Gå til innhold
Hundesonen.no

DOBLING av kyllinghold! wtf?


Gjest
 Share

Recommended Posts

Jeg er stor fan av kyllingkjøtt og egg, men kjenner at jeg ikke synes det er så greit å være med på å støtte dette lengre. Jeg skal prøve å finne andre steder å kjøpe fra, det kan vel ikke være så vanskelig i Trondheim?

Jeg tror for eksempel den gården jeg linket til forrige side produserer egg fra kylling med fin livskvalitet. De eggene får man tak i på f.eks meny. Det er mye dyrere, men verdt det.

Ellers var det en som tipset om ulike fb grupper med hobby/små-bønder, det skal jeg prøve meg på nå. :)

Det er mulig å få tak i egg/kjøtt fra kylling som har det bra. Men man kan ikke frotse i kylling da - med mindre man har mye pæng. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 83
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg tror nok at kyllinger som har fått leve et kyllingverdig liv ville blitt dyr mat. Men før i tiden var ikke kylling hverdagsmat, og det trenger det ikke å være nå heller. Vi har blitt et grådig og

Kyllingkjøttet er så billig fordi det allerede er overproduksjon av det (det var iallefall?).. Så hvorfor Listahug vil doble konsesjonsgrensa kan jeg virkelig ikke skjønne! Annet enn at hun vil ha kyl

Jepp, boikott. Jeg spiser ikke kylling før jeg får tak i noen som er produsert på skikkelig vis. Måtte Listhaug få et kjempeproblem med resistente bakterier i sin tid som landbruksminister.

Om du har storkjøpsavtalen (eller hva det heter) får du ikke taste produktene,de selges kun i butikk. Lammepølsa er også gått ut fikk vi beskjed om fra grossist så nå finnes ikke lengre et kyllingfritt alternativ :(

Pokker ta da :( Nå er det ikke lenge til fryseren er tom heller. Må snakke med dem om dette, kjenner jeg :P

Fikk jo beskjed om at de sluttet med Eksklusiv, kun fordi det ikke solgte (vi var feks eneste på denne ruta som kjøpte det) Tenker ikke bikkjefolk på hva dyra spiser da? Det etiske er en ting, men dette er jo direkte skummel mat...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pokker ta da :( Nå er det ikke lenge til fryseren er tom heller. Må snakke med dem om dette, kjenner jeg :P

Fikk jo beskjed om at de sluttet med Eksklusiv, kun fordi det ikke solgte (vi var feks eneste på denne ruta som kjøpte det) Tenker ikke bikkjefolk på hva dyra spiser da? Det etiske er en ting, men dette er jo direkte skummel mat...

Jeg fant ekslusive på en av de ti butikkene jeg har kjøpt v&h på de siste årene, ikke rart det ikke selger når butikkene ikke fører det... hadde de kalt det "kyllingfri" hadde den kanskje solgt bedre..

Noen ganger skulle jeg ønske at hunden min hadde trivdes på veggisfor hun også, så jeg slapp å forholde meg til kjøttindustrien. Jeg blir så matt av hvor langt folk er villig til å gå for å produsere billigst mulig kjøtt.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fant ekslusive på en av de ti butikkene jeg har kjøpt v&h på de siste årene, ikke rart det ikke selger når butikkene ikke fører det... hadde de kalt det "kyllingfri" hadde den kanskje solgt bedre..

Noen ganger skulle jeg ønske at hunden min hadde trivdes på veggisfor hun også, så jeg slapp å forholde meg til kjøttindustrien. Jeg blir så matt av hvor langt folk er villig til å gå for å produsere billigst mulig kjøtt.

Nei, det ba jeg sjåføren hilse å si sist han var her; hvis folk faktisk hadde visst at eksklusiv fantes, så hadde det også solgt langt bedre :P (sto jo ikke ett kvekk om det på sidene deres) nå ser det jo ut som Taste Storfe er omtrent det samme, men om det kun kommer i småpakninger, så hjelper det ikke meg stort. Men får høre med dem, kanskje de gidder å lage noen 20kg. blokker av det om ikke annet.

