Gå til innhold
Hundesonen.no

Valpen er fin den, men det er et par ting jeg trenger hjelp til.


Tommy
 Share

Recommended Posts

Prøv å gå rundene dine motsatt vei, og se hva som skjer da. For om man går samme veien hele tia, blir det mindre stimulerende enn nye steder/motsatt vei osv. Valper lærer uhyre fort at HER leker vi, HER hilser vi, HER snuser vi osv, så ved å overraske de med nye ting holder man de på "tå hev" og lar hjerneknotten jobbe mere.

Ikke la han jage duer HVER gang, noen ganger må han sitte/ligge der han vanligvis løper løs osv. Hva med å dra på besøk til folk, slik at han må lære seg å være rolig i andres hus? ( jeg hadde selv en valp på sånt besøk i går, jeg trudde øra mine skulle fallera, men han la seg ned, holdt kjeft og slappa av til slutt ;) )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 62
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

"Aldri gå mer enn 20 minutter når han er 4 måneder" fikk jeg beskjed om av de tre første menneskene jeg møtte. 5 minutter for hver måned. Okei, etter å ha erfart både "20 minutters regelen" og det der

Herregud, jeg har lest dette innlegget flere ganger nå og ledd like godt hver gang Er det mulig å få dette innlegget klistret, sånn til skrekk og advarsel når noen her inne blir for valpesyke ?

Vi har ikke fått meldt oss på kurs enda, og siden jeg er to raptuser unna infarkt håper jeg noen kan gi noen råd før ambulansen står i inngangsporten. 1.Han sover sjeldent, og er hyper konstant.

Guest Snusmumrikk

Selvfølgelig blir de vant med mer aktivitet og det er ikke krevende for dem hverken mentalt eller fysisk. De kommer jo i bedre form de også :) Du bør ikke øke og øke for å gjøre han sliten. Målet er jo ikke at valpen skal bli sliten så den ikke gjør faenskap. Den skal få nok aktivitet ute så den får brukt seg, utvikle seg og bli fornøyd. Resten er (desverre?) oppdragelse :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal hente valp i neste uke, og når tiden kommer og jeg blir sliten og lei og føler meg mislykket og alene (som er mer eller mindre standard i valpetiden på et eller annet punkt) så skal jeg gå inn her å lese. Bare for å minne meg selv om at jeg ikke er alene.

Gøy med hund, eh? :ahappy:

  • Like 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Først og fremst - omtanke fra meg - jeg føler SÅ med deg. Jeg ringte mamma og gråt da jeg hadde min siste valp, ødeleggelsesmaskinen og border collien Knott. Mine beste tips med sensitive og hypre gjeterhundvalper er:

* Ikke øk mengden på fysisk aktivitet så himla fort, de trenger en god balanse mellom rotrening, mental trening og fysisk trening. Det er klart de må frese vekk overskuddsenergi (hele valpen er jo for så vidt en eneste klump av overskuddsenergi), men det er nesten viktigere med sånne type hunder å trene ro, fokus og avslapning.

* Tvangsroing er alfa og omega. Jeg bygget en valpegrind av kompostgrinder (billig på biltema) med den siste, hadde ikke mulighet til det med den første, han ble bundet inne. I valpegrinden hadde hun et par tyggebein, en kong med leverpostei og en leke eller to - og der ble hun fullstendig oversett. Jeg gikk ikke fra henne, men stappet ørepropper i ørene og OVERSÅ! Valpen MÅ lære å slappe av inne, det skal ikke være action og stimulering hele tiden.

* Godbitsøk er bra, det ser jeg du allerede driver med.

* Biting betyr valpegrind eller at du fjerner deg fra han umiddelbart. Ingen av mine har reagert på noen av de andre anbefalte måtene å håndtere valpebiting på.

* Jeg synes det har fungert best med mine med helt korte tisseturer i hagen, og så en lengre tur den dagen, helst tur på en sånn måte at det utfordrer hodet litt også. Løse snuseturer i skogen, lydighetstrening underveis o.l.

