Gå til innhold
Hundesonen.no

Rasetypiske bevegelser


Siri
 Share

Recommended Posts

Alle lapphundrasene har beskrivelse av bevegelser i rasestandarden i alle fall.

Svensk lapphund: "Bevegelser: Lette og spenstig med jordvinnende, parallelle steg, og med kraftig fraspark."

Finsk lapphund: "Bevegelser: Frie. Skifter hurtig fra trav til galopp, som er den mest naturlige gangart. Parallelle bevegelser. Rask og smidig under arbeid."

Lapsk vallhund: "Bevegelser: Frie, fjærende og avbalanserte. Travet utrettelig. I hurtig trav tendens til snoring."

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bevegelsene til min rase er ofte beskrevet som "kvikksølv" faktisk... Dvs at de skal egentlig ikke ha de ekstremt lange bevegelsene (som Jeanette også påpeker lenger oppe), men samtidig står det i standarden at de skal ha "jevne, smidige, harmoniske og jordvinnende bevegelser så hunden kan bevege seg med minst mulig anstrengelse og kraft. Lange steg og godt driv bak".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Står det om bevegelser på alle rasestandarder? Det står ingenting om stabijen..

Skulle du sett, der sto det ingenting om bevegelser, nei! Det er nok temmelig uvanlig. Men jeg vet at standarden for etnahund ikke sier annet om bevegelser enn at den skal galoppere når den jakter, eller noe sånt. Jeg tror kanskje dommeren dømmer bevegelsene på slike raser ut fra

* generell sunnhet

* hvordan andre raser med tilsvarende konstruksjon og bruksområde skal bevege seg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siberian Husky: Flytende og tilsynelatende uanstrengte. Rask og lett på foten. Overlinjen stram og rett under bevegelse. Fremføres i slakk line i utstillingsringen i forholdsvis raskt trav slik at den strekker godt ut i fronten og med godt driv bak. I skritt vil den ikke snore, men etter hvert som hastigheten øker plasseres potene langs en rett midtlinje. For- og bakbena beveges parallelt, uten at albuer og knær er inn- eller utoverdreide.

og kommentarer av 3 ulike dommere som selv har rasen, og i alle fall en av de er/har vært aktiv hundekjører (alle fra USA)

IMAG007.GIF

IMAG009.GIF

IMAG013.GIF

Freke er en hund som beveger seg veldig bra for sin rase

584_200401546761590_50094578_n.jpg

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke hva de som skrev standarden definerer det med, men slik jeg kjenner tolleren, går jeg ut i fra at det betyr noe sånnt som hurtig og effektiv.

Når jeg tenker rusende, så tenker jeg ikke effektivt. Da ser jeg for meg en som freser frem på lykke og fromme uten helt å ha hodet med seg. En som bare vimser rundt som en slags engelsk setter på speed :lol:

Merk: jeg sier IKKE at tolleren er sånn.

EDIT: Om labradoren står det i standarden: "Frie, jordvinnende. Rette og parallelle sett for- og bakfra".

Hva er "jordvinnende"? Jeg ser i allefall at Eine han løper i et nydelig trav, som en husky :D Jordvinnende er kanskje at de løper mer langs bakken og ikke hopper og spretter og flyver over bakken slik som andre raser kan gjøre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I følge NKKs dommerkompendie er en jordvinnende trav, et trav med et overtramp. Dvs at bakfoten settes ned foran fremlabbens spor.

Snorende trav, slik som SH har, er et trav hvor baklabben settes i fremlabbens spor.

Sånn kan lapphundene ha og, jeg syns det er så fascinerende å se på!

Edit: snorende altså

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I følge NKKs dommerkompendie er en jordvinnende trav, et trav med et overtramp. Dvs at bakfoten settes ned foran fremlabbens spor.

Snorende trav, slik som SH har, er et trav hvor baklabben settes i fremlabbens spor.

Dette var kjempe interessant! Det har jeg nemlig lurt lenge på. Finnes det andre typer trav enn de to?

Papillon:

Stolte, frie, ledige og elegante.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Livlige og frie bevegelser".
Vi har mange steile fronter i rasen, veldig mange hunder har ikke den gode tilbakelagte skulderen, å dette gjennspeiles i bevegelsene. I tillegg sliter vi med understilte bikkjer, som igjen også gjennspeiles i bevegelser.

Tvillingene mine har fått veldige gode bevegelser, IQ spesielt.

427913_10151919437201549_1088467614_n.jp

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...