dem, og så retter det seg når de får hjelp til å tolke hunden og interaktere bedre med den.  Jeg har forøvrig hatt store problemer med LYD på riesenvalpen jeg har nå (ikke en rase for trådstarter). Ikke noe jeg forventet, og er pga generelt konsensus om bjefferaser usikker på om det er genetisk lyd eller om det i hovedsak er miljøpåvirkning fra den individuelle mammaen. Fra mitt eget anekdotiske erfaringsgrunnlag tror jeg egentlig det siste. Det har tatt to mnd å bli kvitt problemet hjemme, ved å forstå mer av hva han vil når det kommer lyd, og hvordan respondere på det. Ikke super lystbetont oppgave å jobbe med, for jeg forventet ikke det problemet.  Den personlige efaringen min er altså at rase is like a box of individuals i litt større grad enn mange andre mener.
    • En del lyd og dårlig helse og mentalitet på dem.
    • Hva med vanlig cocker? Eller amerikansk cocker? 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...