Synes i grunn det er greit med storfe og sau. Der kan man ikke ta de samme "lettvindtløsningene" med dyreholdet, som med kylling og svin. De må ha grovfôret sitt, sauen må på beite skal drifta lønne seg. Og kjøttfeet må ha en viss plass for at det ikke bare skal bli klin der de står.

Det finnes absolutt kjempebra svineprodusenter her til lands også! Men der er plassen til grisene svært varierende. Og kjøttet er ikke merket med hvor det kommer fra :( (annet enn fra nisjeprodusentene, da)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Egg kjøpte vi tidligere fra en liten gård som solgte til lokale - der vet jeg at hønene hadde det supert, men nå har vi flyttet. Kjøper nå i butikk, fra frittgående og økologisk (som i frittgående, økologiske høner) - men ja, jeg tviler veldig på at de har samme gode levevilkård som den lille gården vi kjøpte fra i Bergen..

Du snakker om gården ved Langeskogen, ikke sant? Det er så fantastisk! Jeg har tenkt flere ganger på å kjøpe egg derfra, men den ene gangen jeg skulle kjøpe, så var de tom :o Helt herlig at de bare setter ut en boks hvor man kan putte penger på og ta seg egg selv, det er god tro på mennesket det, at ingen bare stjeler. Ikke er det spesielt dyrt heller!

Jeg pleier alltid å kjøpe økologiske egg, jeg nekter å spise noe annet. Helst vil jeg jo kjøpe fra denne gården det er snakk om, men det kreves jo bittelitt mer planlegging.

Her er en gård som driver med økologisk fugl, kan kjøpes på meny f.eks.

http://www.holtegard.no/

Egg fra disse hønene finner man forøvrig på meny:

For en forskjell på de hønsene! De som gikk ute så utrolig mye friskere og finere ut. Nå fikk jeg også lyst til å eie frie høns.

Jeg skal helt klart vurdere å boikotte kylling! Jeg syns dette er helt forferdelig. Jeg har alltid trodd at forholdene ikke var så ille i Norge. Jeg spiser ikke så mye kylling at det gjør noe, da jeg syns det blir dyrt for mitt studentbudsjett. Så det vil nok ikke bli så ille å boikotte uansett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du snakker om gården ved Langeskogen, ikke sant? Det er så fantastisk! Jeg har tenkt flere ganger på å kjøpe egg derfra, men den ene gangen jeg skulle kjøpe, så var de tom :o Helt herlig at de bare setter ut en boks hvor man kan putte penger på og ta seg egg selv, det er god tro på mennesket det, at ingen bare stjeler. Ikke er det spesielt dyrt heller!

Jeg pleier alltid å kjøpe økologiske egg, jeg nekter å spise noe annet. Helst vil jeg jo kjøpe fra denne gården det er snakk om, men det kreves jo bittelitt mer planlegging.

For en forskjell på de hønsene! De som gikk ute så utrolig mye friskere og finere ut. Nå fikk jeg også lyst til å eie frie høns.

Jeg skal helt klart vurdere å boikotte kylling! Jeg syns dette er helt forferdelig. Jeg har alltid trodd at forholdene ikke var så ille i Norge. Jeg spiser ikke så mye kylling at det gjør noe, da jeg syns det blir dyrt for mitt studentbudsjett. Så det vil nok ikke bli så ille å boikotte uansett.

Jeg er faktisk usikker. Min mor fikk eggene levert på jobben i Arna, og hentet da til oss i Bergen. Men helt ferske egg, uvaskede, gjerne med fjær på.

Ja, det er stor forskjell. De hvite hønene som har det de skal er jo for det første ikke skitne... De får vasket og stelt seg.

Jeg så en dokumentar om kyllinghold i norge for noen år siden, og fy **** for en vekker.. Rutinene under slakt var også grusomme på de store gårdene. Typ spa kyllinger inn i kasser, sparke vekk de som går i veien, ikke bry seg om vinger kommer i klem og knekker. Nei, fy ****...

