Gå til innhold
Hundesonen.no

Litten hund til førstegangseier


sandraoline
 Share

Recommended Posts

Hei allesammen!

Jeg er ny bruker her, og trenger litt forslag og tips:)

Jeg og familien har veldig lyst på hund, og vi har satt oss godt inn i hva som kreves, og at det er en kompis vi kommer til å ha i mange år:)

Derimot er vi litt usikkre på hvilken rase som kan passe oss.

Vi ønsker oss en liten hund, og har sett litt på raser som pomeranian, affenpincher og slike. Har dere noen gode forslag?

Tusen takk for råd og forslag!

Hilsen Sandra

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei :)

Det kan være lurt å si noe om hva dere har å tilby en hund av daglige turer og aktiviteter, om dere har spesielle preferanser på pelsstell, om det er ønskelig med en sosial eller reservert hund osv.

Da er det mye lettere å komme med passende forslag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er veldig mange små hunder og velge mellom, så greit å ha noen flere kriterier enn størrelse :)

Du har for eksempel disse rasene, de er forskjellige alle sammen, men små:

- Puddel (toy, dverg eller mellom)

- Dansk Svensk gårdshund

- Papillon

- Chihuahua

- Dvergpinscher

- Dvergschnauzer

- Chinese Crested

- Italiensk mynde

osv.

Så tenk litt mer over hva annet enn størrelse som er viktig for dere. Hva ønsker dere i en hund? Hva slags pels foretrekker dere? Kommer dere til å gå mye turer? Ønsker dere en rolig eller en aktiv hund? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og om det er viktig for dere at hunden skal være lett å ha løs, en som er opptatt av eier eller en som er litt mer selvstendig og egenrådid. Er det viktig med en stille hund eller gjør det ingen ting om de kan ha lett for lyd, viktig at den er grei med andre hunder?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei igjen!

Beklager det tenkte jeg ikke på!

- Vi ønsker en hund som er glad i å gå tur, men som samtidig er fornøyd med litt "kortere" turer i blant. En rolig hund, men som også er glad i aktivitet. Kanskje en med litt kort pels, men vi har ikke noe i mot om det blir litt pelsstell. Ja det er jo viktig at den er grei mot andre hunder, og passer som en familiehund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Familiehund, betyr det svært små barn eller eldre?

Endel av småhundene har en lei tendens til ty til tenna fortere enn store hunder, deler av det er oppdragelse/sosialisering, men noe av det er medfødt gemytt.

Noen raser er også "godværs hunder" og liker ikke å gå tur i regn/snø/vinter, andre er mer robuste. Italiensk mynde f.eks har en tendens til å like å sove på sofaen om det er litt guffent ute, mens en pomeranian er mer troende til å like tur uavhengig av vær da de har mye pels beregnet på mer rufsete vær.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

En lang tur for oss er 1- 1/2 time:)-

En kort tur tenker jeg er 30 min, sånn før skole og sånt.

Litt pelsstell; Det er ikke noe problem å børste den et par ganger i uka hvis det trengs, men vi ønsker ikke en som har masse pels og som trenger grundig pelsstell hver dag.

Vi er ikke en småbarnsfamilie. Jeg er 16, og jeg har to søsken på 13,15

Men takk for alle forslag så langt:) vi får titte litt, og håpe på at vi finner en som passer oss godt:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pelsstell er veldig varierende. F eks dvergschnauzeren må nappes (hvor ofte avhenger av måten man gjør det på) og ellers kammes gjennom bein og sånt innimellom. En pomeranian må kammes godt igjennom jevnlig for å holdes flokefri. En papillon må også kammes jevnlig men har en annen pelstype enn pomme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Boston terrier er jo små, men robuste hunder. Gøyale små krabater som klovner rundt og er glad og lykkelig og med på det meste, men samtidig glad i å ligge på en varm myk plass. Lite lyd, veldig omgjengelige. De har jo kort snute og kan være utsatt for heteslag bla på veldig varme dager viss det ikke er nedkjølingsmuligheter under veis, men i normal temp så kan de gå lange turer. Viktig å legge litt jobb i å finne en oppdretter som avler på hunder som ikke har pusteproblemer. De er gjerne ikke kjempeglade i dårlig eller kaldt vær, men det meste løses med dekken og evt potesokker.

Tibetansk spaniel.er kjekke små hunder.

Cavalier king charles spaniel, veldig trivelige hunder (dog en del samkjønnsaggresjon blant hannene har blitt), men her er det alfa omega å være nøye i valg av oppdretter da det finnes en del alvorlig sykdom på rasen.

Dverg/mellompuddel, må klippes, men det kan jo i verste fall settes vekk, ellers så må den jo børstes ved behov så den ikke får floker og for å få ut evt kvist og kvast etter tur.

Dansk svensk gårdshund kan også være verdt å sjekke ut.





Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for mange forslag, og nå har jeg sett litt på forskjellig.

Jeg kom over denne rasen, og syntes den virket veldig bra selvom det er en del pelsstell.

Hva tenker dere om en Norfolk Terrier eller Cairn terrier?

Fine hunder det, de må vell nappes (?) kan vell ha noe lyd, det er jo en terrier så de er kanskje ikke de mildeste rundt andre hunder? Ikke nødvendigvis bråkete, men de er vell ikke de som lar seg pelle på nesa, litt usikker på hvordan de er mtp radius om man skulle ha lyst til å slippe de løs. Men mye hund i liten kropp, henger godt med på turer, tåler helt sikkert en rolig dag eller to. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle hunder som ikke er helt korthåret, krever jo et visst stell av pelsen, uten at det trenger å være en uoverkommelig oppgave av den grunn.

Alle hunder, småhunder også, er glade i å gå tur. Jeg går like langt med phalenen som jeg gjorde med tolleren. Ikke fordi jeg må, men det skjer ofte noe med folk når de får hund. De blir litt avhengig av frihetsfølelsen og alt det andre naturen gir. Sånn er det med meg, iallfall.

Så lenge dere er bevisste på at hunden er til glede og den -og dere- får valpekurs og treningsgrunnlag og at turer og annet stell og omsorg blir en glede og ikke en sur plikt dere krangler om, spiller det ikke så stor rolle hvilken av de små selskapshundrasene dere velger.

Foreldrene deres er også med på laget, regner jeg med. For hunden lever jo sannsynligvis til alle dere er ute av redet og kanskje studerer utenlands, eller bor på en hybel der det ikke er lov med hund. Dere skal kanskje på trening, ha russetid, på skoletur etc, mens dere bor hjemme også, så det er viktig at foreldrene dine også ønsker seg hund.

Dere burde også gå på kurs sammen, slik at all trening og krav blir likt, uavhengig av hvem som håndterer hunden. Slik blir den trygg og vet hva som forventes.

Dette ble kanskje mer enn du ba om, men jeg sa bare litt om hva jeg syns er viktig å tenke på før dere får den første hunden. Lykke til :)

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...