Gå til innhold
Hundesonen.no

Rystende forhold hos norske grisebønder


Gjest
 Share

Recommended Posts

De tar ikke selvkritkk heller: 

Grisebønder slår tilbake mot kritikken - bildene kommer på et dårlig tidspunkt.. 

Men Høyland mener at de fleste bøndene passer og steller godt med dyrene. Han reagerer på at NRK publiserte bildene nå som ribbesesongen starter.

– Dette kommer på et veldig dårlig tidspunkt, med ribbesalget før jul, men disse bildene er ikke representative for næringa, gjentar Høyland.

--

– En fin gris

Han får støtte fra grisebonde Kristen Birkemo i Sola, som ikke reagerer særlig på dyra i videoen.

– Ingen skrubbsår og sånt, ellers er det en fin gris, kommenterer bonden da han ser videoen.

– Det jeg la merke til på filmene var at det var mange fine griser, oppsummerer han.

Hjemme på gården har sønnen måtte ta over. Birkemo var grisebonde i flere år, men ble avskiltet av Mattilsynet etter år med konflikt. Mens tilsynet mener dyrevelferden på gården hans ikke var god nok, reagerer Birkemo på deres metoder.

--

WTF?? :blink: Tiltroen til norske grisebønder sank noe skikkelig nå, kjente jeg.. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 50
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg blir så sinna og trist...   Vi er så utrolig heldige at vi bor på et lite småbruk, så i år valgte vi å ha gris selv. To helt fantastiske jenter, som koste seg med å grave opp store røtte

Jeg anbefaler alle kjøttspisere å kjøpe seg julematen hos bønder som setter dyrevellferd og kvalitet høyt, De beviser også at det ER mulig bare man gidder... https://stolsvidda.com/

En lam gris får man stram påpek hos slakteri for, da denne ikke kan bevege seg gjennom noe system. En syk gris i fellesbinger gagner ingen, bare kan bidra til smitte og pinsom død. Overfylte fellesbin

Posted Images

2 minutter siden, 2ne skrev:

De tar ikke selvkritkk heller: 

Grisebønder slår tilbake mot kritikken - bildene kommer på et dårlig tidspunkt.. 

Men Høyland mener at de fleste bøndene passer og steller godt med dyrene. Han reagerer på at NRK publiserte bildene nå som ribbesesongen starter.

– Dette kommer på et veldig dårlig tidspunkt, med ribbesalget før jul, men disse bildene er ikke representative for næringa, gjentar Høyland.

--

– En fin gris

Han får støtte fra grisebonde Kristen Birkemo i Sola, som ikke reagerer særlig på dyra i videoen.

– Ingen skrubbsår og sånt, ellers er det en fin gris, kommenterer bonden da han ser videoen.

– Det jeg la merke til på filmene var at det var mange fine griser, oppsummerer han.

Hjemme på gården har sønnen måtte ta over. Birkemo var grisebonde i flere år, men ble avskiltet av Mattilsynet etter år med konflikt. Mens tilsynet mener dyrevelferden på gården hans ikke var god nok, reagerer Birkemo på deres metoder.

--

WTF?? :blink: Tiltroen til norske grisebønder sank noe skikkelig nå, kjente jeg.. 

De satte ikke akkurat grisebønder i et bedre lys av de uttalelsene der nei :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 timer siden, 2ne skrev:

De tar ikke selvkritkk heller: 

Grisebønder slår tilbake mot kritikken - bildene kommer på et dårlig tidspunkt.. 

Men Høyland mener at de fleste bøndene passer og steller godt med dyrene. Han reagerer på at NRK publiserte bildene nå som ribbesesongen starter.

– Dette kommer på et veldig dårlig tidspunkt, med ribbesalget før jul, men disse bildene er ikke representative for næringa, gjentar Høyland.

--

– En fin gris

Han får støtte fra grisebonde Kristen Birkemo i Sola, som ikke reagerer særlig på dyra i videoen.

– Ingen skrubbsår og sånt, ellers er det en fin gris, kommenterer bonden da han ser videoen.

– Det jeg la merke til på filmene var at det var mange fine griser, oppsummerer han.

Hjemme på gården har sønnen måtte ta over. Birkemo var grisebonde i flere år, men ble avskiltet av Mattilsynet etter år med konflikt. Mens tilsynet mener dyrevelferden på gården hans ikke var god nok, reagerer Birkemo på deres metoder.

