Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvor kjøpe ordentlig kylling, egg etc?


Mud
 Share

Recommended Posts

Vi spiser så lite kjøtt at det er tåpelig å kjøpe det på matbutikken. 

Det samme med egg . Vi vil gjerne handle fra en gård hvor dyrene lever naturlig og kanskje eggene faktisk smaker egg. 

Men jeg finner liksom ikke ut av hvor? Kan dere tipse om noen fb - grupper o.l? 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 95
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Dere vet det er ordentlig bønder som lager ordentlig egg selv om det solgt i butikken?   Samme som kjøttet.. Det kommer faktisk fra ordentlige dyr..

Jeg har tilbakevist gyldigheten av din påstand om at "dyr som mistrives er dårlig butikk.. ". Det er et flust av eksempler innenfor mat og pelsproduksjon på at dette ikke stemmer, jeg har tatt for m

Javel.   Men siden kylling og kjøtt er en forsvinnende liten del av vårt budsjett og vi er veldig opptatt av dyrevelferd er det ikke bønders såre følelser som avgjør hvor vi handler.   At ky

4 minutter siden, Kokospaniel skrev:

Er det ingen gårdsbutikken i nærheten av deg? 

Vi bor litt landlig til og kan kjøpe egg av en nabo noen hundre meter borte, kjekke saker. Midt i byen er nok ikke det like enkelt...

Det er sikkert det. Jeg bor i Lier liksom :P Men jeg finner ikke ut av hvor. De jeg vet om selger frukt og grønt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 minutter siden, Mud skrev:

Det er sikkert det. Jeg bor i Lier liksom :P Men jeg finner ikke ut av hvor. De jeg vet om selger frukt og grønt. 

Det er antakelig ikke så mange som selger kjøtt direkte fra gården. Mattilsynet stiller jo krav om både nedfrysing og hygieniske forhold, så de fleste sender antakelig dyra til slakteri, men får dem tilbake igjen og selger videre selv. Dette fant jeg på en side (Googlet "Selge kjøtt direkte fra gård"):

"Bindene avtale om kjøp og evt. oppdeling må gjøres før dyret meldes inn til slakt.

Fra innmelding til utlevering av varen vil det kunne gå ca to til fire uker. Vi må ha bestillinger til et helt dyr før vi kan melde det til slakt. 
Vi selger fortrinnsvis hele eller halve dyr, men unntak kan avtales. Vi vet at dette kan være mye for mange og anbefaler at kundene går sammen og deler seg imellom. Vi har flere kunder som tar en dugnad på oppdelingsjobben og avslutter kvelden med litt godt i panna eller gryta. Gammeldags matauk på en morsom måte. Uansett er det viktig ikke å kjøpe mer enn at man får satt andre retter på menyen gjennom året.

Etter at avtale med kunder er gjort blir innmelding til slakt foretatt, med henting og slakting påfølgende uke. Dyret merkes spesielt slik det kan spores gjennom slakteriet. Slakting foregår hos Fatland på Furuseth i Oslo, kun 40 km transport. Fatland har også økologisk sertifisering på sitt slakteri. Slaktet kan så skjæres ned etter kundens ønske, vakumering, kverning og kapping av bein til kraftkoking er mulig. 
Utkjøring/henting etter avtale."

 

EDIT: Nå så jeg jo at du lurte på kylling, jeg vet ikke om det er samme krav der, men Google det, evt sjekk Mattilsynets sider. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det interessant med annet kjøtt enn kylling? I så fall har disse frittgående gris bl.a; http://www.nedreskinnes.no/kjott/ (se under happypig). Det er jo ikke så langt fra Lier...

De har nok solgt alt for i år nå (grisene slaktes alle sammen på høsten, og det er en felles "hentedag" for alle som har bestilt), men de har hatt dette opplegget i flere år og kommer sikkert til å fortsette så lenge de får solgt det de produserer.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

58 minutter siden, Krutsi skrev:

Dere vet det er ordentlig bønder som lager ordentlig egg selv om det solgt i butikken? :P 

Samme som kjøttet.. Det kommer faktisk fra ordentlige dyr..

