Jump to content
Hundesonen.no

Recommended Posts

Hei! Har en liten fire måneder gammel valp i hus som jeg gjerne vil finne et nytt fôr til. Ser acana og orijen er veldig bra, men det blir jo dyrere enn mitt eget matbudsjett i lengden... 

Vil jo selvsagt ha det beste fôret jeg kan finne for valpen min, men helst skulle det vært billigere enn acana/orijen 😕

Har dere noen anbefalinger? Har vært borti josera før, er det bra? Vurderer også å begynne med vom i tillegg til tørrfôr, men har aldri prøvd det før. Er det stress? 

Link to post
Share on other sites

Jeg personlig har ikke prøvd Josera, men jeg ble anbefalt det av noen for sikkert 10år siden. 

Personlig er jeg foreløpig veldig fornøyd med Pure Natural! Veldig fin i magen og normale mengder avføring. Smaken er det heller ikke noe å si på! Det går ned på høykant! Hvis du melder deg inn i valpeklubben til Musti så får du en liten pose gratis av enten dette eller Nutrima. Det velger du selv. :) Så får du prøvd det eventuelt. Som medlem a valpeklunnem får du også 10? % på fôr frem til hunden er ett år! Musti har jo også titt og ofte datovarer på 30% i mitt område hvertfall. 

Du kan også fôre rått som du nevner, det er ofte billigere, men det er jo litt klin da. (Jeg gir 50/50 Pure Natural Puppy og V&H Puppy, + lakseolje, og etter 5mnd alder har jeg også gitt Juniorflex, første gang jeg prøver sistnevnte så hvilken effekt det har vet jeg ikke enda)
Jeg synes ikke det er stress, men jeg ga også den forrige hunden min dette så jeg har holdt på med det så lenge at jeg tenker ikke over det. Jeg har en slik boks i kjøleskapet: IKEA 365+ Matoppbevaring med lokk - rektangulær/plast - IKEA (2l, plast) passer fint en 0,5kg pølse. Blir liggende litt på skrå når den er hel/tiner, men når du åpner den så funker det som bare det! Her går det 220g i døgnet så jeg tar opp ny pølse ca annenhver dag når hun får det tint. Roterer på to bokser så ting holder seg rent. Jeg kjører også på og fryser i kong/lickimat/slanger etc sånn at hun må jobbe litt ekstra for maten. Gjør både henne og meg fornøyd! 
20210416_012710.thumb.jpg.720d9b5c99bf4fa956529a8ecfd93cbf.jpg
Jeg er ufør så jeg kjører på og lager klart masse om gangen når jeg orker, så har jeg det liggende klart for en god stund fremover. Og det er veldig deilig på mine dårlige dager at jeg fremdeles da kan gi henne "enkel" (for meg) hjernetrim! Kan stikke litt ekstra godis i som vist her for enda mer hjernetrim. Det kan gjøre det litt for vanskelig når de er små dog. Anbefaler valpekong, som er litt mykere enn de røde og sorte, når valpen er ung frem til de lærer hvordan det virker. Spesielt de sorte kan bli litt demotiverende for dem iom gummien er såpass hard og de ikke klare tygge det som er inni "løst".  
Til gamlehunden så delte jeg opp 1kgs pølser i passende biter (ca 200g der også) i frossen tilstand. En god arbeidskniv og en hammer gjør jobben lett! Legg kniven der du vil dele pølsen og hamre til pølsa er delt. Så fikk han ofte en frossen porsjon og tygge på, spesielt på sommeren. (Foretrekker at de får det ute når det er frossent uten at det er inni noe da det kan bli litt ekstra grisete.) 

Oppdretteren min gir svjv Royal Canin og er fornøyd med det. 
Zooplus har prøvetilbud på litt diverse, utvalget varierer: 
Prøvetilbud Hund (zooplus.no)
Jeg var heldig når mi var mindre, da hadde de prøvetilbud på valpefôret til Wolf of Wilderness (deres eget merke). Tørrfôret gikk ned på høykant, våtfôret har jeg ikke somlet meg til å prøve enda, men det står nå her. 😛 Kan ikke si så mye utover det, da jeg ikke har brukt det for seg selv over tid, så vet ikke hvordan det affekterer pels osv. 