--

WTF?? :blink: Tiltroen til norske grisebønder sank noe skikkelig nå, kjente jeg.. 

Selvinnsikt er en fin bil osv. Han Birkemo har virkelig skjønt det, som stiller opp som sannhetsvitne, etter selv å ha blåst i dyrevelferden. Litt som om Osama bin Laden i sin tid hadde stått frem i avisene og sagt at terror ikke er så utbredt og fælt som vi tror. Troverdig? Næh...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ut som de unge og "up and coming" bøndene overhodet ikke er noe nyvinning for dyrevelferd i Norge nei...

Kjipe scener fra Tyskland (slakterhus) preger mediebildet disse dager, også... Griser må være noen av de mest uheldige dyra i verden. De er jo egentlig rivende intelligente, og de blir behandlet som søppel.

https://www.br.de/nachrichten/schlachthof-mcdonalds-dueren-100.html

24775161_628968293894142_423829356050612

 

24301433_628968353894136_132854964546148

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Kangerlussuaq skrev:

Ser ut som de unge og "up and coming" bøndene overhodet ikke er noe nyvinning for dyrevelferd i Norge nei...

Ikke rart det blir sånn heller kanskje....https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2017/12/01/195352753/landbruksskole-fikk-grisefjos-slakt-av-mattilsynet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutes ago, yurij said:

"Hun understreker at hun mener dyreholdet ved skolen generelt er godt, men erkjenner at det er særlig uheldig at disse forholdene avdekkes i et fjøs der aspirerende bønder skal lære om dyrehold."

Hvis man bare gjentar en bullshit-løgn ofte nok, så blir den sann? :no:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 4.12.2017 at 5:04 PM, enna said:

Jeg spiser ikke grisekjøtt - kommersielt produsert - som selges i butikkene. Man kjenner på smaken at grisen ikke har hatt det bra - det smaker surt rett og slett. 
Så heller sjeldnere kjøtt på bordet, og skal man spise kjøtt - fortrinnsvis et med god smak fra dyr som var lykkelige hele livet.  Pølser til jul laget jeg selv, da vet jeg hva som er i dem. Og ellers i året spiser jeg ikke pølser. Vi MÅ ikke spise kjøtt så ofte som de kommersielle kreftene prøver å lure oss til å tro. Heller litt dyrere kjøtt, med bedre dyrevelferd og bedre smak, enn billig kjøtt flere ganger per uke. 

Jeg er så enig! 

Jeg har spist en del svin de siste årene, da jeg ikke har fått med meg noe kritikkverdig mot grisehold. Mange sier de ikke har det bra, men det er ingen som har kommet med bevis slik som dette nå. Jeg vil mye heller betale mer for et dyr som har levd godt før den havnet i butikkhyllen, enn å kjøpe kylling og svin til latterlige billige priser, og det kommer fra en student. Jeg er helt enig i at man ikke trenger å spise så mye kjøtt. Jeg har nettopp vært en måned uten kjøtt, og det var egentlig null stress. Det er nesten mer rart å gå tilbake til å spise kjøtt nå. Jeg kommer garantert til å fortsette å kutte ned på kjøttforbruket fremover, og om jeg skal spise svin, så skal jeg finne ut hvor den kommer fra og støtte f.eks slikt som Fjellgrisen. De har det akkurat slik jeg skulle ønske alle produksjonsdyr hadde det :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg blir så sinna og trist...

 

Vi er så utrolig heldige at vi bor på et lite småbruk, så i år valgte vi å ha gris selv. To helt fantastiske jenter, som koste seg med å grave opp store røtter og leke sisten og gjemsel med poden. De er jo som noen store hunder. Satte jeg meg ned og klappet med hånda på bakken ved siden av meg kom de og velva seg ned ved siden av meg for kos på magen :wub:

Tungt og vondt når vi nå for noen uker siden tok dem, men vi har hele tiden tenkt at vi vet ihvertfall hvor utrolig bra de har hatt det denne sommeren/høsten. Jentene ble avlivet mens de sto og koste seg med kake.

En del arbeid med kjøttet akkurat under parteringa, men det er verdt det. Vi har nå smakt både på kjøtt i gryte og bacon, og smaken er bare så mye bedre enn det du får i butikken! De ble ikke så feite de vi hadde, men mye kjøtt, godt mulig denne sistenleiken med poden bidro litt der :P 

Vi kommer nok til å velge å ha gris til neste år også, for å støtte storprodusenter som behandler disse utrolige skapningene på en slik måte som disse sakene viser er uaktuelt.

