Gå til innhold
Hundesonen.no

Overivrig unghund i møte med andre


Borre
 Share

Recommended Posts

Ganske rådvill nå, så veldig takknemlig om noen har innspill. Har en labrador-hann på 40 kg som blir 10 mnd i morgen. Vi har en stor utfordring i møte med andre hunder, passering av andre hunder og hvis vi som eiere stopper og hilser på andre. Han drar, hopper og blir helt "vill". Ikke enkelt å holde ingen 40 kg med muskler som vet hva hva han ønsker. Ønsker å trene positivt med at han skal lære hva som er riktig, men problemet vedvarer helt til man har passert eller gått bort fra situasjonen, så er ikke enkelt å belønne når han gjør noe riktig. Går på unghundkurs, men det er ikke nok. Kjenner heller ingen i nærområdet, så vanskelig med organiserte treff. Noen innspill, tanker? Er dette noe han vil vokse fra? Hvordan var deres hund ved 10 måneders alder?

Takker for alle svar! Hilsen rådvill

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du søker på "passeringsproblemer", "passering" osv så finner du nok en del tråder med lignende problematikk her på forumet.

Dere må begynne med å få en god kontaktkommando, start med å trene inne, og ta det gradvis bruk. Og ikke bruk kommandoen i situasjoner der hunden allerede har hauset seg opp og deg ikke vil fungere. Det samme med båndtrening/gå pent-trening. Dette må trenes på ved siden av, i situasjoner der det ikke er andre hunder eller forstyrrelser, før det gradvis økes vanskelighet.

Fram til dere har kontroll på dette så må du passe på å ha nok avstand til de passerende hundene. Om det betyr å bråsnu på veien, gå inn i oppkjørselen til naboen eller bare gå en tydelig bue rundt møtende hunder, så er det det som må til. Når kontakt og gå pent begynner å sitte kan du bruke det så lenge det fungerer, men med en gang hunden er over den terskelen der han ikke hører på deg lengre så er det for sent å gjøre noe med det, da er det bare å komme seg forbi.

Et helt normalt unghundproblem som løses lettere jo mer trening man legger i det og jo mer konsekvent man er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ganske vanlig unghundatferd det der og jeg skjønner godt at 40 kg labrador blir mye å håndtere! I tillegg til treningstipsene ovenfor her (i de andre trådene), vil jeg også tipse deg om grime. Jeg brukte det en periode i unghundstiden på min labrador og det var til stor hjelp! Man må bruke det ordentlig og gjerne få litt opplæring i hvordan man bruker det, sånn at det blir et verktøy sammen med den andre treningen, da kan det fungere bra :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, bjeffemonster said:

Hvordan har du prøvd å løse problemet?

Det vi har holdt på med siden vi begynte på unghundkurs er klikkertrening. Forsøker å belønne han de gangene han blir oppmerksom på andre hunder på avstand, men overser dem. Om problemet allerede er i gang forsøker jeg bare å holde han igjen etter beste evne og ikke la han hilse på de hundene han trekker mot. Vil jo helst unngå at det blir slik, men på de daglige turene er det umulig å unngå da fortauet og gangveiene ikke er bredere enn de er :|

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, Poter said:

Det er ganske vanlig unghundatferd det der og jeg skjønner godt at 40 kg labrador blir mye å håndtere! I tillegg til treningstipsene ovenfor her (i de andre trådene), vil jeg også tipse deg om grime. Jeg brukte det en periode i unghundstiden på min labrador og det var til stor hjelp! Man må bruke det ordentlig og gjerne få litt opplæring i hvordan man bruker det, sånn at det blir et verktøy sammen med den andre treningen, da kan det fungere bra :)

Ja, er mye muskler og krefter i sving :huh: Takker for tips, skal undersøke det nærmere!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 21.2.2017 at 1:25 PM, MarieR said:

Enkelte hundeklubber arrangerer egne kurs nettopp for passeringstrening (ofte kombinert med gå pent i bånd), har du sjekket om det kanskje finnes et slikt tilbud i nærheten av deg? :) 

