Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvilke følelser har hunden?


Poter
 Share

Recommended Posts

I en annen tråd kom vi innpå om det er gjort noen forskning på hvilke følelser hunder har. Synes det er et interessant tema som fortjener en egen tråd :)

Her ble det bla sett på hvilke deler av hjernen som ble aktivert når hundene fikk lukt av nære mennesker og nære hunder.

Hvilke følelser har hunder ellers, da?

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så vidt jeg har har Per Jensen oppsummert forskning rundt hunders følelsesliv i den nye boken sin: "Hunden som skäms". Jeg har "bare" fire bøker på venteliste før den, men gleder meg til å lese den :D Heldigvis er det snart juleferie.

Her er fb-siden til Per Jensen: https://www.facebook.com/pages/Per-Jensen-Etologinytt/175954205828522 og her er en omtale av boken: http://www.corren.se/nyheter/fem-vov-till-hunden-som-skams-7467734.aspx (den første jeg fant i farten)

Og utover det så gleder jeg meg til fortsettelsen av denne tråden :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Patricia McConnell har en veldig bra bok om dette, som heter "For the Love of a Dog." Hun tar et vitenskapelig standpunkt, og er åpen, men nyansert og kritisk. Jeg liker hennes måte å tenke på. Hun har også en del artikler om følelser hos hunder på hjemmesiden hennes - www.patriciamcconnell.com

Min oppfatning av temaet er at det hersker bred enighet (men ikke fullstendig enighet) om at hunder kan føle primære følelser som sinne, frykt og glede. Det hersker mye mer kontroverser og uenigheter omkring hvorvidt hunder kan føle sekundære følelser som sjalusi, skyld, empati og skam. Her spriker vel både meninger og forskning.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har alltid vært av den oppfatning at påstanden om at "bare mennesker kan tenke" er arrogant og grunnleggende gal. Vi er jo dyr, vi også! Hvis naturen har utstyrt oss med et følelsesliv, så klart har den utstyrt andre vesener med det også. Alle som har hund ser at hunden har tanker og følelser - selv om de ikke følger den samme logikken som oss ;) Synes det er sååå flott å få dette vitenskapelig bekreftet!

Jeg tenker at hunder blir lei seg, redde, glade, føler savn, blir flaue, usikre, frustrerte og har et stort hjerte fylt av kjærlighet til flokken sin. Jeg tror også at de er entusiastiske og opplever mestring, og viser med hele seg når de gjør noe de liker!

Vi skal ikke kimse av hunders følelsesliv! At man ikke er like intelligent som et gjennomsnittlig menneske betyr ikke at man ikke har følelser. :)

  • Like 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror at dyr har mer komplisert følelsesliv enn "opplest og vedtatt". Det er bare vanskelig å bevise det, fordi de ikke kan snakke.

Når hundens hjerne scannes, og det lyser opp i samme del av hjernen når hunden lukter eieren, som det gjør for oss når vi ser bilde av en vi er forelsket i, tenker jeg at hunden oppriktig er glad i eieren sin. Og hvorfor skulle de ikke være det? De er flokkdyr, og flokkens eksistens er avhengig av at dyrene føler seg knyttet til hverandre. Ellers ville individene begynt å vandre i hver sin retning. Dessuten er de avlet frem gjennom tusener av år, for å være knyttet til mennesker.

Men jeg er åpen for at følelsene, pga anderledes hjerne og ulike kognitive evner, ikke er like dype som hos mennesker.

Det er ikke så mange år siden at det ble hevdet at dyr ikke hadde personlighet. På tross av at enhver som har hatt kjæledyr, om så bare hamstere, kunne sverge på det motsatte. Nå er forskerne enige med kjæledyreierne.

Enda finner man folk som påstår at fisk ikke føler smerte. Forskere har endelig påvist at de gjør det, og det oppfordres til mest mulig human avliving av fisk.

Jeg tror det kommer til å bli gjort veldig mange slike "oppdagelser" fremover.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 year later...

Anbefaler alle å lese 2 bøker av Margit Sandemo som heter: Jovisst har dyrene sjel!

Hun har samlet dyrehistorier som ble sendt inn av folk til ukeblad, som vitnet tydelig om hvor mange følelser dyr kan ha. Det er delt inn i kapitler som empati, dårlig samvittighet, sorg, takknemlighet, dyr som søker hjelp hos menneskene og mye mer. Veldig rørende lesning :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
    • Bodde i blokk (med heis) med marka like utenfor døra og parker i nærheten og synes det fungerte helt fint med valp/hund. Selvsagt deilig med egen hage som vi har nå, men det er først og fremst en større fordel for oss tenker jeg (tror ikke hunden bryr seg nevneverdig om å være ute i egen hage eller sitte en rolig plass ute i nærheten, med mindre hunden liker å være mye ute i hagen også alene da, som ikke har gjeldt hundene jeg har hatt/den jeg har). 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...