Holte gård skriver at deres kyllinger blir avlivet av folk de kjenner, og de har avlivingsstasjon i nærheten av hjemmet. Det blir garantert noe stress likevel, men i alle fall en god del bedre enn "spa inn i kasse" metoden... De skriver også at deres høns har normal døgnrytme (altså mørkt om natten, lyst om dagen) - så da kan man jo tenke seg hvordan det står til. Når normal døgnrytme liksom er et privilegium.

Vi har et par ganger (da jeg bodde hjemme) også kjøpt kalkun som har tydelige blåmerker i kjøttet og skader på bein og muskelatur, og har da meldt fra til produsent. Vi har fått pengene tilbake, men hva hjelper det...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uff, så forferdelig lesing om produksjonen rundt høns. Jeg så en gang en amerikansk dokumentar som viste noe av dette, da kjørte de med en maskin som fanget opp alle kyllingene til slakt. Lignet på en slik maskin som fanger opp golfballer på golfbanen. Helt forferdelig :(

Jeg er faktisk usikker. Min mor fikk eggene levert på jobben i Arna, og hentet da til oss i Bergen. Men helt ferske egg, uvaskede, gjerne med fjær på.

Hmm. Det er ihvertfall en gård ved Langeskogen. Der ser man hønene gå ute, de får gå inn i et hønsehus om de vil det :ahappy: Eggene står i eggekartonger uten lokk inne i et lite skur, så putter man 25 kr på en liten boks som ser ut som en postboks, også tar man med seg 6 egg hjem fra høns som virkelig har hatt det bra :ahappy: Tidi har prøvd å bli venner med hønsene på tur, og Blondie syns de er meget skumle :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uff, så forferdelig lesing om produksjonen rundt høns. Jeg så en gang en amerikansk dokumentar som viste noe av dette, da kjørte de med en maskin som fanget opp alle kyllingene til slakt. Lignet på en slik maskin som fanger opp golfballer på golfbanen. Helt forferdelig :(

Maskinene er faktisk mye mer humane enn å bruke mennesker da de ikke skader kyllingen like ofte.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvis problemet er at bøndene ikke tjener nok penger på kyllingene sine, hvorfor selges de ikke dyrere da? :icon_confused:

Heller enn å beholde prisen og øke produksjonen.

Kyllingkjøttet er så billig fordi det allerede er overproduksjon av det (det var iallefall?).. Så hvorfor Listahug vil doble konsesjonsgrensa kan jeg virkelig ikke skjønne! Annet enn at hun vil ha kyllingfilet til 3 kr kiloen..

Storfekjøtt feks er det stor undervektig på, derfor er dette en del dyrere..

Bøndene får (så vidt jeg vet) en fast sum pr. innsett. Når de binder seg til avtalen, må de følge opp et visst antall innsett. En kyllingbonde jeg kjenner datt fra låvebrua og ble skikkelig dårlig. Han kunne ikke kutte avtalen, og har måttet leie inn hjelp for å følge opp innsettene..

Jeg kjøper heller ikke et snev av kylling på butikken. Er så heldig at naboen til mora mi har høner (som går fritt og blir behandlet som gull) derfra får vi hanekyllinger som må slaktes - med livshistorie og personlighetsbeskrivelse :D

Slaktekyllingbøndene får tildelt innsett etter størrelsen på bygget og kvalitet på forrige leverte innsett. Hvis forrige innsett hadde feks høy tråputescore vil bonden få et mindre innsett neste gang, og slik fortsetter det. Hvis dette innsettet da får lav score, vil han kunne få flere dyr på neste innsett. Antall innsett per år varierer med størrelsen av bygningen, og konsesjonsgrensa på 140 000 slakta dyr per år.

Jeg er usikker på om de får en fast sum per innsett? Men økonomien styres veldig av tråputescoren (hvis den er høy gir dette mindre innsett neste gang, derfor dårligere økonomi), om du klarer å holde fôrforbruket lavt osv. Alt dette sammenhenger med å være ekstremt nøye på temperatur, ventilasjon, lysmengde og lysintensitet, relativ fuktighet. Temperatur må sees i sammenheng med relativ fuktighet. Fuktigheten bør være over 50%, er den under 40% kan det gi utslag i hjertesvikt osv.. Temperatur bør være nærmere 35 grader på innsettdagen.

