Gå til innhold
Hundesonen.no

Løpetidstisper på treninger/kurs


roxie88
 Share

Recommended Posts

Oj, har aldri tenkt på at det har vært noe problem jeg! Jeg har både hannhund og tisper, og jeg går på de kursene jeg vil uavhengig om det er løpetid eller ei. Vigdis har jo hatt kun 1 løpetid, og hun er påmeldt et kurs i Mai neste år, jeg aner ikke om hun kommer til å ha løpetid da. Men det driter jeg i, det er et kurs som er 1 gang i året og jeg dropper ikke det pga løpetid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 88
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg er klar over at det kan være et stort problem for noen hannhundeiere at det er løpetisper i nærheten. Men det er kun en brøldel hannhunder som blir SÅ påvirket av løpetid at de ikke kan jobbe når

Chicka fikk løpetid på et av kursene vi var på. Jeg ringte instruktøren og hørte etter om jeg skulle komme og det skulle jeg. Fikk beskjed om å ikke si til noen at hun hadde løpetid, og da han sa de

Oh wow... Dere som får problematiske hannhunder på kurs hvis det er løpetid i nærheten - hvordan er de ellers? Hvordan oppfører de seg på utstillinger og stevner, hvis det er løpetid i nærheten? H

Herremåne, hannhundeiere ass.

Hvorfor er det verre for en hannhundeier at 3000 kr går i dass fordi man har en kjønnsfrosk av en hannhund, enn det er for en tispeeier å at 3000 kr går i dass fordi at det finnes kjønnsfrosker av noen hannhunder?

Jeg har vært en av de kursglade i mer enn to tiår nå, og så vidt jeg har sett har det ikke vært et problem. Jeg tror at problemstillingen kan komme hos uerfarne instruktører som ikke vet å tilpasse kurset.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er en del som hele tiden henger seg opp i problemene ved at løpetisper deltar på kurs. Men sånn IN REAL LIFE: Hvor ofte er det at noen har opplevd at dette er et problem av betydning?? Jeg har ennå ikke deltatt på et enda kurs (og jeg er kronisk kursoman) der dette har vært et problem. Løpetisper tilstede eller ei.
Og som sagt. EN gang har jeg selv deltatt på kurs med løpetispe, tilbød meg å stå over, men ble bedt om å delta likevel. Det var overhodet ikke noe problem for de hannhundene som var tilstede der. Og da trente alle hundene ute sammen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Jeg har vært en av de kursglade i mer enn to tiår nå, og så vidt jeg har sett har det ikke vært et problem. Jeg tror at problemstillingen kan komme hos uerfarne instruktører som ikke vet å tilpasse kurset.

Spør du meg, så virker det som det er en oppkonstruert problemstilling som i hovedvekt forekommer på sonen av de som har hannhunder som a) enda ikke er kjønnsmodne eller b) har deltatt på kurs.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og hva med de hanhundene som blir helt amøbe i hodet, bare av lukten av tisper 1 mnd FØR løpetid? Skal tisper helst ikke på kurs i det hele tatt da, for å sikre at slike får utbytte av kurset? :innocent: Neeei, hanhunder må vel kunne lære å oppføre seg, uansett, tenker jeg...

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oh wow...

Dere som får problematiske hannhunder på kurs hvis det er løpetid i nærheten - hvordan er de ellers? Hvordan oppfører de seg på utstillinger og stevner, hvis det er løpetid i nærheten? Hvordan oppfører de seg på trening hvis det var noen der dagen før som trente med sin løpetidstispe? Hvordan oppfører de seg på tur, hvis dere møter løpetidstispe?

For hvis det er et helårsproblem, burde en jo omfavne muligheten til å få trent mer på kontakt, kontroll, beherskelse og ignorering i strukturerte former på kurs. Og hvis det ikke er et problem utover den helga i året - hvem har da problemet, sånn egentlig?

Og hva gjør en med hannhunder som er så fleksible at de ikke er så nøye på om tispa står eller ei, men egentlig synes hun dufter henrivende fra en måned før løpetid til tre måneder etterpå? Innbilte tisper avsondrer også hormoner og dufter. Kanskje jeg ikke skal gå på kurs før løpetid, under løpetid, mens hun går innbilt drektig, og de neste åtte ukene hvor hun er i fiktiv-ammeperiode? Og jeg formoder jeg ikke kan gå på kurs med tispe 1, hvis tispe 2 har løpetid? De går jo i samme flokk og lukter gjerne relativt godt begge to, da.

Jeg melder på mine hunder på kurs når det passer oss - og jeg er ikke i stand til å spå hver eneste løpetid de har, nei. Det er perioder hvor jeg vil unngå kurs og trening hvis jeg tror det ser ut til å bli løpetid, men da er det fordi tispa skal parres og jeg ikke vil utsette henne for ekstra smittepress i en slik sårbar situasjon. Skal de ikke parres, lar jeg løpetid være løpetid.

Også hadde jeg tenkt til å bruke eksempler på egne tisper om hvor uforutsigbare løpetidssykluser kan være til dere som tror det bare er å markere med rød tusj tre uker hver sjette måneder, men det er sagt mer enn nok om det, så jeg bare føyer meg i rekken over de som er enig i at det eneste sikre en kan si om løpetider er at deres ankomst er usikre.

Det siste kurset jeg var på, hadde for øvrig kanskje halve tiden bare en hund ute på banen om gangen, eller så var det 15-20 meter mellom hundene. Noen av dere får det til å høres ut som om det er fellesslipp av alle kurshundene på en bane, for så å se om det er mulig å opprette noe kontakt eller en innkalling.