  • Like 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Bikipile skrev:

En del arbeid med kjøttet akkurat under parteringa, men det er verdt det. Vi har nå smakt både på kjøtt i gryte og bacon, og smaken er bare så mye bedre enn det du får i butikken! De ble ikke så feite de vi hadde, men mye kjøtt, godt mulig denne sistenleiken med poden bidro litt der :P 

Jeg husker jo nå at den spekeskinka som farmor og farfar laget selv av grisene de hadde på småbruket sitt, smakte så himla mye bedre enn det man får kjøpt i butikken i dag. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppslag i dagbladet i dag:

https://www.dagbladet.no/mat/vill-kamp-om-snakkis-ribba---vi-har-ikke-nok-til-alle/68946937

Så det går heldigvis rett vei :)

Ellers kan jeg jo fortelle om min opplevelse av gris på landbruksskolen. Vi hadde nemlig også et "grisehus fra *******", med en lærer/røkter med svært lite følelse for dyra. Vi ble opplært til å slå grisungene i trynet med møkkaskrapen for å få dem til å flytte seg når vi rengjorde bingene, passe på at de ikke fikk mer enn maks en spade flis i hver binge, kastrere grisunger uten bedøvelse, avlive grisunger ved å kaste dem i veggen osv osv. Purkene sto fiksert og det var ikke noe sysselsetting av slaktegrisene overhode. Når griser døde/ble avlivet ble de lagt på forsiden av grisehuset, mot veien der vi gikk flere ganger daglig for å komme til stallen som var nabobygningen, og de kunne ligge der lenge, spesielt vinterstid (min oppfatning i hvert fall, vi elevene synes det var grusomt). Det skjedde også at grisunger falt ned i møkkakjelleren, noe røkteren tok med stor ro. De ble ofte værende der lenge (dager, uker), og overlevde av å spise det de fant og drikke den væsken de fant, mens de svømte/vasset rundt... Når slaktebilen kom ble grisene gjetet livredde ut og inn på bilen med elektriske støt. Som 16 åring som generelt var glad i dyr var møtet med grisehus (og hønsehus) sjokkartet.
De hadde også et løsdriftssystem med noen få purker (de gikk der når de hadde avlsfri mellom kullene) som gikk på et lite inngjerdet område foran stallen, med gamle gjødselkjelleren på stallen som inneområde (ikke i bruk som gjødselkjeller for hestene). Det hente at purker derfra rømte, og spesielt en var veldig god på å komme seg ut. Hun gikk de opp i stallen og støvsugde hesteboksene for matrester. Denne purka var mitt første møte med gris som ikke var en stressa betonggris i et grusomt miljø, og jeg husker henne enda, selv om dette er 20 år siden. Hun hadde blå øyne, som var utrolig menneskelike, og hun hadde et blikk som var klokt. Hun ruslet rundt og snøftet og logret og elsket å bli klødd og snakket med. Det var grusomt :(
Så vi hestejentene begynte å samle høybøss fra høyloftet i sekker og ta med til grisehuset for å gi grisene litt å drive med, og det var hjerteskjærende å se hvor lykkelige de ble for en liten høydott.
Det jeg lærte av denne opplevelsen var heldigvis ikke at dette er slik man skal holde gris, men at dette er slik man absolutt ikke skal holde gris, at gris er herlige, smarte vesener og jeg tok disse opplevelsene som en mal på hvordan ikke gjøre det. Jeg har enda ikke egne gris her på gården, men det står på planen, og de skal være utegris som skal inngå i gårdsdriften her. Gris er veldig nyttige til å rydde mark, og har derfor en viktig funksjon :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På ‎04‎.‎12‎.‎2017 at 5:04 PM, enna skrev:

Jeg spiser ikke grisekjøtt - kommersielt produsert - som selges i butikkene. Man kjenner på smaken at grisen ikke har hatt det bra - det smaker surt rett og slett. 
Så heller sjeldnere kjøtt på bordet, og skal man spise kjøtt - fortrinnsvis et med god smak fra dyr som var lykkelige hele livet.  Pølser til jul laget jeg selv, da vet jeg hva som er i dem. Og ellers i året spiser jeg ikke pølser. Vi MÅ ikke spise kjøtt så ofte som de kommersielle kreftene prøver å lure oss til å tro. Heller litt dyrere kjøtt, med bedre dyrevelferd og bedre smak, enn billig kjøtt flere ganger per uke. 

