Guest Kåre Lise Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Av det vi spiser mest her i landet vil jeg rangere slik: 1. Kylling 2. Gris 3. Kyr 4. Sau Sistnevnte er ganske overlegen de tre foregående, mens førstnevnte er hinsides hva folk bør akseptere. Da regner du ikke med all sau og lam som går tapt på beite antar jeg? For sau på beite ser jo riktig så idyllisk ut, men at bøndene ikke klarer holde orden på dyra sine og at nesten 10% bare går hen på beite spiller ingen rolle? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Hermes Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Da regner du ikke med all sau og lam som går tapt på beite antar jeg? For sau på beite ser jo riktig så idyllisk ut, men at bøndene ikke klarer holde orden på dyra sine og at nesten 10% bare går hen på beite spiller ingen rolle? Det er mye som kan forbedres her såklart, men - for å være helt ærlig - jeg vil heller ha litt større tap pga. rovdyr, ulendt terreng, og sykdom, enn dyr som står i sterile båser året rundt. En helt annen sak, men samme tankegang: Jeg vil heller ha litt høyere skadestatistikker hos barn, enn barn som aldri får klatre i trær og knapt får bevege seg utenfor hagen og gårdsplassen. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
simira Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Som kjøtteter ble jeg dårlig av forholdene der og spiste ikke kjøtt på de tre årene jeg bodde der. Generelt, ikke bare grisehold. Mulig det kan se idyllisk ut på en solsinnsdag men England er faktisk ett vått land og de jeg så hadde det aldri tørrt for å nevne noe.. Jeg så aldri et sånt grise-jorde som ikke hadde rikelig med skur. Jeg sjekket såklart ikke om det var tørr halm i alle (og det er det neppe til enhver tid), men jeg likte det jeg så av grisehold der borte. Det er mulig jeg fikk et feilaktig inntrykk, jeg var ikke veldig mye borti faktisk gårdsdrift der, men jeg fikk inntrykk av at både kuer og griser er mye mer ute og har mye mer uteplass og utetid der enn her i Norge. De blir jo ikke begrenset av vinteren i særlig grad heller. (Jeg påstår IKKE at England nødvendigvis er noe foregangsland på dyrevelferd, de har sine svin på skogen de også) Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Ane Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Sikker på at tjoring av kyr er ulovlig? Både onkel/tante(som nå heldigvis har bytta til sau) og alle i "bygden" deres har fastbundne kyr. Hele døgnet. Hele året, utenom ukene på beite om sommeren.Nina: vet ikke hva du mener jeg har skrevet så mye feil om, men jeg hadde da virkelig gått ut ifra du kunne mer enn meg om gris, siden du faktisk går på skole, og er utplassert på en grisegård. Men du hevder andre her bare har bestemt seg for noe og ikke har noe kunnskap. Litt rart å si etter noen få kommentarer Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gjest Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Sikker på at tjoring av kyr er ulovlig? Både onkel/tante(som nå heldigvis har bytta til sau) og alle i "bygden" deres har fastbundne kyr. Hele døgnet. Hele året, utenom ukene på beite om sommeren. Nina: vet ikke hva du mener jeg har skrevet så mye feil om, men jeg hadde da virkelig gått ut ifra du kunne mer enn meg om gris, siden du faktisk går på skole, og er utplassert på en grisegård. Men du hevder andre her bare har bestemt seg for noe og ikke har noe kunnskap. Litt rart å si etter noen få kommentarer Får ikke til å dele quoten, men du har allerede fått to kilder på at kyr som står tjoret (i besetninger på under 35 kyr) må luftes minst to ganger i uken, helst daglig (og at de har krav på regelmessig mosjon). Jeg synes ikke man viser imponerende mye kunnskap, når man legger ut ett bilde fra aftenposten, som er fra ett kanadisk grisefjøs og tatt i forbindelse med svineinfluensaen, og antyder at det er slik griser har det i Norge. Jeg mener ikke at kyr eller griser har det perfekt i Norge, det er stort sett alltid forbedringspotensiale uansett hva man driver med. Jeg er naturlig nok opptatt av dyrevelferd, men ofte synes jeg det er ett vanskelig tema å debattere, fordi folk baserer oppfatningene sine på følelser mer enn fakta. Det har kommet frem mye gode synspunkter i denne debatten, både på hva som er positivt og hva som er negativt ved norsk husdyrhold. Men man må faktisk forholde seg til at det skal være økonomisk lønnsomt å være bonde i Norge, noe som det for tiden svært sjeldent er. Man kan alltids ønske seg mer plass til dyrene (jeg er jo blitt skikkelig glad i flere av grisene og skulle ønske de hadde svære binger ute å kose seg i), men det må begrense seg litt av hva som faktisk økonomisk går ann. Om man lever som vegetarianer, og mener at vi ikke har behov for husdyrproduksjon, så respekterer jeg at man ikke føler at griser har det bra. Men for oss vanlige som spiser kjøtt så må vi enten akseptere at vi må betale flere ganger så mye for kjøttet vårt, eller at dyrene har det slik som de har det i dag (som antageligvis stort sett ligger på ett sted mellom bilde jeg la ut og Lola la ut). Så i stedet for å skrike ut om hvor fælt dyrene har det, så får man heller ta et stand hver gang man er og handler i butikken, og utelukkende kjøpe fra økologiske gårder hvor man vet med sikkerhet at dyrene har det bra. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