Et innsett er forresten en levering med daggamle kyllinger (vet ikke om den som spurte har fått svar på det allerede?) ett innsett varer i ca 32 dager, før de da leveres til slakt.

Det kommer en lastebil med daggamle kyllinger i kasser til gården. Bonden bærer kassene inn i hallen og tømmer ut kyllingen. Helst skal bonden ha lagt ut papirrekker mellom alle radene med vann, hvor fôr skal legges. Og helst tømme kyllingen rett ved fôret. Dette fordi daggamle kyllinger følger lyd, og papiret lager lyd og tiltrekker seg kyllingen.

Jeg har vært med på jeg innsett en gang. Foreldrene til ei jeg kjenner driver med slaktekylling, og siden jeg i grunn er svært negativ til produksjonen ville jeg være med å se hvordan det var i praksis. Denne gangen fikk de levert 22 000 kyllinger..

Stangekyllingen skal visst være av bedre kvalitet. De bruker ikke ross308 i avlen, men en mer saktevoksende rase. De bruker heller ikke vekstfremkallende midler, eller fôrer med antibiotika :)

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kyllingkjøttet er så billig fordi det allerede er overproduksjon av det (det var iallefall?).. Så hvorfor Listahug vil doble konsesjonsgrensa kan jeg virkelig ikke skjønne! Annet enn at hun vil ha kyllingfilet til 3 kr kiloen..

Storfekjøtt feks er det stor undervektig på, derfor er dette en del dyrere.. Slaktekyllingbøndene får tildelt innsett etter størrelsen på bygget og kvalitet på forrige leverte innsett. Hvis forrige innsett hadde feks høy tråputescore vil bonden få et mindre innsett neste gang, og slik fortsetter det. Hvis dette innsettet da får lav score, vil han kunne få flere dyr på neste innsett. Antall innsett per år varierer med størrelsen av bygningen, og konsesjonsgrensa på 140 000 slakta dyr per år.

Jeg er usikker på om de får en fast sum per innsett? Men økonomien styres veldig av tråputescoren (hvis den er høy gir dette mindre innsett neste gang, derfor dårligere økonomi), om du klarer å holde fôrforbruket lavt osv. Alt dette sammenhenger med å være ekstremt nøye på temperatur, ventilasjon, lysmengde og lysintensitet, relativ fuktighet. Temperatur må sees i sammenheng med relativ fuktighet. Fuktigheten bør være over 50%, er den under 40% kan det gi utslag i hjertesvikt osv.. Temperatur bør være nærmere 35 grader på innsettdagen.

Et innsett er forresten en levering med daggamle kyllinger (vet ikke om den som spurte har fått svar på det allerede?) ett innsett varer i ca 32 dager, før de da leveres til slakt.

Det kommer en lastebil med daggamle kyllinger i kasser til gården. Bonden bærer kassene inn i hallen og tømmer ut kyllingen. Helst skal bonden ha lagt ut papirrekker mellom alle radene med vann, hvor fôr skal legges. Og helst tømme kyllingen rett ved fôret. Dette fordi daggamle kyllinger følger lyd, og papiret lager lyd og tiltrekker seg kyllingen.

Jeg har vært med på jeg innsett en gang. Foreldrene til ei jeg kjenner driver med slaktekylling, og siden jeg i grunn er svært negativ til produksjonen ville jeg være med å se hvordan det var i praksis. Denne gangen fikk de levert 22 000 kyllinger..

