Gå til innhold
Hundesonen.no

Karenstid hos NKK


Recommended Posts

Det er litt uenigheter her mtp. tolking av regelverket for karenstid før man kan konkurrere. Noen mener at karenstiden er fra behandlingsdato, mens and mener det er virkningstid+karens. I dette tilfellet er det snakk om kjemisk kastrering (Suprelorin), og det er jo en vesentlig forskjell på om karenstiden er 6 måneder fra chippen ble satt, eller om det er 6+6 (slik det er i Sverige f.eks.). Hva er riktig? Lurer også i forhold til Cartrophen, som min hund skal behandles med. Jeg tolker det sånn at det er 14 dager fra siste sprøyte?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I mitt hode er det logisk at karenstiden starter første dagen etter behandlingen er ferdig. Karenstiden er jo der for å være sikker på at virkestoffene er ute av kroppen, og under behandling så tilfører man virkestoffer, så da er jo de dagene i karenstiden bortkastet....? 

Storfe feks har karenstid mtp behandling og slakting, og da er det etter behandling som gjelder. Vil tro vi kan dra konklusjonen at det er det samme innenfor dette temaet også.. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I regelverket står det "karenstiden regnes fra avsluttet behandling" og her er det ordet "behandling" som tolkes forskjellig. Jeg mener at behandling er det som skjer hos veterinæren, mens andre argumenterer med at så lenge virkestoffet er aktivt er hunden under behandling. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Wilhelmina skrev:

I regelverket står det "karenstiden regnes fra avsluttet behandling" og her er det ordet "behandling" som tolkes forskjellig. Jeg mener at behandling er det som skjer hos veterinæren, mens andre argumenterer med at så lenge virkestoffet er aktivt er hunden under behandling. 

Men hos svenskene står det spesifikt på dette ene preparatet. Det gjør det ikke på norske regler. I de norske reglene står det "fra siste behandling/tilførsel"   

Men hør med vet om halveringstid og slikt for om det slår ut positivt spiller det ingen rolle om du har holdt karenstiden

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I mitt hode så har suprelorin 6/12 mnds karenstid ETTER at chipen har gått ut. Den tilfører jo hormoner (dvs behandling) i 6/12 mnd, så den eneste forskjellen mellom det og å gi hunden en tablett er jo at chipen langsomt frigir virkestoff.

Forøvrig, blir du tatt ut i dopingkontroll 6 mnd etter innsetting, så vil jo hunden sannsynligvis ha virkestoff i kroppen, og du vil få en positiv dopingprøve.

NKK spesifiserer:

Det er ikke tillatt å starte innenfor karenstiden, og denne regnes fra siste behandling/tilførsel.

Chipen tilfører jo kontinuerlig virkestoff i sin virketid, ergo TILFØRSEL. Og siden chipen virker i nettopp 6 eller 12 mnd, så vil det jo være veldig ulogisk at man kan starte på dagen på 6 eller 12 mnd, da de aller fleste hunder da vil ha virkestoff i kroppen - dvs positiv dopingprøve. Karenstiden er jo til nettopp for at hunden ikke skal være påvirket av behandlingen den har fått.

Leser man om Suprelorin i felleskatalogen, er det åpenbart at det ofte tar en stund før hundens hormonnivåer normaliseres, dvs at preparatet virker lengre enn i 6/12 mnd. Behandlingstiden for Suprelorin er enten 6/12 mnd, og man har da henholdsvis 6 eller 12 mnds karenstid etter at de 6/12 mnd har gått.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

56 minutter siden, Wilhelmina skrev:

I regelverket står det "karenstiden regnes fra avsluttet behandling" og her er det ordet "behandling" som tolkes forskjellig. Jeg mener at behandling er det som skjer hos veterinæren, mens andre argumenterer med at så lenge virkestoffet er aktivt er hunden under behandling. 

Jeg tror det handler om hva man vil forstå. For de fleste sier de behandler hunden med antibiotika, og da er siste behandling siste tabletten.. 

En dyrlege foretar en undersøkelse, mens behandlingen er feks medisinering og varigheten på medisineringen.. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Jonna

Gjør det enkelt: send mail til NKK. De opprettet vel en egen mail når det gjelder akkurat dette også om jeg husker rett?

