Gå til innhold
Hundesonen.no

Sunt kosthold


tm100021
 Share

Recommended Posts

Et sunt kosthold er for meg når jeg spiser det kroppen min trenger. Kroppen min er kjempeflink til å fortelle meg hva den mangler og vil ha, det er bare hjernen min som forvirrer den med å tro at den vil ha muffins. Når jeg hører kroppen kommer jeg frem til en variert blanding av dette:

Masse vann

Fullkornsprodukter (Havregryn, grovt brød, fullkornpasta osv.)

Frukt og grønnsaker

Lette melkeprodukter

Egg

Fisk

Det er utrolig hvor mange måltider som kan settes sammen av dette.

Jeg har det også mye bedre når jeg kutter ut raffinert sukker. Det hjelper både kroppen og sangstemmen, som er veldig viktig for meg :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og spise sunt for meg er og spise variert samt i størst mulig grad unngå sukker, feil type fett og prøve og holde karbohydratene litt nede. I praksis så betyr det mye kjøtt/fugl/fisk/egg og mye grønnsaker som tilbehør. Ellers så velger jeg grovbrød fremfor loff, fullkornspasta fremfor vanlig lys pasta osv, og lett produkter styrer jeg unna. Men uten og være hysterisk på noen måte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kroppen min håndterer ikke karbohydrater all verdens godt, så sunt for meg er lavt inntak av karbohydrater fra grønnsaker, bær, nøtter, frø osv, proteininntak på ca. 1 gram pr. kroppskilo og resten av energien fra fett (men ikke palmeolje el.). Jeg spiser mest mulig rene matvarer og lager det aller meste fra bunnen for å unngå unødig stivelse og øvrige tilsetningsstoffer. Jeg spiser aldri mel, sukker eller ris. Med dette kostholdet har jeg gått kraftig ned i vekt, har mer overskudd og er kvitt en rekke småplager jeg hadde med mitt tidligere fettfattige kosthold.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror jeg vil si variert kost lagd mest mulig fra grunnen, altså uten særlig med tilsetningsstoffer. Lite salt og sukker. Spiser gjerne poteter her.

Har dessverre vært veldig lite flink til å spise sundt den siste måneden. Får lage en lapskaus i dag, det er sundt i mine øyne, men det stemmer sikkert ikke etter en eller annen forskningsrapport;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er nøye med å påpeke at hva som er sunt avhenger av aktivitetsnivå og fedme osv. Det er synd at mange har oppfatningen om "alt som er magert og har minst mulig energi/innhold er sunt!"

- Mat av ferske/fryste råvarer uten tilsetningsstoffer - dvs ikke ferdigmat fra butikken

- Sessonggrønnsaker og frukt, evt grønnsaker som har blitt fryst før de har ligget og tappet seg for næring

- Ekte feite produkter, men da i begrenset mengde (feit fisk, meierismør, helmelk). Er du feit er det en enkel måte å bli tynnere på å kutte ned på dette, men for slanke og aktive mennesker mener jeg at dette er sunt.

- Grove fullkornsprodukter

- Innmat (lever for eksempel)

- Lyst kjøtt med mye proteiner

- Egg

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ideelt sett er et sunt kosthold basert på proteiner fra biff/storfekjøtt, lam/sau, vilt fra elg, reinsdyr, hjort, kalkunkjøtt, kyllling og fisk som laks, ørret, makrell, sardiner, krabbe, østers, hummer, tunfisk, torsk, flyndre, sei og kveite. Karbohydratene skal komme fra ris og poteter, eventuelt andre liknende produkter og fettet (dersom man ikke spiser fet fisk) skal være i form av avokado, nøtter, kokosolje, selolje og lakseolje også videre.