Stangekyllingen skal visst være av bedre kvalitet. De bruker ikke ross308 i avlen, men en mer saktevoksende rase. De bruker heller ikke vekstfremkallende midler, eller fôrer med antibiotika :)

Takk for utfyllende info :) Jeg vet i grunn bare det jeg har hørt av nevnte kyllingbonde over noen rødvinsglass :P Men har oppfattet det slik at det er fast pris på innsettene, men det kan selvsagt være feiloppfatning..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tråputescoren forteller hvordan miljøet inne i bygningen er, kort fortalt :P på slakteriet sjekker de tredeputene til et visst antall kyllinger fra samme innsett. Ingen sår på putene gir 0 poeng. 1 poeng: moderat skade der nuppene i huden blir forhorna, vokser og mørkner. 2 poeng: grov skade med åpne sår eller skorper og tegn på blødninger eller hevelser.

:)

Edit: Gud for noen fine skrivefeiler jeg har i dag..

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for utfyllende info :) Jeg vet i grunn bare det jeg har hørt av nevnte kyllingbonde over noen rødvinsglass :P Men har oppfattet det slik at det er fast pris på innsettene, men det kan selvsagt være feiloppfatning..

Hehe :) men det kan godt stemme at det er slik? :P Jeg vet ikke, har ikke hørt noe om det iallefall. I fjørfefaget hadde vi flere gjesteforelesere fra Nortura osv, de snakka bare om det jeg skrev tidligere iallefall. Men det går vel mer på dekningsbidrag og resultat. Mulig de får noe fast i tillegg? :) kommer ikke på det i farta iallefall :P

Edit: beklager dobbeltpost.. Hadde posta det forrige innlegget før jeg så Pringlens innlegg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tråputescoren forteller hvordan miljøet inne i bygningen er, kort fortalt :P på slakteriet sjekker de tredeputene til et visst antall kyllinger fra samme innsett. Ingen sår på putene gir 0 poeng. 1 poeng: moderat skade der nyåpnede i huden blir forhorna, vokser og mørkner. 2 poeng: grov skade med åpne sår eller skorper og tegn på blødninger eller hevelser.

Det tas altså ikke med i noen beregninger antall dyr som dør underveis, bare de hygeniske forholdene?

Jeg regner med det er derfor føttene til enkelte innsett blir ødelagte. Om forholdene er så dårlige at de i løpet av den svært korte tiden de lever får (sannsynligvis) smertefulle skader.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det tas altså ikke med i noen beregninger antall dyr som dør underveis, bare de hygeniske forholdene?

Jeg regner med det er derfor føttene til enkelte innsett blir ødelagte. Om forholdene er så dårlige at de i løpet av den svært korte tiden de lever får (sannsynligvis) smertefulle skader.

Det går vel mer på økonomien tror jeg. For bonden får jo penger per leverte kylling til slakt, så jo færre kyllinger levert - jo mindre inntekt.

Samme blir det jo med tråputescoren. Hvis bonden har høy tråputescore (mange kyllinger med større skader) vil han jo få levert en lavere antall kylling neste gang, og evt gangen etter det også - alt etter hvordan situasjonen har endret seg. Dette gir jo igjen dårligere økonomi.

Litt usikker på om antall døde kyllinger iløpet av et innsett vil gi noe begrensning i neste levering, da det er ganske normalt at det dør noen i løpet av et innsett. Gjennomsnittet lå vel omtrent på 3 % i 2013. For 20 år siden var det høyere, så noe har heldigvis blitt bedre..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er så dumt at vi nordmenn er så bevisstløse forbrukere. Vi må nekte å kjøpe mat som ikke er etisk framstilt! Folk må gidde å sette seg inn i hva som skjer i matproduksjonen, både når det gjelder dyrevelferd og miljø. Og hadde vi ikke kastet så mye mat og vært så grådige så hadde vi hatt råd til å betale for maten selv om den ble etisk framstilt.

Nå får jeg lyst til å sitere deg på FB også! :heart:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det i det heletatt mulig å levere "hobbykylling" til slakt eller tar de ikke inn høns fra andre enn de med konsesjon?

Ja, det må jo gå an? Men regner med du må være medlem i ett eller annet, for kunne levere på en del slakterier. Så vet ikke helt hvordan det funker da..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det må jo gå an? Men regner med du må være medlem i ett eller annet, for kunne levere på en del slakterier. Så vet ikke helt hvordan det funker da..