Grunnen til at jeg husker det var pga jeg gav ett legemiddel til dyr som ikke var på listen og ville ha korrekt tid etter behandling. 

Så: send en mail til NKK så får man også noe skriftlig å vise fram om spørsmålet er i forbindelse med stevne. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Drar opp denne igjen jeg.

Sendte mail til NKK nå nettopp.

Skrev følgende:

Hei.
 
Har et spørsmål om dette med karenstid i forhold til påmelding på utstilling.
Har en hund som i fjor høst ble behandlet med suprelorin 4,7 mg grunnet forstørret prostata.
Ble usikker når jeg leste i antidopingreglementet.
Er det 6 mnd fra den ble satt som gjelder?
Håper dere kan svare meg på dette.
Har ikke lyst å rote det til, så jeg stiller en hund som ikke har lov å delta.
 
Mvh Anette Kristiansen
 
Fikk følgende svar:
 

Hei

 

Viser til din henvendelse vedrørende Suprelorin og Antidopingregelverket.

 

Det er den tiden preparatet er oppgitt å virke som vi forholder oss til når det gjelder Suprelorin. For øvrig vil det kunne være mulig å søke dispensasjon for bruken så lenge det er medisinsk begrunnet (ikke av adferdsmessige årsaker).

 

Mvh

 

Hilde Engeland
Advokat MNA - Aktivitetsavdelingen

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Sånn som jeg tolker dette, så er det 6 mnd karenstid for den styrken veterinæren har satt på Hampus.

Ikke 6 + 6 mnd.