Jeg og samboer snakka om dette sist i går, hvordan smaken på grisekjøtt har endret seg. Mulig den alltid har smakt sånn, men i det siste har jeg reagert veldig på det og synes ikke det har smakt godt i det hele tatt. Kjøttet fra Sverige er enda verre og jeg skjønner  ikke at folk spiser det, det smaker jo helt ******.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Tonje skrev:

Jeg og samboer snakka om dette sist i går, hvordan smaken på grisekjøtt har endret seg. Mulig den alltid har smakt sånn, men i det siste har jeg reagert veldig på det og synes ikke det har smakt godt i det hele tatt. Kjøttet fra Sverige er enda verre og jeg skjønner  ikke at folk spiser det, det smaker jo helt ******.

Nei, svinekjøtt er fantastisk godt, det. Når det kommer fra dyr som har hatt det bra...

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 12/4/2017 at 1:35 PM, Kangerlussuaq said:

Hvis det er "overalt" - er frilandsgris *frilands*gris, eller begynner begrepet å bli utvannet slik som på "frilandshøns"?

Frilandshøns er det vel under 10 produsenter som har. Det er høner som kan gå utendørs. Frittgående høner- de går innendørs, men altså ikke i bur. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Det rulles mer og mer ut. I et av de største magasinene i Tyskland vises dette bildet fra massedyrshold, fra Brasil.  De grønne grisene er dekket av desinfeksjonsmiddel siden de ikke kan holde seg ren slik naturen hadde tiltenkt de:

https://www.geo.de/magazine/geo-magazin/17997-rtkl-lebensmittelproduktion-wie-die-nahrung-entsteht-die-wir-taeglich-zu?utm_source=facebook&utm_medium=post

massenproduktion-nahrungsmittel-10090440

 

Deretter kom jo nok en sak fram i Norge nå:

https://www.nrk.no/rogaland/lokallagsleder-i-bondelaget-risikerer-a-miste-retten-til-a-ha-gris-1.13824915

"Mattilsynet har funnet flere bevis på dårlig dyrehold på gården til en lokallagsleder i Bondelaget i Rogaland. Nå risikerer bonden å miste retten til å drive med gris."

Man kan jo bli vegetarianer av mindre, dette er jo ikke kjøttproduksjon - det er tortur for penger. Det er jo ikke MATproduksjon en gang, det er betennelser og bakterier og dritt i plastikk?!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjenner jeg setter ekstra pris på de 3,5kg kvernet andekjøtt (eldre individer, derfor kvernet), mange dagers mat til Stella og 5 glass + en isbitpose konsentrert andekraft jeg fikk ut av sist helgs slakting av 6 eldre moskusender (ferdige som avlsdyr) når jeg leser de siste postene her. Og det gir ekstra vilje til denne helgas slakting av høns og kylling. Og kjempeglad for at vi skal ha pinnekjøtt (selvsagt norskprodusert) på julaften i år, så slipper jeg hele svineriet ( :P ).

Svinekjøtt har liten rolle i mitt kosthold, unntaket er spekeskinke jeg kjøper i blant for å ha som smaksforsterker i stedet for bacon i ulike middager. Norskprodusert er en selvfølge, men ellers vanskelig å finne noe godt alternativ. Må bli gris på gården her snart, så jeg kan lage det selv.

Eneste man kan se positivt på i denne saken er at det jo er bra at det nå settes fokus på og synes så godt i media som det faktisk gjør. Det hjelper på!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, patricia skrev:

Har mistet litt troen på norskprodusert, gitt...bortsett fra de som lar dyr få lov å være dyr, og ha det ok så lenge de lever. Bare så synd at det er så få av dem, at kjøttet blir vanskelig å få tak i.

Spør etter frilandsgris på fb gruppe nær der du bor. Alle måter å holde dyr på har sine svakheter men disse får i ihvertfall være ute og grave og leve mer som er opprinnelig. Hvor langt dem reiser for å bli slaktet bør også sjekkes opp, det varierer sterkt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enda en sak nå... https://www.nrk.no/ostfold/videregaende-skole-far-kritikk-for-darlig-dyrehold-1.13832737 

:icon_cry: Tror svin må helt ut av kostholdet her.. så et sted med "glade griser" i noenlunde nærhet, men så bruker de Fatland Slakteri i Oslo som har masse gruff på seg..  Så da er ikke de aktuelle for oss allikevel.

