Jump to content
Hundesonen.no

snakkende hunder er det mulig??


Debbie
 Share

Recommended Posts

 • 1 month later...

Det er helt klart mulig å lære dem å kommunisere med knapper. Det har vært ganske vanlig å lære hunder å si i fra når de vil ut ved bruk av en bjelle. Dersom du bytter ut bjellen med en knapp som sier "tisse," så har du klart det. Dette er det samme, bare at de bruker metoden til mer enn bare "tisse."

Egentlig lærer hun hunden å oversette hundens eget spåk, men jeg tror ikke de lærer abstrakt tenking av dette. De lærer bare hvilke knapper som kobles til det de allerede tenker, føler, ønsker eller ser/hører.

Det er likevel imponerende hva trenerne får til, og vi kan lære mye om hva som foregår i hodet til hundene. Det er egentlig litt ironisk at hundene er så flinke til å lære seg menneskespråk, mens vi som er den mer intelligente arten er så dårlige til å lære oss deres språk. 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Enig med det dere skriver.

Men når jeg ser på sosiale medier at hunder skal  klare å lage setninger som: 

Lola dog, Karen human, Karen dog? Karen No? Lola human?? 

Hvor Lola er  hund, og Karen er mennesket, så blir ikke dette fornuftig for meg. 

Jeg er enig i små setninger som:

Mat, tisse, leke, trøtt, kos osv. Men at de fundere over slike ting finner jeg hardt å tro på. 

Men jeg har bestilt en bok om emne. 

Link to comment
Share on other sites

På 9/13/2021 at 9:21 AM, simira skrev:

Nei, det som skiller dyr og mennesker er nettopp evnen til abstrakt tenking. Men dyr kan definitivt lære å kommunisere ved hjelp av ulike hjelpemidler når de lærer hva de ulike signalene betyr.

Det er vel ingen som vet at dyr ikke evner å tenke abstrakt? Så lenge ‘vi’ ikke forstår dyrs kommunikasjon på annet enn et veldig grunnleggende nivå i beste fall, blir det vel feilaktig å hevde at dyr ( her brukt ganske bredt om alt som ikke er Homo sapiens) ikke er i stand til abstrakt tenking. Kunnskapen om dyrs ‘kompleksitet’ og intelligens har tatt kvantesteg i de senere år og jeg vil tro at vi så vidt har skrapt på overflaten, i så måte. 
 

Hvis jeg ble plassert sammen med en finne og en kineser, som utelukkende snakket sitt eget språk, jeg ville ha  liten mulighet til å vurdere hvorvidt disse personene evnet å tenke abstrakt i noe særlig grad.
 

Det er faktisk ikke så mange år siden dyr ble ansett mer eller mindre som biologiske roboter, som utelukkende agerte på instinkt, uten evne til selvstendig tenking. 
 

Som jeg har sagt før; vi behandler dyr på samme måten som fargede mennesker , ikke så veldig langt bak i tid. Dette er det selvfølgelig flere grunner til men jeg er rimelig sikker på at ‘praktiske’ årsaker er en av de største grunnene. Hvis man begynner å anerkjenne at dyr er mye mer komplekse følesesmessig og likere oss, enn vi liker å tro, ja da blir det antagelig ikke like enkelt å forsvare den behandling vi utsetter dyr for i dag.. For svært mange dyr er hele livet ( kort eller lengre) intet annet enn et levende *******, fra fødsel til død.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Les litt om Noam Chomsky og Universal grammar + FLB / FLN. Kjempe spennende ang språk hos mennesker og dyr.

Jeg får litt cringe av å legge ut wiki-linker men var dette jeg fant i farta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_language

https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_grammar

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Vi har måttet deale med en hel del mageproblemer oppigjennom. Er vel ca. en måned siden siste episode med diaré og litt nedsatt allmenntilstand, og løsningen ble Hills tørrfôr (og kun det; ingen godbiter eller annen mat) i tre uker, samt probiotika og kulltabletter. Kanskje det kan være lurt å ha et slikt "regime" i en periode med veiledning fra vet?
  • Her anbefalte også veterinæren Hill's i/d, helst boksmat men den er så dyr så jeg gikk for tørrfor. Min ble fin i magen etter to dager på i/d, i tillegg til Zoolac og Canikur. Går du for tørrfor er det viktig å bløte det opp først.
  • Høres ut som dere har det meste på stell! Kjør på tenker jeg 😁
  • Hill’s ID boksemat har vært redningen de gangene jeg har hatt erfaring med skikkelig mage-/tarminfeksjon hos hund, ikke vet jeg hvorfor denne maten er så effektiv sammenlignet med vanlig skånekost, men det er det. Burde brukes etpar dager lenger enn man tror er nødvendig, og gjerne også DiaTab eller medisinsk kull som tilskudd.
  • Vil gjerne høre deres erfaringer om hund og diare, om hvor langvarig en mage-/tarminfeksjon kan være:  Tispen min er snart 9 år gammel. For halvannen uke siden fikk hun løs mage/diare. Etter noen dager ga jeg henne probiotika, uten at det så ut til å hjelpe.  Tok kontakt med veterinærklinikken, der klinikksekretæren mente at det ikke var noen grunn til konsultasjon så lenge hun var pigg og hadde matlyst. Hun foreslo å bruke Webiotic.  Tispen fikk Webiotic i tre dager, og avføringen ble normal. Nå, tre dager etter avsluttet kur, har diareproblemet kommet tilbake (oppe to ganger i natt...). Jeg har gitt henne probiotika. Det er nå helg, og problemet er jo ikke akkurat akutt. Men har tenkt å ta kontakt med veterinæren igjen på mandag.  Jeg vet jo ikke om klinikken vil mene om tispen "kvalifiserer" til konsultasjon, siden dette ikke ser ut til å gi seg. Bør jeg insistere? I bakhodet lurer jo tanken på tarmkreft. Men altså, hunden virker pigg og spiser. Hadde blod i avføringen tidlig i sykdomsperioden, men ikke nå.  Noen som har noen erfaringer å komme med?  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...