Skal dog slenge inn en søknad om dispensasjon, for ny chip må nok settes etter hvert for å unngå at prostata blir forstørret igjen.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg tenker det er viktig at du tar dette på alvor. Hun signaliserer at hun ønsker avstand, og om det ikke respekteres kan det eskalere. Jeg ville som det sies over fått henne grundig sjekket for om hun kan ha smerter. Ville også vurdert å lære inn en fast liggeplass som er litt unna folk, som du kan kommandere henne til når du tenker at det kan oppstå knurring.
    • Jeg hadde tatt henne til en kiropraktor/rehab og fått en skikkelig gjennomgang. Er hun røntget (hofter/albuer/rygg)? Det KAN være hun har vondt, og rett å slett knurrer fordi hun er redd folk skal komme for nærme. Knurring er jo ett signal på at hun ønsker å være i fred.
    • Dette står på DKK's sider: Visse kategorier af hunde kan ikke udstilles: Hunde, der mangler den ene eller begge testikler (kryptorchister) kan ikke udstilles. (Testikler skal være normale og på normal plads). Undtagelse: For hunde, som har fået fjernet den ene eller begge testikler på grund af en skade eller sygdom, er det muligt at søge dispensation hos DKK. Dette foregår ved at søge om dispensation fra dopingreglerne ved at udfylde en særskilt dispensa- tionsansøgning, som ligger på DKK’s hjemmeside – link: https://www.dkk.dk/alle-emner/sundhed- og-sygdom/doping Sammen med dispensationsansøgningen skal der indsendes dokumentation for, at hunden har haft ”normale testikler på normal plads” før operationen. Dette kan være i form af en dyrlægeer- klæring eller dokumentation fra tidligere deltagelse på udstillinger eller prøver, hvor hundens te- stikelstatus er blevet tjekket. Herudover skal der vedlægges dokumentation fra en dyrlæge, hvor den præcise årsag til fjernelsen af den ene eller begge testikler fremgår. Det er kun i tilfælde af tilskadekomst eller alvorlig sygdom (f.eks. kræft), at hunden kan opnå dispensation, og det altid er op til DKK at vurdere, om den bag- vedliggende årsag og/eller den indsendte dokumentation er tilstrækkelig. Den dispensation, DKK kan give, gælder alene hundens mulighed for at deltage på en udstilling el- ler en prøve. Det vil sige, at dommeren ikke kan undlade at bedømme hunden eller diskvalificere hunden pga. testikelmangel. Det vil dog stadig være op til den enkelte dommer at vurdere, om der f.eks. er fejl (ud over testi- kelmangel), som ikke længere kan konstateres grundet indgrebet, så DKK vil aldrig kunne forud- sige, hvordan en hund, der mangler den ene eller begge testikler, vil blive bedømt. Kopi af dispensationen skal vedhæftes hundens tilmelding eller indsendes til arrangøren inden til- meldingsfristens udløb - og medbringes på selve udstillingen.
    • Dette står på SKK's sider: Detta gäller vid kastrering Här finner du svar på frågor om kastrerade hundar och deras rätt att delta vid utställning (inkl exteriörbeskrivning), prov, tävling eller beskrivning. Nationella Dopingkommissionen berättar vad som gäller. Kastrerad hanhund Kirurgiskt kastrerad hanhund Hanhund som kastrerats kirurgiskt medges generell dispens att delta vid prov, tävling eller beskrivning. Detta innebär att ansökan om dispens inte behöver ske. Kemiskt (medicinskt) kastrerad hanhund Hanhund som kastrerats genom medicinsk behandling medges inte dispens för deltagande vid utställning (inkl exteriörbeskrivning), prov, tävling eller beskrivning, oavsett bakomliggande orsak till behandlingen. I begreppet beskrivning innefattas olika former av mentaltest/-beskrivningar. För hanhund som kastrerats via medicinsk behandling råder 6 månaders karenstid innan deltagande återigen kan ske vid någon form av utställning (inkl exteriörbeskrivning), prov, tävling eller beskrivning. Har den kemiska kastrationen skett med chipimplantatet Suprelorin gäller 6 månaders karenstid utöver angiven verkningstid enligt FASS vet. Vilket innebär för; Suprelorin 4,7 mg: Verkningstid enligt FASS vet 6 mån + 6 mån karenstid = 12 mån efter applicering innan deltagande återigen kan ske. Suprelorin 9,4 mg: Verkningstid enligt FASS vet 12 mån + 6 mån karenstid = 18 mån efter applicering innan deltagande återigen kan ske. Observera att verkningstid samt karenstid kvarstår oförändrat även om hanhunden under denna period blir kirurgiskt kastrerad. Veterinärintyg för kirurgiskt kastrerad hanhund När veterinärintyg åberopas för en kastrerad hanhund ska detta vara utfärdat på av SKK godkänd blankett (se exempelvis F145 Sveriges Veterinärförbund eller motsvarande). Uppgifter som ska finnas med för att intyget ska accepteras är: ras, registrerat namn, registreringsnummer, ID-nummer, vad ingreppet avser, åtgärd, anledning till åtgärd och kommentar om testiklarnas utseende och placering Hva andre land sier, vet jeg ikke. Vil tro det er likt DKK.
    • Hei! Jeg har verdens snilleste hund på 1,5 år. En labrador. Jeg har hatt veldig lite problemer med henne og hun er en veldig omgjengelig hund. Hun har derimot det siste halve året begynt å av og til knurre når folk kommer for nærme henne når hun slapper av. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg mistenker at dette skjer når hun er sliten og overstimulert. Skjønner at hun selvfølgelig skal få lov til å ligge i fred når hun er sliten, men dette er ikke alltid like lett i praksis når hun knurrer selv når vi går forbi flere meter ved siden av henne. Hun legger seg også gjerne der folk er som under spisebordet, og kan knurre om en person går fra bordet og så kommer tilbake for å sette seg. Forsøkt å få henne til å legge seg andre plasser, men da kommer hun tilbake ikke lenge etterpå. Dette kan også skje på utsiden når hun ligger en plass (er uten bånd) og folk kommer forbi flere meter ved siden av. Hun har aldri glefset men knurrer og kan av og til gi et bjeff. Selv om personen som går forbi ikke går direkte mot henne, men bare forbi. Dette skjer som sagt ikke ofte, men ønsker gjerne tips til hva som er best å gjøre slik at man kan få en god løsning før det evt blir verre. Hun er ellers veldig glad i folk, og liker best å være helt oppi folk. Hun har ikke noe fast plass hun legger seg (som hun vokter f.eks) men det kan være hvor som helst. Noen som har noen tips, og tanker om at det kan være som jeg tenker at hun er sliten og at hun knurrer for å forsikre seg om at hun blir værende i fred? Visst jeg roper på henne og får henne bort fra der hun ligger knurrer hun ikke lengre, og oppleves som glad. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...