Oki - kan jo være verd å sjekke, for vi har jo ikke lov til å slakte dyr selv og selge. Kaniner tar de ikke inn i det heletatt på slakteri. Men then again, så er vel slaktemetoden på slakteriene også et ankepunkt mot slaktekylling?

Forøvrig så er det mulig å få kjøpt kaninkjøtt her utovet våren/sommern, men jeg bor i gokk da, sende rått kjøtt vet jeg ikke helt om er mulig på en forsvarlig måte. :aww:

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Da sitter jeg her og klyper meg i armen, fordi Edeward ga meg både utgangsstilling og flere meter med fot gjennom tre vendinger og flere stopp med sitt uten å ha forventninger om verken lek eller godis for det. Hadde ingenting fremme, og attituden hans tilsa at han gjorde det bare for interaksjonen og noe å gjøre sammen. Kanskje er metoden effektiv - han har begynt forbinde handlingen i seg selv med noe bra? Det er den faglige forklaringen. ..men ved å antropomorfisere kan det også ha vært for å belønne meg for å ha vært flink mams og servert ham rikelig med vom for å sitte pent og vente mens jeg kaster "apporten" - som jeg sliter med å kommunisere hvordan jeg ønsker levert. Det er vårt nye problem for tiden. Han blir forbanna fordi jeg ikke tar imot når han bare slipper den foran meg og begynner kjefte på meg fordi jeg krever å få den i hånden før jeg serverer noe. Vi har hatt mange sånne runder nå, og jeg forstod endelig at vi må tilbake noen skritt og trene på å holde apporten igjen. Gått altfor fort og klønete frem.  Ellers har Jokke kommet tilbake. Antar det er fordi testikkelen som ikke har kommet ned i pungen vokser i størrelse og er ukomfortabel der den sitter. På gjerdet om å fjerne den, fordi jeg er usikker på om jeg vil fjerne bare den ene som ikke har kommet ned, eller kastrere ham fullstendig. Har på følelsen av at den avgjørelsen blir tatt litt uti puberteten ^^ Det er vanskelig, altså. På den ene siden virker den ballen på feil sted ubehagelig for ham, og det er en fare for kreft i den. På den andre siden er kirurgi kirurgi. Fordi den har vært jojo, nede i pungen i perioder og ligget utenfor kanalen, i lysken, så er det stadig en sjanse for at den kommer helt ned. Da er det dumt å utsette ham for kirurgi unødvendig. Hormonene har flere effekter på helse og humør, er ikke bare der for forplantning. Noen av effektene vil en helst være foruten, men å fjerne dem kan også medføre uønskede helse- og adferdsendringer. En kan vel tilføre hormoner kunstig dersom det blir et problem. Et mindre onde enn testikkelkreft. ..men fjerne en eller begge, og når?  Antakelig er han 8 år og har fått en kreftdiagnose innen jeg klarer bestemme meg.   
    • Tok bilder i dag, med tanke på dagboken, og innså at det ikke er noe nytt å melde, utover ny frisyre. Spanielørene måtte vike i varmen. Nyfrisert Edeward i solnedgang   
    • Når du ber om en øvelse eller tar en strafferunde så belønner du bjeffingen med at det skjer noe. Så det beste er at det ikke skjer noe. Hva med å prøve konsekvent time-out i bilen? Eller lær å bjeffe på kommando og stoppe å bjeffe på kommando. Om du ber han om å slutte å bjeffe så husk å tell til tre før du belønner, ellers belønner du for tidlig at han er stille og han kan ta det som belønning for bjeff. 