Men etter et par år har jeg innsett at et sånt kosthold i de fleste tilfeller ikke er sunne da det bikker litt over for folk flest. Et sunt kosthold for meg i dag er et kosthold der man kan spise det man får servert i moderate mengder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Ulla-Britt

Jeg har så godt som holdt meg unna rødt kjøtt siden jeg kunne bestemme innholdet i kjøleskapet selv. Da gikk det for det meste i fisk, grove kornprodukter, lettmelk, egg, grønnsaker og frukt. Nå har jeg kuttet ut kumelk, egg og fisk også, så nå har jeg ikke annet valg enn å lage alt av pålegg og middag selv. Det går mye i grove kornprodukter, en god del forskjellige frø og nøtter, minst en grønnsak til hvert måltid, en haug med grønnsaker i de fleste farger til middag, men med overvekt av grønt, mye frukt og bær som mellommåltider og tilbehør til frokost og lunsj, belgfrukter i både pålegg og middag. Jeg spiser frukt i stedet for godteri, og prøver å kjøpe ting jeg aldri har hørt om før for å utvide horisontene litt. I helgene kan jeg skeie ut med potetgull, men jo sunnere jeg spiser, jo mindre frister det å putte ting jeg vet er usunt i kroppen. Det smaker ikke like godt lenger. Før kunne jeg fint ha knerta en toliter med is en kveld uten å tenke stort over det. Jeg var en melkoholiker. Nå spiser jeg mer enn jeg noensinne har gjort, og er gladere og i bedre form enn jeg noensinne har vært. Det funker for meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer veldig an på hva man mener med sunt, hvis vi skal snakke om hva kroppen teoretisk fungerer aller best på så er det som mange andre sier, grovt brød, grønnsaker, rent kjøtt osv.

Men for å holde både kropp og sinn sunt, så er jeg nødt til å ha en god base i bunn med mye mat laget fra bunnen av (basert på råvarer som grønnsaker/rent kjøtt), men også muligheten til å kaste i meg en kvikk lunsj iblant og unne meg mat jeg syntes er godt. Eller ta meg en øl som markering av en ny helg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spiser paleo-ish, uten korn og med lite meieriprodukter. Rene råvarer og tilskudd av omega3 da villaks/ørret ikke er det enkleste å få tak i og jeg spyr av makrell :hmm: Moderat med karbohydrat ettersom hvor mye aktivitet jeg er i.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mat laget fra bunnen med ferske råvarer. Gjerne viltkjøtt, eller ihvertfall fra dyr som har hatt det best mulig. Nøtter, mørk sjokolade og frukt til dessert.
Og 'middelhavsdiett' dvs. ganske lik mengde av proteiner, karbohydrater og fett. Gjerne kos med et glass rødvin til, og at man kan nyte en kake e.l. innimellom med god samvittighet.
At man er glad for og setter stor pris på maten, tror jeg er veldig viktig for fordøyelsen! :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et balansert og variert kosthold som er tilpasset personens aktivitetsnivå og helse. Dvs helse i form av både overvekt og allergier og matintoleranse. I tillegg så lager man maten fra bunnen av, og ikke lever på posemat, Fjordland og annen hel og halvfabrikat.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Michellus

Hjemmelaget mat med ferske råvarer. Ikke noe brus, godteri eller shit som det. Selvfølgelig kan man unne seg det en gang i blandt, men hver dag er ikke bra. Lite fett og mye grove produkter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Minst mulig behandlet/preparert mat, lite salt og mye urter.

Signerer.

Her slurver vi med urtene forsåvidt, går mest i chili og hvitløk som "krydder".

Før spiste vi fisk 3-4 ganger i uka, nå spiser vi det stort sett hver dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
    • Bodde i blokk (med heis) med marka like utenfor døra og parker i nærheten og synes det fungerte helt fint med valp/hund. Selvsagt deilig med egen hage som vi har nå, men det er først og fremst en større fordel for oss tenker jeg (tror ikke hunden bryr seg nevneverdig om å være ute i egen hage eller sitte en rolig plass ute i nærheten, med mindre hunden liker å være mye ute i hagen også alene da, som ikke har gjeldt hundene jeg har hatt/den jeg har). 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...