Vi er ikke U-land, vi har råd til å sørge for dyrene vi spiser. Rapporten vedr svinehold i Rogaland var på Dagsnytt 18 i dag, med klipp også. Mattilsynet kallte det skuffende og forstemmende.. selv om de forsøkte å tone det ned (siden DyrevernAlliansen var der også, som tonet det opp..). Og en eller annen Bondelagsleder som sa at det delvis dreide seg om holdninger i tillegg til de økonomiske aspektene. Og disse oppslagene viser vel akkurat det.. all ære til elever som melder fra!

edit: @Kangerlussuaq så litt på linken din.. men det var motbydelige greier altså :( Hva er responsen i Tyskland, blir det tatt tak i eller pratet bort, slik som her i Norge

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, TonjeM said:

edit: @Kangerlussuaq så litt på linken din.. men det var motbydelige greier altså :( Hva er responsen i Tyskland, blir det tatt tak i eller pratet bort, slik som her i Norge

Tyskland er veldig politisk korrekte, og jeg vil anslå at nesten 50% av alle 20-25åringer er vegetarianere. Problemet er at det er 85 millioner mennesker i landet, og de ELSKER Lidl og Aldi. Billig = dyrene lider. Og der er det mye igjen. Får se når de nye ungdommelige politisk korrekte blir flertallig, om noe skjer... Det er iallefall bevegelser i ungdommen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Raksha skrev:

Har mer og mer lyst på gris selv, men vet ikke om jeg klarer å slakte dem selv. De er så smarte :wub: 

 

Da vi hadde egne griser hadde vi en slakter som kom hjem til en kompis, og slaktet våre og kompisen sine griser. Våre ble boltet mens de sto og spiste kraftfôr fra bakken. Det kan man vel si er å dø lykkelig :lol: Å slakte gris er ganske spesielt i forhold til andre dyr, pga skolding osv. Så greit å ha noen som kan det til å gjøre jobben. Det er ganske mye jobb å dele dem også. Nå i dag er jeg veldig glad for å få kjøttet ferdig oppdelt i esker...

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, Pringlen said:

Da vi hadde egne griser hadde vi en slakter som kom hjem til en kompis, og slaktet våre og kompisen sine griser. Våre ble boltet mens de sto og spiste kraftfôr fra bakken. Det kan man vel si er å dø lykkelig :lol: Å slakte gris er ganske spesielt i forhold til andre dyr, pga skolding osv. Så greit å ha noen som kan det til å gjøre jobben. Det er ganske mye jobb å dele dem også. Nå i dag er jeg veldig glad for å få kjøttet ferdig oppdelt i esker...

