Gå til innhold
Hundesonen.no

Utageringstrening vår funker? Eller?


monica_n
 Share

Recommended Posts

Har trent nå i 4(!) år på å få vekk denne utageringen. Det har gått fram og tilbake, og jeg mistet helt gleden ved å gå tur i perioder og har gruet meg for å gå der jeg vet at vi kan møte hunder.. Jeg har prøvd ALT av positive metoder kjennes det ut som, men jeg klarer ikke å gjøre meg mer spennende enn en passerende hund.

Det jeg har begynt med nå er rett og slett å stramme båndet og gå rett på, ingen dilling med ut i grøfta med klikker og godbiter. Jeg gir henne ingen muligheter til å snu seg etter hundene. Merker jeg at hun skal til å bjeffe begynner jeg rett og slett å jogge, eller tvinger henne ut på fortauskanten så hun må fokusere på å ikke snuble.

Jeg oppsøker nå steder der jeg vet at det er mye hunder, og har kun opplevd brølingen når folk ikke har tatt hintet og sluppet hundene snute mot snute til min.

Skjønner de mer av ting om jeg trener det inn med kontakt, og at jeg da burde ta kurs for å gjøre meg mer spennende? :P Eller kan jeg fortsette som jeg gjør nå? jeg liker jo å trene hund, men jeg vil gjerne gå tur for å gå tur også(uten utagering), ikke for å bare trene hunden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er pragmatisk. Gjør det som funker. Hvis det funker å holde henne stramt og feks si "epp!" med streng stemme om hun begynner å hause seg opp idet dere passerer, så gjør du det. Det er da bedre å bruke mosjonsturen på å gå tur framfor å stå og klikke i grøfta?

  • Like 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsett med det du gjør nå, noen ganger er faktisk det enkle det beste og hele livet behøver ikke være trening. Gjør det som funker så du kan kose deg litt mer på tur, så kan du evt prøve å skifte metode igjen når problemet kanskje er blitt litt mindre og lettere (om du vil det)? :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sier som de to andre; Funker det så fortsett med det. Det skal være ok å gå tur, om tulleHera må snuble eller brått løpe og ikke liker det, så får hun slutte med å være teit da! Dessuten skal du se at når du viser med hele deg at du bestemmer dette, så roer hun seg ned også. Sett det før ;)Calm assertive funker

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med de over, bruk det som fungerer.

Vi har også kutta ut godbiter og dilldall for tur en periode for å se om det funker. Nå har vi prøvd klikking og godbiter ved passering i 1,5 år, og på tur nå på søndag hørtes det ut som om tredje verdenskrig brøt ut i skogen for hver enste hund vi møtte, jeg er så lei av trening uten reultater. Så nå har jeg begynt å bli litt strengere på tur etter tips fra kullsøsterens eiere som har slitt litt med det samme. Jeg forventer at han skal holde seg ved siden av eller bak meg, ikke gå foran for å passe på og stresse med høy hale og bust. Vi har ikke møtt på noen hunder enda, så jeg vet ikke om det gir noe resultater, men jeg krysser fingrene! Han virker mye mer avslappet hvertfall :)

Kontakt og trening med godbiter og klikker gjør vi flere ganger ellers i uka på agility og andre treninger når han skal lære ting, i hverdagen forventer jeg at han skal oppføre seg pent uten å bli belønnet for det hver gang.

Lykke til :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg gjør også dette med Chicka, bare går på og lar hun ikke få anledning til å hause seg opp.

Gjør det som funker best for deg og hunden din, jeg vet at Chicka har det mye bedre inni seg om jeg bare går enn om jeg stopper opp med godbiter og annen trening ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke for å være vanskelig/ubehagelig, men hvordan har du trent på problemet gjennom 4 år?

Har du holdt deg til en bestemt måte, byttet ofte, gått "all in" eller "half in"? Har du fått hjelp til det du har gjort, eller har du bare prøvd selv? Hvordan trener du ellers i hverdagen? Hvor gode forsterkere har du hatt med deg? Har du økt kriteriene fra 0 til 100 på kort tid, eller har du tatt det gradvis? Har du hatt tilbakefall? Blitt irritert og latt det gå utover hunden? Har den fått kjeft/opplevd ubehag ved passeringer? Er den nervøs? Har du prøvd kinderegg/sladretrening? (På riktig måte og med gradvis kriterier?)

Det er ikke meningen at du skal måtte svare på alle spørsmålene, men de er noe å tenke over, for jeg ser veldig mange som er veldig urettferdige mot sine hunder iforhold til passeringstrening - jeg sier ikke at du er det!? Men tenk over hvordan hunden din opplever det - hva ser du?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker litt det samme som Elita2005. Jeg har brukt kindereggmetoden på min hund, og fått veldig gode resultater. Men jeg hadde aldri fått det til uten å ha gått kurs først og lært meg hvordan jeg skal gjøre det. Og grunnen til at jeg ikke er 100% i mål enda er nok fordi jeg ikke har brukt metoden godt nok (har økt kriteriene litt for raskt), ser jeg i ettertid.

For når du sier at du ikke klarer å gjøre deg mer spennende enn en passerende hund, så tenker jeg at du kanskje begynner for sent? Dvs at den andre hunden er så nær at din hund blokkerer og ikke er interessert i deg/godbiter. I begynnelsen måtte jeg ikke bare gå i grøfta, men gå flere meter ut av veien for å få avstand nok til at jeg kunne få kontakt og jobbe med min hund.

Jeg har også brukt strategien med å jogge forbi andre hunder, da hvis det har vært så smalt el. lign at jeg ikke har fått anledning til å trene ordentlig. Det funker greit som brannslukking, men det er ikke noe hunden lærer noe av.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...