X'en er for øvrig veldig, veldig glad i kjøttboller, så jeg burde kanskje ikke tillate folk som bruker bedre godbiter enn meg på kurs. For det er fryktelig irriterende om hun velger bort meg når noen har godbiter som lukter bedre. De burde i så fall ikke få lov til å bruke godbiter, men bare kong, for kong bryr ikke X'en seg om.

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hallo… løpetid påvirker da virkelig ikke hannhunder SÅ mye?! Det forstyrrer neppe mer enn pølsepakka som ligger i sekken din. En ekstremt lav andel går av skaftet for både pølsepakke og løpetid, men 999 av 1000 hunder har null problemer med det! Det er nok flere hunder som vil påvirkes sterkere av en hund med mye pels, snøftelyder, godbitlukt, pipeball… Ja, alt mulig! Løpetid er ikke SÅ spesielt altså. :lol:

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slik jeg forstår det er det her snakk om kurs med løpetisper hvor det ikke tas hensyn! Der hvor tispen vifter fritt med rumpa såvidt noen streifer borti hu, eller hvor løpetispa tisser på banen o.l.

Mitt kurs var ikke tilrettelagt fordi eier ikke ville si noe til kursledern. Hvilket endte opp med at ene kvelden hadde vi alle hannhunder som flott streifet av agilitybanen i det hjørnet tispa satt og pesa. På slutten av kurset spurte kursleder rett ut om tispa hadde løpetid, og jo da, hun skulle ha stådager straks. Neste kurskveld ble tispen satt i bilen, kun luftet ute og var kun på banen når hun selv skulle gå, og brått hadde alle fungerende hannhunder!

Men tas det hensyn til og det klages enda syntes jeg nok hannhundeier burde holde seg hjemme ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom noen hannhundeeiere stresser seg opp som det virker som de gjør med løpske tisper til stede, så er det ikke rart hannen reagerer, man burde forholde seg rolig og ikke stresse seg opp.

Å forvente at en hanne skal bli vanskelig med løpetid rundt seg på kurs, FØR den er fertil er å krisemaksimere skikkelig, greit at man er nybegynner, men hvorfor tenke så negativt før man i det hele hatt vet hvordan hunden reagerer?

Og skulle hannen reagere, hvorfor ikke se på det som en erfaring rikere dersom man er nybegynner?

Høres nesten ut som noen her syntes det er greit at en hannhund oppfører seg som en uoppdragen gris blandt tisper.

Min hanne hadde aldri i verden fått lov til å oppføre seg som en kåt gris, man kan faktisk komme igjennom til de fleste hanner selv om det er løpetisper til stedet ;)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg gikk på bronsemerkekurs i våres var det til tider 3 tisper med løpetid der. Det ble tatt hensyn til med at de ikke stod ved siden av hannhundene når vi hadde fellesopplegg. I tillegg var det løpetisper på selve merkedagen, men da gikk de sist og var ikke ute av bilen før det var deres tur. Null problem, selv for den mest hormonelle 15 mnd gamle hannhunden :)

Og ja, jeg hadde blitt skikkelig grinete hvis jeg ikke kunne deltatt på kurs fordi hunden min tilfeldigvis har løpetid.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg er kurs så er jeg der først og fremst for å lære selv, ikke nødvendigvis for at hunden skal lære så mye på selve kurset. Man lærer også mye av å observere andre. Det virker kanskje som enkelte har andre forventninger enn det jeg har. Jeg skal lære teknikker/andre måter å løse utfordringer på og helst også bli utfordret på hvordan man oppfatter ting. Bli inspirert og dra hjem og trene.

Jeg har aldri deltatt på kurs med tispe med løpetid, men jeg har deltatt på kurs med tispe som var innbilt drektig. Det var en hannhund der som synes tispa mi lukta deilig. Enig med de andre her i at det er urimelig å nekte tisper med løpetid å delta på kurs. Det er dårlig gjort av en tispeeier å ikke informere instruktøren om løpetid.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nesten hvert eneste kurs jeg har vært med på har hatt løpetisper med, så det er jeg godt vant med, og jeg sørger da for å holde meg litt unna dem, og ikke stå akkurat der de akkurat har vært. Så lenge tispeeier og instruktør tar hensyn til det, så har ikke jeg opplevd det som et stort problem, annet enn når tispeeier tar meg seg tispa rundt på hele plassen og lar henne tisse (!) rundtomkring på banen. Har man løpetispe på kurs, så bør man ta litt hensyn og holde seg på et sted, dvs ikke la tispa gå over hele banen og "forpeste" den med deilig lukt, og sørge for å lufte henne utenfor kursområdet. Trener man en og en bør tispa gå sist.

Den eneste gangen jeg har hatt store problemer med løpetisper var på en langhelgsamling i høst. Det var to høyløpske tisper og en løpsk tispe der, de ble tatt med over hele området, luftet over hele området, og de var parkert 10 meter unna bilen min. Så min lille frosk på 20 mnd hadde luktene i nesa hele helga, og var rett og slett borte i hodet. Løpetispene skulle selvfølgelig trene agility, og de gikk før oss. Det rant tydeligvis endel fra dem, så min hannhund ble stående oppå hindrene å sleike, riste og sikle. Normalt elsker han agility, men to høyløpske tisper som hadde gått rundt på hele banen og trent både lydighet og agility var helt ødeleggende. Ikke ville han spise, og han var helt borte når vi vår på området. De eneste gangene jeg oppnådde kontakt var når vi kom oss ut i skogen der løpetispene ikke hadde vært.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...