Jump to content
Hundesonen.no

snakkende hunder er det mulig??


Recommended Posts

Ser at dette er blitt mer og mer populært, og jeg lurer på hva jeg synes om det?? Og er det mulig å lære hunder slik abstrakt tenking, med setninger, spørsmål, valg osv?? hva synes dere??

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

Det er helt klart mulig å lære dem å kommunisere med knapper. Det har vært ganske vanlig å lære hunder å si i fra når de vil ut ved bruk av en bjelle. Dersom du bytter ut bjellen med en knapp som sier "tisse," så har du klart det. Dette er det samme, bare at de bruker metoden til mer enn bare "tisse."

Egentlig lærer hun hunden å oversette hundens eget spåk, men jeg tror ikke de lærer abstrakt tenking av dette. De lærer bare hvilke knapper som kobles til det de allerede tenker, føler, ønsker eller ser/hører.

Det er likevel imponerende hva trenerne får til, og vi kan lære mye om hva som foregår i hodet til hundene. Det er egentlig litt ironisk at hundene er så flinke til å lære seg menneskespråk, mens vi som er den mer intelligente arten er så dårlige til å lære oss deres språk. 

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Nei, det som skiller dyr og mennesker er nettopp evnen til abstrakt tenking. Men dyr kan definitivt lære å kommunisere ved hjelp av ulike hjelpemidler når de lærer hva de ulike signalene betyr.

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Enig med det dere skriver.

Men når jeg ser på sosiale medier at hunder skal  klare å lage setninger som: 

Lola dog, Karen human, Karen dog? Karen No? Lola human?? 

Hvor Lola er  hund, og Karen er mennesket, så blir ikke dette fornuftig for meg. 

Jeg er enig i små setninger som:

Mat, tisse, leke, trøtt, kos osv. Men at de fundere over slike ting finner jeg hardt å tro på. 

Men jeg har bestilt en bok om emne. 

Link to post
Share on other sites
På 9/13/2021 at 9:21 AM, simira skrev:

Nei, det som skiller dyr og mennesker er nettopp evnen til abstrakt tenking. Men dyr kan definitivt lære å kommunisere ved hjelp av ulike hjelpemidler når de lærer hva de ulike signalene betyr.

Det er vel ingen som vet at dyr ikke evner å tenke abstrakt? Så lenge ‘vi’ ikke forstår dyrs kommunikasjon på annet enn et veldig grunnleggende nivå i beste fall, blir det vel feilaktig å hevde at dyr ( her brukt ganske bredt om alt som ikke er Homo sapiens) ikke er i stand til abstrakt tenking. Kunnskapen om dyrs ‘kompleksitet’ og intelligens har tatt kvantesteg i de senere år og jeg vil tro at vi så vidt har skrapt på overflaten, i så måte. 
 

Hvis jeg ble plassert sammen med en finne og en kineser, som utelukkende snakket sitt eget språk, jeg ville ha  liten mulighet til å vurdere hvorvidt disse personene evnet å tenke abstrakt i noe særlig grad.
 

Det er faktisk ikke så mange år siden dyr ble ansett mer eller mindre som biologiske roboter, som utelukkende agerte på instinkt, uten evne til selvstendig tenking. 
 

Som jeg har sagt før; vi behandler dyr på samme måten som fargede mennesker , ikke så veldig langt bak i tid. Dette er det selvfølgelig flere grunner til men jeg er rimelig sikker på at ‘praktiske’ årsaker er en av de største grunnene. Hvis man begynner å anerkjenne at dyr er mye mer komplekse følesesmessig og likere oss, enn vi liker å tro, ja da blir det antagelig ikke like enkelt å forsvare den behandling vi utsetter dyr for i dag.. For svært mange dyr er hele livet ( kort eller lengre) intet annet enn et levende *******, fra fødsel til død.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Les litt om Noam Chomsky og Universal grammar + FLB / FLN. Kjempe spennende ang språk hos mennesker og dyr.

Jeg får litt cringe av å legge ut wiki-linker men var dette jeg fant i farta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_language