    • Dytter denne opp. Her har jeg kontret forventingsbjeff med: "Legge i bakken" (forsiktig press i halsbåndet) og tatt en på stedet hvil. Ingen effekt utover tiden vi står i hvil, hvor han skuespiller avslappet for å komme videre, og begynner bjeffe igjen med en gang. Ignorert og ventet ham ut. Øker bare i stress. Bedt om øvelse (sitt/dekk/spinn/fot../) og så belønnet det med en leke for å gi ham litt godfølelse. Resultatet? Han ser bjeffing som et cue for å få meg til å utføre den adferden. Avledet med å ta en "strafferunde" rundt oss selv. Heller ikke effektivt utover i øyeblikket vi gjør det.  Gitt ham en kald skulder. Vist at jeg er skuffet og synes han er teit og snudd meg bort med et litt foraktelig fnys. Går opp i stress fordi han blir såret og synes jeg er urettferdig.  Jeg er clueless. Antakelig skulle en av disse metodene appliseres konsekvent, right? Det er antakelig veldig forvirrende med det random utvalget av ulike adferder fra meg - men hvilken er riktig å velge som en konsekvent reaksjon? Da hestene her ga ham sosial avvisning med foraktelige fnys og snudde ryggen til ham forstod han umiddelbart greia og responderte med å slutte bjeffe. Hvorfor har ikke det der samme effekten fra meg? Er det fordi jeg gir ham oppmerksomhet når jeg forstår/synes at han bjeffer av såkalte legitime årsaker? Jeg kan jo ikke slutte med det.   
    • Motviljen mot utgangsstilling fremstår som død, men puberteten truer i horisonten, så utsteder ingen dødsattest ennå. Livserfaring tilsier at Motviljen antakelig vil sprette opp av kista og flire: Trollollol! Å få utgangsstilling uten mat fremme, relativt stabilt, kun noe nøling akkompagnert av et oppgitt sukk før han kommer inn, når han vil jeg skal kaste en leke, det er hurtigere progresjon enn jeg forventet for noen uker siden.  Vi har en god periode ..så god at noe fokus nå er over på mindre viktige ting som sportsøvelser. Første sitt under innkalling serverte Eddis i forrigårs, på første forsøk. Det var et nydelig øyeblikk. Flere repetisjoner med stå under marsj, avstandskommando og sitt under innkalling var fine, i mine øyne. Verken han eller jeg er interesserte i hva en dommer synes om utførelsen vår, fordi mestringsfølelsen fra å tro vi er flinke er hva som driver oss. Mestringsfølelse og glede er superfood for motivasjonen. Fokus på hva som er feil medfører frustrasjoner, uteblivende mestring, dårlig stemning, dårlig samspill og ødelegger relasjonen - og hva er da poenget med å ha og trene hund?  Sitt begynte bli upålitelig. Hvorfor? Fordi jeg hadde glemt å være begeistret. Bare forventet å få sitt på cue og glemte bli genuint overrasket og takknemlig og begeistret av hvor flink gutt han er.  Av utfordringer vi nå har - skjønt det føles som et hån å bruke det ordet om vansker med øvelser til sport, da andre bruker det samme ordet om reelle problemer:  Spin - også kjent som snurr rundt.  Aner ikke lenger hva lyden betyr. Trenger håndsignal. Kommer konsekvent løpende inn for å gjøre det rett foran meg, hver gang jeg ber fra avstand. Bli-på-stedet håndsignal, som har vært en nøkkel til flere andre øvelser har foreløpig ikke hjulpet.   'Twirl' er et fullstendig ukjent begrep dersom ikke 'spin' kommer først. Verken ordet eller håndsignal gir ham noe forståelig hint. Her må det spinnes før det kan twirles. Sånn er loven.  Hva som må til for å få en lovendring - det blir spennende å finne ut av. Punkt 1 og 3 går seg sikkert til med mer trening, men på punkt 2 er jeg helt blank foreløpig. Ingen ideer om hvordan løse det der.  Heldigvis opplever Edeward en glede i øvelsene som ikke bare handler om belønningene. Han LIKER å spinne og twirle og rygge og gå mellom beina mine og sendes frem til target og sånt. Det er noe å gjøre. Arbeit macht frei. ..og det ser ut som utgangsstilling og gå fot også er i ferd med å kategoriseres som lystbetonte oppgaver en kan døyve eksistensiell angst og kjedsomhet med.  Bilde er vel obligatorisk. Relevans til konteksten mindre så. I denne tidsalderen er det ingen som leser en vegg av tekst uansett
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...