Gå til innhold
Hundesonen.no

Middag på nyttårsaften


Wednesday
 Share

Recommended Posts

Vi tenkte å invitere folk hjem til oss for første gang :frantics: Og jeg er egentlig helt elendig til å lage mat. Så da håper jeg Sonen kan hjelpe meg :P

Jeg tenkte vi kunne ha pinnekjøtt! Men så lurer jeg på hva som er vanlig å ha som tilbehør? Hvordan tilbereder man alt sammen? Og hva passer som dessert? Hvor mye bør vi beregne på 6 voksne og 2 barn?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kålrabistappe. Beste tilbehøren noen gang! Pinnekjøtt legger du i vann minst en dag før og ligger og damper i noen timer, superenkelt. Desserten bør være noe enkelt siden alle vanligvis spiser seg ekstremt mette på pinnekjøtt til man ruller og litt til... Iskake/vaniljeis og varme bjørnebær? Kjøpe en pakke frosne bjørnebær på rema, helle oppi i en kjele rett før det serveres og rør til det er passe tykt og varmt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vanner ut pinnekjøttet i ca 18 timer og damper det i 3.5 time. De siste 20 min putter jeg dem i ovnen på ca 200 grader.

Kålrabbistappe er veldig godt og veldig enkelt å lage, jeg bruker en halv potet per hele kålrabbe, litt melk, smør, salt og pepper.

Ellers er det poteter og pølse som er tilbehør (jeg har ikke pølse, synes det ikke er godt :P )

Til dessert, kanskje multekrem?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min kålrotstappe som jeg syns er utrolig god om jeg må si det selv :P

Den går i arv i famillien ;)

Den er jo litt "man tar litt av det og en dæsj av det" men sånn ca hva jeg gjor på julaften til meg selv som hadde vært ca 2 personer om de ikke spiste poteter til også:

To små kålhoder

4 små/middels mandelpoterer

2 gulrøtter (setter farge derfor er de med).

Skrelles og kokes.

Hell av vannet og sett den litt på den avslåtte platen imens du stapper litt for å "svi av" overflødig vann. Ett par ss med smør imens du stapper. Ta i ca 2-3 gode skjeer med pinnefett (alt etter hvor tykt fettet i pinnepannen er) da dropper jeg salt, har i litt pepper.

Litt fløte slik at det blir litt for tynt egentlig, setter det på platen igjen og fortsetter røre imens det koker ut litt av væsken igjen også lager jeg den "passe tykk" med litt mel.

Tilpass med litt urtesalt og pepper og :drool: verdens beste stappe syns jeg :icon_redface:

Og nei, du kan IKKE servere pinnekjøtt uten stappe!!! :o

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Okei, det høres jo overkommelig ut :D Noen ide om hvor mye vi bør ha til 6 voksne og 2 barn da?

Det er desverre ikke noe jeg er god på, men det over her har holdt til 3 måltider til meg. Men jeg er ingen storspiser :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med pinnekjøtt beregnes +/- 400g pr pers. Noen sier 300, noen sier 500. Med sistnevnte er du i alle fall godt innenfor.

Kålrotstappe er jo uansett billig å lage, så anbefaler bare å kjøre på med en stoooor kjele :)

Vi hadde 1.5 kg på julaften, kun to pinner var igjen. Vi var to voksne :lol:

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pinnekjøtt og kålrotstappe er jo snaskens :). Min oppskrift:

Vann ut pinnekjøttet i en stor kjele i ca 12-14 timer - skift gjerne vann en gang i løpet av tiden.

Ha to lag pinner i bunnen av en diger kjele, og legg pinnekjøttet oppi. Fyll på med vann litt over pinnene og sett det til koking/damping på god varme. Ha lokk på kjelen. Når kjøttet slipper litt på beina, er det ferdig. Når kjøttet er ferdigdampet, legges det i langpanne og settes øverst i ovnen på sterk varme - gjerne 300 grader - i noen minutter. Når kjøttet har fått en lett "skjerping" snur du bitene og gjør det samme på andre siden :). Da er det ferdig til servering.

Kålrotstappe:

3 kålrøtter (hæhhh- heter det kålrøtter i flertall ?? :lol:).

3-4 poteter

3-4 gulrøtter

Kutt alt i små biter, ha det i en kjele og fyll på vann til alt er dekket. Ha godt med salt i vannet, så slipper du å salte ekstra etterpå.

Kok det godt så alt er lett å mose. Når det er ferdig kokt, tøm av vannet og mos alt sammen med litt smør (et par spiseskjeer?) og gjerne litt av "safta" etter kjøttet. Krydre med pepper og litt muskat (Muskat gjør hele mosen) - men ikke overdriv muskat'en - da kan det bli FOR mye smak. Ha også i litt fløte for en mildere smak :). Som Jeanette sier kan det kokes inn litt for å få vekk litt av fuktigheten, men obs- det brenner seg fort i bunnen av kjelen :).