Men det kommer ikke nødvendigvis fra dyr som har hatt veldig gode oppvekstvilkår.  

En kylling er faktisk ikke så stor som de man kjøper på butikken. Derfor kjøper jeg helst ikke kylling. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at noe er alvorlig galt med oppvekstvilkårene når man tar en titt i ferskvaredisken. Ikke smaker det noe heller. 

Saktevoksende kjøtt smaker helt anderledes, det samme med egg fra høner som går ute på tunet.  

 

Stangekylling kom jeg brått på at jeg har kjøpt før! 

Meny har egg fra et eller annet jeg ikke husker hva heter :P Hønsene går ute i hvert fall. Blå kartonger..De smaker faktisk egg, men det finnes bare i 6 pk. 

Vi pleier uansett å kjøpe de, men det hadde vært greit å kunne kjøpe i større kvanta  .

 

@*Marianne*

Vi hadde griser på gården vår i sommer sommer og fikk tilbud om å kjøpe en ( de gikk ute og hadde det fint ), men det blir litt mye for oss som er to stk som spiser kjøtt maks  2 ganger i måneden :(

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 minutter siden, Mud skrev:

 

 

@*Marianne*

Vi hadde griser på gården vår i sommer sommer og fikk tilbud om å kjøpe en ( de gikk ute og hadde det fint ), men det blir litt mye for oss som er to stk som spiser kjøtt maks  2 ganger i måneden :(

Hvis dere fryser ned og? Da kan dere jo bruke det over ganske lang periode? Har egentlig ikke begrep om "hvor mye" kjøtt det er på en gris, men har vurdert akkurat HappyPig selv, mye fordi jeg kjenner til de som holder på med det fra diverse studier, men også fordi jeg liker tanker på at de har fått gå ute hele livet og bare fått gjøre det de vil. Problemet er at jeg alltid bruker for mye tid på å vurdere, også er de utsolgt...;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutter siden, Pippin&Symra skrev:

Stangekylling og Holtekylling! Det er kyllingraser som har normal vekst, de får ikke kraftfor men naturlig for uten soya, de har mye større plass å bevege seg på enn masseproduserte kyllinger. Jeg kjøper ALDRI noe annet enn de to.

Det stemmer nok ikke helt. De bruker samme rase (Ross) men bruker lenger tid på oppfôring. De fôrer økologisk, har større plass pr dyr, og har også utegang sommerstid. 

Vanlige rasehøns oppnår ikke noe i nærheten av samme størrelse og kjøttfylde som Ross, uansett hvor heftig man fôrer dem :) Og er heller ikke godt egnet som "kyllingfilét", slik folk vil ha. Om du får unge slaktehaner fra et hobbyhønsehold, vil de være best egnet til cock au vin eller gryte. Forøvrig utmerket mat!

 

Til TS: søk på høns på fb, så får du fram grupper for hobbyhønsehold. Så kan du bare spørre der om det er noen i nærheten av deg som selger egg og slaktehaner :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

41 minutter siden, Mud skrev:

Men det kommer ikke nødvendigvis fra dyr som har hatt veldig gode oppvekstvilkår.  

En kylling er faktisk ikke så stor som de man kjøper på butikken. Derfor kjøper jeg helst ikke kylling. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at noe er alvorlig galt med oppvekstvilkårene når man tar en titt i ferskvaredisken. Ikke smaker det noe heller. 

Saktevoksende kjøtt smaker helt anderledes, det samme med egg fra høner som går ute på tunet.  

 

Stangekylling kom jeg brått på at jeg har kjøpt før! 

Meny har egg fra et eller annet jeg ikke husker hva heter :P Hønsene går ute i hvert fall. Blå kartonger..De smaker faktisk egg, men det finnes bare i 6 pk. 