Ja, har sjekket det ut og det beste jeg har funnet i nærheten er unghundkurs som hadde oppstart for noen uker siden. Vi går på det hver onsdag og deler av opplegget dreier seg om gå pent i bånd og passeringstrening. Synes bare ikke at det er sånn super-effektivt fordi han har så stort fokus på de andre hundene, at treningen på det vi skal gjøre kommer litt i andre rekke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis dette er et kurs dere har betalt for så bør jo instruktør sørge for å hjelpe dere å tilrettelegge slik at han greier å fokusere. Senk kravene, gjør enklere øvelser og ha lang avstand til de andre. På enkelte kurs har jeg gått rundt hushjørner for å være langt nok unna med min hund for å få trent.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi forsøkte grime. Og det var til stoooor hjelp. Vi kunne plutselig passere hunder uten store problemer. Vi var veldig konsekvente og trente på dette skikkelig men så falt det litt bort desverre. (Vi begynte å gå mer i skog å da var ikke grime så greit og vi traff lite hunder) 

Så værd å prøve grime. Har en hund på 45 kg som er akuratt lik. Det å finne super gode godbiter å prøve å holde fokus på deg gar også funka litt for oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Skal komme med et tips som var veldig hjelpsomt for oss og hunden(ganske lik rase som din) vår går nå pent forbi stort sett alle hunder etter 2 år med masse trening i både hundeklubb og på tur. Og han var veldig vill(masse energi) og glad i møte hunder tidligere når han var på alderen til hunden din. Han vil fortsatt hilse hvis han hadde fått lov, men vi har trent så mye at vi stort sett alltid kan si fot eller lokke han med en godbit også går han pent forbi. Et av problemene med å trene på dette på tur(spesielt på starten) er at dere ikke klarer å sette opp situasjoner hvor dere klarer å skape den adferden(fot/gå pent forbi) dere er ute etter fordi dere mest sannsynlig kommer veldig nærme de andre hundene dere møter. Noe som gjør at dere ikke vil klare å få kontakt med hunden. Dere trenger avstand for å lykkes og desto flinkere hunden blir, desto mindre avstand trenger dere. 

Et passeringskurs gir deg kun en oppskrift på hvordan du skal løse problemet, men hunden trenger ekstreme mengder med gode passeringer for at det skal "sette seg". Dette er vanskelig å få til på tur alene fordi du ikke får nok avstand til de hundene du møter på fortauet. Noe som vil gjøre at dere stort sett aldri vil lykkes.

Meld deg inn i en hundeklubb og gå på fellestreninger i hundeklubben, tren kontakt, lydighetsøvelser, tren på å være rolig inærheten av andre hunder, lær å belønne hunden med lek og godbiter. Kanskje finner du også ut at det hadde vært kult å bruke hunden til enten lydighet/bruks/agility videre? Fantastisk måte å slite ut hunden på noe som vil ta av litt av energien som hunden din garantert har mye av(noe som er helt normalt for en ung labrador). Hvor mye tur og mosjon får hunden? En labrador trenger masse aktivisering og vi så en enorm forskjell på vår hund ved å gå fra 1 times tur hver dag til 2-3 timer. Ikke alle som har mulighet til dette, men du får 3 ganger så mange passeringssituasjoner på 3 timers tur hver dag iforhold til 1 times tur så treningen vil gå fortere samtidig som det er enklere å trene en hund som har gått/løpt av seg litt energi. Trene på søk osv er også en fin måte å få ut litt energi på noe som gjør det enklere å få hunden til å gå pent i bånd. 

Aldri la hunden hilse på andre hunder i bånd på tur. Det alene vil mest sannsynlig være med på å dempe hilselysten litt etterhvert ved at hunden ikke får belønnet seg selv ved å dra bort til andre hunder.

Etter min erfaring så er ikke dette noe som går over av seg selv. Kan bli litt bedre med alderen, men det hjelper ikke deg noe nå om du må vente til hunden er 7-8 år før den slutter å dra mot andre hunder? Må også si at det er helt fantastisk når hunden begynner å få det til. Nå er passering fantastisk morsomt fordi jeg vet at det er en perfekt treningssituasjon og at jeg får belønnet hunden for å gjøre det jeg vil han skal gjøre i en situasjon som er vanskelig for hunden. All treningen er verdt det når hunden går pent forbi en annen hund og ser opp på deg og "spør" om en godbit fordi han var flink. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...