Jump to content
Hundesonen.no

snakkende hunder er det mulig??


Recommended Posts

Ser at dette er blitt mer og mer populært, og jeg lurer på hva jeg synes om det?? Og er det mulig å lære hunder slik abstrakt tenking, med setninger, spørsmål, valg osv?? hva synes dere??

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Det er helt klart mulig å lære dem å kommunisere med knapper. Det har vært ganske vanlig å lære hunder å si i fra når de vil ut ved bruk av en bjelle. Dersom du bytter ut bjellen med en knapp som sier "tisse," så har du klart det. Dette er det samme, bare at de bruker metoden til mer enn bare "tisse."

Egentlig lærer hun hunden å oversette hundens eget spåk, men jeg tror ikke de lærer abstrakt tenking av dette. De lærer bare hvilke knapper som kobles til det de allerede tenker, føler, ønsker eller ser/hører.

Det er likevel imponerende hva trenerne får til, og vi kan lære mye om hva som foregår i hodet til hundene. Det er egentlig litt ironisk at hundene er så flinke til å lære seg menneskespråk, mens vi som er den mer intelligente arten er så dårlige til å lære oss deres språk. 

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Nei, det som skiller dyr og mennesker er nettopp evnen til abstrakt tenking. Men dyr kan definitivt lære å kommunisere ved hjelp av ulike hjelpemidler når de lærer hva de ulike signalene betyr.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Enig med det dere skriver.

Men når jeg ser på sosiale medier at hunder skal  klare å lage setninger som: 

Lola dog, Karen human, Karen dog? Karen No? Lola human?? 

Hvor Lola er  hund, og Karen er mennesket, så blir ikke dette fornuftig for meg. 

Jeg er enig i små setninger som:

Mat, tisse, leke, trøtt, kos osv. Men at de fundere over slike ting finner jeg hardt å tro på. 

Men jeg har bestilt en bok om emne. 

Link to post
Share on other sites
På 9/13/2021 at 9:21 AM, simira skrev:

Nei, det som skiller dyr og mennesker er nettopp evnen til abstrakt tenking. Men dyr kan definitivt lære å kommunisere ved hjelp av ulike hjelpemidler når de lærer hva de ulike signalene betyr.

Det er vel ingen som vet at dyr ikke evner å tenke abstrakt? Så lenge ‘vi’ ikke forstår dyrs kommunikasjon på annet enn et veldig grunnleggende nivå i beste fall, blir det vel feilaktig å hevde at dyr ( her brukt ganske bredt om alt som ikke er Homo sapiens) ikke er i stand til abstrakt tenking. Kunnskapen om dyrs ‘kompleksitet’ og intelligens har tatt kvantesteg i de senere år og jeg vil tro at vi så vidt har skrapt på overflaten, i så måte. 
 

Hvis jeg ble plassert sammen med en finne og en kineser, som utelukkende snakket sitt eget språk, jeg ville ha  liten mulighet til å vurdere hvorvidt disse personene evnet å tenke abstrakt i noe særlig grad.
 

Det er faktisk ikke så mange år siden dyr ble ansett mer eller mindre som biologiske roboter, som utelukkende agerte på instinkt, uten evne til selvstendig tenking. 
 

Som jeg har sagt før; vi behandler dyr på samme måten som fargede mennesker , ikke så veldig langt bak i tid. Dette er det selvfølgelig flere grunner til men jeg er rimelig sikker på at ‘praktiske’ årsaker er en av de største grunnene. Hvis man begynner å anerkjenne at dyr er mye mer komplekse følesesmessig og likere oss, enn vi liker å tro, ja da blir det antagelig ikke like enkelt å forsvare den behandling vi utsetter dyr for i dag.. For svært mange dyr er hele livet ( kort eller lengre) intet annet enn et levende *******, fra fødsel til død.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Les litt om Noam Chomsky og Universal grammar + FLB / FLN. Kjempe spennende ang språk hos mennesker og dyr.

Jeg får litt cringe av å legge ut wiki-linker men var dette jeg fant i farta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_language

https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_grammar

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...