https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_grammar

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Her er dagene veldig forskjellig, og jeg jobber 100%. Jeg har en korthåret hollandsk gjeterhund. Jeg har med vilje vendt henne til at vi har rolige dager hvor det ikke skjer noen ting innimellom. Jeg er ikke av de som går to timer tur hver dag. Går ikke en times tur hver dag en gang. 😅 Men! Jeg bruker henne på andre mer effektive måter. Vi sykler, hun trekker kjetting, hun går med vektsele, eventuelt løper løs i sandbakken eller skogen. Vi trener mot IGP, så det blir også en del spor, lydighet og bitearbeid. På sommerhalvåret kan vi ha dager hvor jeg har fri som vi først sykler på morgenen, så trener lydighet og spor på ettermiddagen. Og vi kan ha andre dager hvor vi kun får trent bitearbeid og gått en kort tur på ettermiddagen pga jobb.  Det som er viktig for meg er at hun får skikkelig brukt seg enten fysisk eller mentalt gjevnlig, men ikke nødvendigvis hver dag. Og dette funker gull hos oss, hun er alltid rolig og enkel å ha i hus.  Så lenge det er snø på vinteren blir det mye mindre mental trening og ikke sykling. Så da prøver jeg å være flink til å bruke kjetting trekk eller gå litt lengere turer de dagene jeg har tid, og å trene litt lydighet inne eller på parkeringen ol innimellom. 
  • Her varierer det en del ut i fra årstiden, og koronaen har også ført til ganske store endringer i hverdagen her så akkurat nå føles det som vi er i en slags "venteperiode" før vi kan ta fatt på en normal hverdag igjen. Når det gjelder fysisk aktivitet er vinteren vanskelig, for min hund vil ikke gå tur på snø (og hun vil i hvert fall ikke ha på sokker). Heldigvis er det oppvarmede fortau i stor deler av sentrum her, så nå for tiden går vi stort sett tur i byen. Da slipper hun kuldekrampe i labbene, og en ekstra bonus er at det lukter utrolig spennende overalt så hun får brukt hodet litt også. Når det er barmark går vi i snitt 5 mil i uka, fordelt på skog og fjellturer. At det blir mindre på vintertid er absolutt ikke ideelt, men det får jeg ikke gjort så mye med. Jeg orker faktisk ikke å tvinge en seniorhund ut på tur i middels snøstorm når hun ikke vil. Heldigvis har vi svømming som et alternativ da, og hun svømmer vanligvis én gang i uka. For min hund er mental aktivisering utvilsomt det viktigste, og her har koronaen virkelig gjort det vanskelig for oss. Før gikk vi jevnlig på kurs og var på fellestreninger i hundeklubben et par ganger i uka. I tillegg konkurrerte vi med jevne mellomrom, stort sett i Sverige. Så det ble en del langturer og møter med nye miljøer. Sist vi var på kurs var februar 2020, og etter det har det stort sett vært dødt både med tanke på kurs, fellestrening og konkurranser. Vi trener nosework ca. daglig uansett, men hun blir jo ikke spesielt sliten av det hjemme på stua liksom...  Min hund er sjelden alene. Hun var ikke veldig mye alene før koronaen heller, men nå er det nesten aldri.
  • Jeg har en såkalt brukshund. En rase som kan jobbe hele dagen, og som ville ha elsket det. Men sånn er det ikke hos meg. Jeg er i full jobb, har familie så tiden jeg har kan ikke bare brukes på hund (som for de fleste av oss). For tiden har vi ikke trent på noe som helst, har litt treningsfri en måneds tid tenker jeg. Så da blir det "bare" tur. I går var dette dagen hans: Morgen Tissetur (max 5 minutter), En liten luftetur ved lunsjtider (hadde hjemmekontor i går) ca 15-20 minutter. Så tok guttungen han med på en tur som varte i ca 30 minutter. Da min arbeidsdag var over gikk vi ut på tur til en skog i nærheten hvor han kan gå løs. Han løper og leker fint alene, og koser seg veldig med å være løs. Turen varte nesten i 1 1/2 time. (Mistet votten min da, så jeg måtte sende han ut for å finne den. En veldig liten feltsøk-økt ) En stille og rolig dag, som på ingen måte sliter han ut. Ofte går vi tur med andre hunder, det gir han også mye glede (og litt mer trim 😁) Ellers trener vi i LP, RallyLP, bruks og agility. Når vi først kommer i gang med å trene igjen vil det bli flere økter i uka, Men inntil videre tar vi oss litt fri nå etter en travel høst hvor vi har konkurrert masse.
  • Rabies vaksinen kan ikke valper få før de er...12 uker? Usikker, men det er senere enn vanlig hentedato, i allefall. Revens dvergbendelorm har de også i Danmark, tror jeg. Og jeg mener man må varsle mattilsynet med mindre det er fra Sverige, men det er jeg usikker på. Jeg ville nok kontaktet dem for å være på sikre siden, dersom du ikke finner svar på siden deres.
  • Hvorfor må han øve på at du går rundt i huset uten han? Så unge valper har et stort behov for nærhet og fellesskap, og det å bli stengt borte fra eier samtidig som han ser at du er der kan være veldig frustrerende. Siden valpen din reagerer som han gjør på ignoreringen er det tydelig at han ikke håndterer det bra, og det eneste som skjer er at han bjeffer så mye at terskelen til bjeffing blir lavere. Å bli ignorert av eier er en "straff" som brukes aktivt av oss pølsetanter, eller hva vi nå kalles i disse dager. Den mest effektive metoden å trene bort valpebiting, masing på mat (som du nevner) og hopping er nettopp å snu ryggen til og ignorere helt til valpen oppfører seg. Det er en mild, men effektiv straff på grunn av de sosiale signalene det gir valpen. Og det er nettopp den "straffen" jeg ville anbefale på matlangingsproblemet. Når mine valper har hoppet eller bjeffet på mat, så har jeg stoppet matlagingen, tatt et skritt unna, snudd meg fra valpen, krysset armene og sett i taket. Umiddelbar og veldig tydelig respons. Etter kort stund ble det nok å bare ta et skritt tilbake fra benken, og adferden forsvant noen få dager. Dersom han har holdt på med det en stund kan det ta litt lengre å avlære.  Borrelås-perioden for valper er veldig nyttig, og de lærer masse av å følge etter. En av tingene den lærer er at mesteparten av det du gjør er kjedelig, så etterhvert som den ikke har så stor behov for nærhets så kan den slappe av mens du rydder. Og den nærheten som bygges med borrelåsvalpe er også supert å bruke til trening på å være løs + innkalling.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...