* Alfa og omega å ha noen godt voksne hunder som du kan møte innimellom, for sosialisering, leking og avlasting av deg :P (Si fra hvis du har behov for det, jeg har en veldig god og trygg tispe som er vant med og glad i å være med valper. Bor rett utenfor Kr.sand)

* Ro, ro, ro. Det hjelper lite å bare øke aktivitetsnivå for hele tiden å slite ut valpen. Mange valper klarer som sagt ikke roe seg ned selv, særlig ikke hvis de blir overstimulert.

* Ikke hilse på alle du møter på tur!!

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan kanskje begynne og legge inn litt mere trening underveis på turene, trene på visse ting i ulike miljøer? Ser f.eks. at det er mye hilsing ute og går på turene dine, og det er jo fint at valpen lærer å like folk og blir sosial... men det kan bli for mye av det gode også. Hundene MÅ ikke hilse på folk hver eneste gang, og valpen din er uansett over den første kritiske sosialiseringsfasen. Nå kan du gå over til annen læring, kanskje?

Enig med de andre her at du kanskje ikke bør legge til vanen å hilse på "alle" du møter på tur. Passeringstrening, dvs å gå forbi folk og dyr uten masse oppkaving og styr, bør man begynne og trene tidlig på. Ellers kan det bli voldsomme turer etterhvert når din fullvoksne hvite schæfer forventer og nesten forlanger å få hilse på dem han vil ute på tur...!

Den ene av mine to hunder var helt tullerusk som liten og frem til ung voksen - alle ville jo hilse og han endte opp med å tro det var bare å "forsyne seg fritt". Dvs han stormet bort til alle, enten han var løs eller i bånd. Bjeffet og var helt jojo. Fikk han øye på noen mennesker på lang avstand, så løp han dit og hoppet opp på dem som en springfjær, stormende glede. Men...Ikke alle liker sølete hundepoter på klærne sine, eller hunder overhodet !, det kan jeg si deg.... så dette måtte vi avlære.

I dag passerer han greit andre folk på tur, men han må ofte fremdeles få beskjed om å "være her" (holde seg rundt meg) når han ser noen. Jeg ser han har lyst å storme bort til folk ennå i blant, men han klarer å holde seg når han får beskjed :-)

Nå er mine hunder bare "halve" størrelsen av det din vil bli som voksen, antar jeg, så det er kanskje enda viktigere at din hund lærer at ikke alt og alle skal hilses på. Mange mennesker er redd for hunder, noen liker dem ikke, og disse menneskene kan bli fryktelig sinte eller vettskremte om en schæfer kommer stormende bort til dem og "overfaller" dem ute - selv om DU vet at "den er bare glad" så hjelper ikke det en dritt om menneskene ikke VIL ha en hund bortpå seg. Så passeringstrening er bra :- )

All trening og øvelser er med på å gjøre hunden din mentalt sliten. Hjernen streber hele tiden etter å forstå det du vil den skal lære, og de mentale anstrengelsene kan ofte gjøre den mye mer utmattet enn en times joggetur ville gjort.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Off, stakkars stakkars deg! Valpen min er kanskje 1/10 dels aktiv av den din er, og JEG er lei til tider :) Men det blir nok bedre med tiden. Jeg ser at noen av nevnt det her før, men jeg ville også fokusert masse på trening av RO. Det er noe valper virkelig trenger, kan nesten virke som han er ganske så overtrøtt til tider fordi han ikke klarer å roe seg selv ned - så da må man trene på det :) Kun kos når han er rolig, godbiter når han er rolig. Sitt på gulvet, hold han rolig - ros masse når han er det (ros på en blid, men stille og rolig måte). Ta det videre ut, lær ham å kunne være rolig å observere omgivelsene sine. Min lille er naturlig bedagelig og rolig, men jeg forsterker det hele tiden slik at han fortsetter med det :)

Lykke til! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...