Gå til innhold
Hundesonen.no

Er det uetisk å drikke melk? -Splittet fra "Overgangen til vegetardiett"


Zitka
 Share

Recommended Posts

Guest Bølla

Hvem er negativ, @Ane. Jeg spiser veldig lite kjøtt selv, men jeg stiller spørsmålstegn med hvor mye man egentlig vet om norsk landbruk når man velger å sammenligne det med hva man finner lengre sør på kontinentet. Og mener man at det er ok at fisk galges, men en ku kan ikke slaktes helt uten å bli smertepåvirket? Og er det feil å jakte på dyr?

Dette er nå en gang et diskusjonsforum.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 95
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Alt er ikke rosenrødt i norsk matproduksjon, jeg har måttet svelge noen kameler etter at jeg flyttet inn på gård med melkeproduksjon, men jeg har også blitt veldig positivt overrasket. Jeg kan komme u

Det er virkelig helt hårreisende at folk som velger å være veganere/vegetarianere gir hunder og katter vegansk mat. Det er faktisk helt høl i huet, spør du meg. For meg er det bare et eksempel på hvor

Den enorme produksjonen av verstingene soya og mais skyldes EN ting: Kjøttproduksjon. Hadde mennesker spist vegetabilia direkte i stedet for å kjøre det gjennom en okse først så hadde kun en tiendedel

Hvem er negativ, @Ane. Jeg spiser veldig lite kjøtt selv, men jeg stiller spørsmålstegn med hvor mye man egentlig vet om norsk landbruk når man velger å sammenligne det med hva man finner lengre sør på kontinentet. Og mener man at det er ok at fisk galges, men en ku kan ikke slaktes helt uten å bli smertepåvirket? Og er det feil å jakte på dyr? Dette er nå en gang et diskusjonsforum.
Kan du ikke heller lage en egen tråd om det? Det er faktisk ikke det denne tråden handler om. Det var en tråd for tips om overgang til vegetardiett. En vegeterianer spiser ikke fisk heller.. Min onkel og tante har hatt kjøttfe, og jeg synes det er en forjævlig industri. De gikk selv overtil sau fordi de selv ikke likte kjøttfeindustrien. Det sier litt synes jeg.
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En fisk avlives sjeldent humant, de galges eller dør en sakte død i garn. En ku dør mye mer humant enn en elg som skadeskytes på jakt, det kan dessverre skje. Men vi må ha jakt for å opprettholde den faunaen og villdyrbestanden vi har, det er helt naturlig.

Stikkordet her var altså "avlives humant".

Det er forøvrig ikke slaktemetodene som brukes på produksjonsdyr som gjør at jeg velger å avstå fra å spise kjøtt eller fisk. Kjenner jeg ikke orker å diskutere dette så mye mer når det blir lagt ord i munnen på meg.

Enig med Ane, dette er en annen diskusjon.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere velger å avstå fra å spise animalske produkter i verdensklasse, men dere spiser soya med god samvittighet? Vet dere hvordan soya produseres og dyrkes? Vet dere hva det gjør med jordsmonn, helse og velferd?

Vet du hvem som spiser mer soya enn veganere? Norske produksjonsdyr. Om du bytter ut kjøtt og meieriprodukter med soya, så vil ditt personlige forbruk av soya gå ned.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alt er ikke rosenrødt i norsk matproduksjon, jeg har måttet svelge noen kameler etter at jeg flyttet inn på gård med melkeproduksjon, men jeg har også blitt veldig positivt overrasket. Jeg kan komme ut av fjøset som inneholder omtrent 70 dyr, beskrive en atferd på ett dyr, og Bonden (og kompanjongen) vet nøyaktig hvilket dyr jeg snakker om, helt uten at jeg trenger å fortelle nr eller utseende. De kjenner dyra sine og er glad i hver eneste en.

Det er ikke lenger en sannhet at melkekyr står på bås hele livet med 8 ukers "sommerferie". Alle fjøs SKAL over til løsdrift og binger, alle kyr skal ha luftemuligheter om sommeren.

Helt i orden å ikke spise kjøtt, uansett av hvilken årsak man velger, men det er ikke greit å spre "propaganda" som ikke stemmer med virkeligheten lenger. Ting går fremover, også i landbruket.

Jeg snakker om melkeproduksjon da, jeg har ikke så inside information om annen produksjon. Kylling og egg ønsker jeg å ha egen produksjon av pga måten det fremstilles i dag.

  • Like 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De fleste blir vel vegetarianere fordi de ikke vil støtte kjøttindustrien, men jeg kjenner på meg selv at jeg ikke vil spise kjøtt bare fordi det er ekkelt. Jeg blir fysisk uvel av å spise kjøttet til et annet levende vesen. Har tenkt på å bli veggis i over tre år, men det har ikke gått mens jeg har bodd hjemme hos foreldrene mine. Nå som jeg faktisk kan bestemme selv så blir det lettere.