Vi pleier uansett å kjøpe de, men det hadde vært greit å kunne kjøpe i større kvanta  .

 

@*Marianne*

Vi hadde griser på gården vår i sommer sommer og fikk tilbud om å kjøpe en ( de gikk ute og hadde det fint ), men det blir litt mye for oss som er to stk som spiser kjøtt maks  2 ganger i måneden :(

På vegne av bønder som bruker X antall timer på dyrene sine for at de skal ha det best mulig, men samtidig tjene penger for å fø sin familie, så Må jeg innrømme at mange av slike holdninger er en fornærmelse.. 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 minutter siden, Pringlen skrev:

Det stemmer nok ikke helt. De bruker samme rase (Ross) men bruker lenger tid på oppfôring. De fôrer økologisk, har større plass pr dyr, og har også utegang sommerstid. 

Vanlige rasehøns oppnår ikke noe i nærheten av samme størrelse og kjøttfylde som Ross, uansett hvor heftig man fôrer dem :) Og er heller ikke godt egnet som "kyllingfilét", slik folk vil ha. Om du får unge slaktehaner fra et hobbyhønsehold, vil de være best egnet til cock au vin eller gryte. Forøvrig utmerket mat!

 

Til TS: søk på høns på fb, så får du fram grupper for hobbyhønsehold. Så kan du bare spørre der om det er noen i nærheten av deg som selger egg og slaktehaner :)

De "vanlige " bruker Ross 308,  de økologiske bruker vel Ross Rowan?  Som vokser MYE saktere. 

I tilegg står ikke lyset på 24/7 som hos normal kyllingdrift,  noe som egentlig bare er en annen måte å tvangsfore kyllingene på. 

Så det er mer enn bare foret som gjør en forskjell.  

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Mud skrev:

De "vanlige " bruker Ross 308,  de økologiske bruker vel Ross Rowan?  Som vokser MYE saktere. 

I tilegg står ikke lyset på 24/7 som hos normal kyllingdrift,  noe som egentlig bare er en annen måte å tvangsfore kyllingene på. 

Så det er mer enn bare foret som gjør en forskjell.  

lyset står ikke på 24/7 i normal kyllingdrift. Det finnes regelverk for slikt.  Stangekylling (landkylling) er vel ikke økologisk heller?

 

Regelverk https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-12-12-1494

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Krutsi skrev:

På vegne av bønder som bruker X antall timer på dyrene sine for at de skal ha det best mulig, men samtidig tjene penger for å fø sin familie, så Må jeg innrømme at mange av slike holdninger er en fornærmelse.. 

Javel.  

Men siden kylling og kjøtt er en forsvinnende liten del av vårt budsjett og vi er veldig opptatt av dyrevelferd er det ikke bønders såre følelser som avgjør hvor vi handler.  

At kylllingindustrien har en LANG vei å gå mtp dyrevelferd er ingen hemmelighet.  

Man skulle faktisk tro at bønder satte pris på at folk var villig til å betale mer for best mulig dyrevelferd?  

 

@Meg

Å tukle med døgnrytmen til kyllingene for at de skal spise mer er vanlig praksis.  Mulig de ikke har lys 24/7 , men de får ikke ha normal døgnrytme.  Langt derfra.  

 

Edit: hvis du leser lovdataen ser du at slaktekylling er unntatt fra regelen om døgnrytme.

 "Lysprogrammet skal etter de første dagene med tilvenning følge en 24 timers syklus og med unntak for slaktekylling inkludere en uavbrutt mørkeperiode på minst 8 timer."

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

38 minutter siden, mokken skrev:

Stangekylling selges på rema 1000 her :)

Rema 1000 har vel kjøpt Stangekylling så vidt jeg vet, så tipper man finner det i de fleste rema-butikker :)

 

 

Den "vanlige" Stange-kyllingen er ikke økologisk, men de har en egen som er. Man må bare lete litt mer etter den.