Hunden din er uansett fasiten! Noen fungerer utmerket på f.eks labb eller appetitt til fk, andre driter i vinkel av det, det samme gjelder for de fleste merker i en eller annen grad. Se på hva kroppen til hunden din forteller deg, se på pelsen, tredeputer, klør, avføring (Både mengde og konsistens), energinivå osv. 

Edited by Rocket
Link to post
Share on other sites

Husk på at hunden skal ha mindre mengde av Acana og Orijen, så prisforskjellen er kanskje ikke så stor som du tror. Vi halvfôrer med vom og tørrfôr, og kjøper 30 pølser av gangen til en ok pris. Da går det én pølse om dagen på våre to. Om du har wheaten går det en halv pølse til et måltid ca., så da kan du ta ut den ene dagen, og la halve ligge til dagen etter, det er jo ikke så mye søl med det. Du får også kjøpt lettere porsjonerbare kjøttboller og skiver på 250g, men jo mindre de er oppdelt jo høyere er kg-prisen.

Av rimeligere fôr vil jeg isåfall tatt en titt på Apetitt, det er også norskprodusert, så kortreist. Men det kommer jo også an på hva hunden fungerer på.

Jeg laget denne oversikten for meg selv. Friskies og Pedigree er billig butikkfôr jeg IKKE anbefaler, men som jeg har tatt med for sammenligningens del. Odin er ca. 8 kg og Kovu ca. 40. Blått er råfôr, grønt er hermetisk våtfôr.

for.thumb.png.bca8363695fd78e99db5014f9e00e104.png

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Skal du fôre rått billig, er det VOM 18kg (3 pølser på 6kg) som gjelder. Billigere enn både MUSH og Provit. Du trenger fryseplass og det innebærer litt arbeid å dele opp og fryse 6kgs pølser, men du sparer penger. De mindre pølsene og kassen med oppdelte biter fra VOM er dyrt.

Av tørrfôr er det mye som er OK, og det varierer også en del mellom hunder hva de fungerer på. Ingen av mine hunder har fungert optimalt på Orijen eller Canagan f.eks, som ansees for å være "bedre" enn de merkene jeg bruker mest. Selv veksler jeg mellom forskjellige faste merker og prøver et nytt i blant, da jeg tenker det er bedre enn å fôre med samme type dag inn og dag ut. De merkene jeg ofte bruker er Proplan, Royal Canin, Acana og Appetitt.

Har du en litt større hund slik at det går noen sekker tørrfôr i løpet av året, kan du også sjekke ut de ulike rabattløsningene. Appetitt har en grei rabattløsning mener jeg, de andre merkene kan du forhøre deg om ved utsalgssted.

Link to post
Share on other sites

Jeg forer Josera ved siden av VIP storfemix og litt annet div til min eldste. Vanskelig å si hvor mye tørrfôret har å si siden jeg gir så mye annet ved side av, men han er iallfall finere i pelsen og sånn enn han pleier å være 😊 brukte Apetitt før, og jeg føler Josera funker mye bedre. 

 

Tror også VIP er billigere enn V&h og de andre merkene med rått. 