Hørtes ut som en god løsning!  Nå er jo mobilslakteriet lagt ned også, så da er det vel kun slakteri som er mulig om man ikke gjør det selv. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hvorfor vil du bytte hvis hunden fungerer på Vom? Hvis hunden fortsatt har løs avføring etter en uke ville jeg nok droppet det fôret ja.
    • Hei hundesonen! Jeg har en valp på 3-4 mnd som jeg holder på å bytte for på. Jeg bytter gradvis, startet med 4 dager hvor jeg ga 3/4 gammelt for (V&H), 1/4 nytt for, deretter 4 dager med 50/50, og så 3/4 nytt for en dag eller to, før jeg gikk tilbake til 50/50 fordi; Valpen har litt løs avføring. Typisk at det først kommer litt i normal konsistens, og så etterhvert blir det bløtere og bløtere. På ingen måte flytende/diare, men slik at det blir rester igjen i gresset der jeg plukker opp. Noen ganger går valpen to ganger på rad, først en med bra konsistens og så løsere i en tynnere strimle rett etterpå. Ofte er det og små halvfordøyde pinnebiter, små biter av stoff, grus og annet hun har fått i seg i dette løse. (Dette er små biter, prøver så godt jeg kan å forhindre dette men valpen spiser mye rart). Syns det begynner å lukte metallisk fra analen nå, mulig kjertlene ikke får tømt seg når det er litt bløt avføring? Høres dette normalt ut i en overgang til nytt for for en valp, eller bør jeg gi opp det nye foret og finne noe annet?
    • Haff, jeg sliter med de luksusproblemene vi har med casual turgåing. Altså, de er luksusproblemer ifht hvordan den gjennomsnittlige hunden i gata oppfører seg på casual tur - men ikke i gata vår. Våre nærmeste naboer er Midt-Norsk kompetansesenter for hund, så vi har en litt annen standard å måle oss etter, hence min følelse av å slite med hva folk flest synes er luksusproblemer, gitt den gjennomsnittlige hunden i andre sine gater. Med unntak av ved veldig spennende lukter så trekker ikke Ede i det hele tatt. Aldri vært hans greie. Han stopper og snur seg og venter på meg om båndet blir stramt. Foretrekker selv å ha det slakt. Han hører på meg når jeg ber han om noe og er ivrig på vakt etter oppgaver. Går omtrent halvparten av tiden pent ved min side som frivillig adferd. Har noen byks etter løv i vinden og drar LITT etter interessante lukter innimellom, og mister fokus og blir vimsete og tenderer mot raptus mot slutten om vi går for langt, men som energisk 6 mnd gammel (i dag, gratulerer med dagen, Edeward 🐾) er jeg ikke veldig bekymret for at sånt vil vedvare som problem i voksen alder. Han er stort sett flink gutt, MEN han er langt fra så veloppdragen som jeg helst vil ha ham. Han ploger og han går foran meg, han vimser til siden og han krysser foran meg. Det er irritasjonsmomenter. Vil gjerne ha en sånn robothund som bare går pent ved min side og følger med på hver minste bevegelse jeg foretar meg, altså.  Har på råd fra de langt mer kompetente naboene begynt å fase ut godbiter for å få bedre kontakt og kontroll. Belønner nå med lek og godsnakk og tempovekslinger istedenfor godis. Bygge relasjon. Han skal fokusere på meg, ikke på hva jeg har i hendene og lommene. Det er en omstillingsprosess. Gamle damer kan lære nye triks, men det tar tid. Fant ut det å belønne en fin turfot med hurtig gange og jogging fungerer som bare det. Ingen problemer å veksle tempo heller. Ede synes det var spennende med vekslinger mellom jogge, løpe og gå fort eller sakte. Spennende i seg selv, så lenge det er nytt, antakelig. Han er typen som liker variasjon og alt nytt er mer gøy enn det vi har gjort før. Med unntak av å sitte, ligge eller stå for å få kastet en apportleke, så surner han og protesterer om jeg ber om for mange repetisjoner av det samme. Temmelig nøyaktig fire rep av noe synes han er nok og nekter gjerne på den femte fordi han heller vil gjøre noe annet. Ikke Border Collie, m.a.o. Trenger mer variasjon i trening på øvelser.  Vi faser ikke fullstendig ut godisen enda. Mamsen er som en gammel hund med innarbeidede vaner og trenger tid på å finne tillit til at det skal gå an å få til. Har sluttet belønne fin turfot med godis, nå får han godprat, flere øvelser underveis og belønnes med lek for de istedenfor. Øvelsene blir da en sekundær forsterker. ..eller tertiær, for jeg tør ikke la være belønne gode 'slipp' med godis iblant. Han liker IKKE å slippe kampelekene sine  Akkurat på det punktet der har jeg svært lav tillit til fullstendig godisfrie metoder ennå. Vi får se.  Inntil videre lønnes også passeringer med godis. Dette fordi han har sterk byttedrift, spesielt på syklister som kommer bakfra og farer fra oss - de som kommer andre veien er han mer nonchalant om, da de innbyr ikke til jakt fordi de skal feil vei – helt motsatt av border collie, altså – og han har så sterke impulser til å hilse på forbipasserende mennesker, sladretrening med godis av høy verdi må vi bare fortsette med, fordi det fungerer.  