På de tre årene jeg har tenkt litt fram og tilbake så har tanken på kjøtt bare blitt mer og mer ekkel. Selve produksjonen er dråpen i havet. For min del takler jeg bare ikke å spise dødt legeme...

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes at dette er et veldig interessant tema, altså matproduksjon i Norge. Jeg synes at det er viktig å vite hvor maten vår kommer fra. Det er forresten en bok som kan være interessant for flere her. Den heter "Skal landet gro att?" og er skrevet av agronom Siri Helle.

Jeg spiser kjøtt og fisk, og har lyst til å fortsette med det. Jeg synes at det er greit å spise dyr, og har ikke noe ønske om å slutte med det. Jeg har derimot et ønske om at dyrene som havner på mitt middagsbord har hatt det godt mens de lever, uansett hvor kort eller langt det livet måtte være. Jeg vil påstå at jeg sammenlignet med mange andre har god kunnskap om hvordan produksjonsdyrene har det, og hvordan slakting foregår. Jeg har nemlig besøkt, bodd og jobbet på gårder hvor de har kylling, gris, sau og storfe. Jeg har også vært på flere slakterier og vært med på hele prosessen fra dyrene ankommer til de henger på kjølerommet. Det er absolutt rom for forbedring i produksjonsdyrholdet, og det synes jeg at man skal fortsette å jobbe for, men jeg sover fremdeles godt om natten etter å ha besøkt gårder og slakterier.

Vi som forbrukere kan også ta valg. Vi kan velge å spise mindre kjøtt og vi trenger heller ikke å kjøpe den billigste kyllingen i frysedisken. Vi kan velge å kjøpe mer lokalprodusert mat rett fra bonden. Vi kan velge å kjøpe mat fra dyreslag som har en bedre og mindre intensiv driftsform. Og man kan selvsagt velge vekk kjøtt, fisk, melkeprodukter og egg hvis man ønsker det.

-------------------------------------

En ting jeg har lurt litt på, det er om veganere gir dyrene sine vegetarmat? En katt er jo f.eks. en obligat kjøtteter, og kjøtt er en viktig del av kosten. Det er vel ikke riktig å ha katt hvis man er veganer?

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Bølla

Vet du hvem som spiser mer soya enn veganere? Norske produksjonsdyr. Om du bytter ut kjøtt og meieriprodukter med soya, så vil ditt personlige forbruk av soya gå ned.

Ikke det kjøttet og de melkeprodukter jeg inntar. Dessuten er det noe som heter økologisk landbruk. Tror du det er tillat med for som er genmodifisert der?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke det kjøttet og de melkeprodukter jeg inntar. Dessuten er det noe som heter økologisk landbruk. Tror du det er tillat med for som er genmodifisert der?

Det er forøvrig ikke tillatt med GMO i norsk dyrefór sånn generelt. Soya og GMO er ikke det samme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Norsk matproduksjon er svært, svært bra. Jeg synes det vitner om stor uvitenhet å rakke ned på norske bønder. Jeg har en tante som er melkebonde, og hun har en egen liten minnestund hver gang dyrene hennes dør. Hun er like glad i dem som vi er i våre hunder. Og hva med økologisk kjøtt fra Norge?

Jeg lurer på noe, hva tenker dere om egenprodusert kjøtt? Er det feil for dere å spise fugler dere har skutt selv? Er det feil å fiske?

Norsk matproduskjon er veldig bra sammenlignet med mange andre land, ingen tvil, jeg spiser selv kjøtt og meieriprodukter, men jeg synes på ingen måte at norskt landbruk er "svært bra" sånn generelt. At bønder er glad i dyra sine hjelper ikke dyra når de er fanget inne i et fjøs størstedelen av livet, feks. Det hjelper ikke på kalkuner som fores så de sprengvokser og ikke greier å bære sin egen vekt osv. Høner som sitter stuet sammen i et lite rom uten å noen gang få se dagslys osv. Jeg håper jeg noen gang får mulighet til å ha egen kjøttprodusjon som hele eller en del av mitt kjøttforbruk. Men jeg er kjempeglad for at det blir mer og mer populært å holde dyr ute så mye som absolutt mulig, mindre kraftfor osv osv. så det er på rett vei :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Håper på å engang kunne bli selvforsynt.

Er nå selvforsynt med egg fra vaktlene.

Prøver å støtte mest mulig økologisk landbruk også.