Og til @Mud så vil jeg anbefale deg å gå på Bondens marked og sjekke hva du finner der. Det er produsenten som selger sine egne produkter, så da kan du spørre dem ut om produksjonen deres om du vil. Tror det er egne Bondens marked i Drammen? Eller så er det en del som annonserer på finn faktisk, men da ofte hele/halve dyr av storfe, småfe og gris, som slaktes om høsten.  Det finnes også en gruppe på facebook som heter "Rett fra gården". Der annonserer bønder hva de har av produkter og man kan etterspørre det man er interessert i. Evt. så kan du ta kontakt med Landbrukskontoret ditt. De har gjerne en oversikt over hvem som tilbyr feks egg og potet rett fra gården. Vi har i hvert fall flere slike her på bygda, men det er jo ikke så lett å vite uten at man kjenner dem :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

17 minutter siden, Mud skrev:

Man skulle faktisk tro at bønder satte pris på at folk var villig til å betale mer for best mulig dyrevelferd?  

Men folk er jo ikke villige til å betale mer. Det er et fåtall mennesker som er idealister og som utelukkende ønsker å kjøpe kjøtt fra dyr som blir markedsført med god dyrevelferd (det er vel ikke alltid tilfelle at alle frittgående dyr har god dyrevelferd... oksekalvene som går ute på en gård her i området vasser i gjørme og har bare noen få plasser med halm å ligge på som er tørre. DET kaller jeg ikke god dyrevelferd selv om de jo får gå ute)... 

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Siri skrev:

Men folk er jo ikke villige til å betale mer. Det er et fåtall mennesker som er idealister og som utelukkende ønsker å kjøpe kjøtt fra dyr som blir markedsført med god dyrevelferd (det er vel ikke alltid tilfelle at alle frittgående dyr har god dyrevelferd... oksekalvene som går ute på en gård her i området vasser i gjørme og har bare noen få plasser med halm å ligge på som er tørre. DET kaller jeg ikke god dyrevelferd selv om de jo får gå ute)... 

Jepp, det er et fåtall,  men det er ingen grunn for at bøndene skal bli fornærmet på de som faktisk gjør det. 

Jeg kjøper ikke billig kjøtt for å ikke støte bonden liksom. Og det lever jeg godt med kjenner jeg .  

Nei, all økologisk landbruk er ikke like bra. Frittgående høner med 20 stk per kvadrat har det neppe bra. Jeg kjøper ikke sånne egg.  

Det er derfor jeg ønsker å kjøpe privat av de som driver et  mer naturlig landbruk.  De finnes. 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Mud skrev:

De "vanlige " bruker Ross 308,  de økologiske bruker vel Ross Rowan?  Som vokser MYE saktere. 

I tilegg står ikke lyset på 24/7 som hos normal kyllingdrift,  noe som egentlig bare er en annen måte å tvangsfore kyllingene på. 

Så det er mer enn bare foret som gjør en forskjell.  

De vokser ikke MYE saktere, men litt. De "dyrevennlige" produsentene bruker både 308 og rowan i de ulike produksjonene sine. Er nok derfor holter oppgir art som kun "ross".

Vekst påvirkes uansett av ulike faktorer. feks medisinbruk og bevegelse. Det er ikke sånn at vanlige kyllinghaller har fullt lys, derimot har de et dunkelt "halvlys" som gjør kyllingen rolig (=vokser fortere)

