Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvilke følelser har hunden?


Poter
 Share

Recommended Posts

I en annen tråd kom vi innpå om det er gjort noen forskning på hvilke følelser hunder har. Synes det er et interessant tema som fortjener en egen tråd :)

Her ble det bla sett på hvilke deler av hjernen som ble aktivert når hundene fikk lukt av nære mennesker og nære hunder.

Hvilke følelser har hunder ellers, da?

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så vidt jeg har har Per Jensen oppsummert forskning rundt hunders følelsesliv i den nye boken sin: "Hunden som skäms". Jeg har "bare" fire bøker på venteliste før den, men gleder meg til å lese den :D Heldigvis er det snart juleferie.

Her er fb-siden til Per Jensen: https://www.facebook.com/pages/Per-Jensen-Etologinytt/175954205828522 og her er en omtale av boken: http://www.corren.se/nyheter/fem-vov-till-hunden-som-skams-7467734.aspx (den første jeg fant i farten)

Og utover det så gleder jeg meg til fortsettelsen av denne tråden :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Patricia McConnell har en veldig bra bok om dette, som heter "For the Love of a Dog." Hun tar et vitenskapelig standpunkt, og er åpen, men nyansert og kritisk. Jeg liker hennes måte å tenke på. Hun har også en del artikler om følelser hos hunder på hjemmesiden hennes - www.patriciamcconnell.com

Min oppfatning av temaet er at det hersker bred enighet (men ikke fullstendig enighet) om at hunder kan føle primære følelser som sinne, frykt og glede. Det hersker mye mer kontroverser og uenigheter omkring hvorvidt hunder kan føle sekundære følelser som sjalusi, skyld, empati og skam. Her spriker vel både meninger og forskning.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har alltid vært av den oppfatning at påstanden om at "bare mennesker kan tenke" er arrogant og grunnleggende gal. Vi er jo dyr, vi også! Hvis naturen har utstyrt oss med et følelsesliv, så klart har den utstyrt andre vesener med det også. Alle som har hund ser at hunden har tanker og følelser - selv om de ikke følger den samme logikken som oss ;) Synes det er sååå flott å få dette vitenskapelig bekreftet!

Jeg tenker at hunder blir lei seg, redde, glade, føler savn, blir flaue, usikre, frustrerte og har et stort hjerte fylt av kjærlighet til flokken sin. Jeg tror også at de er entusiastiske og opplever mestring, og viser med hele seg når de gjør noe de liker!

Vi skal ikke kimse av hunders følelsesliv! At man ikke er like intelligent som et gjennomsnittlig menneske betyr ikke at man ikke har følelser. :)

  • Like 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror at dyr har mer komplisert følelsesliv enn "opplest og vedtatt". Det er bare vanskelig å bevise det, fordi de ikke kan snakke.

Når hundens hjerne scannes, og det lyser opp i samme del av hjernen når hunden lukter eieren, som det gjør for oss når vi ser bilde av en vi er forelsket i, tenker jeg at hunden oppriktig er glad i eieren sin. Og hvorfor skulle de ikke være det? De er flokkdyr, og flokkens eksistens er avhengig av at dyrene føler seg knyttet til hverandre. Ellers ville individene begynt å vandre i hver sin retning. Dessuten er de avlet frem gjennom tusener av år, for å være knyttet til mennesker.

Men jeg er åpen for at følelsene, pga anderledes hjerne og ulike kognitive evner, ikke er like dype som hos mennesker.

Det er ikke så mange år siden at det ble hevdet at dyr ikke hadde personlighet. På tross av at enhver som har hatt kjæledyr, om så bare hamstere, kunne sverge på det motsatte. Nå er forskerne enige med kjæledyreierne.

Enda finner man folk som påstår at fisk ikke føler smerte. Forskere har endelig påvist at de gjør det, og det oppfordres til mest mulig human avliving av fisk.

Jeg tror det kommer til å bli gjort veldig mange slike "oppdagelser" fremover.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 year later...

Anbefaler alle å lese 2 bøker av Margit Sandemo som heter: Jovisst har dyrene sjel!

Hun har samlet dyrehistorier som ble sendt inn av folk til ukeblad, som vitnet tydelig om hvor mange følelser dyr kan ha. Det er delt inn i kapitler som empati, dårlig samvittighet, sorg, takknemlighet, dyr som søker hjelp hos menneskene og mye mer. Veldig rørende lesning :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...