borderen Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Vil bare nevne at i økologisk drift for kuer MÅ man ha løsdrift eller slippe ut alle kuene hver dag hele året. De skal ha utebeite hele sommerhalvåret. Økologiske kyllinger skal ha store uteområder med vegetasjon. Økologiske griser skal få gå ute. Alle dyrene skal ha større områder enn i konvensjonell drift. Dere kan sikkert bla opp en haug med eksempler på at dyr har det grusomt i øko-drift, men som utdannet på området kan jeg i hvertfall forsikre om at reglene i fremmer velferd i større grad enn hva som er minstekravene ved konvensjonell drift. Det kan være en grei forsikring for forbrukerne om ikke annet. Selv har vi har melkekuer i løsdrift siden midten av 90-tallet og det er svært vanlig med løsdrift på denne kanten. Helt siden år 2000 eller noe rundt der ble alle som bygger nye fjøs/pusser opp gamle fjøs pålagt å legge over til løsdrift. 4 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Emilie Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Nina, følelser og ikke fakta? Jeg har jobbet som avløser over flere år og gått jordbruksskole, og jeg er ikke videre imponert over norsk husdyrhold. Det er ikke bøndene sin feil alene. Så lenge vi spiser kjøtt har vi alle et ansvar og det er vanskelig å overleve økonomisk som bonde når kravene ikke står i stil til inntekten. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Meg Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 det første bildet i tråden er vel fikserte purker? Det er ikke lov i Norge (med visse unntak) i flg forskrift om hold av svin. Det er ikke lenger tillatt i EU lenger heller http://www.nationen.no/2013/01/01/landbruk/eu/svinedirektiv/fiksering_av_purker/dyrevelferd/7878110/ Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Papillon Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Grøstad Gris Når du har smakt GG pølser eller annet kjøtt, kan jeg love deg at annet grisekjøtt blir smakløst. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gidske Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Hvis folk bare var litt mer bevisste i butikken om hvor mye makt forbrukere har, så tror jeg alle dyr rundt om i verden hadde hatt det litt bedre. Men som regel er det bare prat når folk snakker om dyrevelferd, og pølse-pakka på tilbud er den som havner i kurven, uten videre tanke om hvordan den grisen levde sitt liv... Her er et av våre sommerprosjekt, og årets juleribber. De har en stor hage å tusle rundt på, med bademuligheter og et lite hus. Liker å leke og løpe rundt omkring, og elsker en dusj i hageslangen! 4 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Guest 2ne Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Forbrukere har makt ja, og forbrukere vil heller ha billig mat enn mat som har stått på utegang og fått økologisk mat. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
TonjeM Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Jeg kjøper alltid økologisk kjøtt utelukkende pga dyrevelferden (gir beng i at det er uten tilsetningsstoffer, og gir beng i økologiske grønnsaker, er kun dyrevelferden som betyr noe for meg), men jeg har jo råd til det, så da kan jeg ihvertfall gjøre mitt for å følge opp den siden så godt jeg kan. Selv synes jeg Norge ikke er god nok på dyrevelferd generelt, vi kunne blitt så mye bedre og har råd til det også. Hadde det vært opp til meg, skulle det lages løsfdriftfjøs med luftegårder/utegang, romslige grisehus, også med utegang, hos alle melke/kjøttbønder på statens regning. Bønder som ikke hadde arealer til slik utegang skulle heller ikke ha lov å drive. Det ville ikke koste så sykt mye, vi er tross alt et lite land med meget god råd. (Man kunne tatt pengene som skal brukes til å bygge ut vei/jernbane. Pengene til vei/jernbane henter man isteden fra oljepengene utenfor handlingsregelen. Vei/jernbane må betraktes som investering i infrastruktur, hvilket vil være svært lønnsomt samfunnsmessig på sikt. Videre er ikke slik infrastruktur-utbyggelser inflasjonsdrivende heller såvidt jeg har forstått - så akkurat den regningen kunne gå utenfor handlingsregelen, men nå snakker jeg meg bort..) Norske bønder blir hele tiden presset på pris med derpåfølgende krav om ekstrem produktivitet - man vil aldri kunne ivareta dyrevelferd når dyrehold industrialiseres hos oss. Husdyrene våre må fores om vinteren og holdes varme om vinteren, sånn sett har vi ikke natur-forutsetningene for å ha "vanlige" husdyr hvis vi ikke kan fravike effektivitetskravene som samfunnet stiller. Men det synes jeg vi skal. Fokus i lønnen til bønder bør være kvalitet, utelukkende kvalitet, fremfor kvantitet. 4 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Guest Gråtass Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 * Snip * masse fornuftig TonjeM- nå er jeg skikkelig glad i deg altså, mer enn vanlig :-P !!! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
julnil Skrevet 27. Juli 2013 Rapporter Share Skrevet 27. Juli 2013 Hva er kravene som gjør et kjøtt økologisk?Melkekyr som får gå ut på vinterstid, er vel veldig utsatt for jurbetennelse?Sent fra min iMobil med Tapatalk 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.