Rossvariantene er åkke som milevis fra en vanlig rasehøne i vekst og kjøttfylde. Som sagt; sjekk hønsesider på fb :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Tar gjerne i mot deres beste tips/erfaringer med å forebygge varsling/vokting! Da tenker jeg på det å bjeffe om fulle folk roper i gaten om natten, om det smeller i bildører utfor huset, om naboen går nært husveggen og liknende. Har lest litt om temaet, men finner ulike teknikker og vet ikke helt hva som er best. Begrense hunden/valpens muligheter til å se og høre det som skjer utenfor? Eller tvert i mot, la vindu stå på gløtt så den blir vant med at det er masse lyder utenfor? La den se hva som skjer ute? Belønne når den ikke varsler, eller belønne når den varsler kort, så den forstår at jobben er gjort og det holder med ett bjeff? HVordan reagerer man om hunden bjeffer masse på en lyd utenfor? Skal man si ting som "hysj" "gå og legg deg", avlede og liknende når den varsler, eller vil det forsterke hundens oppfattelse av at det er viktig å varsle?  Mange tanker her - åpen for alle innspill! Vil være konsekvent fra valpen er liten, så jeg vet hvordan jeg skal løse problemet når det kommer.
    • Støtdempende innleggssåler i potesko er et alternativ for å redusere belastningen på leddene. Om du finner sokker eller sko som sitter godt og får til å feste sålene så de ikke sklir inni. Ulike materialer har ulik komfort å løpe på. Noen typer materialer absorberer all energi uten å gi noen bounce back. Gir en bedre treningsøkt, men er sikkert vanskeligere å få hunden til å akseptere fordi det føles rart og er mye tyngre å løpe med. Jeg kan lage såler av det beste som er av shock absorption per måleenhet, men for egen business vil jeg ikke si hva materialet er. Yttersålene fra to par gode maraton racingsko kan også forvandles til gode løpesko for hund, med litt kreativitet og fingernemhet. Lunar Lite såler fra Nike var en personlig favoritt å løpe på. Tynne, passe harde, perfekt balanse mellom støtdemping og feedback energi. ..for meg med min kroppsvekt. En må sikkert ta hensyn til at hunden legger mindre vekt i hvert steg. Racingsko for barn er kanskje et bedre alternativ for et upcycling prosjekt. 
    • Vi har hatt noen fine dager. Av bra ting kan nevnes flere lykketreff i sosialisering og miljøtrening, bl.a. en slags flashmob av studenter med ski og snowboard og bager i former og farger, med ulike språklyder, som plutselig rundet hjørnet og befolket bussholdeplassen med et tett kaos. Det var helt kewlt, men å entre støyete rushtidsbuss med sterke lukter av parfymer fra kælvete unge voksne i en læringsfase, det var han mer skeptisk til, og måtte bæres ombord for logistic flow. Der inne, mellom føtter og ski og bager og skrålete skrål av både lyd og lukt og visuelle inntrykk - en intens stank - der tok det nesten et halvt minutt før han ville ha mat igjen, etter å ha forsøkt redde oss to ut derfra da døren åpnet seg på neste holdeplass. Et whiff av frisk luft var den forsikringen han trengte for å slappe av med viten om at denne situasjonen ikke var evig, og snack tray åpnet seg for påfyll. Mange røy ut på en holdeplass et par minutter senere og vi benyttet anledningen til å bevege oss gjennom midtgangen til en annen dør med mer kaos. Avslappet og ok med det da, etter å ha blitt desensitivert for den sterke multi sensory stanken av unge homo sapiens i den mest intenste delen av parringssesongen. Hva de homoene ruller seg i for å frastøte potensielle partnere så de får studere i fred, det er en effektiv repellant ikke bare mot unge sapiens hunkjønn, men også mot Canis lupus familiaris. Den initielle aversjonen mot stanken ble allikevel overdøvet av glupskhet. Minner meg om et gammelt amerikansk visdomsord: — If Hitler had coke, there'd be jews in the bathroom with him. (Dennis Leary) Vi fikk også jackpot mens vi varmet oss litt i gangen på kjøpesenteret etter