I likhet med BC-blandingen jeg hadde, så trigger han her også frykt for å miste ham i en påkjørsel. Han har forstått at det sitter mennesker inni bilene, som han gjerne vil hilse på, og han har ikke NOEN konseptforståelse av mekanisk fysikk. Masse og fart i forbindelse med trafikk er ikke noe det går an å lære ham kløktig på den harde måten, så sladretrening på passerende biler er helt nødvendig med han her.  Strømgjerder derimot, det kan han lære på den vanskelige måten, så minner meg selv på å få det gjort. Trenger få narret ham borti gjerdet på en tom luftegård snarest, fordi en hest ville hilse på ham her om dagen. En vi har vært på nikk med ved passeringer en stund, han kom ivrig løpende til gjerdet for å si hei til oss, og Ede ble henrykt og ville borti for å hilse snute mot mule, som hesten innbød til. Ble en kjip opplevelse, fordi Ede har ingen anelse om hva strømgjerde er, og forstod ikke hvorfor jeg var så teit og holdt ham tilbake fra den nye kompisen sin. Han trenger finne ut hvorfor. Spørsmålet er hvordan narre han borti gjerdet på sitt eget initiativ når det ikke står en hest der. Vil jo ikke at han skal bæde på hester, for det kryr av dem her. Det er viktig å gi ham forståelsen av at det er gjerdet som er farlig og gjør vondt, ikke hestene. Fører opp på listen over to dos. 
    • Nå skal ikke jeg skryte på meg å kunne kjempemasse om hverken Malle eller hollender, men mitt inntrykk og det andre sier er at det er så store variasjoner innenfor begge rasene at du kan få begge type hunder (f.eks. mer skapt vs mer sosial, osv)  i begge rasene.   Men basert på de individene jeg kjenner av begge raser (som stort sett da er avlet for IGP ol) så vil jeg ikke si at hollender er noe mer krevende eller noe skarpere enn malle. Heller ikke mer energiske. Av de jeg har sett har hollendere litt lavere terskel for stress og lyd, men jeg er nok farget av hun jeg har selv 😂 og jeg har jo sett 10x fler maller enn hollendere.   Og hun jeg har er ikke spesielt selvstendig. Eller altså, hun kan fint være selvstendig og der det kreves, men hun henger jo etter meg som en skygge i typ alle situasjoner vi er i 😂 hun vil helst gjøre ting sammen med meg dagen lang 😂    Men den typen du beskriver høres ut som en typisk KNPV hund, hunder avlet mot bruk i politiet i Nederland osv. og de er nok sånn. Men min oppdretter av hollender blander KNPV linjer med sportslinjer, hvor hundene ikke er fult så skarpe, mer sosiale og ikke så selvstendige. De fleste i Norge er mer sportsavla.  Ble  langt svar ja 😄 I og med at det er så mange fler malle oppdrettere enn hollender tror jeg det er lettere å finne en bra malle. Jeg er heldig og kjenner flere som kan masse om både schæfer og malle til IGP bruk, så jeg må spørre og grave litt rundt 🧐😊  
    • Tatt bilder av pliktfølelse i dag. Han pleier være flink til å bli sittende/stående/liggende når jeg står oppreist, ter seg som et skolelys, men somehow har han tolket det at jeg setter meg ned på huk som: "Kom!" Forståelig nok. Et ekstra håndsignal mens jeg setter meg ned var alt som skulle til for å fikse den, men når jeg tar frem mobilen virker det som han er redd den skal fange mamsen, og han klarer ikke holde posisjonen, men haster inn for å redde turen fra den gledesdreperen der.  En real tålmodighetsprøve for begge å få lov til å ta bilder av de flotte sitt/dekk/stå han vanligvis har, da vi ikke snakker samme språk og har vidt forskjellige oppfatninger av hva den der svarte, flate greia er for noe, men vi fikk det da til etterhvert. Tjue bilder av naturskjønne omgivelser forsøplet av en lilla gummisnor, noen av dem også med hale og rumpestump på lagt i søpla, og så presenterer vi oss som om vi har litt fotoskills og hverdagslydighet sånn noenlunde på stell. Å få tatt fine bilder med langlina skjult eller litt penere dandert får være neste mål.    BTW, han har fått seg en praktisk custom klipp. Korrekt riesen frisyre drar nemlig inn sånne MENGDER med sand, en blir tullerusk. Fra å være vant med korthårede hunder på asfalt og gress i bymiljø, ble jeg virkelig smågal av all sanden de nydelige riesenbeina dro inn fra gårdsveiene her. Dessuten er flared jeans silhuett SÅ 90's. Vi gikk for en 2020 women's jeans fashion silhuett istedenfor. Praktisk. Ørene klarer jeg ikke klippe før det blir virkelig varmt, for han er så nuskesnusk kosemose søt med sånn spanielpels på dem. Litt sånn Lady og Landstrykeren hybrid look nå. Gen Z synes sikkert han ser ut som en skikkelig kjekkas hen/them/they. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...