Edited by jma
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Det er åpenbart at bare meningen om hva som gikk galt og hvorfor varierer ganske mye. Det som er tydelig nok er at kulturen opplevdes ubehagelig nok til at en vesentlig andel av aktive og faste brukere gjennom mange år ikke orket å være her mer. Det var masse fin og positiv aktivitet før dette skjedde, og det var da saktens mange gode diskusjoner med varierte meninger. Etter min mening kom hovedutfordringer med brukere som gikk inn for å polarisere diskusjonene mye kraftigere, i tillegg til flisespikking, personkritikk og ufine diskusjonsteknikker. Så kan det selvfølgelig være lov å ønske seg et hetere debattklima, men da er man for det første avhengig av at flere ønsker det, og så er det synd når et stort flertall faktisk ikke ønsker det. Som det har vist seg her. Noe av grunnen til at flere trivdes bedre her enn på Facebook var nettopp den litt mer siviliserte, kanskje for noen "tammere" diskusjonskulturen, og forsvant når de ikke orket det de opplevde som usaklig kritikk for enhver kommentar. Så får vi som er her tenke igjennom hva "vi" ønsker, som enkeltbrukere og i fellesskap, og kanskje være litt bevisst det når vi poster.  
  • Jeg har sittet på hendene mine....  Jeg er en av de som var aktiv på canis for mange mange år siden. Og som fikk med meg det meste av det som skjedde der. Og som fulgte med på sonen og så hva som skjedde her.  Problemet var aldri verken uenighet, eller at noen var "krasse", men at enkelte "100 % positive" mente seg å ha fasiten og sannheten også om andre forumbrukere. Og som bedrev direkte hets, enten åpenlyst eller bak i kulissene.  Og så noen da, som jeg ser fremdeles er aktive på sonen og som mener seg å "vite" mye om andres tilnærming til hund, selv om de overhodet ikke kjenner dem.  Så da er det ikke så rart at man ikke gidder.  Og ja - jeg er krass, til tider overtydelig, har mange års erfaring og skolering på hund, aktiv i ymse settinger med hund, konkurrerer med hund. Og det å da gjentatte ganger bli beskyldt for å være "dyreplager", "umoralsk" etc fordi man ikke angir seg selv til 100 % positiv ("kun" 97 % - herregud - jeg har da selvinnsikt.... ), kombinert med å få private trusler a la "jeg vet hvor du bor, så ikke føl deg for trygg" etc, da gidder man ikke lenger.   Jeg har også vært på kurs med noen av disse "100 prosent positive". Av nysgjerrighet. Og de var jaggu meg ikke positive i håndtering av folk. Som er det som kjennetegner en god instruktør.  Derimot; nedlatende, opptatt av å vise hvor gode de selv var, fulle av hersketeknikker. I livet som på forum.    Trist.     
  • Klart at noen hunder er såpass uheldig med sine eiere at de nærmest blir "ødelagt". Men jeg syns at mange bruker en hendelse i hundens liv, som forklaring på et adferdsproblem. Som mitt eksempel hvor en hund løper mot, bjeffer som gal og skremmer en annen unghund. Det har kanskje også noe med når i livet til hunden det skjer. De er gjerne mer sårbare i enkelte perioder av livet sitt? Min hund er "helt gal". Han oppfører seg absolutt ikke som naboens labrador 😄 Jeg kan ikke legge skylden på en eller flere hendelser. Han bare er sånn. Men jeg blir jo litt forundret hvorfor han gjør som han gjør av og til. Jeg har en hund som er av en sjelden rase. Så det er ikke mange å sammenligne med. Men på en FB-side for oss som har denne rasen tok de opp hvordan de oppfører seg i gitte situasjoner. Min hund oppfører seg som ca 90 % av de andre hundene av denne rasen. Så istedenfor å legge skylden på en hendelse, så kan bare si "at sånn er de". De er gal (på en grei måte da) Kjekt å ha en forklaring  Av og til er hundene våre bare sånn som de er. Uten at de er ødelagt. Det er sikkert vanskeligere for en hund å ha ro i alle situasjoner når man bor f.eks i et bymiljø hvor det kryr av andre hunder, folk, biler, støy, lukter, lyder osv. Enn for en hund som vokser opp i ro og mak på landet.  Det er mange forskjellige ting som former en hund
  • Nå leser du veldig mye inn i en halv setning Jeg mener på ingen måte at erfaringsbasert kunnskap er verdiløs og at kurs er den eneste veien til målet, tvert imot, jeg mener begge deler kan bidra med nyttige verktøy. Kommentaren min var utelukkende rettet mot (tidligere) forumbrukere uten fagkunnskap som presenterer personlige meninger som fasitsvar, samtidig som motparten overkjøres av hersketeknikk. Det synes jeg er problematisk.    Personangrep kan vel være så mangt, og handler ikke nødvendigvis om å bli "butthurt". Det kan like gjerne være meningsløse argumenter om hvem/hva man er/har/gjør, utelukkende ment for å kneble debatten. For å ta meg selv som eksempel - i enhver diskusjon om helse hos diverse raser ble jeg avspist med "du har cavalier så du har ikke stemmerett" (mer eller mindre). Sånt blir det ikke særlig fruktbar debatt av, og den type lavmål gidder i hvert fall ikke jeg å bruke tid på.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...