Men vaktlene har dere bare innendørs, mener jeg å huske?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De fleste blir vel vegetarianere fordi de ikke vil støtte kjøttindustrien, men jeg kjenner på meg selv at jeg ikke vil spise kjøtt bare fordi det er ekkelt. Jeg blir fysisk uvel av å spise kjøttet til et annet levende vesen. Har tenkt på å bli veggis i over tre år, men det har ikke gått mens jeg har bodd hjemme hos foreldrene mine. Nå som jeg faktisk kan bestemme selv så blir det lettere.

På de tre årene jeg har tenkt litt fram og tilbake så har tanken på kjøtt bare blitt mer og mer ekkel. Selve produksjonen er dråpen i havet. For min del takler jeg bare ikke å spise dødt legeme...

Den skjønner jeg godt Lunatic.

Men de forklaringene om at kuene står bundet fast i bås eller grisene ligger oppstallet i høyden er som nevnt her usann propaganda.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den skjønner jeg godt Lunatic.

Men de forklaringene om at kuene står bundet fast i bås eller grisene ligger oppstallet i høyden er som nevnt her usann propaganda.

http://www.dyrevern.no/landbruk/storfe/krav_om_losdrift_for_kyr_blir_utsattEr jo langt ifra sikkert at alle har gått over til løsdrift enda.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.dyrevern.no/landbruk/storfe/krav_om_losdrift_for_kyr_blir_utsattEr jo langt ifra sikkert at alle har gått over til løsdrift enda.

Den utsettelsen går på en ting, og en ting alene - økonomi. Det koster millioner å oppgradere til løsdrift/binger. Noe som fører til at man blir tvunget sammen i samdrift eller mange gir seg rett og slett fordi økonomien ikke klarer så store investeringer. Om samdrift lønner seg eller ikke spørs helt hvem som sitter med makta. Ved å stå dønn på krava om omlegging til løsdrift av såpass "nye" fjøs som etter 94 - så vil vi miste veldig mange gårdsbruk. Heldigvis så ser det jo ut til at de tar med økt krav om mosjon og bevegelsesfrihet for de dyra som bor i fjøs med båser. Det syns jeg er positivt, selv om jeg gjerne skulle sett alle båser fjernet nuh.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er forresten et tema jeg er engasjert i:

"Født for å dø"

Et stort antall geitekillinger og hanekyllinger blir avlivet kort tid etter fødselen. Er det slik vi vil ha det?

Jeg er veldig glad i kjekjøtt, og synes at det er fryktelig synd at det lønner seg økonomisk å avlive geitekillingene etter fødsel fremfor å fôre dem opp til slakt. Kjekjøtt er jo SÅ godt, og så utnytter man ikke en slik ressurs!

http://www.nrk.no/mr/vil-gjere-kjekjot-attraktivt-1.12318593

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den utsettelsen går på en ting, og en ting alene - økonomi. Det koster millioner å oppgradere til løsdrift/binger. Noe som fører til at man blir tvunget sammen i samdrift eller mange gir seg rett og slett fordi økonomien ikke klarer så store investeringer. Om samdrift lønner seg eller ikke spørs helt hvem som sitter med makta. Ved å stå dønn på krava om omlegging til løsdrift av såpass "nye" fjøs som etter 94 - så vil vi miste veldig mange gårdsbruk. Heldigvis så ser det jo ut til at de tar med økt krav om mosjon og bevegelsesfrihet for de dyra som bor i fjøs med båser. Det syns jeg er positivt, selv om jeg gjerne skulle sett alle båser fjernet nuh.

Jaja, sier ikke om det, bare poengterer at påstanden om at kuer som står bundet i bås er propaganda, ikke nødvendigvis stemmer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den loven må ha kommet før 2003, for vi hadde om det da jeg gikk på landbruksskolen på begynnelsen av 90-tallet?

Det har sikkert vært snakk om det, men selve loven kom i 2003 jo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jaja, sier ikke om det, bare poengterer at påstanden om at kuer som står bundet i bås er propaganda.

Påstanden om at de melkekyr pr. def. står oppbundet på bås ER propaganda. Det blir stadig flere løsdriftsfjøs, og det har vært mål om løsdrifts/bingefjøs i veldig mange år, men veien dit er lang pga. økonomien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Påstanden om at de melkekyr pr. def. står oppbundet på bås ER propaganda. Det blir stadig flere løsdriftsfjøs, og det har vært mål om løsdrifts/bingefjøs i veldig mange år, men veien dit er lang pga. økonomien.