å ha fryst ute sammen med valpepasser mens muttern handlet mat. Der i den deilige varmen kom det en speedfreak (=amfetamin, med lukten av høyt adrenalin og mye bevegelse) som ville prate (mye og fort) og hilse på fysisk, og som plutselig kom tilbake inn døren med en diger, vilter og enda mer energisk rottweiler i puberteten, som kom rett opp i ansiktet på Ede for å snuse og sniffe og synes han var såååå nuskesnusk. I wow you ører og det 😍 blikket mens han sniffet og sniffet og sniffet seg høy på valpelukten av den lille krabaten som liknet hans tidligere og forsvunnede riesen bestekompis. Rottisen hadde adoptert Ede på flekken om han kunne. Ede var mer skeptisk. Den merkelige og utenfor normalområdet høye energien fra både hund og eier, plutselig inn i intimsonene - en helt ny og sterk opplevelse, den var gull å få for første gang nå, og ikke senere.  Ellers er pelsstell en interessekonflikt. Her må bare trenes og trenes og trenes om han ikke vil se ut som en forvokst labradoodle med samme lengde maskinklipp over det hele. Har ennå ikke vært oppi ansiktet hans med saks. Maskin på kinnet var helt i grenseland for han ville tolerere mens han gomlet. Veien til å kunne bruke begge hender mens han tålmodig står helt stille for å få refill av snacktray, den veien er LANG. Kanskje klarer vi catwalk stylish frisyre for å supporte de terrorutsatte deltakerne i Pride i juni, men til ski-VM-arrangementene som kommer snart får han bare stille som labradoodle imposter.  Ellers tror jeg han har tjuvlyttet til diskusjoner om IGP og ringsport. Muttern mener nemlig at C-arbeidet i IGP er både for kjedelig, for lite omfattende og av feil karakter for sin egen smak. Ring kunne muttern derimot gjerne trent, fordi det er mer omfattende, mer variert og mindre kjedelig, og hunden lærer mer selvkontroll. Jeg har ytret at jeg ikke gidder trene IGP C-arbeid, men er ivrig med dersom ring blir lovlig i Norge. Helgekurs med biting i drakt i Sverige og Danmark er jeg derimot motstander av. Det er farlig om en ikke trener det grundig. Som å lade et våpen uten sikring. Å trene med bitepølse istedenfor drakt eller arm her i Norge er en mulighet. Oppe til vurdering dersom noen byr på en regelmessig treningsgruppe i dugnadsånd. Ede må ha overhørt DELER AV samtalene, for han har begynt trene biting i drakt med determination og stolthet. Ikke har han fått med seg at det er kriminelt. Ikke har han fått med seg at ringtrening i hovedsak handler om å IKKE bite. Han gikk rett på den delen av treningen han oppfattet som essensen i sporten, for å gjøre muttern stolt av ham. Fjällräven-buksene mine i rollen som ring figurant bitedrakt, med muttern inni.. Rumpa, leggene, lårene - og fordi ros uteble ved de dype, gode, fulle grepene som skulle medført anerkjennende nikk og refill av snacktray for pen utførelse  - den tynne huden på baksiden av knærne mellom fortennene. Stakkaren skjønner ikke hvorfor muttern brøler og blir sint på ham og avviser ham når han bare gjør sitt ytterste for å leve opp til forventninger og krav og i tillegg er kreativ og tilbyr nye og innovative adferder for klikkertrening. Oh well. Snart fulladet, så muttern må fylle tanken for å klare nye eventyr. 
    • Å løpe så mye på asfalt er ganske belastende på kroppen til hunden, så ville først av alt prøvd å ha større prosent av turene på mykere underlag.    For å ellers unngå skader og overtrening er det lurt med en hviledag innimellom hvor dere går kortere tur eller gjør noe annet. Også er det viktig med oppvarming, nedtrapping og å gå over kroppen i ny og ne og følge med på at han ikke blir stiv ol.  jeg har ikke så peil på opptrening av trekkhund, men ville kanskje tenkt hviledag hver 4. dag isch? 😊 er sikkert noen her inne som har mer peil på trekkhunder enn meg. 
    • Bunnpris på Lade,Sirkus shopping og Valentinlyst senteret.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...