Serveres med poteter og tyttebærsyltetøy, evt også vossakorv :).

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde 1.5 kg på julaften, kun to pinner var igjen. Vi var to voksne :lol:

Altsååå, som jeg sa da jeg solgte reker. 500g er standardanbefaling pr voksen, men mange spiser fint en kilo om de er glad i reker ;)

(Og man må jo ta høyde for at de som ikke spiser 500g har leftovers til oss andre :lol: )

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi tenkte å invitere folk hjem til oss for første gang :frantics: Og jeg er egentlig helt elendig til å lage mat. Så da håper jeg Sonen kan hjelpe meg :P

Jeg tenkte vi kunne ha pinnekjøtt! Men så lurer jeg på hva som er vanlig å ha som tilbehør? Hvordan tilbereder man alt sammen? Og hva passer som dessert? Hvor mye bør vi beregne på 6 voksne og 2 barn?

Pinnekjøtt er dødsenkelt å lage, må bare ha tid til det (vanne ut fra kvelden før, så dampkoke i minst 3 timer). Alt står på pakken!

Vi har kålrabistabbe og poteter til pinnekjøtt.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det beste er forresten en blanding av røkt og ikke røkt i gryta (pinnekjøttet). Da blir det best :D

Ellers er en god kålrabistappe det beste som er!

Pinnekjøtt 2 dager allerede i jula her i gården. :D med stappe, mandelpoteter, vossakorv og tyttebærsyltetøy.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde 4 pakker Gilde pinnekjøtt, var 4 voksne og 2 barn og hadde mat til 2 dager.

Vannet det ut i 10 timer og ville ikke hatt det mindre salt enn det.

Har du stavmikser er den genial å mose stappen med. Jeg bruker ikke hvetemel i stappen, tømmer av kokevannet og har i litt kraft, smør (meierismør, gjerne setertypen) litt salt og pepper og muskattnøtt. Bruker også potet og litt gulrot i for å få fin farge.

Grønnsakene beholder forresten fargen hvis de ikke legges i kokevannet før vannet koker.

Vi har pleid å ha sosisserpølser til. Det er fint å servere barna hvis de synes pinnekjøttet er for sterkt.

Bjerkepinner uten bark i bunnen av gryta.

Ser at de fleste bruker samme fremgangsmåte som det jeg er vant med. og stekingen/grillingen på slutten gjør det ekstra kvessent!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Teller ned dagene, kanskje blir det født tispe til meg i starten av august.  Jeg har veldig ønske om en en bestemt farge men vet at good dog has no colour... Har det vært et issue for dere? Tør ikke nevne d for oppdretter, er en sånn bagatell hvis hunden oppfyller alle andr3 krav.  Føler det blir for dumt å si at jeg vil den fargen. Noen med formening?
    • Gøy at du oppdaterer etter så lang tid! Utrolig fin hund
    • Lån den rasen du vil ha. Jeg har 3 barn og har bare hatt hund med 0 og 1 barn før. Jeg har passet hunder store og små. Da får du feeling for hvordan d blir med barn plus hund.  Det er ikke lett. Barna krever enormt, egentlig mer jo eldre d blir, kjøring hit og dit, fritidsaktiviteter, bursdager. Barn inn og utav huset hele tiden.  Pass hunder forskjellige raser det neste året, har merket selv at store bruksraser passer dårlig for meg akkurat nå, slik at det blir en mindre hund som er god familie hund og fin brukshund for meg.  Jeg har ikke hatt hund på 5år grunnet småbarn. Har nå 3,5 og 11. Ønsker ikke å vente lenger nå. Hos meg er jo hunden livsstil, både når d gjelder aktivitet og trening. Har ingen andre "hobby", hund blir likesom mitt. Men om det blir travelt og kommer sikkert til å angre helt til hunden er 2 år 🤣
    • Vi har innsett at det er positivt å få kvalp seint om våren med tanke på ver og  muligheit for hundepass/jobb men ulempa er at kvalpen/ vi i familien har rett alder for kvalpekurs når alle har ferie 🙃 Vi brukar avledning og stopp/roe, så jobbar med å overføre det til 12åringen. 
    • Optimalt sett vil jeg ha stor SUV-varebil ala Toyota Landcruiser, men bilen skal også være høvelig billig å kjøre til jobb med, har 25min en vei, ikke bomring.  Forhåpentligvis er det enda noen år til jeg må ha ny bil, men caddy er veldig anvendelig. Billig i drift og en Caddy maxi har god lengde i bagasjerommet, ca 2,2m. Da får jeg plass til to store hundebur og kanskje en kickbike, det er planen iallefall. Også har man jo ofte et budsjett også. Landcruiser er ikke av de billigste, hverken å kjøpe eller kjøre.  Hadde jeg vært deg ville jeg sett på en hel-elektriske bil. Mer å velge i 😊
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...