Det sto ikke noe om det i det innlegget jeg opprinnelig komenterte og det var det jeg kommenterte, ikke noe annet :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bonden ved siden av der jeg vokste opp har båsfjøs, og han har problemer med å få lagt om til løsfjøs, men husker ikke helt hvorfor. De kyrne får være ute mye. Også på vinteren (om enn bare i en liten del av enga, men hadde de gått løs inne hadde de nok ikke hatt så mye mer plass). Jeg syns dyr skal få være mest mulig ute. Klarer ikke kjøpe hverken kylling eller kalkun (med untak av Homlagarden da, men det er sjeldent pga. prisen. Som det ikke er noe galt med sånn sett, det er ikke en menneskerett å spise kylling).

Støtter mest lokale produsenter der jeg kan, som driver på en måte jeg er enig i. Pga økonomien blir det mest kjøttstykker ingen vil ha; innmat, haler, hode, ører o.l. Og det har jeg ingen problemer med :) Drømmen hadde jo vært å bli selvforsynt, men det er langt inn i fremtiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dokumentar om det vidunderlige norske landbruket, MÅ ses, i sin helhet.

Eksen min har forøvrig konvensjonell ammekudrift med løsgang, og det er IKKE dyrevennlig. Den økologiske melkeproduksjonen kan jeg gå delvis god for. Det er ikke optimalt for dyrene, men de tas ihvertfall mer hensyn til enn i "konvensjonell" produksjon, som er direkte ondskapsfull, slik jeg ser det.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • At man ikke bør skaffe seg valp når man er student er en påstand helt uten hold, etter min mening. Det kommer helt an på hvert enkelt tilfelle. Det virker på meg som at dere har tatt alle de viktige faktorene i betraktning, og håper dere velger å gå for det, uavhengig av hva andre skulle ha og si om den saken!
    • Hei! Litt bakgrunnsinfo om oss: jeg og min kjæreste diskuterer når vi bør skaffe oss valp. Vi er begge i 20-årene og bor i ett hus på landet med gode utemuligheter og turmuligheter i skog og mark. Vi begge studerer over nett, og begge vil ha en fremtid med hjemmekontor da vi studerer programering og UX/UI developer. Vi har generelt stabil økonomi, og partneren min jobber ved siden av studiene i tillegg. Jeg får tileggsstipend fra lånekassen. Jeg mistet min far for nesten ett år siden og har vært i en tung periode veldig lenge, nå er jeg bedre og føler meg mye bedre da jeg kommer meg ut mer osv. Jeg har erfaring med hund fra før, men dette er første egne hund. Hos mine foreldre har jeg vokst opp med sibirsk husky, jeg har også hatt mange sommerjobber som hundepasser der "klientene" mine har vært hos meg flere uker om gangen. Vi har bestemt oss for at vi ønsker oss en svart engelsk labrador, og har satt oss inn i hva det vil så å eie en slik rase. Jeg ønsker også å bruke hunden som hobby-hund og tenker å trene lydighet, og drive med dummy-trening. Jrg har godkjent jegerprøve og hadde vært utrolig gøy å utforske jakt videre også! Men når er det rett tidspunkt? Jeg personlig føler meg klar. Jeg er ikke glad i å reise, og trives best ute på sommeren i telt eller hengekøye. Studiene tillater meg å være hjemme med valpen, og å komme meg ut mer etterhvert som han / hun blir eldre. Vi har råd til forsikring, uforutsette veterinær utgifter osv. Jeg føler meg så, sæ klar, men har fått kritikk av andre (hovedsakelig familie) om at det ville vært dumt å skaffe seg valp nå da jeg er student...
    • Synes dere de er fine?
    • Det kan ikke være en brist i en tå eller noe sånt da? Små sår har jeg også oppdaget at de blir fryktelig utilpass av, selv om de nærmest er mikroskopiske. Min hund ble tilnærmet invalid når hun hadde et bittelite gnagsår mellom to tær, ville ikke legge vekt på den foten i det hele tatt 🙈
    • Jeg forstår hva du mener, og jeg kan sette meg inn i situasjonen din. Om det hadde vært en hunderase som ikke var tallrik; der foreldredyr og linjer bakover utmerket seg, f.eks ved å ha god mentalitet og fantastiske brukshundsegenskaper ville jeg kanskje kunne ha firet noe på krava. Men om det er en tallrik rase (som schæfer, rottweiler, belgisk fårehund, golden eller labrador) ville det måtte en god del overtalelse til for at jeg hadde takket meg til en hund med potensielle leddsjukdommer eller mentale brister.  Hunder er levende vesener og vi er selvfølgelig ikke garantert at de holder seg friske. Og det kan jo hende at du uansett ender opp med en hund med både HD og svak mentalitet for det jeg vet. Men hvorfor ta sjansen? Om det så skjer, kan du i minste trøste deg med at du gjorde det du kunne for å få en frisk hund, og at bare har hatt uflaks. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...