Jump to content
Hundesonen.no

Hva er din hunds HD-indeks?


maysofie
 Share

Recommended Posts

NKK har i dag oppdatert og publisert ny HD-indeks, den skal nå tydeligvis være noe ‘strengere’ enn tidligere :) 

I all min kuriositet lurer jeg på hva den gjengse sonenhund ligger på i indeks? Hva med foreldrene til hunden din? Er du overrasket over resultatet?

Merk: HD-indeks regnes bare av de hunder som innehar egne HD-resultater.

Link til NKKs artikkel.

Link to comment
Share on other sites

Onkel har 70 i HD-indeks. Ikke overrasket. Stakkeren kom jo fra et kull hvor 8 av 10 valper hadde HD(og 6 av dem HD D)...  Begge foreldre ble tatt ut av avl pga. HD.

Nevø har ikke HD-indeks. 

Fetter har HD-indeks på 108. 

Link to comment
Share on other sites

Bris har 115 i HD-index, hennes mor hade 118. Begge har 4 kull etter seg hvor det er 100 % HD fritt. Regner med Bris sin HD-index er litt dårligere enn hennes mor på grunn av hennes far som har HD i noen andre kull.

Ivri har 111 i HD-index. Hun har en far som ikke har andre kull i Norge, ingen søsken med HD, men to med B
Kula har 114 i HD-Index. Hun er også fra et kull som er 100 % fritt, men et par søsken med B. Begge er avkom etter Bris og ingen av de har hatt kull

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Foenix har 107, det samme har hennes avkom (inkludert mor til mitt kommende valpekull). Glam har 104, men hans informasjon blir jo ufullstendig når han er import. Det samme problemet gjelder for X'en som jeg hadde, hun har en indeks på 107, men er fra et kull på fire hvor to er eksportert. Foenix mangler også resultat på sin eksportbror/X'en mangler et resultat på sin eksportsønn. Foenix har et kull på tre hvor alle er fri. Hennes bror er frirøntget bak, men ikke brukt i avl, og han har en indeks på 101. 

Hannhunden jeg venter valper med har nå en indeks på 92, uten at jeg vet hva han hadde før - han er en svensk import, så hans tall er også mangelfullt i og med at det bare ligger inne resultat på hans norske far, og ikke på morslinjer og søsken. Så en skal ikke se seg blind på tall, men huske på å tenke helhet. Jeg skulle ønske NKK ville legge inn utenlandske røntgenresultat for å få en mer korrekt indeks, i hvert fall på nordiske land.

Ikke at jeg trenger det, for jeg kommer fra et rasemiljø som har benyttet seg av praktisk indeks i alle år, så lenge vi alltid setter krav til friprosent på HELSØSKEN (hvis en kombinasjon gjentas) og ikke bare avlsdyr, samt at vi stopper avlsdyr fra videre avl hvis friprosenten hos avkom når de har fått 30 valper ikke er bra nok. Men når det oppfordres til å bruke indeks, så må folk forstå konsekvensene av eksport og import på indekstallet først.

OT: Derimot kan vi åpne for å bruke hannhunder med ikke godkjent HD-bakgrunn hvis de har blitt åtte år, for å jobbe med levealder - hvis jeg har en hannhund med C på hoftene, slik at han ikke blir avlsklarert, så kan jeg få dispensasjon til å bruke ham som åtteåring forutsatt at resten av kullet også har hatt okay helse og det er noe som er verdt å bruke videre. Eller om min hannhund er fri på hoftene, men er fra et kull på fire og de tre andre har C på hoftene slik at han heller ikke blir avlsklarert, da kan jeg søke om dispensasjon til å få bruke ham som åtteåring hvis også søsken har hatt et sunt og langt liv. En hund kan være uinteressant for avl som treåring, men senere vise seg å være et verdifullt tilskudd nettopp på grunn av helse og levd liv. 

 

Link to comment
Share on other sites

Akkurat nå, Siri skrev:

Finner ingen index på mine... gjelder dette alle raser, eller er det bare raser med et visst antall som har fått index? 

Willy har HD-index på 108 i Finland og 110 i Sverige. 
 

Jeg tror det må ett viss antall valper født pr år for å få det. AK har det heller ikke. Verken i Sverige, Norge eller Finland. 

Link to comment
Share on other sites

Akkurat nå, JeanetteH skrev:

Jeg tror det må ett viss antall valper født pr år for å få det. AK har det heller ikke. Verken i Sverige, Norge eller Finland. 

Ja, det ante meg i grunnen. Har ikke AK i Sverige eller Finland heller? Der har jo briardene fått index i det minste :) 

Link to comment
Share on other sites

Akkurat nå, Siri skrev:

Ja, det ante meg i grunnen. Har ikke AK i Sverige eller Finland heller? Der har jo briardene fått index i det minste :) 

Jeg måtte inn å sjekke i tilfelle det var kommet, men nei. 

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke HD-index på mellompuddel, det er ikke nok av dem som røntges, bare 13.9 % som røngtes. 

Nora har en HD-index på 104. Dina hadde ingen, så jeg antar det ikke er mange nok av de heller til å lage index. Hvis statistikken på avkom er riktig, så er det bare 35 % av de som har blitt røntget de 10 siste årene, det overrasker meg faktisk, jeg trodde belgerfolk generelt var gode på det. Det er bare 46.7 % av tervene som røntges også. Bedre enn på groenendael, men allikevel dårligere enn jeg trodde. 

Link to comment
Share on other sites

Keo med B-hofter har 99, tidligere hadde han litt over 100. Ikke overrasket da noen hel og halvsøsken har C-hofter i Norge, i hans kull er 5/6 fri, men 4 av dem er eksportert. Faren har 97 og moren 103.

Lyn har også B-hofter, med indeks på 106. Hun ligger da inne med mange halvsøsken på hver side hvorav bare et knippe er røntget, samt eget valpekull under røntgenalder. Faren (samme som Huffys farfar) har 114 med 40 kull registrert etter seg. Moren har 98 med 20 valper etter seg, hvorav bare 3 er røntget, regner med hun bikker under 100 pga er par D-hofter etter hennes mor.

Link to comment
Share on other sites

Nemi, schäfer, hadde HD-index på 109. Ble naturlig nok ingen kull etter henne, selv med gode ledd i linjene :P Nytter ikke med gode ledd når andre ting ikke stemmer. 

Gjennomsnittet på rasen er 100, så over 100 er bedre enn gjennomsnittet, under er dårligere enn gjennomsnittet. 

Whippet har ikke HD-index, naturlig nok. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
  • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...